preloader

Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Önerileri: Kitap ve Belgesel

15.03.2020
Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Önerileri: Kitap ve Belgesel

Yazı Boyutu:

Bahçeşehir Üniversitesi Dekanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen’in kitap ve belgesel önerilerini inceleyin.

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümünden 1976 yılında mezun olan Prof. Dr. Haluk Gürgen, 1976-79 yılları arasında mezun olduğu okula bağlı “Eğitim Televizyonu Enstitüsü’nde Türk- Alman Eğitim Televizyonu Projesi kapsamında televizyon yapım-yönetim eğitimi aldı. 1987 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırladığı “Televizyon Reklamlarında Yaratıcı Strateji” başlıklı teziyle İletişim Bilimleri Doktoru ünvanı aldı ve 1989 yılında A.B.D. San Francisco State Üniversitesi’nde alanıyla ilgili çalışmalar yaptı. Bölümünde yürüttüğü gerek akademik gerekse uygulamalı çalışmaları nedeniyle 1992 yılında, IAA’nin (Uluslararası Reklamcılık Derneği) “IAA Reklamcılık Diploması” ile ödüllendirildi. Şu anda Bahçeşehir Üniversiesi Dekanı ve Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Haluk Gürgen, okumaktan keyif aldığı kitapları ve izlediği belgeselleri OGGUSTO okurları için önerdi.

Kitap Önerileri

Hakikat Sonrası Çağ, Ralph Keyes

Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Önerileri: Kitap ve Belgesel

“Hakikat sonrası” (post-truth), 2016 yılında yılın sözcüğü seçilince sıklıkla kullanılır hale gelse de, kelimenin kökeni daha eskilere dayanıyor. Bu sözcüğü 2004 yılında kitabının kapağına taşıyarak literatüre sokan Ralph Keyes, “Zeki insanlar olarak, suçluluk duymadan paçayı kurtarabilmek için gerçeği örtbas etmeye gerekçeler buluyoruz. Ben buna hakikat sonrası diyorum.” diyerek tanımlıyor kelimeyi. İçinde bulunduğumuz döneme dair en genişı teorik açıklamayı sunan kitap, yalanın toplumun bir parçası haline gelmesini ve dürüstlüğün bilinçli bir çabayla değersizleştirilmesini irdeliyor.

Mitomani, Peter Konrad

Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Önerileri: Kitap ve Belgesel

Bilimsel akla duyulan saygıya rağmen, mitler hayatımızın pek çok alanını işgal etmiş durumda. Çekilen her selfie Narkissos!a selam gönderirken, teknolojik cihazlarımızın üzerinde de Adem’in cennetten kovulmasına neden olan yasak elmayı anımsatan bir logo bulunuyor. Bunların yanı sıra 21. yüzyıl kendi mitlerini de yaratıyor. Bunların hepsini 27 başlıkta inceleyen Mitomani, mitin toplumsal hayattaki yerini pek çok pencereden inceliyor ve günümüz dinamiklerine yansımalarını ele alıyor.

{772905}

Korkunun Felsefesi, Lars F.R. H. Svendsen

Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Önerileri: Kitap ve Belgesel

Dört bir tarafımızı saran kameralar ve defalarca kilitlenen kapılar ile her gün korkunun somut yansımalarına şahit olurken, çeşitli platformlarda karşımıza çıkan dehşet verici haberler ile de hiç bitmeyen bir endişe hissini taşıyor içimizde. Hobbes ve Machiavelli’nin felsefelerini mercek altına alan “Korkunun Felsefesi”, korkunun nasıl oluştuğunu, toplumlara nasıl sızdığını ve nasıl işlediğini irdeliyor. Daha iyimser bir geleceğin olasılığını sorgularken kendimizi bu daimi alarm halinden çekip çıkarmamızı sağlayacak yolları da araştırıyor.

{772886}

Belgesel Önerileri

Unnatural Selection

Joe Egender ve Leeor Kaufman tarafından hazırlanan bu dört bölümlük belgesel, genetik bilimi alanında yapılan ilerlemeleri ele alıyor. Bir bilimkurgu filmi izlediğinizi düşündürecek olan belgeselin odak noktası ise gen değiştirme teknolojisi. İnsan türünün geleceğini tamamen değiştirebilecek bir buluşun eşiğinde olduğumuzu anlatan Unnatural Selection, insan bedeninin potansiyelini optimize etmeyi amaçlayan biohacking’i masaya yatırıyor.

{772908}

The Game Changers

The Game Changers; hayvansal ürün tüketiminin sporcuların iyi bir performans göstermesi için gerekli olduğuna dair yaygın inanışı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Belgeselde, et yiyenler ile bitki yiyenlerin besin değerlerinin karşılaştırıldığı ‘en büyük’ çalışmadan söz ediliyor. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenize neden olabilecek, şaşırtıcı bilgiler öğreneceksiniz!

Wild Wild Country

Wild Wild Country, son 20 yılın en çok konuşulan isimlerinden olan Osho’nun hayatını konu alıyor. Hala en çok okunan kişisel gelişim kitapları arasında kitaplarıyla yer alan Osho’nun gerçek kimliğini öğreneceğiniz belgeselde, ortak bir amaç uğruna bir araya gelen bir grup insanın yerel halk ve politikacılar ile yaşadıklarını izleyecek ve en sonda ortaya çıkan büyük bir skandala çok şaşıracaksınız.

{772899}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları