preloader

2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

01.08.2022
2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Bu yıl 22’ncisi düzenlenecek olan Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde yapılıyor. 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası, pek çok ilke sahne olacak.

Tüm dünyanın heyecanla beklediği FIFA Dünya Kupası, bu yıl 22’nci kez düzenleniyor. 32 ülke ve takım, 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında Katar’da karşı karşıya gelecek. Katar’da birbirine oldukça yakın olan sekiz farklı stadyumda yapılacak turnuva, bu sene pek çok açıdan ilki barındırmasıyla da heyecan yaratıyor.

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilecek 2022 FIFA Dünya Kupası, Orta Doğu’da yapılması ve dünyanın geri kalanında kış aylarında oynanmasıyla bir ilk olacak. Maçlar normalde Haziran ve Temmuz aylarında oynanırken bu tarihlerde Katar’da hava sıcaklıklarının 50 dereceyi bulması nedeniyle tarihler havanın ortalama 25 derece olduğu Kasım ve Aralık aylarına kaydırıldı.

Bu tarih değişikliği, İngiltere, İtalya gibi bazı ülkelerin de maç programını değiştirdi. Dünya Kupası tarihlerine gelen dönemlerde Avrupa ligleri kendi maçlarını durduracak ve Dünya Kupası bittikten sonra devam edecek.

Katar’da düzenelenecek 22’nci Dünya Kupası’na dair her şeyi bu rehberde bulabilirsiniz.

2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

2022 Dünya Kupası Nerede?

Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası Bu sene Katar’da olacak. Bunun bir diğer anlamı da şu oluyor: İlk kez bir Arap ülkesi turnuvaya ev sahipliği yapacak. Bu nedenle de Katar, Dünya Kupası için ses getiren önemli hazırlıklarda bulundu.

Katar Dünya Kupası Ne Zaman?

Her dört yılda bir, diğer futbol liglerinin bitiş tarihinin sonrasında, yani kuzey yarımkürede yaz aylarındayken düzenlenen Dünya Kupası, bu sefer kasım ayında düzenlenecek. Yaz aylarında aşırı yükselen Katar’ın hava sıcaklığı göz önüne alınarak verilen karar sonucu turnuva 21 Kasım’da başlayacak ve final maçı 18 Aralık’ta oynanacak.

{774156}

Katar Dünya Kupası İçin Neler Yaptı?

Çöl hayatını ve inci yetiştiriciliği ile geçindikleri günleri çok geride bırakan Katar sadece Dünya Kupası için yedi yeni stadyum yaptırdı. Final maçı için ise yeni bir şehir inşa edildi. Bununla birlikte şehre 100’den fazla yeni otel kazandırılırken ulaşımın sorunsuz ilerlemesi için yeni metro hatları ve yollar da yapıldı. Dünya Kupası ya da başka bir zaman şehre ziyarete gelenler artık gelişen metro hatları ve taksilerle rahatlıkla istedikleri yere ulaşabiliyorlar.

Bu hazırlıklar için 220 milyar dolar harcayan Katar’ın, Dünya Kupası ile ekonomisine 17 milyar dolar kazandırması bekleniyor.

Dünya Kupası’na Kaç Kişi Gidecek?

Turnuvayı izlemek ve futbolcuları yakından görmek isteyen 1 milyondan fazla ziyaretçinin ülkeye gelmesi beklenirken, taraftarlar, Müslüman bir ülkede olacakları için davranışları konusunda uyarıldı. Dünya Kupası kapsamında verilen ilginç kararlardan biri de maç izleyen 21 yaş üstü taraftarların, stadyum içerisinde bira içebilecek olması. Hangi saatler arasında bira içilebileceği ise henüz netleşmedi.

2022 Katar Dünya Kupası Stadyumları

2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

Şehirde ulaşım sorunu yaşanmaması için maçların oynanacağı stadyumlar birbirine yakın inşa edildi.

Son birkaç yıldır yoğun ve modern bir yapılaşma içerisinde olan Katar’da Dünya Kupası için de uzun çalışmalar yapıldı.

18 Aralık’ta Lusail Iconic Stadyumu finale ev sahipliği yaparken maçların oynanacağı diğer stadlar ve kapasiteleri şu şekilde:

  • Lusail Lusail Iconic Stadium 80 bin kişi
  • Al Khor Al Bayt Stadium 60 bin kişi
  • Doha Stadium 974 40 bin kişi
  • Doha Al Thumama Stadium 40 bin kişi
  • Al Rayyan Education City Stadium 45.350 kişi
  • Al Rayyan Ahmad bin Ali Stadium 44.740 kişi
  • Al Rayyan Khalifa International Stadium 40 bin kişi
  • Al Wakrah Al Janoub Stadium 40 bin kişi

2022 Katar Dünya Kupası için tasarlanan maskot ilhamını ülkenin geleneksel giysisi kanduradan alıyor

Dünya Kupası Finali Ne Zaman?

