preloader

Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

11.02.2022
Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

Yazı Boyutu:

Bugüne kadar birçok sıra dışı süperyat konseptini ortaya çıkaran İtalyan Tasarımcı Pierpolo Lazzarini bu kez akılları havaya uçuracak bir tasarıma imza attı. Hem uçabilen hem de yüzebilen Air Yacht, lüks yaşam dünyasında yepyeni bir anlayışı başlatacak gibi görünüyor.

Air Yacht, bugüne kadar hiç görmediğimiz türden bir konsept. Ortaya çıkış hikâyesi ise bir hayli ilginç… Air Yacht’ı ortaya çıkaran Pierpolo Lazzarini son derece uçuk fikirlere sahip bir İtalyan tasarımcı. Nitekim kendisi daha önce bir kuğudan ilham aldığı 127 metrelik Avanguardia ve ortasında delik bulunan 69 metrelik The Shape süperyat konseptlerini tasarlamıştı. Lazzarini’nin bu konseptleri süperyat dünyasında bir hayli ses getirmişti.

Avanguardia

The Shape

İtalyan tasarımcı bu kez zenginliğin sembolü süperyat ve jeti bir araya getirirse ne olacağını merak etmiş ve ortaya Air Yacht’ı çıkarmış. Son derece sıra dışı bir konsept olan Air Yacht hem bir süperyat hem de özel jet. Yani hem suda yüzüyor hem de uçabiliyor. Ve sahiplerine benzersiz bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor.

Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

Air Yacht üç parçadan oluşuyor. Ortada bir ana gövde ve iki yanda bulunan içi hava balonu Air Yacht’ın bütününü oluşturuyor. Tamamı karbon fiberden üretilecek olan üç parçayı, ana gövdenin iki yanından çıkan dörder köprü birbirini bağlıyor. Ortadaki ana gövde 80, iki yandaki hava balonları ise 150 metre uzunluğa sahip.

Türünün İlk Örneği

Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

Türünün ilk örneği olan Air Yacht aynı zamanda çok çevreci bir araç. Normalde uçaklar çevreye son derece zararlı kerosenli yakıt kullanıyor. Lazzarini ise Air Yacht’ta çok daha yeşilci bir enerji kaynağı kullanmayı tercih etmiş. Yani Air Yacht hem havada hem de suda seyir yaparken arkasında sıfır karbon ayak izi bırakıyor.

Bu sıra dışı aracın çalışma prensibi elbette bir hayli karmaşık. Ancak en basit dille anlatırsak, Air Yacht’taki iki hava balonunun içi havadan daha hafif helyum gazıyla dolduruluyor. Her bir hava balonunun helyum kapasitesi 200 biner metreküpten oluşuyor. İçi helyumla doldurulan hava balonları, yanlarında yer alan devasa pervanelerden ivme kazanarak uçabiliyor. Pervaneler ultra hafif bataryalardan güç alan sekiz adet elektrikli motorla çalışıyor.

{774499}

Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

Air Yacht elektriğini de kendisi üretiyor. İki hava balonunun üzerini tamamen kaplayan güneş panelleri sayesinde enerji üretimi gerçekleşiyor. Böylece Air Yacht sıfır karbon ayak iziyle hem uçuyor hem de suda yüzüyor.

Bu sıra dışı konseptin performansı da hiç fena değil. Air Yacht’ın suyun üzerinde 5 knot hızla hareket edebileceği, havada da bataryaları tam olarak dolduğunda 60 knot hızla en az 48 saat boyunca uçabileceği belirtiliyor.

Uçağın Üstünde Helikopter Pisti

Hem Süperyat Hem de Özel Jet! Onun Adı Air Yacht

Her ne kadar uçak gibi görünse de Air Yacht, bir süperyatın sahip olduğu her türlü lükse sahip. Air Yacht’ın iki yandaki hava balonunda beşer adet kamara bulunuyor. Ortadaki gövdede yer alan ana kamara ise 360 derece manzaraya sahip. Ortadaki gövdede, ana kamaranın yanı sıra salon ve yemek bölümü gibi ortak yaşama alanları yer alıyor. Ana gövdenin “güverte” olarak tanımlanan çatısında da 8 metre uzunluğunda bir yüzme havuzu ve helikopter pisti bulunuyor.

Air Yacht’ı duyan herkesin aklında haliyle tek bir soru işareti oluşuyor: Böylesine uçuk bir konsept gerçekliğe kavuşabilir mi? Tasarımcısı Lazzarini’ye göre neden olmasın! İtalyan tasarımcı Air Yacht’ın ölçeklendirilmiş ilk prototipin bu yıl uçurulabileceğini, farklı büyüklükteki versiyonları için de mühendislik çalışmalarının devam ettiğini söylüyor.

Son zamanların en sıra dışı konsepti Air Yacht’ın fiyatının ise 600 milyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

OGGUSTO Yat Editörü Şule Kaya’nın diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Şule Kaya
Şule Kaya
editörün tüm yazıları