preloader

Mario Levi'nin Önerileri: Dizi, Film ve Kitap

14.04.2020
Mario Levi'nin Önerileri: Dizi, Film ve Kitap

Yazı Boyutu:

Yazar Mario Levi’nin OGGUSTO için önerdiği dizi, film ve kitapları listenize alın.

1957 doğumlu Mario Levi, 1975 yılında Saint Michel Lisesi’nden, 1980 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Yayımlanan ilk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam (1986) adını taşır. lk hikâye kitabı ¨Bir Şehre Gidememek¨ ise o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanmıştır. Yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi meslekler de yapmış olan Mario Levi, sevdiği dizi, film ve kitapları OGGUSTO okurları için önerdi.

Dizi Önerisi

La Casa De Papel

İspanyol Netflix’in keşfedip yeniden kurguladıktan sonra yayınladığı an tüm dünyada kısa sürede bir fenomen haline gelen La Casa De Papel, klasik bir soygun hikayesinin ötesinde harikulade bir suç dizisi. Dizide çok fazla karakter olmasına rağmen hepsi neden bu işin içinde, neye nasıl bakıyorlar ve neden öyle davranıyorlar; her sorunun bir cevabı, hepsinin bir yöntemi var. Bu anlamda oldukça bağlayıcı bir hikaye anlatımına sahip. İspanyol sinemasındaki renk kullanımına, karanlığın ve kasvetin içindeki o muhteşem kırmızılara ayrıca hayran kalacağınızdan eminiz.

Film Önerileri

Lizbon’a Gece Treni

İsveçli bir klasik diller profesörü olan Raimund Gregorius’u konu alan Lizbon’a Gece Treni, Pascal Mercier’in aynı ismi taşıyan ünlü romanının bir uyarlaması. Sıkıcı hayatı Portekizli güzel bir kadının hayatını kurtardıktan sonra değişen Geregorius, kendini birden bire Lizbon’a giden bir trene atlamış halde bulur. Burada eski bir fizikçi ve şair olan Portekizli bir yazarın gizemli hayat hikayesinin peşine düşen profesör, hayatının anlamını sorgulamaya başlar.

Ruhlar Evi

1920’li yıllarda Arjantin’de geçen Ruhlar Evi, tanıdık bir hikayeyle başlıyor. Oldukça zengin adamın kızı olan Rosa ile fakir bir genç olan Estaban birbirlerine aşık olurlar fakat evlenmelerine izin verilmez. Para kazanıp sevdiği kız ile evlenmeye kararlı olan Estabani bir altın madeninde çalışmaya başlar. Rosa’nın talihsiz bir şekilde ölmesiyle hiçbir yaşam amacı kalmayan Estaban izbe bir çiftliğe yerleşir fakat işler yıllar sonra tekrar karışacaktır. Filmin zengin oyuncu kadrosunda yer alan isimler arasında ise Glenn close, Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder ve Antonio Banderas bulunuyor.

İhtiyarlara Yer Yok

Coen Kardeşler’e dört Oscar Ödülü kazandıran İhtiyarlara Yer Yok, sinema tarihinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. 2007 yapımı bu şaheserin başrollerinde ise Javier Bardem ve Josh Brolin yer alıyor. Bir olay yerinde bulduğu çantayı alan ve kendini belanın tam ortasında bulan Llewelyn Moss, bir Vietnam gazisidir. Peşine takılan kiralık kaitl Anton Chigurh’tan kaçmak için akla karayı seçen Moss’un işi ise çok zordur çünkü Chigurh’un işini yarım bırakmak gibi bir niyeti yoktur.

{772908}

Kitap Önerileri

Veba, Albert Camus

Mario Levi'nin Önerileri: Dizi, Film ve Kitap

Albert Camus denilince akla ilk olarak Yabancı romanı gelse de, pek çok eleştirmen için yazarın en önemli eseri aslında Veba’dır. Yalnızca çağımızın değil, tüm insanlık tarihinin ortak bir sorununa değinen kitapta Camus, çok büyük bir acıyı hayran bırakan bir şiirsellikle anlatıyor. Dehşet verici boyutlara ulaşan bir veba salgınından muzdarip Oran halkı, bu felaketin içerisinde kalpleri ısıtan bir dayanışma örneği gösterir. Kapkara bir hikayeyi böylesine umut dolu bir sesle okuyucuyla paylaşan Camus,esasında insana bakışını ve insanlığa olan inancını paylaşıyor bizlerle.

Dönüşüm, Franz Kafka

Mario Levi'nin Önerileri: Dizi, Film ve Kitap

1915 yılında ilk kez aylık bir dergide okuyucuyla buluşan Dönüşüm, Kafka’nın en uzun ve popüler öyküsü olma niteliğini taşıyor. Yayımlanmasının üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen hala tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer alan Dönüşüm, kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa’nın bir sabah uykusundan uyandığında kendisini böceğe dönüşmüş halde bulmasıyla başlıyor. Gerçeklikle kurmacanın sınırlarını hikaye ilerledikçe daha da bulanıklaştığı kitabı mutlaka okuyun.

Yeraltından Notlar, Dostoyevski

Mario Levi'nin Önerileri: Dizi, Film ve Kitap

Dostoyevski’nin kendine has tarzını gösterdiğiilk eser olarak kabul edilen Yeraltından Notlar, tam anlamıyla bir başyapıt. Kendisini etrafındaki dünyadan soyutlamış bir kişinin iç çatışmalarını ve hezeyanlarını okuyucuyla paylaşan eser, yazarın sonraki eserlerine dair ipucu niteliği taşıyor. Okurlara “yeraltı” diye tanımladığı bir ruh halinden seslenen kahramanın hikayesi, o dönemde Avrupa’daki büyük varoluşçu edebiyatın ortaya çıkışını müjdeliyor.

{772905}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları