preloader

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

01.11.2023
Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Yazı Boyutu:

Giderek daha çok duymaya başladığımız, birçok alanda alışveriş tercihlerine yön veren kavramlardan biri olan sürdürülebilirliğin moda sektöründeki yansımaları hiç olmadığı kadar dikkat çekiyor. Peki, sürdürülebilir bir moda sektörü için markalar nasıl adımlar atıyor?

İklim krizinin sonuçları ve bu konuda giderek bilinçlenen tüketicilerin talebiyle sürdürülebilir tasarım ve üretim biçimlerini gündeme alan moda markaları, çevreye olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli inovasyonlar ortaya koymaya başladı. Bugün pek çok marka su ve enerji tasarrufu, geri dönüşüm, atık yönetimi gibi konularda olumlu adımlar atıyor.

Umut veren gelişmelerin ardında, moda sektörünün, sebep olduğu atık miktarı yüzünden sürdürülebilirliğe dair tartışmalarda ön sıralarda oluşu yatıyor. Özellikle “fast fashion” (hızlı moda) akımı, ürünlerin kullanım ömürlerini kısaltarak ortaya daha çok tekstil atığı çıkmasına neden oluyor. Geri dönüşüm oranı ise oldukça düşük. Bu durum, moda endüstrisinin çevresel sorunlara daha fazla odaklanarak çözümler üretmesi gerektiğini gösteriyor. Vizyoner duruşu ve bilinçli yaklaşımıyla sektöre örnek olan markaların sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

Sürdürülebilirlik Konusunda Örnek Girişim: Beymen Promise

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Türkiye’nin önde gelen lüks perakende markalarından Beymen, sürdürülebilir moda yaklaşımına dair yol haritasını geçtiğimiz günlerde açıkladı. İş süreçlerinin her aşamasında sürdürülebilirliği önceliklendiren marka, faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkisini ölçülebilir şekilde azaltmayı hedefliyor. Sürdürülebilir moda anlayışının; çevreye duyarlı, sosyal alanlarda adil ve eşitlikçi, kültürel açıdan saygılı ve ekonomik olarak uygulanabilir iş modellerini kapsadığını vurguluyor.

Beymen, sürdürülebilirlik konusunda bugüne kadar attığı adımların yanı sıra gelecek planlarını ve hedeflerini “Beymen Promise” çatısı altında topluyor. “Dünyaya Sözümüz Var” başlığıyla paylaşılan Beymen Promise manifestosu, “Moda, kendimize yakışanı giymek kadar kendimize yakışanı yapmak. Döngüsel modada öncü olmaya sözümüz var!” diyor ve Beymen’in doğaya, topluma ve çalışanlarına yönelik taahhütlerini kapsıyor.

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Beymen Promise” manifestosu kapsamındaki taahhütlerden bazıları şöyle:

  • Çanta taşımak biraz da sorumluluk taşımak olmalı: Lüks ikinci el çanta satış platformu Beymen Reborn ile ikonik çantaları yeni sahipleri ile buluşturmaya söz veren Beymen, döngüsel moda yaklaşımını bu platforma eklenmesi planlanan Beymen Repair ve Beymen Recycle adımlarıyla sürdürecek.
  • Ambalajlar sadece giysileri değil, dünyayı da korumalı: 2024 ilk yarı sonuna kadar Beymen Group’un tüm ambalajları yüzde 100 sürdürülebilir sertifikalı malzemelerden olacak.
Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi
  • Önemli olan modada iz bırakırken doğadaki izimizi azaltmak: Beymen, atık yönetiminde ve üretimde kullanılan su miktarını ve karbon ayak izini sürekli şekilde azaltmayı hedefleyen çalışmaları ile 2040 itibariyle sıfır atık ve sıfır emisyon hedefine söz veriyor.
  • Tasarlamanın, üretmenin sonu yok. Ama suyun var: Denim üretiminde çok yüksek oranda su ve elektrik tasarrufu sağlayan Jeanologia prosesini uygulayan Beymen, pamuk üretiminde dünyanın en büyük pamuk sürdürülebilirlik programı “Better Cotton Initiative” (BCI) ile su tüketimini azaltmaya söz veriyor.
Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi
  • Sürdürülebilirlik bir sezon değil, her sezon üstümüzde: Bünyesinde 1000’i aşkın markayı buluşturan Beymen, seçkisindeki sürdürülebilir ürünleri ve markaları artırmaya söz veriyor. Balenciaga’dan Nanushka, Dolce & Gabbana, Aera ve Veja’ya, Beymen’in ayrıcalıklı seçkisinde yer alan markalar, sürdürülebilirlik odağındaki çalışmalarıyla da lüks sektörüne öncülük ediyor.

Doğa dostu markaların en yeni tasarımlarını Beymen.com’da yakından inceleyebilirsiniz

Köklü Modaevlerinden Yeni Nesil Lüks Markalara Uzanan Örnekler

Gelin, bazı lüks modaevlerinin ve yeni nesil markaların sürdürülebilirlik için attığı adımlara bakalım…

Balenciaga

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Balenciaga, ofislerden mağazalara ve tedarik zincirine kadar her seviyede sosyal ve ekolojik sorumluluklar özelindeki yüksek standartlara uyum sağlıyor. Tüm süreçlerinde daha sorumlu, geri ve ileri dönüştürülmüş malzemeleri tercih ederek karbon ayak izini azaltmayı amaçlıyor. Marka, karbon emisyonlarını hesaplayarak doğal ekosistemleri korumayı ve yeniden oluşturmayı hedefleyen projelere yatırım yapma sözü veriyor. Metal içermeyen tabaklanmış derinin koleksiyonlarda yer alması markanın öncelikli hedefleri arasında. Ayrıca modaevi hiçbir koleksiyonunda kürk kullanılmıyor.

Bottega Veneta

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Bottega Veneta, sürdürülebilirlik alanında etik sorumluluk ve yenilikçiliğin buluşma noktası olarak görülüyor. 1966 yılından bu yana ürünlerini nesiller boyu dayanacak kalitede üretiyor. Tedarikçilerden üreticilere, ürünlerden depolara, mağazalara ve ofislere kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilirlik hedeflerini hayata geçiriyor. Örneğin; ürünlerinde %82 organik pamuk kullanırken deri atıklarını %90 oranında geri dönüştürüyor. Ambalajlarında ise %100 Forest Stewardship Council sertifikalı kâğıt kullanıyor.

Dolce & Gabbana

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Dolce&Gabbana, sürdürülebilirlik taahhüdünün ayrılmaz bir parçası olarak 2025 yılına kadar tek kullanımlık ambalajlardaki ham plastik kullanımını %50 oranında azaltmayı ve 2030 yılına kadar tamamen kaldırmayı amaçlıyor. Modaevi, döngüsel uygulamalara doğru sistemli bir geçiş yapmak için 4R çerçevesi (Reduce, Reuse, Recycle, Recover yani Azalt, Yeniden Kullan, Geri dönüştür, Onar) üzerine kurulu bir yaklaşım geliştiriyor. Bunun yanı sıra marka, geçtiğimiz sene kürk kullanımını tamamen bıraktı ve kürk ustalarının bilgi birikimini taklit kürk giysiler ve aksesuarlar üretmek için kullanmaya başladı.

Stella McCartney

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Sürdürülebilir moda konusunda öncü markalardan olan Stella McCartney, 2001 yılından beri çevre dostu adımlar atıyor. İlk etapta gerçek kürk ve deri kullanımına son veren marka, yıllar içerisinde ürünlerini organik pamuktan yaratmaya, gözlük koleksiyonlarında biyo-asetat ve geri dönüştürülmüş polyester kullanmaya, ayakkabıları ise tabanları biyolojik olarak parçalanabilir materyalden tasarlamaya başladı. Bu yolda ilklere imza atan Stella McCartney’nin Frayme Mylo™️ omuz çantasından bahsetmemek olmaz… Dünyanın ilk miselyumdan, yani mantarın kök benzeri yapılarından üretilen lüks çanta, harika bir vegan deri tasarımı! Çantanın alüminyum zinciri ve zamak madalyonu ise tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş.

Nanushka

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Sürdürülebilirlik konusunda öncü markalardan biri olan Nanushka, 2023 yılında karbon nötr olma hedefiyle çalışmalarını yoğunlaştırdı. Üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek, geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir malzemeler kullanmak ve tedarik zincirinde şeffaflığı artırmak için yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Nanushka için kumaş yenilikleri ve geliştirmeleri özelinde bilimsel verilerden yararlanmak son derece önemli. Bu nedenle marka, ürünlerin çevresel etkisini değerlendirmeye odaklanan Carbonfact şirketiyle iş birliği yapıyor. Carbonfact, ürünlerin karbon ayak izini ölçerek emisyonu azaltma konusunda markaya yardımcı oluyor.

AERA

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Aera için lüks yeni bir çift ayakkabı değil, temiz su ve temiz hava anlamına geliyor. Etik koşullarda, vegan malzemelerden üretilen tasarımlarıyla sürdürülebilirliği yeni norm haline getirmeyi amaçlıyor ve çevresel etkisini nötralize etmeye çalışıyor. Mümkün olduğunca çevre dostu malzemeler kullanan marka, kaliteyi daima en yüksek seviyede tutuyor. Nihai hedefi ise bir gün hiçbir çevresel etkisi olmayan bir ayakkabı yaratmak.

VEJA

Moda Dünyasında Sürdürülebilirlik Hareketi

Sürdürülebilir sneaker markası VEJA, 2005 yılından bu yana ekolojik malzemeleri bir araya getirerek spor ayakkabılar üretiyor; ürettiği sosyal projeler ile ekonomik adalete katkıda bulunmayı amaçlıyor. Kanvas ve bağcıklar için Brezilya ve Peru’da üretilen organik pamuk kullanırken, tabanlar için Amazon ormanlarından elde edilen doğal kauçuğun yanı sıra geri dönüştürülmüş plastik şişelerden veya geri dönüştürülmüş polyesterden üretilen çeşitli yenilikçi malzemelerden faydalanıyor.

*Bu içerik Beymen iş birliğinde hazırlanmıştır.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları