preloader

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Yasemin bitkisine ne sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalı? Yasemin bitkisinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Yasemin bitkisinin özellikleri

Yasemin, zeytingiller (oleceae) familyasının Jasminum cinsinden 300 kadar tropik ve astropik çalımsı, sarılıcı-tırmanıcı bitki türünün ortak adıdır. Hoş kokulu çiçekler açan bu çok yıllık bitkiler Kuzey Amerika dışındaki bütün kıtalarda yabani olarak yetişir. Yasemin türlerinin çoğu tırmanıcı-sarılıcı yapıdadır. Yaseminler yaprak döken veya herdem yeşil (kışın yaprak dökmeyen) olabilirler. Sekiz on metre arasında boylanabilirler. Genellikle iki ya da daha çok sayıda yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları vardır. Ama bazı türlerinde basit yapraklara da rastlanır. Beyaz, sarı, mavi çok ender olarak pembe renkli çiçekler açar. Meyveleri etli, iki loplu ve siyahtır.

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

En çok yetiştirilen yasemin türlerinden biri adi yasemindir (Jasminum officinale). Ana yurdu İran ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerdir. Özellikle parlak yaprakları ve hoş kokulu beyaz çiçekleriyle bahçelerde ve evlerin duvarlarında sıkça tercih edilir.
Yasemin bitkileri süs bitkisi olarak kullanılmasının yanı sıra, aromalı çay olarak ve çiçeklerinden elde edilen değerli bir yağ sayesinde parfüm sanayinde de kullanılmaktadır. Arap yasemini (Jasminum sambac) daha çok bitki çayı olarak tercih edilen türüdür. Sadece süs bitkisi olarak tercih edilen İtalyan yasemini (Jasminum humile) ise sarı çiçek açan türüdür.

Bakımı nasıl yapılır?

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yasemin çiçeği, nem oranı yüksek tutan topraklarda yaşamayı tercih eder. Hafif kumlu, humuslu ve drenajı iyi yapılmış bir toprak hazırlamalısınız. Bitkinize saksıda bakıyorsanız eğer toprak değişimini ilkbahar başlangıcında yapmalısınız.

Bahçede ve balkonlarınızda konumuna iyi karar vermelisiniz. Aydınlık ve havadar ortamlardan hoşlanırlar. Fakat konumlandırırken direkt güneş ışığı almamalarına da ayrıca dikkat etmeniz gerekir.

Çiçeklenme, ilkbaharın sonundan sonbahara kadar geniş bir dönem boyunca sürmektedir. Çiçeklenme döneminde bitkinizin en önemli ihtiyacı su miktarındaki artıştır. Suyu seven bir bitkidir. Özellikle değindiğimiz gibi ilkbahardan sonbahara kadar sulamaya dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında nemini düzenli olarak kontrol etmeli nemini kaybettikçe bitkinizin nemlenmesi gereken sulamayı yapmanız gereklidir. Sık sulama yapıldığı dönemlerde bitkinizin besin kaybı yaşamaması için toprağına kompoze gübre ile 15-20 günde bir destek sağlayabilirsiniz. Kış aylarında ise suya daha az ihtiyaç duyarlar. Daha az sulamayla hafif nemli olacak şekilde sulama yapılması bitkiniz için sağlıklı olacaktır. Kış aylarında aşırı sulama bitkinizde kök çürümesine neden olacaktır.

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yaseminler sıcaklığa karşı iyi dayanabilen bitki türlerindendir. Ancak 0 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklara karşı da oldukça hassastır. Özellikle şubat aylarında yaşanan gece donları bitkinizin yaşam şartlarını zorlayarak sağlığını etkilemektedir. Bu zarar, kış kesimi erken yapılmış ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyor ise daha da şiddetli olur. Koruma amaçlı bitkinizin saksısını sarabilir veya şiddetli rüzgar ve don alabileceği bölgeden korunaklı bir bölgeye alabilirsiniz.

{773642}

Budama ve çoğaltma nasıl yapılır?

Yasemin bitkiniz için budama oldukça önemli ve hassastır. Çiçeklenme dönemi sona erdiğinde mutlaka budamasını yapmalısınız.

Yasemininiz, en sağlıklı çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Bitkinin en tepesinden en az 10 cm uzunluğunda bir dal; steril edilmiş ve keskin bir bahçe makası ile kesilir. Kesilen dal suda köklendirilmeye bırakılır. Köklenme gerçekleştikten sonra uygun toprak ve uygun ortam koşullarında bakıma alınır.

Bitki çayı olarak yasemin

Yasemin Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Aromalı çayları içerisinde en çok kullanılan bitkilerden birisi de yasemin çiçeğidir. Yasemin çayı tek başına kullanıldığı gibi, yeşil çayla da birlikte tüketilebilir.

Faydalarının arasında şunlar vardır:

  • Enerjiyi arttırır

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

  • Yağ yakmak için kullanılır

  • Konsantrasyonu arttırır

  • Stersi azaltır

  • Kalp hastalıklarından korur

  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

  • Kas ve eklem ağlarını hafifletir

  • Soğuk algınlığına iyi gelir

  • Alerji belirtilerini hafifletir

  • Uyku problemlerini giderir

  • Antioksidandır

  • Depresyon belirtilerini azaltır

  • Kan basıncını düşürür

Aynı zamanda esans olarak kullanılan yasemin çiçeği yağı zeytinyağıyla karıştırıldığında ciddi bir selülit giderici yağ olarak kullanılabilir.

{773641}

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları