preloader

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

22.05.2023
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Yazı Boyutu:

Işıl ışıl denizi, hâlâ kendine özgü dokusunu koruyan Rum köyleri, her yerde karşınıza çıkan keçileri, ılık rüzgarı ve zeytin ağaçlarıyla Gökçeada sadece yazları değil dört mevsim seçebileceğiniz bir tatil destinasyonu.

Homeros’un İlyada’sında bile bahsedilen Gökçeada hakkında biraz araştırma yaptığınızda karşınıza adanın yakın tarihi çıkıyor. Mübadele sonrasında evini terk etmek zorunda kalan Rumların ardından, adada enfes güzellikte, taş evlerden oluşan köyler kalıyor ve hâlâ aynı güzellikte ayakta duruyor. Gökçeada ya da eski adıyla İmroz şimdilerde denizinin güzelliği ile tatilciler tarafından tercih ediliyor olsa da her bir köşesinde görülmeye değer yerler barındırıyor.

Kuzey Ege Denizi’nin ılık rüzgarı, plajları, rüzgar sörfü, köyleri, doğası ve daha birçok güzelliği ile Gökçeada birbirinden güzel manzaraların olacağı anılar biriktirebileceğiniz bir yer.

Gökçeada’ya Ne Zaman Gidilir?

Adanın her bir yerinde görülmeye değer yerler olsa da eğer deniz tatili için Gökçeada’ya gelecekseniz Haziran ve Eylül arasında tatilinizi planlamaya çalışmalısınız.

Deniz tatilini bir kenara bırakırsak, Gökçeada’nın güzelliği ilkbaharda da bir başka oluyor. Adanın canlanan doğası rengarenk ve eşsiz bir güzelliğe bürünüyor. Mart-Haziran ayları arasında da Gökçeada’ya gelmek için bir sebebiniz var: Adanın her köşesinde karşınıza çıkan keçilerin taze sütünden yapılan dondurmaları taze taze, başka hiçbir yerdekine benzemeyen lezzetiyle deneyebilirsiniz.

Sonbahar ve kış aylarında adaya gelmeyi düşünüyorsanız hava şartları nedeniyle son dakikada feribotların iptal olabilme ihtimalini de aklınızda bulundurun.

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

Kuzey Ege’de, Gelibolu Yarımadası açıklarında bulunan Gökçeada’ya sadece deniz yoluyla ulaşım var. Kabatepe’den kalkan ve yaklaşık bir buçuk saat süren Gökçeada feribotları tüm yıl boyunca devam ediyor. Ama hava şartlarına bağı olarak özellikle kış aylarında iptal olabiliyor. Yaz sezonunda da hatlarda yoğunluk yaşandığı için Gökçeada’ya gidiş tarihiniz belli olduğunda önceden feribot biletini almakta fayda var.

Gökçeada’ya yol tarifi almak için tıklayın: Google MapsYandex Maps

{20173}

Gökçeada’da Nerede Kalınır?

Gökçeada’nın yerleşim yerleri adanın farklı bölgelerinde toplanıyor ve adanın alanı geniş olduğu için ulaşım için arabanızın olması büyük bir avantaj. Gökçeada içerisinde düzenli olarak otobüs seferleri ve taksi ulaşımı olsa da adada konaklama için rezervasyon yaparken bu kriteri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Gökçeada’da lüks konseptli otel bulamazsınız ama zevkli detaylarla dekorasyonu yapılmış, lezzetli mutfağı olan butik oteller mevcut.

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Petrino

Merkezdeki eski Rum mahallesinin huzur dolu sokağında, 100 yıllık taş konakta hizmet veren Petrino Gökçeada, konuklarına keyifli, konforlu ve lezzetli bir tatil vadediyor.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Eflin

En zengin eski Rum köyü olan Kaleköy’de konumlanan Eflin, muhteşem manzaraya karşı huzur dolu bir konaklama sunuyor.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
The Castle

Misafirlerine huzurlu, dinlendirici ve mutlu bir deneyim yaşatmayı kendisine amaç edinen otel, konumlandığı yamaç köyünde sizleri unutulmaz manzaralar ile tanıştırırken, tepedeki Ceneviz kalesinin antik kalıntıları, Ege Denizi üzerinde mükemmel gün batımıyla beraber hayal ettiğiniz doğru sahneyi ayaklarınıza kadar getirmektedir.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Son Vapur

Adanın ruhunu odalarına taşıdıkları, köyün hemen girişinde büyük bir bahçe içerisinde taş bir binada altı odadan oluşan otelde, temizlik ve hijyene özellikle önem vererek misafirlerin evlerindeymiş gibi rahat hissedeceği, kuş seslerinin her sabah eşlik ettiği huzurlu bir ortam yaratmaya özen gösterilmiş.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Laz Koyu Konuk Evi

Gökçeada’nın ruhuna sadık kalınarak dekore edilen otelin odaları Ege Denizi’ne karşı muhteşem gün batımı manzaraları sunuyor.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Dimitri Ada Evi

Bademli Rum köyünde eşsiz deniz manzarasına karşı kurulmuş Dimitri Ada Evi, adayı ayaklarınızın altına seriyor.
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Anemos Gökçeada

Sakin ada ortamının tadını çıkarmak Gökçeada’nın güzelliğini deneyimlemek için Anemos ideal otellerden biri.

Gökçeada’da konaklamak için en çok tercih edilenler apart ve pansiyonlar. Gökçeada merkezi, Yeni Bademli, Uğurlu, Şirinköy ve Tepeköy konaklama için çok fazla seçenek bulabileceğiniz yerlerden. Alternatif olarak adada kamp yapmak için hem deniz kenarında hem de Gökçeada içerisinde yerler bulabilirsiniz.

Gökçeada’nın En Beğenilen Plajları

Adanın her bir plajı birbirinden farklı olsa da hepsinin kendine has güzelliği var. Gökçeada rüzgarlı bir coğrafyaya sahip olduğu için de gideceğiniz plaja karar vermeden önce rüzgar yönünü gösteren aplikasyona bakarak karar vermekte ve rüzgarın karadan estiği plajları seçmek daha avantajlı olur.

Gökçeada’daki plajların neredeyse hiçbirinde tesis bulunmuyor. Atıştırmalık ve içecekler de dahil olmak üzere gün içerisinde lazım olacak her şeyi plaja gitmeden yanınıza almanızda fayda var.

Kefalos (Aydıncık)

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Bir kilometreden daha uzun bir kumsala sahip olan Kefalos ya da bir diğer adıyla Aydıncık Plajı özellikle rüzgarsız günlerde harika bir denize sahip. Gökçeada’nın diğer plajlarından farklı olarak, burada, gün içerisinde atıştıracak bir şeyler bulabileceğiniz tesisleri de mevcut. Adanın güneyinde bulunan Kefalos Plajı lodosun olduğu günlerde ise sörf ve rüzgar sörfü yapanlarla dolup taşıyor.

Yol tarifi

Aydıncık – Kefalos

Gizli Liman

Türkiye’nin en batı noktasındaki plaj burası olabilir. Gizli Liman’ın incecik kumu olan plajı ve en derinlere gidildiğinde bile dibini görebildiğiniz berraklıkta bir denizi var. Gökçeada’dayken yolunuz Gizli Liman’a düşerse günü bitirmek için bir iki kilometre ilerideki Türkiye’nin en batı noktasına gidin. Güneşin batışını Ege sularının üzerinden izlemek ayrı bir deneyim.

Yol tarifi

Gizli Liman

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

{37534}

Laz Koyu

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Hava ne kadar rüzgarlı olursa olsun coğrafi olarak korunaklı olduğu için Laz Koyu’nda sakin deniz bulabilirsiniz. Laz Koyu Gökçeada’nın en çok ziyaretçi çeken plajlarından biri. Yazın her günü kalabalık olan koyda, şezlong kiralayabileceğiniz bir kısım da var.

Yol tarifi

Laz Koyu

Yıldız Koy

Gökçeada Su Altı Milli Parkı’nın içerisinde yer alan Yıldız Koy, taşlı plajın da güzel olabileceğinin kanıtı. Sahilinde çok eski, küçücük bir şapelin de bulunduğu koy, görebileceğiniz en berrak denizlerden birine sahip.

Yol tarifi

Yıldız Koy

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Mavi Koy

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Gökçeada’nın çevresinde karadan ulaşım olmayan ya da sadece yamaç patikalardan yürüyerek gidebileceğiniz irili ufaklı, çok güzel denizi olan koylar var. Onlardan biri de adanın kuzeyinde bulunan Mavi Koy. Kocaman taşlı plajı olan koyun denizi inanılmaz güzellikte ve adeta su altındaki yaşama tanık olabildiğiniz bir yer. Eğer tekne ile gelme imkanınız varsa ya da yamaçlardan yürümeyi göze alıyorsanız Mavi Koy’un denizini mutlaka görmelisiniz.

Yol tarifi için tıklayın

Görsel

Gökçeada’da Gezilecek Yerler

Rum Köyleri

Yolunuz Gökçeada’ya düştüğünde, adanın yerlileri Rumlardan kalma köyleri görmek için de mutlaka zaman ayırın. Zeytin ve meyve ağaçlarıyla dolu, taş evlerin, taş döşeli sokakların olduğu köyleri görünce adanın ruhunu daha iyi anlayacaksınız. Taş sokakları, evleri, kocaman ağaçların gölgelerine kurulmuş kafeleriyle Zeytinliköy, Bademli Köyü, Dereköy, Tepeköy adada görebileceğiniz Rum köylerinden.

Gökçeada Kent Müzesi

Adanın merkezinde bulunan müze ortalama bir-iki saat gibi bir sürede gezebileceğiniz, küçük ama güzel detayların bulunduğu bir yer. Gökçeada’nın tarihi, kültürü, coğrafyası ve nereden nereye geldiğini anlatan detayların olduğu müzenin bahçesinde de bir şeyler içerek soluklanabilirsiniz.

Tuz Gölü

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Tuz Gölü

Türkiye’nin -aslında pek bilinmeyen- tuz göllerinden biri de Gökçeada’da bulunuyor ve ziyaret edenlere sürpriz manzaralar sunuyor. Flamingoların da yuvası olan Tuz Gölü’ndeki siyah çamurun şifalı olduğuna inananlar da çok. Tuz Gölü’ndeki çamurdan sürüp kuruduktan sonra denize girmek de adanın yazılı olmayan adetlerinden.

{25783}

Gökçeada’da Nerede, Ne Yenir?

Tatilinizi Gökçeada’da geçirecekseniz en azından bir akşam yerel tavernalardan birine rezervasyon yaptırın ve kahvaltıyı her sabah adanın farklı lezzetlerini sunan bir yerinde yapın. Hafif müzik ve ada meltemi eşliğinde yenilen yemekler Gökçeada’nın tadını tamamlıyor. Bu konuda Gökçeada’da Eleni ve Poseidon en bilinen iki yer. Poseidon’a mutlaka gün batımından önce gidin çünkü mekânın harika bir gün batımı manzarası var. Eleni ise fonda çalan Yunan ezgileri ve mezeleriyle çok keyifli bir yer.

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Eleni

Ada’nın en popüler mekanlarından bir tanesi Eleni’de taze balıklar, Rum ve Türk meze çeşitleri ve keyifli müzikler misafirlerini bekliyor.

Fatih, Barbaros Cd. No:26, Kaleköy/Gökçeada
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Poseidon

Tartışmasız Ada’nın en güzel manzarasına sahip restoranı. Özellikle günbatımında yemeğinizi yiyip keyfinizi yaparken zaman dursun isteyeceksiniz.

Poseidon Restaurant, Belgüzar hanım sokak no:42, Kaleköy/Gökçeada

Kahvaltı konusunda Gökçeada’da birçok mekân bulabilirsiniz. Ama bunlar arasında sıyrılan iki farklı yer var: Mustafa’nın Kayfesi ve Cugura Organik. Özellikle yaz aylarında her birine gitmeden önce rezervasyon yaptırmak şart.

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Mustafa’nın Kayfesi

Huzurlu ve hafif esintili bir kahvaltı için Mustafa’nın Kayfesi favorimiz. Odun ateşinde yapılmış reçeller, pişiler, mevsimine göre otlar ve dahası… Kahvaltı dışında damla sakızlı muhallebi gibi tatlılar ve içecekler de bulunuyor.

Kaleköy/Gökçeada
Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi
Cugura Organik

Toprağa gönül vermişlerden Cugura Organik, doğal ürünlerden oluşan tadı damağınızda kalacak bir kahvaltı sunuyor. Ürünlerin önce mis kokusuna daha sonra da tadına hayran kalmamak elde değil.

Zeytinli Köyü, Köy Sokağı No 497 Zeytinli, Gökçeada

Gökçeada’da tavernalar dışında çok fazla restoran alternatifi bulunmuyor. Ama ufak tefek aile işletmelerinin mutfağından çıkan yemekler bölgede yetişen malzemelerle hazırlandığı için tatları fark ediyor. Gökçeada’nın keçi sütünden üretilen ürünlerinin, mezelerinin, zeytinyağlılarının, deniz ürünlerinin tadına bakmadan adadan ayrılmamalısınız.

Gökçeada’dan Ne Alınır?

Gökçeada lezzetlerini yanınıza alıp evinize götürebileceğiniz birçok seçenek var. Mart ayında taze taze üretilmeye başlanan keçi peynirlerini vakumlu paketlerde alabilirsiniz. Gökçeada’nın merkezinde yer alan Efibadem Pastanesi’nin ise çok sevilen iki ürünü bulunuyor. İlki bademli kurabiyesi ikincisi ise doğal zeytinyağı ile üretilmiş, birçok cilt problemine iyi gelen Balomeni kremi.

Gökçeada’da yetişen ürünlerle yapılan doğal sabunların, mumların olduğu İmroza’nın hem ürünlerine hem de dükkanına bayılacaksınız. Mis gibi kokuların yayıldığı dükkanda hediyelik olarak sabun ve mum dışında gerçek sünger, lavantalar, kolonyalar, temiz içerikli deterjanlar, el işleri bulabilirsiniz.

Adanın kendine has zeytininin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağları ise yine Gökçeada’dan kendiniz ya da yakınlarınız için alabileceklerinizden.

{26286}

Gitmeden İzleyin: Hedefim Sensin

Deniz, Güneş, Rüzgar Bir Arada: Gökçeada Rehberi

Başrollerinde Demet Akbağ, Ata Demirer, Gonca Vuslateri’nin olduğu Hedefim Sensin, Gökçeada’nın harika manzaralarını da sergileyen eğlenceli bir film. Film; merakı ve çok konuşması yüzünden başı belaya giren bir çiğ köfte satıcısının İstanbul’dan kaçıp kendini Gökçeada’da bulmasını anlatıyor. Gökçeada’nın tüm güzelliğini gösteren film Netflix’te izlenebilir.

Türk filmleriyle eğlenceli zaman geçirmeyi sevenlerdenseniz bu filmleri izleme listenize eklemelisiniz.

Kapak görseli: Dream of Gökçeada

Kübra Haniç İnce
Kübra Haniç İnce Tüm Yazıları