preloader

En İnce Saat Modelleri

05.02.2022
En İnce Saat Modelleri

Yazı Boyutu:

İncelik yarışında lider durumda olan saat modellerini yakından inceledik.

İnce saatler konusunda yüksek saatçilik markaları arasındaki tatlı rekabet hem saatçiliğe hem de meraklılarına takip edilmesi gereken hoş bir konu hediye etti. İnce saatler denilince tüm kasa ile içerisindeki mekanizmasını anlıyoruz. Mekanik saatlerde yani pili olmaksızın elle veya hareket ile kurumunu sağlayan mekanizmaların incesini yaratmak yüksek mühendisliğin detaylı bir çalışmasını gerektiriyor.

Dünyanın en önemli saat şovları olan Baselworld ve SIHH’de de bu örneklerini canlı olarak gördük ve hayranlıkla izledik. İncelik yarışında lider olan modellerin her biri ayrı bir kategoride iddialarını yürütüyor. Kimi mekanik, kimi tourbilonlu kimi ise takvimli olarak zarafetlerinden ödün vermeden tasarımlarını geliştiriyor.

Mekanik En İnce Saat – Richard Mille, RM UP-01 Ferrari

En İnce Saat Modelleri

İsviçre yüksek saatçilik firmaları arasındaki en ince mekanik saat üretme konusundaki tatlı rekabete Richard Mille, RM UP-01 Ferrari ile bu alandaki ilk modelini tasarlayarak son noktayı koydu. Ferrari ekipleri ile birlikte üretilen model, tamamıyla her iki firmanın uzman mühendislerinin fikir ve ellerinden çıkan uzmanlık çalışması. Kasa kalınlığı sadece 1,75 mm gibi inanılmaz bir ölçüye sahip.150 adet sınırlı sayıda üretildi ve 45 saat güç rezervi ile donanımlandırıldı. Model hafifliğini titanyum gibi dayanıklı ve dengeli bir ağırlığa sahip materyalden üretilmesinden alıyor. Safir kristal cam ile korunan saat, ortada yer alıyor. Köşeli kasa yapısının içerinde sağ köşede yine safir kristal cam arkasından denge sağlayıcı balans görülüyor. Tabi ki bu kadar ince bir modele aynı kalınlıkta kauçuk bir kayış eşlik ediyor.

Sadece Bir Adet ile Limitli – Piaget, Altiplano Ultimate Concept “Tribute”

En İnce Saat Modelleri

Saat dünyasının en önemli fuarı olan Watches and Wonders 2022’de Piaget ince bir modelini tanıttı. Sadece bir adet üretilen Altiplano Ultimate Concept saatinin üretimine bir saygı nitelinde tasarlandı. 2 mm kalınlığı ile dünyanın en ince saati olma niteliğini, Bvlgari daha ince modelini tanıtana dek sadece birkaç gün elinde tutabildi. Bezeli ve mekanizması ince kasasının içerisine entegre üretildi. 5 ayrı patente sahip. Kadranında saat 2 konumunda saygı olarak üretildi ilk tarih yer alıyor. 41 mm çapında parlatılmış kobalt kasa tercih edilmiş ve 30 metre su geçirmezlik özelliği bulunuyor. 45 saat güç rezervi ile çalışabiliyor.

Mekanik Elle Kurum En İnce Saat – Piaget, Altiplano Ultimate Concept

En İnce Saat Modelleri

Piaget, Altiplano Ultimate Conceptmodeli ile dünyanın en ince elle kurum saatini üretti. Altiplano Ultimate Concept’in,mekanizması ve kasası sadece 2 mm kalınlığında. Kalibrenin özel olarak tasarlanması dışında, inceliğini daha da artırabilmek için kasanın içi farklı bir tasarım ile oyularak mekanizma işleyişinde daha yatay yerleşim mantığı izlendi. Modelin çapı ise 41 mm ve 5 adet patente sahip. 44 saat güç rezervi ile çalışıyor. Modelin 3 konumundaki tepesi ise düz dikdörtgen şekilli ve kasaya gömülü olarak tasarlandı. Saatin camı dâhil normalin çok altında olarak 0,2 mm üretildi. Karbon bazlı Kevlar ve aligatör derisi kayışı ise bu kasanın tüm inceliğine ayak uydurarak 1.1 mm kalınlığında estetik görünümünü devam ettiriyor.

En İnce Tourbillonlu Mekanik Saat – Bvlgari, Octo Finnisimo Tourbillon Automatic

En İnce Saat Modelleri

Geçen yılın en ince saatinin üreticisi olan Bvlgari, bu yıl ise tourbillonlu saati Octo Finnisimo Tourbillon Automatic modeli ile iddiasında hız kesmiyor. Tourbillon; saate yerçekiminden etkilenmeden çalışmasını sağlayan ve böylece “doğru zaman ölçümü” denilen dakikliği kazandıran muhteşem bir mekanizma. Kasa kalınlığı 3.95 mm Octo Finnisimo, iskelet kasası içerisine inceltilmesi zor olan tourbillonu hayranlık verecek kadar rahat yerleştirmiş. Bvlgari Octo ailesinin yeni üyesine, 42 mm çapında kumlanmış titanyum kasası ile sadece 50 şanslı kişi sahip olacak. Modelin iskelet kasa olarak tasarlanması ise mekanizmanın detaylarını gözler önüne rahatlıkla seriyor.

En İnce Seramik Saat – Rado, True Thinline Automatic

En İnce Saat Modelleri

Rado True Thinline Automatic‘in markanın seramik ile elde edilen ileri teknolojinin bir örneği. Kadranı gümüşi renkte bir sade netlik içerisinde. Çizilme ve zarar görebileceği kırılmalara karşı dayanıklılığı kristallerle arttırıldı.

Rado’nun ileri teknolojik seramik malzemesinin hipoalerjenik bir materyal olması kullanım rahatlığı sağlıyor. Plazma seramik Monoblok kasa ve bileziği ise güçlü bir seramik siyahlığı sunuyor. Her tarza hitap edecek bir renk tasarımı seramiğin vazgeçilmez olmasına yardımcı oluyor. Gündelik hayata hizmet ettiği kadar şık görünümü onu her zaman her ortamın prensi haline getiriyor. İsviçre yapımı modeli çalıştıran mekanizması ise otomatik… 64 saat güç rezervi bulunuyor. 40 mm kasa çapı ile uniseks ölçülere de sahip ve 4.9 mm inceliğinde.

En İnce Sonsuz Takvimli Saat – Bvlgari, Octo Finissimo Perpetual Calendar

En İnce Saat Modelleri

Detay ve ince işçiliğin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan Bvlgari Octo Finissimo Perpetual Calendar, sabırlı Ar-Ge çalışmasının başarılı sonucu. Tüm ince saatler gibi bu kategorinin en önemli modellerinden. Bvlgari’nin Octo serisinin sakinliğinin içerisine yerleştirilen kompleks mekanizma aslında zorlu bir birlikteliği oluşturuyor. Saat mekanizmasının zamanı ölçmesi gibi tarihi de kesintisiz göstermesi çok önemli mikro mekanik mühendislik gerektiriyor.

Tüm parçaların inceltilmesi ve hafif materyallerle edilmesinin yanı sıra tasarım aşamasında perpetual yani sürekli takvimin nereye yerleştirilmesi gerektiği bile ayrı bir çalışma gerektirdi. Böylece modele hem hafif hem de daha dayanıklı olma özelliklerini kazandırdı. Kasasında titanyum ve platin kullanılarak iki ayrı versiyonda üretilen Octo Finissimo Perpetual Calendar ile Bvlgari, 7. rekorunun sahibi oldu. Modelin kalınlığı 5.80 mm kasa çapı ise 40 mm.

Cartier, Drive De Cartier Extra Flat Steel

En İnce Saat Modelleri

Cartier’in Drive De Cartier koleksiyonundan Cartier Extra–Flat, ince saat grubunun en zarif üyelerinden oldu. Marka 2017 yılında bu modelin altın olanını tanıtmıştı ve 2018 yılında ise hayranlarının beklediği paslanmaz çelik modelini daha uygun fiyata sundu. Cartier Extra Flat Steel, köşeli kasa tasarımı ile 6.6 mm kalınlığa sahip. 30 mm su geçirmezlik özelliğinde ve Piaget’nin en ince saatler için ürettiği özel elle kurum kalibresi can buluyor.

En İnce Jumbo Saat – Audemars Piguet, Royal Oak Jumbo Extra-Thin

En İnce Saat Modelleri

Audemars Piguet, karakteristik ve iddialı çizgileri olan bir yüksek saatçilik markası. En son yeniliklerini Royal Oak koleksiyonundan tanıttı. Eşsiz mavi kadranını 950 titanyum bezeli çevreliyor. Otomatik modelinde 40 saat güç rezervi bulunuyor. Klasik kadran tasarımı, ikonik bir şıklık içerisinde olmasını sağlıyor. Platin ve titanyum kasası ile iki tonda tasarlandı. Kasanın kalınlığı 8.1 mm ve çapı ise 39 mm.

Günay Demirbağ
Günay Demirbağ Tüm Yazıları