preloader

2023 Erkek Bakımı Trendleri

01.11.2022
2023 Erkek Bakımı Trendleri

Yazı Boyutu:

Dünyada, erkeklerin geçirdiği büyük dönüşüm sayesinde metroseksüellik yükselişte. 2023 yılında ise erkek güzellik ürünleri ve uygulamaları katlanarak artıyor. Şimdiden hazırlanmanız için 2023 erkek bakımı trendlerini kapsamlı bir şekilde yazdık.

1980’lerin modada ve yaşam stilinde yarattığı serseri imajını ve “Bırak dağınık kalsın” tavrını 1990’ların daha ışıltılı ve keskin hatlı bir imajla düzelttiği ve deyim yerindeyse daha heykelimsi bir güzellik anlayışıyla bizi donattığı bir gerçek. Yıldan yıla değişen bu dönüşüm, her dönem kendini farklı trendler ile ortaya çıkarıyor. 2023 yılında ise erkek bakım ürünleri ve uygulamalarına olan ilgi katlanarak daha da artıyor. Gelin, 2023 yılında erkek bakımı trendlerini birlikte inceleyelim.

İçten Gelen Güzellik

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Geçtiğimiz yılın en büyük güzellik ve sağlık trendi olan kolajenlerin erkek bakımı için henüz ülkemizde yeterince ilgi görmediğine inanıyoruz. Tüm dünyada çılgın bir şekilde tüketimi tavan yapan kolajeni bağırsak sağlığını hedefleyen mikrobiyota destekleri takip ediyor. Fermente gıdalardan, kimchi ve kombucha gibi Güney Kore lezzetlerine dek bağırsak florası da eklemlerimiz kadar önemliydi. Ne de olsa güzellik önce içimizden gelir, düzgün beslenme ile bedensel rutinlerimize göstereceğimiz özen ise onu yüceltir.

Bio-hacking ve Resveratrol

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Bu trende “bio-hacking” adı verildi bile ve önümüzdeki birkaç sene bunu sindirmekle geçecek. Bio-hacking’in farklı tezahürleri de var. Burada “nutrition-rich” beslenmenin yükselişi ve hatta onun yetersizliği sebebiyle bitkisel ve kimyasal desteklerin alınması durumundan bahsetmezsek olmaz. Tüm dünyada FDA’nın balık yağını herkese önermesinden sonra desteklere olan ilgi daha da arttı. Artık romatizma hastalarına zerdeçal hapı yazan doktorlar olduğu gibi detoks merkezine yönlendirenler de yok değil. Güzellik deyince muhakkak ki antioksidanlardan zengin bir diyet ve mikro elementlerin varlığı da çok önemli. Resveratrol isimli desteği şimdiden almaya başlasanız iyi edersiniz. Bitkilerdeki UV ışınlarına karşı savunma kalkanı görevi gören fitoaleksinler olarak adlandırılan gruba dahil bu mucizevi bitki bileşiği sizi bir süre sonra gençleştirecek yegane şey. Gelecek yıllarda adından daha çok bahsedilir olduğunda anlayacaksınız.

Klinik Spa ve Holistik Wellness Merkezleri

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Bunlar spor ve düzenli uykuyu bedenimize sağlarken, şımartmayı da unutmamaktan geçiyor. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ancak son dönemde açılan tüm otellerin spa ve wellness bölümleri devasa olmakla övünüyor. Bu boşuna değil. Pandemide eve kapandığımızda ve sonrasındaki kısıtlamalarda insanlar, güzellik rutinleri için bir yere gitmeyi bırakmıştı. Şimdi bu güveni yeniden kazananlar deyim yerindeyse randevu için kapışıyorlar. Ancak spa ve wellness dediğiniz şey sizi ne kadar cezbediyor? Hepsinde aynı masajı, maskeyi ve kürleri bulmak mümkünken neden dünya kadar parayı vermek isteyelim ki?

Bu sebeple spa ve wellness merkezi iddiasında olan mekânların artık değişmeye başladığını göreceğimiz bir döneme girmiş bulunuyoruz. Kesin sonuç görmek isteyen insanların hem masaj hem de güzellik reçetelerini sıkı sıkıya kontrol ettikleri ve bu uğurda belki minik operasyonları günübirlik yaptırdıkları yerlerden bahsediyorum. Bunun en güzel örneğini Çin’deki merkezlere bakarsanız göreceksiniz. Tasarımlarıyla da birer güzellik mabedi olan bu yerlerin erkeklere kendi başlarına yapamayacakları birçok güzellik rutininde yardımcı olduğunu biliyoruz. Ağda, masaj, cilt bakımı yaptırırken botoksunuzu tazeletmek veya manikür yaptırmak hatta oje mi sürdürmek istiyorsunuz? Tek bir çatı altında yaptırıp, çıkacaksınız…

Artık aidiyeti kendimiz gibi olan insanların arasında yaşıyor, kendi bedenimizi ve güzelliğimizi ölçü kabul ediyoruz.

Erkeklere Özel Ürünler

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Üzerlerine maskülen ve sert fontlarla “ERKEKLER İÇİN” diye yazılmış ürünler genellikle pazarlama amaçlı bir uygulama. Genel olarak konuşursak, erkeklerin cildi kadınlara göre biraz daha kalın ve yağlı olma eğiliminde olsa da, tüm ciltler hâlâ aynı maddelerden oluşur ve cilt bakım ürünlerine hemen hemen aynı şekilde tepki verir. Bu, cinsiyete dayalı cilt bakımından tamamen kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez ancak kırılgan erkekliğin uzun vadede sizi daha iyi gösterecek ürünleri keşfetmenin önüne geçmesine izin vermeseniz iyi olur. Ve evet bu demek oluyor ki kadınlar için yapıldığını düşündüğünüz bir ürün pekala sizin için de uygun olabilir. Siz maksimum faydaya bakın, etiketi de sadece içindekileri öğrenmek için dikkate alın.

Skinimalist Tüketiciler

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Bu yeni terim kullandıkları ürünler konusunda aşırı titiz olup, birçok faydayı bir arada sunanlar dışında alışveriş yapmayan tüketicileri tanımlamak için kullanılıyor. Örneğin; skinimalistler C vitaminli ve UV filtreli kremler kullanıyorlar. Bir üründe birçok aktif bileşen olmasına dikkat ediyor ve çoğu da zaten sadece bir ürün kullanıyor. Önümüzdeki yıllar sayılarının hatırı sayılır derecede artacağını öngören endüstri ileri gelenlerine hak vermemek elde değil.

Yeniden Doldurulabilir Ambalajlar

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Yeniden doldurulabilir ambalajlı güzellik ürünlerine hiç denk geldiniz mi? Ambalajların çevreye verdiği zararı göz önüne alırsanız tek bir sefer aldığınız ürünü daha uygun fiyata yeniden doldurtabildiğiniz markalara ilgi artacak. Bu tipte doğaya minimum zarar verdiğine yüreğiyle inanan tüketiciyi kazanacak markaların sayısı artacak.

Mikro Dozlarda Alınan Güzellik İksirleri

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Bir önceki trendin aksine bu ambalaj atığı biraz fazla üretecek gibi duruyor. Tek bir uygulama için yeterli ürünün minicik bir ambalajda (ampul veya blister) sunulduğu bu ürünler hem cilde az miktarda uygulandığı için alerji ve yıkıcı etki göstermiyor hem de dozunu biliyorsunuz. Böylece içeriğindeki ürünlerin ne kadarının nüfuz ettiğine dair de bir fikriniz oluyor. Çoğunluğu profesyonel olan bu ürünleri abonelik sistemiyle düzenli olarak veya canınız istediğinde bir günlük veya haftalık kürler şeklinde alabiliyorsunuz.

En Güzeli En Basiti

2023 Erkek Bakımı Trendleri

Bahsedebileceğimiz bir diğer trend ise tüm akımlardan ziyade olan ve kendilerine “Super basics” denen az ve öz tüketenlerin yükselişi olacak. Bu tüketici grubunun en büyük motivasyonu; kendilerine gerçekten iyi geleceğine inandıkları, denenmiş ve yıllardır piyasada olan ürünleri kullanarak temelde temiz ve hijyenik bir güzellik nostaljisi. Çok yakında eski tipte tıraş bıçaklarıyla ve fırçalarla sinek kaydının en güzelini banyo aynası karşısında ben yaparım diyenlerimiz de olacak.

Oktay Tutuş
Oktay Tutuş Tüm Yazıları