preloader

Moda Dünyasının 2023 Trendleri

21.11.2022
Moda Dünyasının 2023 Trendleri

Yazı Boyutu:

Gün geçmiyor ki moda evreni yeni bir inovasyonla sarsılmasın! Coperni’nin sprey kumaşlarından tutun da Amazon’un ikinci el lüks çanta sürprizine kadar 2023’te parlayacak tüm moda trendlerini inceliyoruz.

Peş peşe izlediğimiz moda haftaları, markaların yeni sezon koleksiyonları ve son dönemde modaya dair tüm girişimler 2023’te bizi nelerin beklediğine dair önemli ipuçları taşıyor. Genelleme yapacak olursak; dünyaya ve doğaya çok daha duyarlı, sürdürülebilirliğin ön planda olduğu, Z kuşağını kucaklayabilen, teknolojiyle iç içe, inovatif bir sezonla karşı karşıyayız. Bu akımlara uyanlar devleşmeye devam ederken, yeniliğin karşısında duranlar hızla popülaritesini yitireceğe benziyor. Peki, 2023’te modada bizleri neler bekliyor?

Moda Koleksiyonerliği

https://www.instagram.com/p/CkbGiABrtJy/?utm_source=ig_web_copy_link

Son birkaç yılda yükselişe geçen moda koleksiyonerliği sosyal medyanın da desteğiyle bir trend halini almayı başarıyor. TikTok ve Instagram’da da görebileceğiniz, ünlü markaların çok eski ve artık bulunamayan parçalarını bir araya getirmeyi başaran moda koleksiyonerlerinin sayısı şüphesiz 2023’te daha da artacak. The Wardrobe’un kurucusu Julie Ann Clauss bunlardan bir tanesi. Bir diğer başarılı isim ise kendisini The Row’un tasarımlarını toplamaya adamış olan Neelam Ahooja.

Ters Köşe Birliktelikler

https://www.instagram.com/p/CkdTSKUoeuG/?utm_source=ig_web_copy_link

Adidas x Gucci, Jacquemus x Nike, Manolo Blahnik x Birkenstock gibi bizi hayli şaşırtan iş birliklerine bir yenisi daha ekleniyor Barbour x Ganni. Son dönemde DNA olarak birbirinden tamamen farklı olmasına rağmen aynı tasarım potasında birleşen markaların ters köşe kapsül koleksiyonları yeni sezonda da alışılmışın dışına çıkacağımıza dair önemli ipuçları taşıyor. 2023’te özellikle Z kuşağını avucunun içine alan sokak stili ve lüksün buluşmasına çokça şahit olacağız.

Trompe L’oeil Baskılar

https://www.instagram.com/p/ClHuMBUoc-q/?utm_source=ig_web_copy_link

Şimdi sizlere tamamen sürrealist bir moda trendinden bahsedeceğiz. Fransızcada “göz yanılması” anlamına gelen “Trompe L’oeil” akımı, optik illüzyonların yaratıldığı, 3 boyutlu gibi görünen silüetlerin ve baskıların kullanıldığı tasarımlardan oluşuyor. 2023 podyumlarında bu illüzyon yaratan tasarımlara fazlaca rastladık. Trompe L’oeil trendinin en iyi örneği çok yakın zamanda Kendall Jenner’ın giydiği, sanki üzerinde sadece iç çamaşırları varmış yanılsaması yaratan Jean Paul Gaultier’in “Cyber” koleksiyonunda yer alan elbise. Tasarımın markanın web sitesinde şimdiden sold out olduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Dijital Moda Anlayışı

Moda Dünyasının 2023 Trendleri

Ayda yaklaşık 83 milyon kullanıcıya ulaşan popüler çevrimiçi oyun Fortnite’ın, karakterlerin oyunda giyebileceği dijital koleksiyonlar oluşturmak için Balenciaga, Moncler ve son olarak Ralph Lauren gibi markalarla ortaklık kurduğunu biliyor muydunuz? Dijital dünyada son derece aktif olan gamer’ların modaya olan ilgisi o kadar büyük ki dijital moda perakendecisi DressX de bu anlamda çok önemli işlere imza atıyor. DressX’in sitesinde yer alan dijital parçaları keşfedebilir, satın alabilir, Metaverse dolabınızda saklayabilirsiniz.

Ulaşılabilir Lüks

Moda Dünyasının 2023 Trendleri

Louis Vuitton, Chanel, Hermès gibi yüksek moda markalarını Amazon’da bulamazsınız. Ya da “bulamazdınız” demek daha doğru olur çünkü Amazon Amerika, lüks ikinci el ürünlerin satışını yapan What Goes Around Comes Around ile bir ortaklığa gidiyor ve bunu artık mümkün kılıyor. Amazon’un kendi sitesinde satış yapma isteğini reddeden birçok lüks marka şimdi büyük bir sürpriz yaşıyor. Y ve Z kuşağı müşterilerinin vintage ve ikinci el lüks ürünlere erişimini kolaylaştıran Amazon, 2023’te portföyünü daha da genişletmeyi hedefliyor.

İnovatif Kumaşlar

Paris Moda Haftası’ndaki Coperni defilesinde Bella Hadid podyuma üzerinde sadece ten rengi iç çamaşırıyla çıktığında ve ellerinde sprey olan insanlar etrafını sardığında ilk birkaç dakika ne olduğunu anlayamamıştık. 15 dakikanın sonunda ise ortaya beyaz, son derece şık bir elbise çıkmıştı; sırrı ne mi? Sprey elbiseyi oluşturmak için kullanılan malzeme, 2003 yılında İspanyol bilim adamı ve moda tasarımcısı Manel Torres tarafından kurulan sprey kumaş teknolojisi şirketi Fabrican tarafından geliştirilen sıvı elyaf.

Sürdürülebilir Akımlar

Günümüzde “sürdürülebilirlik” her alanda başlı başına bir trend ve önemi her geçen yıl daha da katlanmaya devam ediyor. Modada sürdürülebilirliği de bir süredir çokça konuşuyor ve desteklemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik birçok tüketici için önemli bir öncelik haline geldi ve markalar da buna kayıtsız kalmıyor. Çevre dostu ürünlere yönelik artan talebe yanıt olarak, perakendeciler çevre üzerindeki etkilerini azaltmaya çalışıyor. Tüm bu mücadele iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek, atıkları azaltmak ve karbon ayak izlerini ortadan kaldırmak için. Bu akıma kayıtsız kalmayan Madewell, yakın zamanda eski kumaşlardan tamamen el yapımı parçalar yaratmasıyla bilinen Rentrayage ile yaptığı iş birliğini duyurarak bu anlamda en iyi örneklerden biri olmayı başarıyor.

Damla Durak
Damla Durak Tüm Yazıları