21 Kasım’da ev sahibi Katar’ın açılış maçı yapacağı turnuvanın finali 18 Aralık’ta oynanacak. Son 16 turu maçları 3-6 Aralık, çeyrek finaller 9-10 Aralık, yarı final maçları ise 13 ve 14 Aralık’ta oynanacak. 18 Aralık’ta ise final maçı için tüm dünyanın kalbi Katar’da atacak.

{773792}

2022 Dünya Kupasına Hangi Ülkeler Katılıyor?

2022 Dünya Kupası’na katılacak takımlar ve yer aldıkları gruplar ise şöyle:

  • A Grubu: Katar, Hollanda, Senegal, Ekvador
  • B Grubu: İngiltere, ABD, İran, İskoçya/Galler/Ukrayna
  • C Grubu: Arjantin, Meksika, Polonya, Suudi Arabistan
  • D Grubu: Fransa, Danimarka, Tunus, Peru/Avustralya/Birleşik Arap Emirlikleri
  • E Grubu: İspanya, Almanya, Japonya, Kosta Rika/Yeni Zelanda
  • F Grubu: Belçika, Hırvatistan, Fas, Kanada
  • G Grubu: Brezilya, İsviçre, Sırbistan, Kamerun
  • H Grubu: Portekiz, Uruguay, Güney Kore, Gana

2022 Dünya Kupası’nı kazanan takımı 42 milyon dolar kazanırken ikinci takım 30 milyon dolar, üçüncü 27 milyon dolar ve dördüncü sıradaki takım 25 milyon dolar alacak. Bunlar dışında turnuvaya katılan her takıma da para ödülü verilirken bu miktar elemeleri geçen takımlarda yükselecek.

2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

Katar Dünya Kupası Resmi Topu: Al Rihla

Katar 2022 FIFA Dünya Kupası için resmi maç topu ise yine Adidas tarafından tanıtıldı. FIFA Dünya Kupası için üst üste 14. topunu üreten Adidas, Al Rihla’yı havada daha hızlı hareket eden ve maksimum maç hızına dayanacak şekilde tasarladı. Arapça’da ‘Yolculuk’ anlamına gelen Al Rihla, Arap yelkenlisinden ilham alırken Speedshell panel şekli, sapmayı ve doğruluğu artırmak için doku ve elmas kabartma ile birleşiyor, canlı grafikler, sedefli bir yüzeyin altında parlıyor.

2022 Dünya Kupası Hakkında Her Şey

Dünya Kupası Maskotu: La’eeb

Katar’ın geleneksel kıyafeti ‘kandura’dan esinlenen “La’eeb” adı verilen maskot ise süper yetenekli oyuncu anlamına geliyor. Maceracı, eğlenceli ve meraklı olarak nitelendirilen La’eeb’in herkese futbol sevinci aşılayacağı da ifade ediliyor.

Dünya Kupası Biletleri Nereden Alınabilir?

2022 Dünya Kupası biletleri 22 Ocak’ta fifa.com/tickets adresinden satışa çıktı. Dört kategoride sunulan biletlerin satışı turnuvanın sonuna kadar devam edecek. Maçlar ayrıca TRT 1 ve TRT Spor’da yayınlanacak. Açılış maçı bileti 54 ila 300 dolar arasında değişirken final maçının bileti 1.600 dolara kadar ulaşıyor.

Dünya Kupası Resmi Şarkısı

Turnuva, dünyanın dört bir yanından çeşitli müzik türlerinden eserleri bir araya getirirken 2022 Dünya Kupası’nın resmi şarkısı ‘Hayya Hayya (Better Together)’ 1 Nisan’da yayınlandı. Şarkıda Katarlı sanatçı Aisha ile birlikte Davido ile Trinidad Cardona da yer alıyor.

En Çok Dünya Kupası Kazanan Ülke

Turnuvanın 92 yıllık tarihinde sekiz ülke Dünya Kupası’nı kazandı. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, kazandığı beş şampiyonluk ile Dünya Kupası’nın en başarılı takımı olarak öne çıkıyor. İtalya ve Almanya dörder, Arjantin, Fransa ve Uruguay ikişer, İngiltere ve İspanya ise birer şampiyonluk ile Brezilya’yı takip ediyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları