preloader

2021 Gastronomi Trendleri

14.12.2020
2021 Gastronomi Trendleri

Yazı Boyutu:

Gastronomi hızla yükselişini sürdürürken 2021 itibariyle daha fazla konuşmaya başlayacağımız yeni gastronomi trendlerini ilk bilen siz olun!

Geçirdiğimiz fırtınaların ardından yeni yılda gastronomi için hiçbir şeyin aynı kalması mümkün olmayacak elbette. 2021’de sağlığımızı, çevreyi ve sürdürülebilirliği korumak önceliğimiz. 2020 bize bütün söylediklerimizi yutturdu, bildiklerimizi unutturdu ve kendi kurallarını koydu. Dolayısıyla 2021 için tahminlerde bulunurken zamanın neler getireceğinden emin olabilmek mümkün değil. Ancak görünen o ki önümüzdeki yılları yaşamın her alanında olduğu gibi gıdada da sağlığı, çevreyi ve sürdürülebilirliği çok daha fazla ön plana alarak, ne yediğimizi, ne kadar tükettiğimizi daha dikkatli düşünerek geçireceğiz.

Genel hatlarıyla 2021’de gastronomi için sıklıkla duyacağımız konu başlıklarını ise şöyle sıralayabiliriz:

Sağlık sağlık sağlık!

2021 Gastronomi Trendleri

Bağışıklığı güçlendirmek, kendimizin en sağlıklı en kuvvetli versiyonuna ulaşmak ve bunu korumak artık önceliğimiz. Dolayısıyla üretimden paketlemeye ve gönderime bize doğru, adil, sağlıklı gıdaları ulaştıranlarla yollarımız çok daha sık kesişecek. Süper gıdalar, sebze ve yeşillik odaklı beslenme, doğal ürünler ve bu ürünleri eve ulaştırabilenler yükselişte hız kesmeyecek. Mantarlar, sebzeler, C ve D vitamin yönünden kuvvetli malzemeler sepetlerimizi dolduracak. Evlerde yemek yapmak için kullanılan alet edevatlar, videolar ve app’ler altın çağını yaşamayı sürdürecek.

Şeffaflık ve ürün takibi

2021 Gastronomi Trendleri

Artık herkes aldığı ürünün nerede yetiştirildiğini, nasıl paketlendiğini, nasıl bir yolculukla kendisine ulaştığını takip etmek ve bilmek istiyor. Bir süredir marketlerde ürünlerin etiket kodlarıyla takip edilebildiği örnekleri görmeye başlamıştık. Et, balık ve sebzeler de dahil olmak üzere bu şeffaf takiplerin sayısı ve uygulama alanı hızla artacak.

Hayalet mutfaklar

2021 Gastronomi Trendleri

Pandemi öncesinde adından söz ettirmeye başlayan hayalet mutfak konsepti en hızlı yükselen trend oldu ve olmaya devam edecek. Büyük yatırımlarla artık sadece paket servise dayalı çalışan bu mutfak sistemine geçecek pek çok marka göreceğiz. Hayalet mutfak özetle; müşterinin girip çıkmadığı, sadece yemek servis edilen bir mutfakta paket servis veren restoranları anlatmak için kullanılıyor. İleride mutfağa şefin de girmeyeceğini, hayalet mutfaklar için robotların çalışacağını öngörenler bile var.

{773527}

Restoranların işi zor!

2021 Gastronomi Trendleri

Pek çoğu paket servise ve gel ala yönelen, çeşitli uygulamalar üzerinden evlere servise yapan restoranların aynı sayıyla geri dönemeyeceği, bir çoğunun kapanacağı gerçek. Daha az restoran, daha sade menülerle, daha rahat ve doyurucu yemeklere odaklanan konseptlerle servis verecek. Restoranları bekleyen bir diğer sorun; kurallara uymayı sürdürerek dışarıda yemek yemeyi hala sempatik ve sıcak bir aktivite olarak tutmayı başarabilmek olacak. Bunu başaran restoranlar öne geçecek.

Paket devrimleri

2021 Gastronomi Trendleri

Evde yemek ve evde pişirmek döneminde olduğumuz için marketlerde satılan paket ürünlerin içeriği de güncelleniyor. Omletten pankeke farklı seçeneklerde hazırlanan kahvaltı paketleri, kahve aromalı hazır barlar ve sütler buna birkaç örnek. Tıpkı kuru et gibi paketlenen sebze kuruları da gözde olacak. Paketlerin kendilerinde de pandemi koşullarına uygun geri dönüşüme, hijyene odaklanan yenilikler göreceğiz.

İleri dönüşüm

2021 Gastronomi Trendleri

Atıksız mutfak ve sürdürülebilirlik gündemdeki hakimiyetini sürdürüyor elbette. İleri dönüşüm ürünleri marketlerde sıklıkla görmeye başlayacağımız bir yıla giriyoruz. Bir ürün hazırlanırken kullanılmadan bırakılan kısımlarından elde edilen yeni ürünler, örneğin meyve suyu yapılırken çıkan posadan hazırlanan cipsler tercih edilecek.

{772993}

Alkolsüz içecekler

2021 Gastronomi Trendleri

Bağışıklığını güçlü tutmak isteyen herkes uzayan pandemi sürecinde alkol alımını azaltmayı tercih etmeye başlayacak. Dolayısıyla alkolün alternatifleri, sağlıklı fermente içecekler, alkolsüz kokteyller bu yıl da yükselişini sürdürecek.

Şef elinden menüler

2021 Gastronomi Trendleri

İstediğiniz menüyü, konsepti hazırlayıp paketleyerek eve gönderen özel şefler, lüks kategorisinden çıkacak. Misafirlerini istediği konseptte hazırlanan menülerle evinde ağırlamak isteyenler, yemeğini şef elinden sipariş etmek isteyenler özel şeflere yönelecek.

Ne varsa nohutta var

2021 Gastronomi Trendleri

Gaziantep’e yolu düşenler nohutlu dürümün bölgedeki namını duymuştur mutlaka. Doyuran, besleyen, fiyatıyla da üzmeyen nohut, şimdi her mutfağın yıldız malzemesi olmaya başladı. Nohuttan yapılan humus, falafel, kek, börek gibi yemeklerle sınırlı kalınmıyor unu, sütü, cipsi market raflarında yer almaya başlıyor.

OGGUSTO Gastronomi Editörü Gaye Şahin’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları