preloader

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Yazı Boyutu:

Sürdürülebilirlik evreninde 2022’de hangi alanlarda hangi gelişmeler ve değişim yaratacak adımlar bekleniyor? Tüm soruların yanıtı trend analizimizde…

Sürekli ve çok hızlı bir şekilde evrimleşen sürdürülebilirlik ve temiz enerji alanlarında 2022’de neler trend olacak? Önümüzdeki sene hangi terimleri daha sık duyacağız? Tüm soruların yanıtlarını sizin için inceledik.

Sürdürülebilir Ürünler Birer Norm Olacak

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

“Google’da yapılan ‘sürdürülebilir ürünler’ ile alakalı aramalar 2016dan beri %71 oranında arttı.”

Z kuşağı sayesinde, sürdürülebilir ürünler sürdürülebilirlik trendlerinin ilk sırasında yer alıyor. Önümüzdeki sene ise bu etkinin tüketiciler arasında bir gereklilik haline gelmesi bekleniyor. Diğer tüm jenerasyonlara kıyasla Z kuşağı iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliklerin kaybı gibi sorunların olduğunun ve bu sorunları ancak onların çözebileceğinin farkında. Araştırmalar, bu genç yetişkinlerin %54’ünün bir ürünü veya hizmeti satın alırken o firmanın çevresel ve sosyal çabalarına olağanüstü önem verdiklerini gösteriyor. Ayrıca, Z jenerasyonunun iş gücüne katıldıklarında daha da güçlenecekleri ve müşterilerini etkilemek için sürdürülebilirlik konusunu kendi firmaları için birincil kılacakları öngörülüyor.

Yenilenebilir Enerji Giderek Daha Ucuzlayacak

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Eskiden fosil yakıtlar yenilenebilir enerjiden çok daha ucuzdu, ancak bu hızlı bir ivme ile değişmeye başladı. Öyle ki son on senede rüzgar ve güneş ile enerji üretimi %70 ila %89 daha uygun hale geldi. Önümüzdeki beş sene içinde de kömür ve gaz ile üretilen enerjinin kapasitesini aşacağı da düşünüldüğünde değişim kaçınılmaz olacak.

Üretim kapasitesi arttıkça üretim maliyetlerinin düştüğü bir ivmeye sahip olan yenilenebilir teknoloji, ne kadar hızlı yaygınlaşırsa o kadar ulaşılabilir hale gelecek.

Evden Çalışmak Bizimle Kalıyor

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Evden çalışılan yaşam şekli, sürdürülebilir trendlerin en geleneksel olmayanlarından; ancak şaşırtıcı derecede etkili de aynı zamanda. COVID-19’la bir gereklilik olan evden çalışma, bu şeklin ne kadar çevre dostu olduğu fark edildikçe kalıcı hale gelmeye başladı. Çünkü evden çalıştığımızda yollardan olabildiğince aracı çekmiş ve plazaların kullandığı enerjiyi denklemden çıkarmış oluyoruz. Böylece fosil yakıt tüketimi ve sera gazı etkisini ortadan kaldırıyoruz. Twitter, Shopify ve diğer teknoloji firmaları gibi majör şirketler, kapanmalar kalksa dahi evden çalışmayı tam zamanlı hale getirdi.

“…karbon ayak izini azaltmanın, işe gidenlerin seyahatlarını kısaltmak dışında, daha kolay, hızlı ve ucuz yolu yok.”

-Kate Lister, Global Workplace Analytics Başkanı

Karbon Dengelemesi Ana Akım Olacak

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Karbondioksit veya diğer sera gazlarının telafisi anlamına gelen karbon dengelemesi (carbon offset), bir şirkete veya organizasyona saldığı karbona karşılık dengeleme projeleri fonlamasının alanını açıyor. Bu, ağaç dikmek gibi kolay veya karbon yakalama teknolojisi gibi daha karmaşık yöntemlerle hayata geçiriliyor. Döngüsel sürdürülebilirlikte son derece yaygın olan bu yöntem, net sıfır emisyonun popülerliğinin artması ile ana akım haline gelecek. Her ne kadar yeşil pazarlamanın bir aracı olarak kullanılmaya çok müsait olsa da kayda değer projelerin gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

Net Sıfır Emisyonları Unutun! Yeni Büyük Şey; İklim Pozitif

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Eğer bir firma karbon dengeleme vagonuna bindiyse ve sıfır emisyon adına hareket ediyorsa, onlardan önümüzdeki sene bunu yeni bir seviyeye taşımalarını bekleyebilirsiniz. Evet, net sıfır emisyon bile şu an için hayal gibi görünürken bazı firmalar atmosfere saldıkları karbondioksiti ortadan kaldırmanın üzerine çıkıp çevresel fayda da sağlamaya başlayacak. Karbon ayırma ve yenileyici tarımı pekala bu trendin hayata geçirilebileceği düzlemler olarak örnekleyebiliriz.

Temiz Hava En Büyük Öncelik Haline Gelecek

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

“UNICEF raporuna göre güvenli seviyenin 6 kat üstündeki hava kirliliği nedeniyle Güney Asya bölgesindeki 12 milyon çocuk sağlık riski ile karşı karşıya.”

Hava kirliliği için güvenli kabul edilen seviye (AQI) 50 iken şu an Pakistan’ın Lahore kentinde bu rakam 372, Zagreb’de ise 174. Özellikle pandemi ile birlikte temiz havaya olan ihtiyacın hayati boyutta artması, bu konunun 2022’de sürdürülebilirlik gündeminde olacağını gösteriyor.

Doğa ile Yeniden Bağ Kurma Evrimleşerek Çevre İçin Yeni Bir Tutkuya Dönüşecek

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

İster uzun, yavaş yürüyüşlerle olsun ister ev bitkisi bakımı, hepimiz ortak bir şey paylaşıyoruz; artık şeylerin farklı olduğunu idrak ediyoruz. Gökyüzü daha mavi, hava daha solunabilir ve doğa daha yüksek sesli geliyor. Önümüzdeki sene ile birlikte doğa ve doğanın her birimizle nasıl ilişkili olduğuna dair daha fazla deneyim yaşayacağız. Bu çevresel trendin merkezinde, yenilenebilir enerji ve doğayı tazelemek, yetiştirmek ve korumak için verilebilecek her türlü kavgayı verme tutkusu yatıyor.

Atık Kontrolü Talep Edilecek

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Sürdürülebilirliğin teknolojiden beslendiği önemli bir trend, atık kontrolü iyileştirmeleri. Bunun içine restoranlar için yeniden kullanılabilir saklama alanlarını da koyabilirsiniz, paketlemede yeniden kullanıma teşvik eden çözümleri de.

Geri Dönüşüme Bağlılık

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Binalar, iç mekânlar ve ürünler için geri dönüştürülmüş malzeme kullanımında bir artış görülecek. Tasarımcılar için de tedarik konusunda şeffaf olmayı beraberinde getirecek bu trend, hammadde üretiminde ortaya çıkan hava, su ve toprak kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olacak.

Sürdürülebilirlik Şarta Evrilecek

2022 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Sürdürülebilirlik, trend olduğu veya kulağa güzel geldiği için değil, hayati olduğu için gündemde olacak. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’ne olan odağın artması ve tüketiciler tarafında artan talep, firmaları iyi niyetlerini daha açık şekilde ortaya koymaya yönlendirecek. Daha bilinçli tüketiciler daha şeffaf politikaları gerektirecek.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları