preloader

İzmir'in "Sorumlu" Kitap Kafesi: Be Water Coffee & Book Store

21.02.2022
İzmir'in "Sorumlu" Kitap Kafesi: Be Water Coffee & Book Store

Yazı Boyutu:

Sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkan Be Water Coffee & Book Store, kitap ve kahve birlikteliğini üst seviyelere taşıyor… Kitabevinin kurucuları Esra Tellioğlu ve Sahra Tellioğlu ile sohbet ettik.

İzmir'in

Esra Tellioğlu / Sahra Tellioğlu

Cem Yılmaz bir röportajında ‘sattığı ürünü tüketmeyi sevmenin’ önemine değinmişti. Esra Tellioğlu ve Sahra Tellioğlu da kahve kokuları eşliğinde sattıkları kitaplarla bağ kuran, bunu yaparken de yaşadıkları topluma fayda sağlayan şanslı isimlerden. ‘Şans’ dedim ancak onlar işlerini pek de şansa bırakmamış iki girişimci anne-kız. Gelin, hep birlikte Be Water Coffee & Book Store’la bir yolculuğa çıkalım.

Be Water Book Cafe’yi birkaç cümleyle anlatır mısınız?

Ben Esra Tellioğlu, Be Water Book Cafe’nin iki ortağından biriyim. 2019 yılında kızım Sahra Tellioğlu ile beraber İzmir Alsancak’ta Be Water Book Cafe’yi kurduk. Kitap Cafe olarak misafirlerimizi hem kitaplarla buluşturuyor hem de 3. nesil kahve çeşitleri sunuyoruz. Mayıs 2022’de Be Water Book Cafe’nin Çeşme şubesini Ilıca mevkiinde açmayı planlıyoruz.

İzmir'in

Be Water olarak, bulunduğunuz topluma sağladığınız faydalar nelerdir? Önümüzdeki dönem bununla ilgili projeleriniz var mı?

Daha çok internet satışının tercih edildiği bu dönemde Be Water Book Cafe’ye gelen kitapseverler seçtikleri kitapları, kahve ve kitap kokusu eşliğinde inceleyerek okuma, isterlerse de satın alma fırsatını elde ediyorlar. Duyarlı, artık okumadığı ve paylaşmak istediği kitapları bize getiren birçok kitapsever misafirlerimizin kitaplarını, Anadolu’daki pek çok ihtiyaç sahibi okul ile buluşturduk ve kütüphanelerine destek olduk. İlave olarak, 2020 yılında İzmir deprem​inde evlerini kaybeden vatandaşlarımız için kitap bağışı kampanyası gerçekleştirdik. Be Water Book Cafe’nin, Koruncuk dostu işyeri olarak eğitim imkânı yetersiz kız çocuklarının okuma programına da halihazırda destek verdiğini belirtelim. Son olarak, her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bibliyoterapi atölyesi de mevcut. Bu toplantılarımız bireysel terapi almayan ya da alamayan kitapseverler için bir nevi grup terapisi görevini görüyor.

{774624}

Sosyal medyayı başarılı ve aktif olarak kullanıyorsunuz. Dijital dönüşüm ve sosyal medyanın okuma alışkanlığına ve sektöre nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

Sosyal medya her alanda olduğu gibi tüketicilerin yenilikleri takip etmesi açısından bizim sektörümüzde de çok etkili bir araç. ​Sosyal medya aracılığıyla yeni çıkan kitaplar hakkında okurları hızlıca bilgilendirebiliyoruz. Bizleri takip eden kitapseverler de bu vesileyle yeni gelen kitaplardan hemen haberdar oluyorlar.

İzmir'in

Pandemi şüphesiz ki her birimizin hayatını etkiledi ve birçok değişimi beraberinde getirdi. Okunan kitap türlerinde de bir değişim olduğunu gözlemliyor musunuz? Hangi kitaplara daha çok ilgi bulunuyor? Hangi kitaplar veya kitap türlerin satışlarının arttığını gözlemliyorsunuz?

Pandemi döneminde zorunlu evlere kapanış, bireylerin içlerine kapanmasına, şüphesiz ki daha depresif bir ruh durumuna girmelerine sebep oldu. ​Bu dönemki kitap seçimlerinde gözle görünür biçimde kişisel gelişim, psikoloji ve felsefe alanına yönelim olduğunu belirtebilirim. Biz en çok bu alanlarda kitap sattık, hâlâ da bu etki devam etmekte. En çok satılan kitaplara örnek olarak Erich Fromm’dan Sevme Sanatı, Engin Geçtan’dan İnsan Olmak, Don Miguel Ruiz’nin Dört Anlaşma’sı, Viktor Emil Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı ve son olarak Jostein Gaarder Sofie’nin Dünyası’nı gösterebilirim.

“Her ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bibliyoterapi atölyesi de mevcut. Bu toplantılarımız bireysel terapi almayan ya da alamayan kitapseverler için bir nevi grup terapisi görevini görüyor.”

Online kanallar aracılığıyla kitaplar daha uygun fiyatlara satılıyor, siz bir kitabevi olarak bundan etkileniyor musunuz?

Online satışlarla boy ölçüşmek maalesef mümkün değil. Okurlar bize geliş fiyatı ile internetten kitap satın alabiliyorlar. Bu sert piyasa koşullarında mücadele etmek, tahmin edersiniz ki çok zor. Ancak, kitabevimize gelerek, kitapları inceleyerek ve bizlere de kitap hakkında soru sorarak alan okurlar da tabii ki mevcut. Bu okurların varlığı, bizim işimizi sebat ve heyecanla yapmamız konusunda teşvik ediyor. ​

İzmir'in

İki kadın girişimci olarak işinizi kurarken engellerle karşılaştınız mı?

Kadın girişimci olmamız ve yumuşak yapıya sahip kişiler olmamızdan ötürü insanların önyargılı tutumuyla karşılaştık ve kuruluş aşamamızda bir hayli üzüldük. Zaman içerisinde çizgimizin ve misyonumuzun değişmemiş olması ve işimizin arkasındaki sağlam duruşumuz, hizmet verdiğimiz çevrede hızlıca kabul görmemize sebep oldu.

İşini yeni kuracak kadın girişimcilere tavsiyeleriniz neler olur?

İlk tavsiyem tutkuyla, zamanın nasıl geçtiğini bile anlamadan yapacakları, kendi ilgi alanlarına göre bir iş bulmaları. Çünkü insan bir işi severek yaptığında hiçbir kısmı ona ağırlık vermiyor. Daha sonrasında ise pes etmeden, zorluklarla karşılaştıklarında karamsarlığa kapılmadan, sevdikleri ve inandıkları işin peşinden gitmelerini tavsiye ederim.

İzmir'in

Esra Tellioğlu Kimdir?

Be Water Book Cafe’nin ortağı Esra Tellioğlu, Balıkesir doğumlu. 7 sene önce İzmir’e taşındı ve 2019 yılında kızı Sahra Tellioğlu ile beraber İzmir Alsancak’ta Be Water Book Cafe’yi kurdu.

Sahra Tellioğlu Kimdir?

Sahra Tellioglu, İzmir Amerikan Koleji’ni kazanmasıyla beraber İzmir’e yerleşti. 2014’te lise eğitimi bittikten sonra üniversite eğitimi için İngiltere’ye gitti ve 5 yıl Londra’da yaşadı. 2019’da Türkiye’ye döndü ve annesiyle beraber Be Water Book Cafe’yi kurdu. Birçok kitap seçeneği olan bu kafede, kahve içerek zaman geçirmek çok hoşuna gidiyor.

Admin
Admin Tüm Yazıları