preloader

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Yazı Boyutu:

Temmuz ayında mutlaka görmeniz gereken sergileri sizler için listeledik.

Halka Sanat Projesi, “Bu Benim Fotoğrafım”

Halka Sanat Projesi ile Kanadalı sanat inisiyatifi Arts Assembly’nin iki yıllık küratöyal değişim projesi Uyuşma Temeli’nin (Common Ground) ikinci yıl sergisi olan Bu Benim Fotoğrafım (This is a Photograph of Me), 13 – 30 Haziran tarihleri arasında Vancouver’da sunulduktan sonra, 3 Temmuz – 18 Ağustos tarihleri arasında halka sanat projesi’nde izleyiciye sunuluyor. Kanada merkezli sanatçılar Tanya P. Johnson ve Terriann Walling’in işlerini gösteren İstanbul ayağı, projenin her iki yılına ait belge, yazı ve görselleri de içeren bir dokümantasyondan oluşuyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Galeri Bu Pavilion, “All in One’01”

Galeri Bu Pavilion, 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında Art50.net iş birliği ile “All in One’01” sergisine ev sahipliği yapıyor. Online çağdaş sanat platformu Art50.net ve Galeri Bu Pavilion’un farklı disiplinlerden 42 sanatçısını bir araya getiren sergi, güncel sanat pratiklerinin ve anlatım biçimlerinin bir arada olduğu zengin bir dile sahip. Sanat piyasası içinde dolaşımı olan birçok ismin yanı sıra, yeni alternatif isim ve yaklaşımların yer aldığı sergide resim, heykel, fotoğraf, video, yerleştirme, illüstrasyon gibi birçok alandan çalışmalar yer alıyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

44A Sanat Galerisi, Ceylan Atuk, “Gizli Özne ve Düş Dünyam”

Ceylan Atuk, son 5 yıllık çalışmalarından oluşan özel bir seçki ile 14 Haziran tarihinden itibaren sanatseverlerle buluşuyor. Bu özel seçki, Atuk’un görünmeyeni ön plana çıkartarak, kadını ait olduğu konuma yerleştirdiği “Gizli Özne” ve “Zamanın bize sunduğu tek gerçek ‘an’dır ve an; ister uykuda, ister uyanık olsun, bir insanı insan yapan ve onu biricik kılan düşlerle şekillenir.” diyerek özetlediği “Düş Dünyam” fotoğraflarından oluşuyor. Çektiği fotoğrafları kendi hikayeleri ile birleştirip, özel photoshop teknikleri ile zenginleştiren Atuk’un çalışmalarını 14 Temmuz’a kadar 44A Sanat Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

SALT Beyoğlu, Maria Andersson & Nancy Atakan, “Uygun Adım Marş!”

Maria Andersson ve Nancy Atakan'ın, 20. yüzyıl başında İsveç jimnastiğinin modernleşme sürecindeki Türkiye’nin beden eğitimi sistemine nasıl temel oluşturduğunu inceledikleri Uygun Adım Marş! sergisi, 27 Haziran’da SALT Beyoğlu’nda sanatçıların bir performansıyla başlıyor. Yedi yıldır ortak bir araştırma yürüten sanatçılar, Türkiye’nin model aldığı kültürfizik anlayışı ve uyarladığı folklorik ögelere bakıyor; ülkede beden eğitimi ve olimpizmin öncüsü Selim Sırrı Tarcan ile izinden giden kızlarının hikayesi etrafında çok yönlü görsel anlatımlar geliştiriyor. SALT’tan Farah Aksoy’un programladığı Uygun Adım Marş!‘ta, Andersson ve Atakan’ın 2018’de Göteborg’da gerçekleştirdiği sergiden seçili işlerin yanı sıra, yeni ürettikleri video ve kumaş işleri sunulacak.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

{771799}

Halka Sanat Projesi, Richard Bartle, “Şeytan Tüyü”

İngiliz sanatçı Richard Bartle Halka Sanat Projesi’nde gerçekleşen yeni sergisi Şeytan Tüyü | Luck of the Devil’de bir kez daha 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’in çalışmalarından yola çıkıyor. Şeytan Tüyü | Luck of the Devil, Bartle’ın ilk kez 2005’te Londra’da Royal Academy’de açılan Turks (Türkler) sergisinde Siyah Kalem’in yapıtlarıyla karşılaşmasının ardından geçen on dört yılın ve bu sürede sanatçının Türkiye üzerine yaptığı dilsel, tarihsel ve kültürel araştırmalarının sonucunu işaret ediyor. Sergi, 21 Temmuz’a kadar görülebilir.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Zilberman Projects, Burçak Bingöl, “Bir Masalın İçinde ve Sadece Onunla Yaşamak”

Zilberman Projects, İstanbul, Burçak Bingöl’ün Zilberman Gallery – Berlin’de 25 Nisan – 27 Temmuz 2019 tarihleri arasında sergilenmekte olan kişisel sergisi Interrupted Halfway Through’nun bir uzantısı olan Bir Masalın İçinde ve Sadece Onunla Yaşamak sergisine Temmuz ayına kadar ev sahipliği yapıyor. Berlin galerisindeki sergisinde, İstanbul’dan Berlin’e taşıdığı parçalarla, zamanı ve mekanı çarpıştırmayı deneyen Burçak Bingöl, Bir Masalın İçinde ve Sadece Onunla Yaşamak sergisinde ise Berlin’i İstanbul’a taşıyarak bu çarpıştırmayı geri yansıtıyor. Bu şekilde, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eski İstanbulluları Bir Masalın İçinde ve Sadece Onunla Yaşamak olarak tanımlamasına ve sonrasında ortaya çıkan hayali bir modernliğe, Batılı şehirlere özlem hissine doğrudan göndermelerde bulunuyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

SALT Beyoğlu, Tansa Mermerci Ekşioğlu ve Ayşe Umur, “Aslına Sadık Kalınmıştır”

Tansa Mermerci Ekşioğlu Koleksiyonu ve Ayşe Umur Koleksiyonu’ndan seçili on beş eseri bir araya getiren “Aslına Sadık Kalınmıştır”, zamanla değişen bireyler ile şeklinden işlevine dönüşen nesnelerin iç içe geçen “hayat hikâyesi”ne bakıyor. Özel koleksiyondaki eserlerin kamusal mekâna dönüşünün süreçlerine işaret eden sergi, bu ortamda sanat üretimi ve izleyici etkileşiminin ortaya çıkardığı yeni anlamlara göndermede bulunuyor. 18 Ağustos’a kadar devam edecek sergi, SALT Beyoğlu’nda görülebilir.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Anna Laudel​ Contemporary, ​“Art Market”

​ Genç sanatçıları ve üretimlerini desteklediği sergi programlarıyla dikkat çeken Anna Laudel Contemporary, ​“Art Market” isimli yaz sergisinin açılışını 30 Mayıs Perşembe günü yapıyor. Sergide, Türkiye ve yurt dışından 26 sanatçının eserleri sunuluyor. Galeride yer alan Art Shop, “Art Market” süresince sergi alanına taşınarak sanatçıların resim, heykel, fotoğraf, gravür, baskı, seramik ve neon dahil olmak üzere farklı alanlardaki üretimleri sergi kapsamına alınıyor. Sergiyi, 11 Temmuz tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

{772005}

Fransız Kültür Merkezi, Lâm Duc Hiên, “Anne, Anneler”

Sürgüne gitmek zorunda kalan, mülteci kamplarında yaşayan, ardından Fransa gibi bir ülke tarafından evlat edinen ve kendine sürgünün çeşitli kat ve katmanlarından rengarenk ve değişken bir kimlik inşa eden Lâm Duc Hiên, önce kendi kimliğini, ardından da tüm kıtalarda çektiği fotoğraflarıyla başkalarınınkini inşa ediyor. Kendini hem Fransız hem Laos’lu olarak tanıtan ve bu anlamda Cioran’ın “İnsan bir ülkede değil, bir dilde yaşar.” düsturunu benimseyen Lâm Duc Hiên, çektiği fotoğraflarla bizlere kendimizi bilinçlenmiş hissettirirken, asla sesini duyamadıklarımızla da bizi diyaloğa sokuyor.

Mayıs ayında ziyaretçilerini karşılayan Fransız-Laos asıllı fotoğrafçı Lâm Duc Hiên’in sergisi “Anne, Anneler” 25 Ağustos’a kadar İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenmeye devam edecek.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

{772177}

İstanbul Modern, “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler'in İzinde İstanbul”

İstanbul Modern ve Ara Güler Müzesi iş birliğinde, iki kurumun koleksiyon ve arşivinden eserlerle hazırlanan “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler’in İzinde İstanbul” sergisi Mayıs sonu itibariyle misafirlerini ağırlamaya başlıyor. İstanbul’un 20. yüzyılın ortasından bu yana yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleğin oluşumunda Ara Güler’in fotoğraflarının oynadığı rolü vurgulayan sergi, hem Güler’in üretim pratiğini hem de zihnimizdeki İstanbul bilincinin yaratılmasındaki payını izleyiciye hatırlatmayı hedefliyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

İstanbul Modern, “İplikten Çözülenler: Tekstilde Küresel Anlatılar”

İstanbul Modern, “İplikten Çözülenler” sergisiyle tekstil malzemelerini yapıtlarında sanatsal ifade aracı olarak kullanan ve tekstil aracılığıyla küresel anlatıların peşine düşen 25 çağdaş sanatçının nesne, resim, yerleştirme ve videolardan oluşan çalışmalarını bir araya getiriyor. Dresden’de başlayan, oradan Kuveyt’e ve şimdi de İstanbul’a uzanan “İplikten Çözülenler” sergisi, birçok farklı hikâyeyi birbirine bağlıyor. Sergide, Türkiye’de resim ile nakış, dokuma, yazmacılık geleneği arasında bir sentez kurgulayan ilk sanatçılardan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun da eserleri yer alıyor. Sergi, 7 Temmuz’a kadar sergilenmeye devam ediyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Depo, “Paylaşılan Kutsal Mekanlar”

Depo’da sergilenen “Paylaşılan Kutsal Mekânlar” projesi, Akdeniz, Ortadoğu ve Balkanlar’da üç Semavi dinin paylaştığı mekan ve pratiklere bakıyor. Güncel sanat, fotoğraf, etnografik malzeme ve dijital medyayı bir araya getiren sergi, hac ve kutsalı paylaşmanın çok duyulu deneyimini, konu edilen coğrafyalardaki kutsal mekanların ve manzaraların görsel olarak etkili boyutunu ve İstanbul’un dinsel çeşitlilik ve bir aradalık geçmişinin zengin ve çok katmanlı yapısını aydınlatıyor. Sergiyi 14 Temmuz tarihine kadar ziyaret edebilmeniz mümkün.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Pera Müzesi, Karma Sergi, “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar”

Pera Müzesi, sezona mürekkep sanatının farklı yorumlarına odaklanan “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” başlıklı sergiyle devam ediyor. 11 Nisan – 28 Temmuz tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak sergi, çalışmalarını Çin’de sürdüren on üç sanatçının güncel sanat pratiklerinde mürekkebin rolünü inceliyor.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Ara Güler Müzesi, “Aphrodisias”

Türkiye’de kültür ve sanata önemli katkılar sağlayan Doğuş Grubu’nun, fotoğraf sanatının duayenlerinden Ara Güler ile iş birliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi’nin ikinci sergisi ‘Aphrodisias’ sanatseverlerle buluşuyor. Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliğini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Ara Güler Müzesi’nin ikinci sergisinde, sanatçının arşivinden Geyre Köyü ve Aphrodisias Arkeolojik Alanı’na ait ve aralarında orijinal karanlık oda baskılarının da bulunduğu fotoğraflar yer alıyor. Eylül 2019’a kadar devam edecek.

Temmuz Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı
editörün tüm yazıları