preloader

2023 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri

04.12.2023
2023 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri

Yazı Boyutu:

Çevirim içi aramalarda önemli bir artış gösteren ve kullanıcılar tarafından en çok kullanılan 2023 yılının kelimelerini keşfedin.

Sosyal medyanın ve yapay zekânın etkileri, hayatımızın her alanında yaygın bir şekilde görülüyor. Sanattan modaya, eğitimden iş alanlarına kadar birbirinden farklı sektörleri ve alanları hızla etkisi altına alan sosyal medya ve yapay zekâ, alışılagelmişin dışında bir dünya yaratıyor. Öyle ki artık sosyal medyanın ve yapay zekânın etkisi, gündelik hayatımıza hatta konuştuğumuz dile kadar yansıyor. Sosyal medyada ortaya çıkan ifadeler ve kelimeler hızla günlük konuşma dilimize dahil oluyor ve çevrim içi aramalarda hızla zirveye yerleşiyor. Oxford Üniversitesi Yayınevi, Merriam-Webster ve Cambridge Sözlüğü, 2023 yılının kelimelerini açıkladı.

2023 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri

Oxford Üniversitesi Yayınevi (OUP), “rizz”’i 2023 yılının kelimesi olarak seçti. Stili, cazibeyi, çekiciliği veya birinin romantik bir partneri etkileme yeteneğini ifade eden “rizz”, genellikle genç nesil tarafından sosyal mecralarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. OUP tarafından ‘’karizma’’ kelimesinin orta kısmından alınan kısaltılmış bir formu olduğuna inanılan “rizz”, sosyal medya ve internet kültürünün alışılmış dil eğilimlerini aşma yeteneğini de kanıtlar nitelikte.

Oxford Languages Başkanı Casper Grathwohl, yaptığı açıklamada bu durum için “Rizz’in kullanım verilerindeki ani artış, internet kültüründen gelişen kelime ve ifadelerin giderek günlük dilin bir parçası haline geldiğini ve gelecekte dil eğilimlerini şekillendirmeye devam edeceğini kanıtlıyor” diyor.

Rizz kelimesi aynı zamanda fiil olarak da kullanılabiliyor. OUP, “rizz up”ın bir kişiyi cezbetmek, baştan çıkarmak veya sohbet etmek anlamına geldiğini açıkladı. “Rizz” kelimesinin bu kadar yayılması ve popülerleşmesi ise genç aktör Tom Holland sayesinde oldu. Bir röportajında “rizz”’i hakkında sorulan soruya Holland’ın “rizz’”i olmadığını söylemesiyle birlikte ifade, gençler arasında hızla yayıldı ve haziran ayından itibaren hızla çevrim içi aramalarda zirveye oturdu.

Amerika’nın en eski sözlüğü Merriam-Webster, 2023 yılının kelimesinin “authentic” olduğunu açıkladı. Sözlük yayıncısı, bu ilginin “AI [yapay zekâ], ünlü kültürü, kimlik ve sosyal medya hakkındaki hikâyeler ve konuşmalardan kaynaklandığını” belirtti. “Sahte veya taklit olmayan”, “kişinin kendi kişiliğine, ruhuna veya karakterine sadık olması” gibi birtakım anlamlara gelen “authentic” kelimesi için Merriam-Webster, “Net bir şekilde arzu edilen bir nitelik olmasına rağmen, ‘authentic’ tanımlanması zor ve tartışmaya açık bir kavramdır” dedi.

2023 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri

“Authentic’” kelimesinin bu yıl yoğun bir şekilde aratılmasının sebebini ise giderek bulanıklaşan gerçeklik ve sahte çizgisi ile ilişkilendirdi. Şirket, AI patlamasının bulanıklaşmaya yardımcı olduğunu ve metin, resim ve videoların gerçekliğine olan ilgiyi artırdığını söyledi. Ayrıca markaların, influencer’ların ve içinde Elon Musk’ın da bulunduğu birtakım ünlülerin de insanların sosyal medyada daha “authentic” olması gerektiğini söylemesi, kelimeye olan ilgiyi artırdı.

Cambridge Sözlük ise, ‘’hallucinate’’ kelimesinin anlamını güncelledi ve bu kelimeyi 2023 yılının kelimesi olarak seçti. Daha önce “Genellikle bir sağlık durumu veya ilaç aldığınız için var olmayan bir şeyi görüyormuş, duymuş, hissetmiş veya koklamış gibi görünmek” anlamına gelen hallucinate kelimesi, bu yıl hayatımıza kesin olarak yerleşen yapay zekâ ve ortaya çıkan farklı araçlar ile birlikte artık ‘’Yapay zekâ halüsinasyon gördüğünde yanlış bilgi üretir’’ anlamına geliyor. Şirket, neden bu kelimeyi seçtiğini ise “Cambridge Sözlük ekibi, yeni anlamın insanların neden yapay zekâ hakkında konuştuğunun özüne indiğini fark ettiği için 2023 Yılın Kelimesi olarak halüsinasyonu seçti” şeklinde açıkladı ve “Üretken yapay zekâ güçlü bir araçtır ancak hepimiz hâlâ güvenli ve etkili bir şekilde nasıl etkileşim kuracağımızı öğrendiğimiz bir araçtır; bu, onun hem potansiyel güçlü yönlerinin hem de mevcut zayıf yönlerinin farkında olmak anlamına gelir” dedi.

2023 Yılının En Çok Kullanılan Kelimeleri

Yapay zeâa ile ilgili bu yeni kelime, teknolojinin etkileşim ve güvenlik boyutlarına vurgu yaparak, insanların bu alandaki gelişmelerle daha bilinçli bir şekilde iletişim kurmalarına katkıda bulunuyor. Gelişen yeni teknoloji, beraberinde yeni dil gelişimini de getiriyor. 2023 boyunca, Cambridge Sözlüğü sözlükçüleri, sözlüğe büyük dil modeli, generatif yapay zekâ ve GPT gibi yeni yapay zekâ ile ilgili tanımlar ekledi. Ayrıca “hallucinate” gibi mevcut bulunan birçok kelime, bu yıl eklenen yapay zekâ ile ilgili anlamlarla zenginleşti. Cambridge Sözlük Yayın Müdürü Wendalyn Nichols, ise bu durum için ‘’Cambridge’de İngilizce öğrenenlere dil hakkında güvenilir bilgiler sağlama işindeyiz, bu nedenle içeriğimize yapay zekâ destekli erişim potansiyeli bizi heyecanlandırıyor. Üretken yapay zekâ araçlarının halüsinasyon eğilimini yönetmek, kullanıcılarımızın bize güvenmeye devam edebilmesini sağlamanın anahtarı olacaktır. Halüsinasyonun yeni bir anlamının ortaya çıkışı bunun harika bir örneğidir. Cambridge Sözlüğü’nü yeni kelimeler ve duyular hakkında güvenilir bir bilgi kaynağı haline getiren şey, dildeki değişiklikleri takip eden ve yakalayan insan uzmanlardır – halka açık yapay zekâ araçlarının henüz öğrenemeyeceği şeyler” dedi.

Yağmur Çıldız
Yağmur Çıldız Tüm Yazıları