preloader

2023 Dekorasyon Trendleri

23.11.2022
2023 Dekorasyon Trendleri

Yazı Boyutu:

2023 yılının dekorasyon pusulası evlerde hangi stillere işaret ediyor? Öne çıkan renk paletleri, yeni malzemeler ve ilham veren yaşam kurguları…

Trend uzmanlarının hem fikir olduğu nokta lokal, iyimser ve zanaatkâr kavramlarının tasarım arenasında artık daha çok karşımıza çıkacağı… İnovatif teknolojilerin yeni keşif atlasında biyokompozit, miselyum ve doğal lifler gibi çevreye saygılı malzemeler var. Sürdürülebilirlik, ileri dönüşüm ve biyomimikri üçgeninde kurgulanan ekolojik farkındalığı yüksek evler yaşam ütopyalarını süslerken daha bilinçli ve daha duyarlı tasarımların çağına adım atıyoruz.

Ekolojik Farkındalığı Yüksek Evler

Problemlere sürdürülebilir çözümler üretmek için doğayı taklit etme sanatı olarak da tanımlanan biyomimikri yaklaşımı bugün mimariden endüstriyel tasarıma, tekstilden teknoloji mühendisliğine birçok alanda kullanılıyor. 2022 Milano Tasarım Fuarı’nın da temalarından biyomimikri ile geleceğin evleri doğanın yörüngesine giriyor.


Koyu Dramatik Tonlar

Trend uzmanları 2023 evlerinde koyu bir renk paletiyle yaratılmış dramatik atmosferlerin öne çıkacağını söylüyor. Kadife, wenge, ceviz gibi koyu ve aristokrat malzemelerle şekillenen “Moody Evler” geliyor! Moody evlerin renk paletinde ise hardal sarılarından zeytin yeşili ve laciverte uzanan bir spektrum bulunuyor.

İleri Dönüşüm ve Basit Yaşam

Her geçen gün tükenen doğal kaynaklar ve iklim krizi evlerde kurgulanan yaşam senaryolarının daha etik olabilme ihtimalini bize sorgulatırken eski olanı dönüştürerek yeniden kullanma, aile yadigarlarını değerlendirme, ileri dönüştürülmüş tasarımlar satın alma eylemlerinin 2023 yılında daha da artacağı öngörülüyor. Yeni nesil Z kuşağı evlerinde fazlalıklardan arındırılmış basit bir yaşam aritmetiği tercih ediyor. Az mobilya, az aksesuar ile yaratılmış rafine bir görünüm…

Kıvrımların Pozitif Gücü

Kıvrımlı formlar, sütun bacaklar, boğum boğum veya dairesel formlu tasarımlar girdikleri mekana pozitif titreşimler yayarken mutluluk katsayısını yükseltenlerden. Tasarımcılar 2023 koleksiyonlarında kıvrımların iyimser aurasından yararlanarak eserlerini şekillendirmeye devam ediyorlar. “Curvalicious” ismi de verilen bu trendin stil kodlarında grafik desenler ve çarpıcı renkler başta geliyor.

Organik Dokular

Ahşap, taş, bambu, seramik, mantar, terakota gibi organik yüzeyler mutfaktan banyoya ıslak hacimleri şekillendiriyor. Abartısız bir estetik sergileyen zanaatkar tasarımlar 2023’te daha çok karşımıza çıkacak. Jüt halılar ve hasır aydınlatmalar bu sene de iç mekan tasarımcılarının tercihi. İlhamını kum, taş ve toprak renklerinden alan bir renk paleti banyo ve mutfaklarda öne çıkıyor.

İyileştiren Yaşam Alanları

Wellness olgusu dekorasyona da sıçrıyor! İçinde iyi hissettiren mekânlar yaratabilmek için duyulara hitap eden tekstillerle renklerin şifasından yararlanıyor iç mekân tasarımcıları. Dingin bir renk paleti, mekânın enerjisini yükselten koku, mum ve tütsüler, doğru aydınlatma elemanları, bedeninizi sarıp sarmalayan formlar Wellness trendinin dekorasyona yansımaları arasında.

Enerjik ve Eğlenceli Bir Renk Paleti

Çarpıcı renklerin mekâna kattığı optimizmi savunan trend bilimci Elizabeth Leriche “Color Power” isimli trend temasıyla renklerin gücüne işaret ediyor. 2022 yılında moda dünyasına da damgasını vuran fuşya pembeler bu sene dekorasyondaki yerini alıyor. Cesur renk kombinasyonları ve doygun tonlar tasarım markalarının 2023 koleksiyonlarında kendilerine yer buluyor.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları