preloader

2023 Otomobil Trendleri

2023 Otomobil Trendleri

Yazı Boyutu:

Renklerden donanımlara, güç kaynaklarından dekorasyona kadar 2023 yılında karşımıza çıkacak otomobil trendlerini keşfedin.

Otomotiv dünyasında trendler sürekli değişiyor. Belki moda sektörü kadar hızlı olmasa da otomotiv dünyasında da renklerden donanımlara, güç kaynaklarından dekorasyona kadar değişimler yaşanıyor. 2023 için otomobil dünyasında olacak eğilimleri sizler için derledik.

Online Otomobil Satışı Başlıyor

2023 Otomobil Trendleri

Dijitalleşen dünyayla birlikte müşterilerin satın alma alışkanlıkları değişirken, markaların da satış politikalarında değişimler yaşanmaya başlıyor. Otomobil sektöründe ise bu değişim büyük bir etki yaratarak rotasını farklı bir yere çeviriyor. Bayiler üzerinden alınan otomobiller artık markaların internet mağazaları üzerinden seçilerek, satın alınmaya başlanıyor.

Türkiye’de ilk örneğini gördüğümüz markalardan biri ise Mercedes-Benz oldu. Yeni satış modeliyle müşterilerinin karşısına çıkan Mercedes-Benz, internet mağazası veya acenteler aracılığıyla müşterilerinin araç stoklarını gerçek zamanlı ve şeffaf biçimde takip edebilmesine olanak sağlıyor. Ülke genelinde geçerli olacak tek fiyatla diledikleri araç modeline ulaşabilmelerini sağlayan bu satış modeli ile müşteriler, araçlarını teslim almak istedikleri Mercedes-Benz acentesini seçiyor. Satın aldıkları otomobillerin faturaları Mercedes-Benz Otomotiv tarafından kesilirken, araç tescil, plaka ve teslim işlemlerini ise acenteler yürütmeye devam ediyorlar.

Yok Olmak Üzere Olan Sedanlar, SUV’ye Dönüşüyor!

2023 Otomobil Trendleri
Yeni Toyota Crown ailesinin sedan üyesi büyük beklenti oluşturdu.

Eğer rakibini yenemiyorsan; birleş! Söz konusu durum sedan otomobillerde yaşanıyor. Tüm dünyadaki otomobil trendlerinde SUV’ler öyle dominant bir hale geldi ki, sedanlara adeta yer kalmamıştı. Otomobil üreticileri bu durumu, Sedan-Crossover, Sedan-SUV ya da SUV Kodlu Sedan-Fastback olarak tanımladıkları modeller ile aşmayı planlıyorlar.

2023 Otomobil Trendleri
AMC Eagle Sedan, 4×4 aktarmaya sahip sedan bir otomobil olarak ticari başarı sağlayamamıştı.

Aslında bu türdeki otomobiller geçmişte vardı ama ne yazık ki bir türlü kabul görmemişlerdi. Belki de yanlış zamanda, erken doğmuşlardı. Örneğin, Honda Crosstour, Volvo S60 CrossCountry veya AMC Eagle Sedan gibi geçmişte bu türden girişimler olsa da ne yazık ki ticari bir başarı getirmemişlerdi. Ancak zamanlar değişti.

2023 Otomobil Trendleri
Peugeot 408’in, 2023’ün trend otomobilleri arasında yer alacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli Otomobillerde Demokratikleştirme

2023 Otomobil Trendleri
Citroen E-C4, Türkiye pazarında satılan en uygun fiyatlı elektrikli otomobil oldu.

Gelecek, geliyor, gelebilir derken elektrikli otomobiller ciddi anlamda sayılarını artırıyor. Elektrikli otomobillerin süperspor ve lüks dünyasındaki sağlam adımları 2023’te demokratikleşme eğilimine giriyor. B ve C segmentindeki yani küçük ve kompakt sınıftaki seçenekler çok hızlı bir biçimde artacak. Hatta bazıları şimdiden yollarımıza çıkmaya başladılar bile. Citroen E-C4, Kasım 2022’de satışa sunulmasıyla birlikte uzun sipariş listeleri oluşturdu. Elektrikli Citroen C4’ün benzinli ile aynı fiyata ilk aşamada satışının başlaması da buna biraz sebep oldu. Benzeri neredeyse görülmeyen bu durum sonrasında Opel Mokka-e, Opel Corsa-e, Peugeot e-2008 gibi B segmentindeki binek ve SUV seçenekler, 2023’te bolca yollarımızda olacak.

2023 Otomobil Trendleri

Satın alma bedeli uygun olan otomobil trendinde efsanevi İngiliz markası MG’nin de payı bulunuyor. MG ZS EV modeliyle Türkiye’de, B-SUV segmentindeki ilk tamamen elektrikli seçeneği sunan marka, kısa zamanda yeni müşterileriyle buluştu. 2023’te MG markasının yenilenmiş ZS EV modeli haricinde MG4 gibi versiyonlarının da getirilmesi bekleniyor.

Renklerde Palet Zenginliği ve Klişelerde Devamlılık

2023 Otomobil Trendleri

2023 otomobillerin renk trendinde dekorasyon ya da moda dünyasının renklerine pek uyulamayacak gibi duruyor. Sherwin-Williams, 2023 için Redend Point SW 9081 kodlu beji “Yılın Rengi” olarak açıkladı.

2023 Otomobil Trendleri

Pantone ise “Dijital Lavanta” olan lilanın 2023’e damga vuracağını belirtti.

2023 Otomobil Trendleri

Bu iki rengin an itibarıyla otomobil dünyasında pek yeri yok. Geçtiğimiz yıllarda Kanye West-Kim Kardashian’ın sipariş verdiği Lamborghini Urus’ta “Alman Taksisi Sarısı”na yakın bir bej görmüş ve pek çoğumuz bu tercih için kendilerini “Zevksizlik” ile suçlamıştık. Halbuki siyah, gri ya da sarı gibi çokça görülen otomobil renklerine aykırı bir duruştu bu tercih.

2023 Otomobil Trendleri
Mercedes-EQS SUV, “Alpine Grey” rengiyle klişe ile radikali harmanlıyor.

Otomobilde her zaman beyaz en popüler renktir. Gri ve siyah takip eden tercihlerdir. Dolayısıyla özellikle beyaz ve gride farklı tonlara kayan seçenekleri de göreceğiz. Örneğin, Mercedes-EQ’daki “Alpine Grey” bunlardan biri olacak. 2022’de lanse edilen otomobillerin “Lansman Rengi”ne baktığımızdaysa “Amber Sarı”, “Zeytin Yeşili”, “Karmen Kırmızı” ve “İnci Beyazı” gibi radikallikler gördük.

2023 Otomobil Trendleri
BMW 2 Serisi’ndeki mor ve beyaz alternatiflerini 2023’te daha fazla göreceğiz.

Bu da demek oluyor ki 2023’te bolca bu renklerden göreceğiz. Ayrıca “Parlement Mavisi”, Yeşil-Kahverengi-Altın dönüşümlü metalik karmalar da otomobil sektöründe bolca görülmeye devam edecek. “Patlıcan Moru” ve “Bebek Mavisi” de 2023’te hiç ummadığımız otomobillerde karşımıza çıkabilir.

Hibrit Olmayan Kalmasın!

2023 Otomobil Trendleri

Emisyon regülasyonları sıkılaştıkça artık saf dizel ya da benzinli otomobilleri görebilmemiz mümkün olamayacak. Dolayısıyla tamamen elektrikli otomobiller haricinde içten yanmalı motorlara sahip tüm otomobillerde mutlaka elektrik desteği gerekiyor. Bu da hibrit olmayan bir otomobil göremeyeceğimiz anlamına geliyor. Bir dönem 48V’lık ek elektrik destek motoruna sahip araçların arkasında bile “Hybrid” gibi ifadeler varken, artık tümü bu şekilde olacağından bu ifadenin vurgulanmasına da gerek kalmayacağa benziyor.

Yeniden Bol Donanımlı Otomobiller

2023 Otomobil Trendleri

COVID-19 sırasında ve sonrasında yaşanan “çip krizi” ya da “yarı iletken tedarik sıkıntısı” yavaştan sonlandıkça, bir süredir donanımlarından arındırılmış otomobillerin de sonuna geliniyor. Dijitalleşen otomobillerdeki çip sayısı tam da artarken oluşan bu durumdan dolayı dokunmatik multimedya ekranı dahi olmayan otomobillere denk geldik. Bazılarımız, istemeyerek de olsa satın almak zorunda oldu. Her ne kadar tamamen aşılmasa da büyük oranda giderilen çip sıkıntı sonrasında otomobillerdeki dijital donanımlarda büyük bir artış 2023’te yaşanacak.

2023 Otomobil Trendleri

Bu donanımlardan bazılarına örnek vermek gerekirse; dokunmatik ekranlar sadece multimedya ekranlarında olmayacak, klima kontrollerinde de kendine yer bulacak. Ya da ses açmak-kısmak için elinizi havada çevirdiğinizde müziğin sesi değişecek. Bir diğer donanım da açılır tavanı kontrol etmek istediğinizde yaşanabilecek. Açılır cam tavanların kontrol butonlarına artık dokunmadan, söz konusu bölgede elinizi gezdirdiğinizde komut gerçekleşebilecek.

TOGG’un Yollara Çıkması

2023 Otomobil Trendleri

Türkiye’deki otomotiv dünyasında süregelen TOGG rüzgarı, 2023’te de gündemdeki yerini koruyacak. İlk aşamada yollara çıkacak SUV versiyonun ilk siparişleri Şubat 2023’te alınmaya başlanacak. İlk teslimatların da Mart sonu-Nisan başı teslim edileceği açıklandı. 2023’te yollara çıkacak ilk TOGG modellerinin ağırlıklı olarak sivil yerine devlet kurumları, konsoloslar veya kamu kurumlarına teslim edilmesi bekleniyor. Yine de TOGG, 2023’te de aynen önceki yıllarda olduğu gibi otomobil trendlerindeki yerini koruyacak. TOGG’un 2025 yılının ilk yarısında C-Sedan, 2026 yılında ise C-X Coupé versiyonları yollara çıkacak.

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları