preloader

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

17.04.2019
Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Yazı Boyutu:

Hızla yükselen çay trendini ve çay hakkında bilinmesi gereken her detayı Melez Tea‘nin kurucusu ve çay tutkunu Liliana Lopez Aslanoba anlattı.

Liliana Lopez Aslanoba, geçtiğimiz 10 senesini çayı keşfetmeye ve öğrenmeye adamış sertifikalı bir çay someliyesi ve ITMA sertifikalı bir çay ustası. Londra, New York ve Barcelona gibi farklı şehirlerde Jane Pettigrew, Victoria Bisogno ve Norwood Pratt gibi konunun uzmanı isimlerle çalışma şansı bulan Aslanoba, çay dünyasının ritüellerini ön plana çıkaran ve aynı zamanda bir iyi yaşam markası da olan Melez Tea’yi 2015 senesinde eşi Emre Aslanoba ile beraber kurdu.

Melez Tea nasıl kuruldu? Siyah çayın bu kadar özleştiği bir toplumda bu cesur kararı nasıl aldınız?

Çayı her zaman seviyorduk ancak Türkiye’ye taşındıktan sonra buradaki çay gelenekleri ve ritüelleri bizi büyüledi. Londra, Kyoto ve New York’a çay eğitimi almaya gittim ve sonunda bir çay someliyesi oldum. Eşimle çay dünyasına hayran kaldık ve bir şekilde bunu paylaşmak istedik, Melez Tea bu şekilde oluştu. Melez, zanaatkar bir çay markasıdır. Karışımlarımızı dünyanın her yerinden yüksek kaliteli dökme çayları ve malzemeleri kullanarak tüm reçeteler kendimize ait olacak şekilde oluşturuyoruz. Çay dünyasını, sıradan çay içicisinden uzmanına kadar herkesin takdir edebileceği, eğlenceli ve arkadaşça bir yaklaşımla paylaşıyoruz.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Türkiye’de siyah çayın öneminin farkındayız ama bunu bir fırsat olarak gördük; çoğu insan zaten çay içiyor, bu yüzden yeni çaylar deneme fikrine daha açık olacaklarını düşündük. Keyifli bir mücadele oldu. Müşterilerimizi yeni lezzetler ve sürprizlerle şaşırtmayı seviyoruz. Çayı, bir çaydan daha fazlası anlayışıyla bir yaşam biçimi olarak konumlandırmaya çalışıyoruz.

Melez Tea: Çayın Modern YüzüDünyada çay kültürü nereye gidiyor? 2019 gastronomi trendleri arasında çay gösteriliyor…

Çayın geleneksel bileşeni hakkında artık daha fazla farkındalık var ve bunun ürün sunumlarında daha büyük bir rol oynadığını göreceksiniz. Çay, sağlık yönünde de önemli bir rol oynamaya devam edecek. Kombucha’da, çay aromalı sıfır kalorili sodalarda ve kolajen tozları gibi süper gıda tozlarında bir artış görmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik, yeni ürünlerde önemli bir rol oynayacak, çaylarımızın çoğu Rainforest Alliance Sertifikalı ve Adil Ticaret kaynaklı. Çünkü şu an için sorumluluk almadığımız takdirde bir gelecek yok. Mümkün olduğunca geri dönüşümlü malzemeler kullanıyoruz. Örneğin, çay poşetlerimiz geri dönüştürülebiliyor. 2019’da bir kompost programına başlayacağız.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

{771460}

Melez Tea’den 5 yıl içinde nasıl sürprizler bekleyebiliriz?

Türkiye’de çok mutluyuz ve müşterilerimiz için yeni tatlar ve deneyimler oluşturmaya devam etmek istiyoruz. Çaylarımızın deneyimlerini zenginleştirmek için bu yıl geleneksel soya mumları yarattık ve markamızı bir yaşam tarzı olarak büyütmeye devam edeceğiz. Yurt dışına açılım sürecimiz bu seneyle birlikte başladı, global marka olma hedefine ilerlemek istiyoruz.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Aslında farklı çaylar aynı bitkiden elde ediliyor değil mi? Nasıl oluyor da bir bitkiden bu kadar çeşitlilik çıkıyor?

Bütün gerçek çaylar; siyah, oolong, sarı, beyaz, yeşil ve puerh Camellia Sinensis adında sihirli bir bitkiden gelmektedir. Peki neden farklılar? Farklılıkları işlenme ve oksidasyon seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Diğer çaylar ise ıhlamur, papatya, gül ve tisan çayı olarak bilinmektedir. Gerçekte çay değillerdir. En azdan en yoğun oksidasyona doğru altı çay şöyle sıralanır: beyaz çay, yeşil çay, sarı çay, oolong çayı, siyah çay ve puerh çayı. Puerh çayı aslında fermentedir ve yaş aldıkça daha iyi olan, yıllanabilen tek çaydır.

Bir blend yaratmak nasıl bir süreç? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Bu işimizin en heyecan verici kısmı. Karışım oluşturmak için birçok farklı kaynaktan ilham alıyoruz, bu bir anlamda parfüm sanatına çok benziyor. Bazı karışımlar için bir hikayeden veya belirli bir andan ilham alıyoruz. Beauty çayımızda, Petit Trianon bahçelerinde Marie Antoinette ile içtiğimiz öğleden sonra çayından esinlendik. Bahçeleri gülle kaplıydı, teni vanilya ve yasemin gibi kokuyordu ve bunlar Beauty çayımızdaki içerikleri oluşturdu. Bazı karışımları vücuda sağladığı fayda bakımından ele alıyoruz. Mesela Boost harmanımız mürver, goji meyveleri ve ekinezya gibi süper meyvelere sahip. Bu yıl dünyadaki geleneklerden ilham alan yeni bir koleksiyon başlatacağız ve bu koleksiyon ile melez severleri kültürler arası bir yolculuğa davet edeceğiz.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Çay demlemede yapılan en büyük yanlışlar hangileri?

Şu sıcaklığı ve zamanı. Her çay ideal bir su sıcaklığına ve demleme süresine sahiptir. Genellikle yeşil çayı sevmeyen insanlarla karşılaşırız, hepsi yeşil çayın acı olduğunu söylerler. Aslında yeşil çayın acı olmasının tek nedeni yanlış sıcaklık veya zamanlama ile demlenmesidir. Çünkü fındık, gül ve ıspanak notalarına sahip tatlı yeşil çay fazla veya sıcaklığı yüksek suyla demlenirse yanan yapraklar acı tat verir. Her çayın ideal lezzetlni çıkarmak için önerilen demleme talimatlarına uymalısınız.

{771758}

Yiyecek-içecek eşleşmesi gastronomi dünyası için çok önemli. Çay çeşitleri ile eşleştirme yaparken nelere dikkat edilmeli?

İdeal eşleştirme hem çayın hem de yemeğin lezzetini artırır. Onlara iltifat ve aşırı güç vermemek önemlidir. Örneğin, bir çikolatalı kek beyaz bir çayın narin doğasına zarar verir ve onu göz ardı etmiş olur. Veya bir puerh çay, panna cottanın yumuşak notalarını ezer ve başarılı bir sonuç ortaya çıkmaz. Fakat tam tersi bir eşleşme ile çok daha keyif alırken çay ve tatlı birbirlerinin tatlarını güzelleştirir. Eşleştirmeler de bu yüzden önemlidir. Çayı yiyeceklerle eşleştirmek bir macera ve deneyimdir, somut kurallar yoktur, sadece keşfetmek zorundasınız.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Uğruna seyahat edilecek çay dükkanları hangileri?

En sevdiğim yerlerden biri Londra’da Postcard Teas. Burada çok nadir çayları bulabilirsiniz. New York’ta Tea Drunk’ı da çok seviyorum. Sahibi tarafından doğrudan küçük çiftliklerden temin edilen eşsiz çayları içebilirsiniz. Sahibi genellikle oradadır ve deneyimlerini anlatır. Tabii ki Türkiye’de Reşitpaşa’daki kendi Tea Lab’imizi öneririm. Çay hakkında daha fazla şey öğrenebilir, çok özel kreasyonların tadına bakabilir, bunun nasıl yapılacağını da öğrenebilirsiniz. Tam anlamıyla çay üzerinden bir kültürel yolculuk ve bir laboratuvar deneyimi üzerinden çayın çaydan daha fazlası olduğunu göreceksiniz.

Hayatınızın sonuna kadar sadece bir çeşit çay tüketebilecek olsanız bu hangisi olur?

Bu çok zor bir soru çünkü genellikle mevsime, ihtiyaçlarıma, ruh halime veya günün akışına bağlı olarak her gün 4-5 çeşit çay tüketiyorum. Muhtemelen matcha demek zorunda kalacağım çünkü çok yönlü. Tek başına içilebildiği gibi sütle, karpuz suyuyla ve hindistan cevizi suyuyla da içilebilir. Olasılıkları sınırsızdır. Aynı zamanda tüm çaylardan daha sağlıklı. Çünkü sadece demlemiyor çayın yapraklarını da yiyorsunuz. Dolayısıyla diğer çaylara göre daha güçlü ve çeşitli bir etki bırakıyor.

Melez Tea: Çayın Modern Yüzü

Açıldığınız 2015 senesinden beri 4 sene geçmiş. Bu süre içinde Türkiye’de çay konusunda ne gibi gelişmeler gözlemlediniz?

Çay ve soğuk çaya olan ilginin arttığına şahit oluyoruz. Özünde yediğin ve içtiğin şeysin düşüncesiyle birlikte sağlıklı yaşam bilincinde bir yükseliş oldu. Çay, sağlıklı yaşam tarzına ideal bir katkıdır. Çaylar ve bitkilerin kendileri çok sayıda faydaya sahiptir ve çaylarımız müşterilerimizin yaşamın günlük stresinden kaçmalarını sağlar. İster lezzetli bir satsuma soğuk çayı ile güzel bir yaz gününün, ister yatıştırıcı bir lavanta karışımıyla Provence’in hayalini kurabilirsiniz. Tüm dünyada gelişmekte olan çay trendine paralel ülkemizde de ciddi bir gelişim söz konusu. Özellikle bize matcha çayı çok soruluyor. İnsanlar artık kendilerine iyi gelen içeceklerinde lezzetli olmasına önem gösteriyor. Melez’in çıkış noktasında olan “bir çaydan daha fazlası” anlayışı giderek daha çok gündeme geliyor.

{771785}

Başak Güsar
Başak Güsar Tüm Yazıları