preloader

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

01.03.2024
Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Yazı Boyutu:

Dünyanın dört bir yanında hayallerinizi süsleyen kütüphaneleri OGGUSTO okuyucuları için kaleme aldık.

Dünyanın dört bir yanından mutlaka görülmesi gereken büyüleyici kütüphaneleri paylaşıyoruz! Tarih kokan kütüphanelerin içinde kaybolmaya ve bir sonraki seyahatlerinizde bu kütüphaneleri yakından görmeye ne dersiniz? İşte dünyanın en iyi kütüphaneleri…

Admont Abbey, Avusturya

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Admont şehrindeki en eski manastır olan Admont Abbey’in içindeki kütüphane, bir manastırın içinde yer alan en büyük kütüphane olma özelliğini taşıyor. 1776 yılında Joseph Hueber tarafından tasarlanan kütüphanede, 1.400’den fazla el yazması bulunuyor.

Strahov Abbey Library, Prag

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Strahov Manastırı’nın içinde bulunan kütüphane rokoko tarzındaki tavanıyla oldukça gösterişli. Kütüphane, Ortaçağ’dan kalma olduğu için odun ya da kömür ateşiyle ısıtılıyor.

{12975}

El Estorical Library, Madrid

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

UNESCO tarafından dünya mirası olarak korumaya alınan El Estorical, tarihte kitapların ilk kez ciltlenip yan yana dizildiği kütüphane olma özelliğini taşıyor. Kütüphanede illüminatiyle ilgili pek çok el yazması bulunuyor.

Boston Public Library, ABD

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

1848 yılında kurulan kütüphane, Amerika’nın en büyük kütüphanelerinden. Belediyeye ait olan ilk kütühane olan Boston Public Library’de, William Shakespeare’in ilk basım kitapları da yer alıyor.

Biblioteca Joanina, University of Coimbra, Portekiz

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Coimbra Üniversitesi’nin içindeki barok kütüphane, 18. yüzyılda Kral João V döneminde inşa edilmiş ve kralın ismini almış. Barok mimarisiyle dikkat çeken kütüphanenin duvarları Lizbonlu sanatçılar Simões Ribeiro ve Vicente Nunes tarafından işlenmiş.

Liverpool Central Library, İngiltere

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Üç bölümden oluşan Liverpool Central Library, İngiltere’nin ilk elektrikli kütüphanesi. 1860 yılında inşa edilen kütüphane, 2013’te renovasyondan geçerek yeniden kapılarını açtı.

Trinity College Library, İrlanda

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

İrlanda’daki en büyük kütüphane olan Trinity College Library, 1592 yılında Dublin’deki Trinity College’in içine yapılmış. İngiltere’de yasal mevduat hakkı verilen tek kütüphane olma özelliğini taşıyor.

Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Rio de Janeiro’nun kültürel ikonunu Real Gabinete Português de Leitura, 1877’de kapılarını açan bu mekan, Portekiz dilinde yazılmış eserlerin dışında, göz kamaştırıcı bir mimari tasarımı ve sanatsal detaylarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Yüksek tavanlar, zarif demir işçilikleri ve ihtişamla dolu, tarihi bir atmosfer sunan bu kütüphane, kitapseverler ve tarih meraklıları için bulunmaz bir hazine.

Rose Main Reading Room, ABD

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

New York Public Library’nin kalbinde, bulunan, Beaux-Arts mimarisinin incisi Rose Main Reading Room, ihtişamlı tavanları, zarif lambaları ve sonsuz bilgi denizi ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Rose Main Reading Room, araştırmacılara, yazarlara ve meraklı zihinlere, sessizliğin ve odaklanmanın eşsiz bir atmosferde buluştuğu bir ortam sunuyor.

George Peabody Library, ABD

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Ülkenin en güzel kütüphanelerinden biri olarak kabul edilen kütüphane, George Peabody tarafından 1857 yılında kurulmuştur. İlk olarak “Peabody Enstitüsü Kütüphanesi” olarak bilinen bu yapı, klasik ve zarif mimarisi ile ziyaretçilerini adeta bir zaman tüneli ile geçmişe, Victorian döneminin göz kamaştırıcı estetiğine götürür. Beş katlı atrium, inanılmaz bir sanatsal ustalıkla inşa edilmiş ve tavanı, gökyüzünü hatırlatan bir vitray ile taçlandırılmıştır.

Bibliothèque Nationale de France, Fransa

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Bibliothèque Nationale de France, 1368 yılında Charles V tarafından kurulmuş ve zaman içinde krallar, imparatorlar ve cumhuriyet tarafından genişletilmiştir. Başlangıçta sadece kraliyet ailesi ve sarayın erişimine açık olan bu özel koleksiyon, 17. yüzyılda Kardinal Mazarin’in kütüphanesinin halka açılmasıyla daha erişilebilir hale gelmiştir. Kütüphane, zaman zaman savaşların, devrimlerin ve politik değişikliklerin merkezi olmuş ve bu sebeple Fransız tarihinde önemli bir role sahiptir. Koleksiyonlarında, birbirinden değerli el yazmaları, haritalar ve nadir basılı eserler bulunur.

Stuggart City Library, Almanya

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Kütüphane, Güney Koreli mimar Eun Young Yi tarafından tasarlandı ve 2011 yılında halka açıldı. İlk bakışta, alabildiğine sade ve beyaz olan bu yapı, ziyaretçilerine adeta bir bilgi tapınağına adım atmaları hissini verir. Kubbe şeklindeki tasarımı, ışığı mükemmel bir şekilde dağıtarak, ziyaretçilerini huzurlu ve aydınlık bir atmosferde karşılar. Bu mimari harikanın ötesinde, Stuttgart City Library’nin tarihi yönü de büyüleyicidir. Stuttgart, 1944 yılında II. Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde tahrip oldu ve kütüphane de bu yıkımdan nasibini aldı. Ancak şehir, savaşın yaralarını sarmak, bilgiyi ve kültürü yeniden canlandırmak için kütüphaneyi yeniden inşa etmeye karar verdi.

{85188}

Vasconcelos Library, Meksika

Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

“Megakütüphane” olarak da anılan Kütüphane, 2006 yılında Alberto Kalach tarafından tasarlanarak açıldı. 38,000 metrekarelik genişliğiyle, Vasconcelos, kütüphanecilik anlayışını yeniden tanımlayarak, bilgiye erişimi, eğitimi ve kültürel etkileşimi ön planda tutuyor. Çelik, beton ve camın harmonik bir birlikteliği ile oluşturulan bu modern yapının içerisinde yer alan botanik bahçe ile doğa ile iç içe bir okuma deneyimi yaşatıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları