preloader

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

24.01.2022
İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Yazı Boyutu:

İstanbul’daki en yeni sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Şubat Sergi Rehberi’ni mutlaka inceleyin.

“İstanbul’da hangi sergiye gidilmeli?” diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. SSM, Alter ve Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.

Sakıp Sabancı Müzesi – Karma Sergi, “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Holding’in desteğiyle Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan; hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini 21 Aralık 2021 – 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

SSM’deki “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi; SSM’nin koleksiyonu, 14’ü resmi kurum koleksiyonu, 17’si aile koleksiyonu, özel müze ve galeri koleksiyonlarından eserlerle birlikte Halife’nin son 20 yılını geçirdiği Fransa’dan, Institut Français Türkiye ve Fransa’nın İstanbul Konsolosluğu’nun desteği ve iş birliğiyle gelen eserleri kapsıyor. Nice şehrindeki Musee Massena Koleksiyonu’ndan 1926 tarihli bir otoportre ile Rochefort’taki Pierre Loti Müze Evi’nden alınan ve Abdülmecid Efendi’nin Loti’ye hediye ettiği orijinal çerçeveli 2 resimle beraber sergi koleksiyonu 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor.

Yer: Sakıp Sabancı Müzesi

Tarih: 21 Aralık 2021 – 1 Mayıs 2022

Ajandanıza Alın: Trabzon Kızlar Manastırı, Kolektif “Yansıma” Projesi, Shirin Abendinirad

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm dünyaya Trabzon’da renovasyonu yeni tamamlanmış olan Kızlar Manastırı’ndan güncel sanat ile mesaj verecek. 1 – 11 Mart tarihleri arasında ziyarete açık olacak sergi Kızlar Manastırı’nda dünyaca ünlü İran asıllı Amerikalı sanatçı Shirin Abedinirad “Mina’nın Çocukları” projesinin sesi olacak.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin gündemimizin üst sıralarında yer aldığı bu günlerde, insani değerlere ve kadının toplumdaki önemine mekana özgü üreteceği yapıtlarla dikkat çekmeyi hedefleyen projede; dünyaca ünlü sanatçı Shirin Abedinirad’ın yapıtları kadın birliği ile kurulmuş ve kadın dayanışması ile kolektif iyilik hareketi olarak ortaya çıkmış olan Mina’nın Çocukları projesine eklemlenecek. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de denk gelen zaman diliminde hayata geçirilen Kolektif “Yansıma”da Mina’nın Çocukları proje yöneticilerinin de katılımı ile 13.YY’da kız öğrencilerin yaşam ve üretim alanı olarak korunma misyonu ile inşa edilmiş Trabzon Kızlar Manastırı’ndan global bir mesaj verilecek. Serginin yanı sıra güncel meselelerin çok değerli konukların katılımı ile bir dizi söyleşi yapılması ve izleyicinin de interaktif şekilde parçası olması kurgulanıyor.

Yer: Trabzon Kızlar Manastırı

Tarih: 1 Mart 2022 – 11 Mart 2022

Alan Kadıköy – Karma Sergi, “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Anadolu yakasının önde gelen kültür-sanat mekânlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen, Alan Kadıköy nihayet kapılarını açıyor. “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” adlı karma sergi ile 17 Aralık’ta kapılarını ziyaretçilerine açacak olan Alan Kadıköy’ü ziyaret etmeyi unutmayın.

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” başlıklı serginin ziyaretçilerle ilk buluşması 2011 yılında, Ferit Edgü’nün küratörlüğünde Santral İstanbul’da gerçekleşirken 10 yıllık bir aradan sonra, 433 eser arasından 182 eserin Metin Deniz tarafından bir araya getirildiği sergi, 17 Aralık 2021 – 15 Şubat 2022 tarihleri arasında bu sefer Alan Kadıköy’de ziyaretçiler buluşuyor. İstanbul’un Anadolu yakasının kültür ve sanat iklimine sıcacık bir hava ile katkıda bulunacak olan bu kapsamlı sergide, sanatseverler resim ve heykelleri görmenin yanında çeşitli konuşma programları, rehberli turlar ve çocuklar için atölyelerin de yapılacağı çeşitli etkinliklere katılım gösterebilecekler.

Alan Kadıköy’de sergi süresi boyunca eserleri sergilenecek değerli isimler ise şu şekilde; Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan ve Yüksel Arslan, İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz.

Yer: Alan Kadıköy

Tarih: 17 Aralık 2021 – 24 Nisan 2022

*XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 Papko / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu”, yoğun ilgi nedeniyle 24 Nisan 2022 tarihine kadar uzatıldı.

Bozlu Art Project – Karma Sergi, “Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Nazmi Ziya Güran’ın “Süleymaniye’den Fatih Camii” adlı eseri

Bozlu Art Project Mongeri Binası, 12 Ocak 2022 – 26 Mart 2022 tarihleri arasında “Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten’in üstlendiği sergi, kırk yıllık bir geçmişe sahip Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu’ndan örneklerin yer aldığı, 19. yüzyıldan günümüze uzanan kapsamlı bir seçkiyi içeriyor. Türkiye sanatının tarihsel süreçteki gelişimini koleksiyondaki yapıtlar üzerinden kronolojik olarak yansıtmayı amaçlayan sergi, 70’e yakın sanatçı ve 100’ün üzerinde eseri bir araya getiriyor.

“Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu” isimli sergi, koleksiyonun sanat tarihsel bir perspektif sunan yapısının yanı sıra resimden, heykele, fotoğrafa ve video art’a uzanan çeşitliliğiyle, disiplinlerarası bir yaklaşıma sahip oluşuna da dikkat çekiyor. Sergi ile eş zamanlı olarak Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıkan, Dr. Özlem İnay Erten’in kaleme aldığı Hayal Fanusu: Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu isimli kitap, koleksiyondaki yapıtlar üzerinden sanat tarihimiz hakkında başlangıcından günümüze hem kronolojik hem de tematik olarak geniş bir perspektif sunabilecek şekilde hazırlandı.

Yer: Bozlu Art Project Mongeri Binası

Tarih: 12 Ocak – 26 Mart 2022

One Arc Gallery – Ahmet Sarı, “Uyurgezer”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

One Arc Gallery, 12 Şubat – 31 Mart tarihlerinde Ahmet Sarı’nın ‘Uyurgezer’ başlıklı solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanat tarihçisi Hatice Utkan Özden’e göre Ahmet Sarı eserlerinde bizlere nesnelerin tarih içindeki anlamsal değişimlerini gösterir ve onların yeniden ve defalarca değişime uğrayan, klasik antikitenin diyarından dilimizin ucuna anlamlandırılmaya kadar gelişine tanıklık ederiz. Böylece, onun resimlerinde, yeni bir sözcük ya da daha doğru ifadesiyle yeni bir dil yaratmak için farklı görsel şifreleri keşfederiz. Bu keşif hiç bitmez, süreklilik taşıyan şiirsel bir ifadeye dönüşür. Bir zamanlar medeniyetlerin kullandığı nesneler, önce sanatçının eserine yansır, sonra yeni bir dil ifadesi olarak izleyiciye bütünsel bir şiir gibi uzanır.

Yazarın ifadesiyle Ahmet Sarı için uyurgezer kelimesi içinde birçok şey saklı. Sanatçı, bilerek cahil bırakılmış, sistemin alt üst olmasına gözünü kapamış toplumun kültürünü anlatmaya çalışıyor ve sergideki eserlerinde nesneleri en ince detayına kadar resmederek medeniyetlerin yoksun kaldığı gerçekleri gözler önüne seriyor. İçinde yaşadığımız uyurgezerliği fark ettirmek için bir tür ışık yakıyor. Bir yandan bu uyurgezer durumu eleştirirken, diğer yandan ise bu konudaki farkındalıksızlığa gönderme yapıyor ve aslında tam tersi bir durumu resminde işte her şey burada dercesine beyaz üzerine kullandığı mürekkeple nesneleri yeniliyor ve gösteriyor.

Yer: One Arc Gallery

Tarih: 12 Şubat – 31 Mart 2022

Galeri Binyıl – Hülya Sedetmen, “Uyanış”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Galeri Binyıl, Sanatçı Hülya Sedetmen “Uyanış” adlı kişisel sergisi ile sanat sokağı olan Rüştiye sokak No.24 Kalamış İstanbul’da açtığı yeni mekanı ile sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçının iki yıldır ürettiği çağdaş sanat eserleri Galeri Binyıl bünyesinde sergileniyor.

Sedetmen: “ ‘Uyanış’ için, ‘Hayatlarımız kesitlerden ibarettir. Her kesit pozitif veya negatif bir olayı simgeler ve o simgeler hayatlarımızın gidiş veya işleyiş tarzını değiştirirler. Resimlerimde, o kesitleri renklendirdim ve sizleri anılarınıza yolculuğa sevkettim. Bugüne kadar yaptığımız ve yapmadığımız umutlarımıza, beklentilerimize ve planlarımıza daha net bir görünüm kazandırmaya çalıştım. Amaç, hayatımızdan aldığımız derslerle hedeflerimizi, planlarımızı bekletmeden gerçekleştirmektir. Bu yolda sizleri ‘UYANIŞA’ devet ediyorum.”

Yer: Galeri Binyıl

Tarih: 5 – 28 Şubat 2022

SALT Galata – Karma Sergi, “Ardışık”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen Ardışık, Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs ve Onur Gökmen ikilisinin SALT Galata’da art arda yer alacak sergilerinden oluşuyor. Aynı kuşaktan gelen bu sanatçıların pratiğinde öne çıkan taze görsel ve kavramsal dağarcık, yaklaşık 25 yıla dayanan tanıklıkları ve ortak hassasiyetleri etrafında şekilleniyor.

Sanatçıların Ardışık‘taki işleri, tarihyazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme bakımından “sembolik iktidar” meselesini yorumluyor. Toplu bir teşhir ve mukayese ortamı yerine, sanatçıların her birine daha geniş bir alan açmayı amaçlayan program, 2011’den bu yana SALT ile sınırlı iş birlikleri olan isimlerle kurumu, onuncu yılında bir araya getiriyor.

SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu ve Farah Aksoy’un hazırladığı Ardışık sergileri ve paralelinde düzenlenen çevrimiçi programlar hakkında ayrıntılı bilgiye saltonline.org’dan ulaşılabilir.

Yer: SALT Galata

Tarih: 19 Ocak 2021 – 24 Nisan 2022

SALT Galata – Aykan Safoğlu, “Teneffüs – Ardışık V”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Aykan Safoğlu’nun “Teneffüs” başlıklı sergisi, 15 Şubat – 24 Nisan 2022 tarihleri arasında SALT Galata’da sanatseverler ile buluşuyor.

Aykan Safoğlu işlerinde, hareketli ve hareketsiz görüntüler arasındaki geçişlerin biçimsel ve içeriksel olanaklarını araştırır. SALT’ın Ardışık sergilerinin sonuncusu olan “Teneffüs” fotoğraf temelli üretimlerden oluşuyor. Ekonomiden ödünç aldığı borçluluk ve varlık kavramlarından yola çıkan sanatçı, bunların kendi hayat hikâyesindeki yansımalarına bakıyor. 19. yüzyılda iç ve dış borçları denetlemekle yükümlü Düyûn-ı Umûmiye olarak hizmet veren ve 1933’te İstanbul Erkek Lisesi’ne dönüşen yapıyı serginin arka planına konumluyor. Bu okulda aldığı Almanca eğitimin ve okulla özdeşleşen katı disiplinin yaşantısındaki izlerini toplumsal cinsiyet, yönelim ve göç temelinde irdeliyor.

Yer: SALT Galata

Tarih: 15 Şubat – 24 Nisan 2022

Vision Art Platform – Özlem Şimşek, “Neriman Hanım”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Vision Art Platform “Neriman Hanım” ismini taşıyan yeni sergisiyle Özlem Şimşek’in kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Ezgi Bakçay küratörlüğünde gerçekleşen sergi, 10 Martt’a kadar Vision Art Platform’da ziyaret edilebilir.

Neriman Hanım, Peyami Safa’nın 1931 yılında yayımladığı Fatih-Harbiye romanında, modernleşme krizi yaşayan bir ülkenin sembolü olarak yarattığı ana karakterdir. Neriman Hanım Doğu-Batı eksenli kültürel gerilimleri temsil eder; arzuları ve idealleri arasında seçim yapmak zorunda kalır. Roman boyunca yaşadığı kimlik bunalımı onu evinden ve ailesinden uzaklaştırır. Fakat nihayet genç kadın geleneksel değerleri seçer. Mutluluğu köklerinde ve maneviyatında bulur. Böylelikle çelişkiler çözülmüş, Neriman Hanım uzlaştırıcı bir sembolik konum olarak tesis edilmiş olur. Edebi yapının içinde özellikle de kadınları tehdit eden “bireyleşme illetine” yerli ve millî bir deva bulunmuştur. Modern kadın imgesi bu edilgen haliyle, düzenleyici normların tesisi için son derece kullanışlı bir araçtır. Böylelikle tarihsel bağlamı içinde, romanın kurgusal gerçekliği ile gerçeğin kurgusallığı iç içe geçmiştir.

Bu sergide ise bağlar çözülüyor. “Romantik yalan ve romansal hakikatin” eş zamanlı olarak fakat ayrı düzlemlerde işlediğine tanık oluyoruz. Özlem Şimşek, Neriman Hanım’ı yazgısına terk etmeye razı gelmiyor. Hiç yaşamamış ama bizzat yaşama biçim vermek üzere tahayyül edilmiş bu kadını bir hayalet gibi geri çağırıyor. Onu kendi bedeninde konuk ediyor; Başına buyruk, neşeli ve ateşli bir ruh olarak.

Yer: Vision Art Platform

Tarih: 10 Şubat – 10 Mart 2022

Galerist – Karma Sergi, “True Love Leaves No Traces”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Galerist, küratörlüğünü Burcu Fikretoğlu’nun üstlendiği “True Love Leaves No Traces” başlıklı grup sergisine 8 Şubat – 19 Mart 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergiye adını veren Leonard Cohen şiiri, aynı zaman ve mekanda birlikte var olmanın yollarını tahayyül edemediğimiz için kendimize oynadığımız bütünleşme oyununun, bir olma arzusunun yeniden düşünülmesi için bir davettir. “Gerçek aşk iz bırakmaz / Sen ve ben bir olabilirsek / Sarılmalarımızdan geriye hiçbir şey kalmaz” dizeleri serginin her durağında bu fantezinin ardındaki boşlukların izini sürer.

Sergi, konukseverlik sorusu ve sorununu dilden düşmediği haliyle bir örf, adet, mülkiyet ekseninde veya hiyerarşi ilişkisi bağlamında değil; aksine, izinsiz ve beklenmeden geleni; koşulsuzca, beraberinde getirdiği bütün risklerle, bırakacağı bütün izlerle kabul etmenin yollarını araştırmaktadır. Yabancı olanın, bilinmezin dokunuşuna izin vermenin temelini oluşturduğu bir yaklaşımı, birlikte var olmanın tek yolu olarak tartışmaktadır.

Yer: Galerist

Tarih: 8 Şubat – 19 Mart 2022

Arter – Karma Sergi, “OyunBu | ThisPlay”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Arter, küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiren “OyunBu | ThisPlay” başlıklı sergiyi sanatseverlerle buluşturtu.

Arter’in 2022’de izleyiciyle buluşturacağı yeni sergilerinin ilki olan “OyunBu | ThisPlay”, oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alıp yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen üretme şekillerini, sanat yapıtları tarafından sunulan deneyimler bağlamında araştırmayı amaçlıyor. “OyunBu | ThisPlay” başlıklı koleksiyon sergisi, sanatın oyun kurucu niteliklerine oyun bozucu yanlarıyla birlikte odaklanıyor. Rekabet, gerilim, şans, taklit, ritüel, sihir, esrime ve haz gibi kavramların izini süren sergi hem yetişkinler hem de çocuklar için aslında kazananı olmayan ya da herkesin kazandığı bir oyun alanı yaratıyor.

Yer: Arter

Tarih: 17 Şubat 2022 – 9 Nisan 2023

O’Art – Karma Sergi, “Lorem Ipsum”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Odeabank’ın sanat platformu O’Art, dokuz sanatçının yazı ve formun bir araya geldiği eserlerinin yer aldığı “Lorem Ipsum” başlıklı karma sergiyi 17 Mart tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. Berkay Tuncay, Gülen Eren, Leyla Emadi, Emin Çelik, Merve Ünsal, Merve Ertufan, Nancy Ata-kan, Huo Rf ve Eylül Ersöz’ün eserlerinden oluşan “Lorem Ipsum” sergisinin küratörü Begüm Güney, sergi hakkında şunları söyledi: “Serginin temasını oluşturan ve Yunanca kökenli bir kelime olan ‘tipografi’ typos (form) ve graphia (yazmak) kelimelerinin birleşimiyle oluşuyor. Görsel, işlevsel ve estetik düzenlemesi tipografinin bilimsel ve sanatsal bulgularından hareketle kurgulanıyor. İmgesel bir öge olarak sanat, tipografide gücünü, yalın ve soyut göstergeler oluşundan alıyor. Dokuz değerli sanatçımızın eserlerinden oluşan “Lorem Ipsum” sergisi, tipografinin bir araca dönüştüğü ya da amaç edinildiği iki zıt yaklaşımı bir arada sunarak, günümüz sanatıyla ilişkisini nesne-imge-gösterge ilişkisinde yorumluyor. Yazının imgeyle birleşiminde temsil ettiği, tasvir ettiği, hatırladığı ya da hayal ettiği, soyut ve somut düşüncenin sınırları ortadan kaldırılıyor. Böylece “Lorem Ipsum” anlam ve anlamsızlık üzerinde bir yandan toplumun benimsediği göstergeler zincirini bozuma uğratırken bir yandan da olası tüm anlamları kucakladığı bir yaklaşım sunuyor. O’art uzun süredir üzerinde durduğu toplumsal ve sosyal konulara alan açan sergi ile bugünün toplumsal konularını, tipografik bir bakış açısı üzerinden izleme fırsatı sunuyor.”

Yer: O’Art

Tarih: 17 Şubat – 17 Mart 2022

Loft Art – Karma Sergi, “Symbio”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding’in sanat alanında bir sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirdiği Loft Art, çok konuşulan Humano sergisinin ardından, ikinci sergisi Symbio’yu sanatseverler ile buluşturuyor.

Loft Art’taki Symbio sergisi ile yaşamda farklı iki canlı organizmanın, biyolojide, birbirine muhtaç yaşama zorunluluğu, psikolojide ise birbirine ters tutum ve davranışlarla birbirini tamamlayan ilişki biçimi olan simbiyotik ilişki kavramı eserlere yansıtılıyor.

Eserlerde hızla gelişen dijital çağda insan ve makinenin ortak yaşamını irdeleyen yeni bir kavram ortaya koyulurken, iki bileşenin birbirini nasıl beslediği, yeni bir dünya yaratılması yönündeki etkisi, insanın gelecek zamandaki varoluşunu sorgulayarak bu sorgudaki duygu geçişlerine yer veriliyor.

23 Şubat’ta kapılarını açacak Loft Art Symbio sergisi, İstanbul Nisbetiye On’daki mekânında 22 Nisan’a kadar gezilebilecek.

Yer: Loft Art

Tarih: 23 Şubat – 22 Nisan 2022

Artopol Art Gallery – Maryam Salahi, “Because the Night”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Maryam Salahi’nin “Because the Night” başlıklı kişisel sergisi, 23 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında Artopol Art Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Maryam Salahi, soyutlama eserlerinde El Greco ve Eugène Delacroix gibi ustaların izini takip ediyor. Sanatçı katmanlı olarak çalıştığı eserlerinde ilk başta figür ile başladığı yolculuğu soyut ile tamamlanmasına rağmen yolculuğu hiçbir zaman bitmiyor. Sergide izleyici ultramarine mavisi ile zamansızlığın sentezinin, bir sanat eserine dönüşümüne tanıklık ediyor. Seçkide yer alan eserlerde her biri ayrı bir hikâye anlatan figürlerin giderek soyutlaşması, günün geceye karışmasının bir alegorisi olarak izleyiciye sunuluyor.

Yer: Artopol Art Gallery

Tarih: 23 Şubat – 2 Mart 2022

Four Seasons Hotel Bosphorus – Güven Kıraç, “Haiku”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Four Seasons Hotel Bosphorus, başarılı sanatçı Güven Kıraç’ın “Haiku” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Güven Kıraç’ın resim tutkusunu yansıtan ve 30’dan fazla sanat eserinin yer aldığı serginin açılışı, 24 Şubat Perşembe günü Four Seasons Hotel Bosphorus’ta Atik Pasha Fuaye’de gerçekleşiyor. Collectible Art&Design katkılarıyla planlanan sergi, sevilen sanatçının tutkusu olan resim alanındaki son dönem eserlerden oluşuyor. Sergi 24 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Çok yönlü oluşuyla dikkat çeken Güven Kıraç’ın bir diğer tutkusu olan resim alanında son dönem çalışmalarını kapsayan eserlerinin, sanat severlerle buluşacağı ‘Haiku’ isimli sergide sanatçının 30’dan fazla eseri yer alıyor. Kanvas üzerine akrilik tekniği ile çalışan Kıraç’ın sergisi farklı tarzlarda ve ruh hallerinde form, stil ve tekniklerin denemelerinden oluşuyor.

Yer: Four Seasons Hotel Bosphorus – Atik Pasha Fuaye

Tarih: 24 Şubat – 24 Mart 2022

Yapı Kredi bomontiada – Vahap Avşar, “Müdahaleler”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Yapı Kredi bomontiada, 19 Şubat – 26 Mart 2022 tarihleri arasında BüroSarıgedik işbirliği ile Vahap Avşar’ın “Müdahaleler” sergisini ağırlıyor. Küratörlüğünü Ahmet Ergenç’in BüroSarıgedik işbirliği ile üstlendiği sergi, 80’lerin ortalarından bu yana eleştirel ve ironik bir bakışla siyasi ve kültürel gündeme “müdahaleler”de bulunan Vahap Avşar’ın, otuz yılı geçen üretim sürecinden geniş bir seçkiyi ve mekâna özgü yaptığı yerleştirmeleri bir araya getiriyor.

Avşar müfredat, militarizm, popüler kültür, devlet aygıtları, bürokrasi imgeleri ve milli hassasiyetlere estetik-politik hamlelerle müdahale ederek, kültürel ve siyasi mitlerin şiddetini ve ideolojik yönlerini açığa çıkartıyor. Avşar’ın müdahaleleri aynı zamanda, metinler (ya da sanatçılar) arası bazı göndermeleri ve sanatın ontolojisine dair bazı sorgulamaları da içeriyor. Çağdaş sanatın sadece olana tanık olmak değil, estetik-politik stratejilerle müdahale etmek gibi bir işlevi olduğunu da gösteren “Müdahaleler”, hem yakın tarihe, hem de şimdiye bir karşı-bakış oluşturuyor.

Yer: Yapı Kredi bomontiada

Tarih: 19 Şubat – 26 Mart 2022

Versus Art Project – Selim Süme, “Transit”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Selim Süme’nin “Transit” başlıklı kişisel sergisi, 10 Şubat – 19 Mart tarihleri arasında Versus Art Project’te izleyiciyle buluşuyor. Süme bu sergide fotoğraf çalışmalarıyla günlük ve sıradan olanı merkezine alıyor. Rastlantı ve kurgu arasındaki opak alanda salınan sergi, gündelik olanın estetize ve(ya) dramatize edilmesini araştırıyor.

Fotoğraf çekmenin aynı zamanda bir şeyi çekmemek/göstermemek, kadrajın dışında bırakmak olduğuna işaret eden Süme, “Transit” serisinde uzun zamandır bakmaktan vazgeçtiği konulara tekrar odaklanıyor. Süme, 25 yıl önce lens odaklı işler üzerine çalışmaya başladığında kullandığı üretim biçimine geri dönüş olarak tanımladığı bu seride bas-çek (şipşak) pratiğini kullanıyor. Kompakt filmli bir makinenin imkânlarından yararlanmaya çalışan seri ile mümkün olabildiğince ham, samimi ve sade estetiğin peşinde bir dil kurmaya çalışıyor. Fotoğraflarıyla hafızanın kaydını günlük tutma pratiğiyle ele alıyor ve bunları kendi ifadesiyle “izleyiciyi kör etmeden” göstermeye çalışıyor.

Süme’nin Şair Ahmet Güntan’ın “Parçalı Ham” manifestosundan ilham alan fotoğrafları “TRANSİT” başlığı altında bir araya geliyor.

Yer: Versus Art Project

Tarih: 10 Şubat – 19 Mart 2022

Galeri Nev İstanbul – Ani Çelik Arevyan, “Şeffaf Kabuk” / “Transparent Shell”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

İşlerini yaratma sürecini, fotoğraf çekmekten çok fotoğraf yapmak diye tanımlayan sanatçı Ani Çelik Arevyan’ın “Şeffaf Kabuk” / “Transparent Shell” adlı sergisi 25 Şubat tarihinde Galeri Nev İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak. Fotoğrafı estetik düşünün bir aracı olarak konumlandırarak izleyiciye fiziksel gerçekliğe ve hayal gücüne dair kayıp referanslar arasında görsel algının dağılışı üzerine yeniden düşünme olanakları sunmayı amaçlayan sanatçı, fotoğraflarını genellikle seriler halinde üreterek estetik seçimlerinin ifadesi için ihtiyaç duyduğu görsel olanakları keşfediyor. Fotoğraflarını kendi deneyimleri ve onların etrafında kurulan görsel dil ile geliştiren sanatçının “Şeffaf Kabuk” / “Transparent Shell” adlı sergisini 2 Nisan 2022 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Galeri Nev İstanbul

Tarih: 25 Şubat – 2 Nisan 2022

Zilberman İstanbul – Alpin Arda Bağcık, “Paranoid Fanteziler, Sahici Entrikalar”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Zilberman İstanbul, Alpin Arda Bağcık’ın “Paranoid Fanteziler, Sahici Entrikalar” başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Paranoid Fanteziler, Sahici Entrikalar insan sağlığı üzerine kurulan komplo teorilerine yoğunlaşıyor. Sanatçının önceki çalışmaları bilgi üretiminin hızını ve sahiciliğini medya, iktidar ve güç ilişkileri üzerinden sorguluyor ve hakikat sonrası döneme işaret ediyordu. Bu sergide ise hakikat sonrası çağın bir getirisi ve önemli bir kolu olarak kabul edilen komplo teorilerini odağına alıyor. Paranoid fanteziler komplocuların insan sağlığı hakkında ortaya attıkları hayal ürünü hipotezleri veya sağlık endüstrisine duydukları şüphe sonucu öne sürdükleri savları ötekileştiren, hatta yermeye varan yaklaşımın altını çizer. Sahici entrikalar ise kapitalizmin nüfuz ettiği sağlık endüstrisinde, şüphe uyandıran ticari manevralarla oluşan günümüzdeki belirsiz atmosfere işaret eder. Her iki durum da sağlık meseleleri hakkında toplumun yaşadığı kaçınılmaz güvensizlik hissine dikkat çeker. Sanatçının Zilberman’daki dördüncü kişisel sergisi 26 Şubat – 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Mısır Apartmanı’nın üçüncü katındaki ana sergi mekânında izlenebilir.

Yer: Zilberman İstanbul

Tarih: 26 Şubat – 30 Nisan 2022

Art On İstanbul – Mert Diner ve Olcay Kuş, “Göz Hizası”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Art On İstanbul’un Tepebaşı’ndaki mekânında seyirci ile buluşan “Göz Hizası” adlı yeni sergi, sanatçılar Mert Diner ve Olcay Kuş’un eserlerinden olusan bir seçki.

Şehrin duvarlarından yola çıkarak kendi pratikleri ve konu başlıklarıyla farklı yollardan ilerleyen iki sanatçının, Göz Hizası başlığı altında bir araya gelen işleri, duvarlardaki gibi bir araya gelebilmeyi, gelememeyi ve bunun etrafındaki olasılıkları araştırıyor. Şehirlerde duvarlar, birçok öznelliğin bir aradalığı olarak karşımıza çıkıyor. Aslında ortak bir bellek gibi, bir katmanın üstüne farklı zamanlarda ondan bağımsız düşünülemeyecek başka bir katmanın eklenmesi ile karşımıza çıkan bir kolektivite. Tesadüf, karşılaşmalar ve ciddiyetsizlik, oluşan bu bellekte büyük rol oynuyor. Metropollerde sokaklar, büyük şehirlerdeki yaşamın hızı ve doğası gereği sık sık değişiyor. Bu sonu olmayan değişimden duvarlar da nasibini alıyor. Oluşan belleğin üzeri zaman zaman görevliler tarafından gri boya ile kapanıyor. Gri boyanın üzerinde tekrar bir şeyler beliriyor; döngü bu şekilde, çoğalarak, azalarak, değişerek ve çeşitlenerek devam ediyor.

Göz Hizası, 2 Şubat – 18 Mart 2022 tarihleri arasında Art On İstanbul’da seyirci ile buluşuyor.

Yer: Art On İstanbul

Tarih: 2 Şubat – 18 Mart 2022

Evliyagil Dolapdere – Kazım Şimşek, “Moral”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Evliyagil Dolapdere, Kazım Şimşek’in İstanbul’da gerçekleşecek olan Moral isimli ilk kişisel sergisini 10 Şubat – 27 Mart 2022 tarihleri arasında ağırlıyor. Sergi, Kazım Şimşek’in tuval ve kağıt üzerine mürekkep, yağlıboya ve akrilik gibi çeşitli malzeme ve tekniklerde ürettiği son dönem işleriyle beraber sanatçının kendi pratiğinde uzun zamandır odaklandığı sınıf meselesine kapsamlı bir bakış sunuyor.

Moral, Türkçe sözlükte insanın güçlüklere, tehlikelere dayanabilme gücü, yürek gücü, ruhsal güç olarak tanımlanır. Söylemini ve çağdaş sanat pratiğini sınıf meselesi üzerinden tanımlayan Kazım Şimşek için Moral, en kapsamlı ifadesiyle yürek gücü olarak ortaya çıkar ve görünür olur. İçinde bulunduğumuz politik, sosyolojik ve ekonomik atmosfere katlanabilmenin nasıl bir ruh haliyle mümkün olduğunu, zamanın ruhunu çok iyi yansıtacak bir üslupla yürek gücü olarak tanımladığımızda ise yolumuz hızlıca Karl Marx’a çıkar. Kazım Şimşek’in İstanbul’da gerçekleşecek olan ilk kişisel sergisi Moral, sınıf kavramını odağına alan yapıtlar etrafında Evliyagil Dolapdere’de izleyiciyle buluşuyor.

Yer: Evliyagil Dolapdere

Tarih: 10 Şubat – 27 Mart 2022

Pilevneli Project – Banu Anka, “Öteki”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

İran kökenli Türk sanatçı Banu Anka’nın “Öteki” başlıklı kişisel sergisi, 3 Şubat 2022’de Pilevneli Project’te sanatseverlerle buluşturuyor. Banu Anka’nın deneyimleri, gözlemleri, sorgulamaları ve bakış açısının etkisiyle ortaya koyduğu üretimleri, “ötekinin” arzu nesnesi olması düşüncesine dayanan ana fikir etrafında kendini var ediyor. Eserler, “öteki” olana bakış açısını, sanatçının kendisi ve “öteki” arasındaki bağı, bağlantıyı, ilişkiyi ortaya koyuyor. “Öteki” başlıklı sergiyi 26 Şubat 2022’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Pilevneli Project

Tarih: 3 – 26 Şubat 2022

Elgiz Müzesi – Karma Sergi, “Terasta Kış Heykel Seçkisi”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Gelenekselleşmiş açık hava heykel sergileri düzenleyen Elgiz Müzesi, bu yıl ilk defa bir kış seçkisini sanatseverlerle buluşturuyor. Müzenin iç mekânındaki resimlerin arasında Stephan Balkenhol, Liam Gillick ve Erwin Wurm gibi sanatçıların eserleri yer alırken, terasta kış seçkisinde ise koleksiyona farklı dönemlerde eklenen Caner Şengünalp, Levent Ayata ve Marianne Vitale gibi sanatçıların heykelleri bulunuyor. Müzenin açık hava alanında yer alan heykeller, günün değişen ışığı ve şehrin manzarasıyla birleşerek izleyiciye farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Sarıyer Belediyesi ile yaptığı iş birliği kapsamında Ümit Turgay Durgun’un heykelini Maslak Meydan Sokak ile Dereboyu Caddesi’nin kesiştiği noktada oluşan meydanda sanatseverlerle buluşturan Elgiz Müzesi, Barkın Çoşkun’un heykelini Veko Giz Plaza girişinde, İmdat Avcı’nın heykeli ise Spring Giz Plaza girişinde sergiliyor.

Yer: Elgiz Müzesi

Tarih: 2 Şubat 2022 tarihinden itibaren ziyaret edebilirsiniz.

Koli Art Space – Gülen Eren, “Ayaklarımın Altındaki Toprak”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Küratörlüğünü M. Wenda Koyuncu’nun üstlendiği Gülen Eren’in kişisel sergisi “Ayaklarımın Altındaki Toprak”, 5 – 26 Şubat 2022 tarihleri arasında Koli Art Space’de sanatseverler ile buluşuyor. Sergi, insan belleğini yaralı bir haritadan ibaret kılan, ruhsal dünyası üzerinde kederli oyuklar açan çeşitli toplumsal, siyasi ve psikolojik halleri bir araya getiriyor. Gülen Eren’in son yıllardaki üretimlerinden oluşan sergi bütüncül bir dünya imgesini oluşturmanın imkandışılığını sorgulamaya davet ediyor. Birhan Keskin’in Karıncalar adlı şiirinde geçen “ayaklarımın altındaki toprak…” dizesine atıfla bir araya gelen çalışmalarda Eren, sanki gelip konuşmaya sığınmış, ahrazlıktan kurtulmaya çalışıp bütün bir varlık olmaya çalışanın konuşmasına bir perde aralıyor.

Yer: Koli Art Space

Tarih: 5 – 26 Şubat 2022

Martch Art Projects – Harumi Nakashima, “ufufu: a dozen of gloomy inners”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Martch Art Project’in Kyoto, Japonya’da yer alan Sokyo Galeri iş birliğiyle gerçekleştirdiği Harumi Nakashima’nın “ufufu: a dozen of gloomy inners” adlı sergisi 5 Mart tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. Harumi Nakashima’nın sergide yer alan heykelleri sanatçının beden ve benlik arasındaki yüzleşmesini ve iç görüsünü betimliyor. Bu heykeller sanatçının “içerideki bene bir bakış” deyiminin fiziksel birer tasviri olarak izleyiciye sunuluyor. Kendini keşif sürecinin yankıları, bu içsel dinamiğin görsel bir kaydını tutarmışçasına yapılmış, biyolojik bir sınıflandırmayı andıran “tipler” aracılığıyla gözler önüne seriliyor.

Yer: Martch Art Project

Tarih: 29 Ocak – 05 Mart 2022

Büyükdere35 – Erman Gürcüm, “Afiyet Olsun”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Büyükdere35, 1Duvar Sergileri (1wall Exhibition) kapsamında sanatçı Erman Gürcüm’ün “Afiyet Olsun” adlı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide yer alan eserlerinde güzel ve güzel olmayanın tezat estetiğini çağdaş bir tutumla ele alan sanatçı, hayatın insanlara sunduğu haz, gösteriş, sahip olma duygusunu ve aynı zamanda dünya malının sonuçsuzluğunu ve kısalığını paradoksal bir dille eleştirerek izleyiciye hatırlatan Vanitas resim geleneğini, çağdaş bir şekilde ele alarak dünyevi zevkleri ve nesnel dünyayı sorguluyor. Gürcüm, 1Wall için hazırladığı projede kader ve seçim kavramlarına odaklanıyor. Yaşadığımız hayat, her şeyin önceden belirlendiği bir kader ilişkisi mi yoksa tercihlerimizin birer sonucu mu? İnsan hayatını boş bir tabak olarak betimleyen sanatçı, izleyiciye “Kader mi? Seçimler mi?” sorusunu yaşam ve ölüm kavramlarıyla birlikte gümüş bir tepside sunuyor. ​Erman Gürcüm’ün “Afiyet Olsun” adlı kişisel sergisini 2 Mart tarihine kadar Büyükdere35’te ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Büyükdere35

Tarih: 2 Şubat – 2 Mart 2022

Ekavart Gallery – Karma Sergi, “Aşk’lâ”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

EKAV / Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı, 14 sanatçının yer aldığı sanat ve aşkı bir araya getiren “Aşk’lâ” isimli karma sergiye 12 Şubat – 12 Mart 2022 tarihleri arasında Ekavart Gallery’de ev sahipliği yapıyor.

Günümüz koşullarına karşı sevginin, aşkın, gerçek mutluluğun ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatan sanatçılar, modern insanın yaşadığı hayatla olan çelişkili sürece yorum getirerek, bireyin düşünceleri, duyguları ile var olduğunu ve her türlü olumsuzluğa karşın sevginin hayatın her alanında yer alabildiğini anlatmaktadırlar.

Sanatçılar: Ardan Özmenoğlu, Ahmet Rüstem Ekici, Ali Emre Doğramacı, Çağdaş Erçelik, Fırat Engin, Genco Gülan, Gül Ilgaz, Hakan Sorar, Haydar Akdağ, Leyla Emadi, Melike Kılıç, Sesil Beatris Kalaycıyan, Şirin Melek ve Özge Tan.

Yer: Ekavart Gallery

Tarih: 12 Şubat – 12 Mart 2022

5533 – Pınar Marul, “Köpek Islığı”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Pınar Marul’un “Köpek Islığı” başlıklı kişisel sergisi 9 Şubat – 12 Mart tarihleri arasında 5533’te sanatseverlerle buluşuyor.

Pınar Marul, organizmalarda “anomaliler” olarak ortaya çıkan, garip büyüme ve gelişme durumlarının büyüleyici taraflarını ele alıyor. “Köpek Islığı” sergisi, canlıların alışılmadık görünümleri yüzünden kolayca göze çarptığı, çevreyle uyumunun zayıfladığı anlara odaklanıyor. Sergide uyarıcı madde etkisinde ağını ören bir örümcek, hormonal değişim sonucu farklı dokuda ve biçimlerde boynuzlar geliştiren bir geyik, bir taşın deliklerinde ilerlemenin yolunu arayan mantarlar; her biri yapıtların inşasına nüfuz ediyor, uzuvlar ve uzantılar hâlinde mekâna yayılıyor.

Yer: 5533

Tarih: 9 Şubat – 12 Mart 2022

Labirent Sanat – Emre Celali, “Prytaneion”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Emre Celali’nin ilk kişisel sergisi “Prytaneion”, 3 Şubat – 12 Mart 2022 tarihleri arasında Labirent Sanat’ta izleyici ile buluşuyor.

Sergide yer alan manzaralarda kentin kalbini besleyen büyük arazileri, kentlerin etrafında insanın ateşi kontrol altına aldığı gibi doğayı da kontrol altına alışına tanıklık ediyoruz. Toplulukların müdahalesinin az olduğu manzaralarda, kentin kalbinden de uzak olduğumuzu hissederiz. Kutsal ateşten uzaklaştıkça doğanın büyülü atmosferine gireriz. Kentin kalbinden doğaya doğru dinginlik hissedilirken, bir yandan da tekinsizlik duyulur. Ne kadar büyüleyici o kadar tehlikeli; doğa artık kendi kanununu geçerli kılmaktadır. Bir anlamda içten dışa doğru yönelme (kaçma) isteği varken aslında hep bir ip/yol bizi kentin kalbine bağlamaktadır. Bu ip kutsal ateş ile bir güven bağı oluşturma arzusuyla geçmişten günümüze korunarak devam etmiştir.

Emre Celali’nin son dönem işlerinin yer aldığı Prytaneion isimli ilk kişisel sergisini 12 Mart 2022 tarihine dek Labirent Sanat’ta görebilirsiniz.

Yer: Labirent Sanat

Tarih: 3 Şubat – 12 Mart 2022

X Media Art Museum – Ouchhh, “Leonardo Da Vinci: Yapay zekâ Işığın Bilgeliği Cern’den Nasa’ya İnsanlık ve Metaverse”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Dijital verileri renk olarak, algoritmayı ise fırça olarak kullanan Ouchhh, sanatın geleceğini yeniden tanımlayan fiziksel dünya ile dijital dünya arasında bağlantı kurmayı hedeflediği sergisini X Media Art Museum’da sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçı; Michelangelo, Raphael Botticelli gibi ustalar tarafından yapılan sanat tarihinin ünlü şaheserlerini Leonardo Da Vinci’nin öncülüğünde, sanat ve bilimin ışığıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak daha önce hiç görülmemiş kompozisyonların oluşturulmasıyla yeni bir sanat eseri şeklinde tekrar hayata döndürüyor. Görsel sanatların zirvesini belirleyen ustalar batı sanatının en ünlü eserlerinden bazılarını yarattırken; Ouchhh ise yapay zeka ışığının bilgeliğinden doğan X Media Art Museum’u 500 yılı aşkın kültürel ve sanatsal mirası olan veriyle Metaverse’e taşıyor.

Yer: X Media Art Museum

Tarih: 30 Ocak – 28 Şubat 2022

Bilet: Mobilet

Evin Sanat Galerisi – Karma Sergi, “Paslaşmalar VII / Forum”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Evin Sanat Galerisi, 3 Şubat – 26 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul Okan Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin her yıl düzenlediği Paslaşmalar isimli sergi serisinin yedincisine ev sahipliği yapıyor. Sergi bu yıl Forum başlığı altında gerçekleşiyor.

Sergide; İstanbul Okan Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Batu Bozoğlu, Eda Çekil, Merve Ertufan, Mürteza Fidan, N. Kurucu Koçanoğlu, Alper Mazman, Dilek Tina Winchester ve Gizem Yücelen’in yanı sıra Evin Sanat Galerisi’nden ise; Setenay Alpsoy, Ahmet Elhan, Kader Genç, Işık Güner, Hakan Gürsoytrak, Temür Köran, Zulal’ın yapıtlarından oluşan seçki yer alacak.

Kimi zaman sanatçıların birlikte üretimler yaptığı, kimi zaman üretimleriyle birbirlerine karşılık verdiği Paslaşmalar serisi, bu yıl farklı üretim biçimleri ve farklı yaklaşımlarla üretilmiş birbirinden bağımsız çalışmaları Forum yapısına atıfta bulunarak bir araya getiriyor.

Yer: Evin Sanat Galerisi

Tarih: 3 – 26 Şubat 2022

Galeri/Miz – Ayşe Topçuoğulları, “Uykudan Önce”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Galeri/Miz, 15 Şubat – 7 Mart 2022 tarihleri arasında Ayşe Topçuoğulları’nın “Uykudan Önce” isimli dördüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kentte yaşayan çocukların hikayesi olan “Uykudan Önce” sergisinde Ayşe Topçuoğulları, masallarda anlatılan doğayı hayal eden çocukları resmediyor ve “bir varmış, bir yokmuş” diye başlayan masalların giriş cümlesi ile izleyiciye soru sorduruyor. Aynı zamanda çalışmalarında yer alan konular aracılığıyla, çocukların şehirde sahip oldukları imkanlar ile doğaya duydukları özlem arasındaki ilişkiye de vurgu yapıyor. Eserlerinde çocukların benliklerini bulma serüvenine yeni bir bakış açısı sunan sanatçı, çocukların iç dünyasındaki arayışı vurguladığı her bir resminde bu süreci yeni bir masalsı anlatımla kurguluyor.

Yer: Galeri/Miz

Tarih: 15 Şubat – 7 Mart 2022

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı – Karma Sergi, “Kazı İzleri / Lines of Site”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü Aşıklı Höyük’ün 13 yerli ve yabancı sanatçının işleri üzerinden sanat ve arkeoloji arasında bir diyaloğa dönüştüğü “Kazı İzleri / Lines of Site” başlıklı sergi, 4 Şubat – 25 Şubat tarihleri arasında Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluşuyor.

“Kazı İzleri / Lines of Site” başlıklı sergi, Türkiye, İngiltere, İspanya, ABD ve Kolombiya’dan 13 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği eserleri izleyicinin beğenisine sunuyor. Küratörlüğünü Gary Sangster ve Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği sergide yer alan eserler, sanatçıların Aşıklı Höyük kazı alanındaki deneyimlerinin izlerini taşıyor. Sergide; Özgül Arslan (Türkiye/UK), Eva Bosch (Katalonya/UK), Şahin Domin (Türkiye), Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye), Leyla Emadi (Türkiye), Stephen Farthing (UK/ABD), Murat Germen (Türkiye), Osman Nuri İyem (Türkiye), Blanca Moreno (Kolombiya), Dillwyn Smith (UK), Hakan Sorar (Türkiye), Anita Taylor (UK) ve Emre Zeytinoğlu (Türkiye) çalışmaları ile yer alıyor. 25 Şubat tarihine kadar Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda izleyiciyle buluşacak olan “Kazı İzleri / Lines of Site” sergisi, İstanbul’dan sonra İspanya’nın Barcelona ve İskoçya’nın Dundee şehirlerinde de açılacak.

Yer: Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Tarih: 4 – 25 Şubat 2022

KTSM – Özlem Tuna, “Geriye Dönüp Baktığımda”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

‘İyi Bak Dünyana’ diyerek dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağını her fırsatta vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), tasarımı, üretimi ve hayatı keşfederek kendi iç yolculuğuna çıkan Özlem Tuna’nın “Geriye Dönüp Baktığımda” kitap sergisine, 8 Şubat – 11 Mart tarihleri arasında ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Hayatının dönüm noktaları ve ilham kaynaklarıyla, malzeme denemeleri başta olmak üzere tasarım yolculuğundan gerçekçi paylaşımlar içeren ve hem içeriği hem de tasarımlarıyla dikkat çeken Özlem Tuna’nın ilk kitabı “Geriye Dönüp Baktığımda” kendi tasarım yolculuğuna tanıklık ediyor. Kitabından ilham alarak hazırladığı ve aynı adı taşıyan “Geriye Dönüp Baktığımda” sergisi ise tasarımcının dünyasına daha yakından bakıyor. Özlem Tuna’nın tasarımı, üretimi ve hayatı keşfederek kendi yolculuğuna çıktığı ve beş duyumuzla deneyimleyeceğimiz sergi; dokun, dinle, seyret, ye, iç, hayal kur diyor.

Tasarım yolculuğunun baş aktörleri hamur, çamur ve metal ekseninde şekillenen Geriye Dönüp Baktığımda’, ziyaretçileri içe bakmaya, kendilerini sorgulayarak ilham almaya ve sınırlarını zorlayarak dönüştürücü bir yolculuğa çıkmaya davet ediyor.

Yer: KTSM

Tarih: 8 Şubat 2022 – 11 Mart 2022

Pilot Galeri – Karma Sergi, “Suyun Bildikleri”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

16 sanatçının katılımıyla düzenlenen “Suyun Bildikleri” başlıklı sergi, 15 Ocak – 26 Şubat 2022 tarihleri arasında Pilot Galeri’de gezilebilir.

Sergi, içinde bulunduğumuz dönemin belirsizliklerini ve krizlerini “su” üzerinden okumak isterken, bir gerçeklik ve metafor olarak “su”yun akışkanlık, uyum sağlama, şekilsizlik özelliklerini tartışmaya dahil etmeye çalışıyor. Sergi, suyun hem ayıran hem birleştiren, kimileri için bir sınır çizgisi, bir eşik, diğerleri için asla ulaşılamayan bir hayal ülkesi oluşunu tartışmayı amaçlıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük insan göçünün de kaynağı olan su, 1830’ların Japonya’sından 3019’un İstanbul’una, geniş bir zaman kesitinde sanatçıların eserlerinin odağına oturuyor.

“Su”, dünyadaki yaşamın temeli ve canlılığın en belirgin özelliğiyken kimi zaman belirsizliği göğüslemenin de bir yoludur. Sergide yer alan sanatçılar, zaman zaman doğanın tehdit edici gücü zaman zaman da bir engel ve risk altındaki bir kaynak olarak suyla olan ilişkimizi sorguluyor. Bilimsel gerçeklerden olduğu kadar, kişisel deneyimlerden de yararlanan çalışmalar, yaşamın, toprağın ve hatıraların su ile birlikte değişimini/yok oluşunu mesele ediyor.

Yer: Pilot Galeri

Tarih: 15 Ocak 2022 – 26 Şubat 2022

EK BİÇ YE İÇ – Aslı Çavuşoğlu, “Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Aslı Çavuşoğlu’nun “Lahana pembesi / Soğan yeşili / Portakal mavisi” başlıklı kişisel sergisi EK BİÇ YE İÇ’te 26 Şubat tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçının farklı hedef ve gereksinimlerle oluşan on beş inisiyatife odaklandığı sergide, birçoğu gıda kooperatifi olarak faaliyet gösteren bu inisiyatiflerin hikâyeleri, yine bu inisiyatiflerin yetiştirdikleri ürünlerden elde edilen doğal boyalarla kumaşlar üstünde soyut bir anlatıya dönüşüyor. Farklı tekniklerle elde edilen doğal boyalar ipleri renklendiriyor, dokunan ipler dokumalara dönüşüyor, Türkiye’ye özgü/yerel ve doğal kumaşlar boyanıyor ve ortaya çıkan bütün ürünler bir pazar ortamı hissiyatıyla bir araya geliyor.

Renkleri genellikle bir hikâye anlatırken aracı olarak kullanan sanatçının bu çalışmasında, doğal ürünlerden elde edilen renkler, her bir gıda inisiyatifinin yetiştirdiği ürüne referansla, içeriğin kendisi hâline geliyor. Ürünlerden elde edilen boyanın kimi zaman yarattığı zıt renk algısının altını çizen sergi başlığı, son bölümünde Fransız sürrealist şair Paul Éluard’ın “The Earth Is Blue As An Orange / Dünya mavidir tıpkı bir portakal gibi) şiirine gönderme yapıyor.

Yer: EK BİÇ YE İÇ, Gümüşsuyu ve Kurtuluş

Tarih: 5 Kasım 2021 – 26 Şubat 2022

Anna Laudel – Cem Sonel, “Bir ve Sıfır İki Eder”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sanatçı Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” adlı kişisel sergisi, 13 Ocak 2022 – 27 Şubat 2022 tarihleri arasında Anna Laudel’de sanatseverlerle buluşuyor.

“Bir ve Sıfır İki Eder” sergisinde Cem Sonel’in dijital tabanlı seri işleri ve grafitileri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş kapsamlı bir seçki yer alıyor. Sonel, sergide “0” rakamının felsefede mevcut olmama durumu, mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen göreli hiçlik üzerine yoğunlaşıyor. Sanatçı sorgulamaları sonucunda ortaya çıkan sanatsal üretiminde ise sokaktan besleniyor.

Yer: Anna Laudel

Tarih: 13 Ocak 2022 – 27 Şubat 2022

Yapı Kredi bomontiada – Faruk Duman, “Sus Barbatus!”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Faruk Duman’ın “Sus Barbatus!” üçlemesinden ilham alınarak hazırlanan “Sus Barbatus!” sergisi 27 Şubat 2022 tarihine kadar Yapı Kredi bomontiada Akademi’de sergilenecek.

Üç bölümden oluşan serginin birinci bölümünde, özellikle görsel doğa betimlemeleriyle öne çıkan romanın el yazmalarından bir seçki yer alıyor. İkinci bölümünde ise romanın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni baskılarını resimleyen Selin Saygılı’nın, romanın akıcı metnine koşut ilerleyen hızlı ve dinamik çizimlerinin fine art baskıları yer alıyor. Serginin üçüncü ve son bölümünde ise Faruk Duman’ın desenleri ve Yapı Kredi Yayınları’nın kitap için hazırladığı video çalışmalarını görebilirsiniz.

“Sus Barbatus!” sergisini 27 Şubat’a kadar Yapı Kredi bomontiada B Blok Akademi alanında 12.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Yapı Kredi bomontiada

Tarih: 15 Ocak 2022 – 27 Şubat 2022

Mixer Art Gallery – Gökçe İrten, “Kişisel Katmanlar”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sanatçı, yazar ve illüstratör Gökçe İrten’in “Kişisel Katmanlar” adlı ikinci kişisel sergisi 27 Şubat tarihine kadar Mixer’de sergilenecek.

“Kişisel Katmanlar” sergisi bireyin kendi öz benliği ile bulunduğu yer ve etrafındaki her şeyle olan çok katmanlı ilişkisini ele alıyor. Gökçe İrten, toplumsal yapı içinde sıkışmış kimliklerin duygularını anlamaya, kişinin kendini bulma ve yeniden kurgulama süreçlerini anlamlandırmaya odaklanarak sergiyi kurguluyor. Sanatçı kâğıt üzerine karışık teknik ile oluşan kolajları, heykel ve mekâna özgü bir müdahaleyi de içeren çalışması ile sergiyi fiziksel olarak da katmanlı bir boyuta taşıyor. Sergi farklı formlar ve dokular ile örülmüş bir dünya içerisinde bireyin duygu durumlarının, belleğinin ve benliğinin değişiminin izlerini barındırıyor.

Yer: Mixer Art Gallery

Tarih: 14 Ocak 2022 – 27 Şubat 2022

Mixer Art Gallery – Karma Sergi, “Coulisse”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Betül Aksu, Bilal Yılmazel, Burak Delier, Ceren Su Çelik, Dilek Winchester, Ece Eldek, Gökçe Hiçyılmaz, Ömer İpekçi & Francesco Romero & Francesca Gotti’nin ve Tayfun Gülnar’ın eserlerinden oluşan “Coulisse” karma sergisi, 27 Şubat tarihine kadar Mixer’de sanatseverlerle buluşturuyor.

Serginin çıkış noktasını, Eda Öztürk’ün Fransa’da sanat sosyolojisi alanında yürüttüğü ve İstanbul sanat alanına odaklanan doktora araştırması oluşturuyor. Sergi bu araştırmanın kavramsal çerçevesinde yer alan Zygmunt Bauman’a ait ‘akışkan modernite’ kavramının hem sanat alanında hem de toplumsal düzlemdeki yansımalarına odaklanıyor.

Bauman, “akışkan modernite’’ kavramı ile; modernitenin ‘katı’ evresinden, ‘sıvı’ evresine geçişi ifade ediyor. İçinde bulunduğumuz bu dönem; katı, sınırları net çizilmiş, bir merkez etrafına yerleşmiş her türlü düşünce, eylem ve ilişkilenme biçiminin Bauman’ın ifadesiyle sıvılaşıp, akışkanlaşması ile karakterize ediliyor. Akışkan modernitenin belirsiz ve güvencesiz koşulları ile birlikte, toplumsal aktörlerin zaman-mekân deneyimi, gündelik hayat etkileşimleri, kimlik inşa etme ve emek süreçleri de değişime uğruyor. Bu dönemi tanımlayan bir kavram olmakla birlikte, ‘akışkan olma’ hali hem toplumsal alanda hem de sanat alanındaki değişken koşullar karşısında aktörlerin kolaylıkla pozisyon değiştirerek bu koşullara adapte olabilme becerisine gönderme yapıyor. Sergi; resim, heykel, yerleştirme, video, fotoğraf, yeni medya ve koku gibi çeşitli yaratıcı alanlarda üretimleri olan sanatçıları bir araya getiriyor. Coulisse; insan/insan olmayan hayvan, insan/makine, bilinç/bilinçdışı, kamusal/özel ve sanat/piyasa gibi düalistik kategorilerin sınırlarının iç içe geçerek, akışkanlaştığı alanlardaki yeni ilişkisellik biçimleri üzerine düşünmek için eleştirel bir diyalog hazırlamayı amaçlıyor.

Yer: Mixer Art Gallery

Tarih: 14 Ocak 2022 – 27 Şubat 2022

Yapı Kredi Kültür Sanat – Karma Sergi, “Burası”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan “BURASI” sergisi, 21 Eylül, 2021 – 27 Şubat, 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta. İBB Kent Müzesi Koleksiyonları ile Atatürk Kitaplığı Arşivleri’nden yapılan bir seçkinin çağdaş sanat yapıtlarıyla birlikte sergileneceği “BURASI”, ziyaretçilerini kent ve ekoloji çerçevesinden İstanbul’a bakmaya davet ediyor. Tarihsel ve güncel imgelerin izini sürerek İstanbul’u kent ve ekoloji çerçevesinden yeniden düşünmeye davet eden BURASI, kenti, doğal çevre açısından yaşadığı tarihsel, kültürel ve politik dönüşümlere dikkat çekerek ele alıyor.

Çağdaş sanat yapıtları ile İBB Kent Müzesi Koleksiyonları ve Atatürk Kitaplığı Arşivleri’nden bir seçkiyi bir araya getiren sergide İBB arşiv ve koleksiyonlarından, İstanbul çerçevesinde kent, çevre ve doğa ile ilgili resimler, hat çalışmaları, haritalar, fotoğraflar, albümler, gazeteler, dergiler dahil çeşitli yayınlar ile kentin farklı tarihsel dönemlerinden günlük yaşama dair parçalardan oluşan bir seçki sergileniyor. Beraberinde, çağdaş sanatçıların kent bağlamında ekoloji ve çevre adaleti temalarını çeşitli perspektiflerden yorumlayarak ürettikleri yapıtlar sergide yer alıyor.

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

Tarih: 21 Eylül 2021 27 Şubat 2022

Fişekhane Cocoon – Karma Sergi, “Videodaki Manzara”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Küratörlüğünü Nazlı Pektaş’ın üstlendiği Videodaki Manzara adlı sergi 10 Aralık’ta açılıyor. Sergideki 8 sanatçının eserlerinde her zaman hafızanın da mekânı olan manzara; kamera eşliğinde sanatçıların baktıkları meselenin kaydını tutuyor. “Videodaki Manzara”, bu kayıtlar ile ekoloji, göç, kimlik, sosyal adalet ve insan hakları konularına dikkat çekiyor.

Contemporary Istanbul Vakfı, yeni sergisinde dil, yer ve kimlik, tarih, ekoloji, sürdürülebilirlik, dünyaya dair her şey hakkında düşünmeye ve zihinleri diri tutmayı çağrıda bulunuyor. Bunu yaparken de her zaman bir yer ve hafıza olan manzarayı merkeze alıyor. Kamera ise bu yerin kaydını tutan ve orayı hareketli bir görüntüye dönüştüren araç olarak karşımıza çıkıyor. Sergide sanatçıların baktıkları konunun kaydı olan video yaşadığımız yerlerle ilişki kurma biçimlerimizi ve yeryüzü üzerindeki etkimize tanıklık ediyor. Sergi 10 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında Cocoon’da gezilebilir.

Üç yıl önce kurulan Contemporary Istanbul Vakfı’nın etkinliklerinde dikkat çektiği ve vizyon-misyon olarak da belirlediği sürdürülebilirlik konusunu da irdeleyen sergi Ali Kazma, Antonio Cosentino, Berat Işık, Delal Eken, Ebru Ceylan, Ergin Çavuşoğlu, Ferhat Özgür, Hülya Özdemir’in video eserlerini bir araya getiriyor.

Yer: Fişekhane Cocoon

Tarih: 10 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022

x-ist – Tayfun Gülnar, “Açık Dünya”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Tayfun Gülnar’ın günümüz dünyasından uzakta sakin manzaraları ve dönüşüm içindeki figürlerini bir araya getirdiği “Açık Dünya” başlıklı kişisel sergisine 27 Ocak – 12 Mart tarihleri arasında x-ist’te sanatseverlerle buluşuyor.

Tayfun Gülnar’ın x-ist’teki üçüncü kişisel sergisi “Açık Dünya” sanatçının 15. ve 16. yüzyıl Avrupa resminin ölçütleriyle oynadığı bir dizi eseri izleyicinin beğenisine sunuyor. Manzara ve iç mekân resimleri üzerinden kurduğu zamanlar arası ilişkiyi ele alan sanatçı; kapalılık, güvenlik ve denetim kavramlarının birey üzerindeki bedensel ve zihinsel etkilerinden sıyrılmanın yollarını araştırıyor.

Yer: x-ist

Tarih: 27 Ocak 2022 – 12 Mart 2022

Anna Laudel – Lal Batman, “Exposé”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Lal Batman’ın dijital ve plastik pratikleri bir arada kullanarak ürettiği yağlı boya çalışmalarından dijital illüstrasyona, hologramdan NFT ve video sanata kadar uzanan geniş bir yelpazede üretilmiş çalışmalarını içeren “Exposé” başlıklı kişisel sergisi 10 Şubat – 27 Mart 2022 tarihleri arasında Anna Laudel’de ziyaret edilebilir.

Küratörlüğünü Ebru Yetişkin’in üstlendiği Exposé, sanatsal araştırma ve ifadenin sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleşirken sosyo-kültürel değişime nasıl yansıyabildiğini ortaya koyuyor. Teşhircilik ve röntgenciliğin çağdaş versiyonlarına odaklanan Batman’ın işleri, kendimizi ve birbirimizi nasıl yansıttığımızı şeffaf bir şekilde gözler önüne seriyor.

Yer: Anna Laudel

Tarih: 10 Şubat – 27 Mart 2022

Muse Contemporary – Karma Sergi, “Varoluşun Hafifliği”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Muse Contemporary, farklı disiplinlerden yabancı ve Türk 12 çağdaş sanatçıyı aynı tema altında bir araya getiren “Varoluşun Hafifliği” başlıklı karma sergi ile sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Ayşe Pınar Akalın’ın yaptığı, resim, heykel ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerden işler içeren sergi, ruhani güzelliğin özünü aktaran transandantal bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Biyoizm fikirlerine dayanan kavramsal enstalasyon ve heykelleriyle tanınan Ukraynalı sanatçı Aljoscha, polimetil metakrilat ve pleksi gibi malzemeler kullanarak ürettiği işleriyle Türkiye’de ilk kez yer alıyor. Bir diğer sanatçı Paolo Campagnolo, tuval üzerine metalik boya ile karışık teknikleri birleştiren çalışmasıyla ilk kez Türk sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca Türk ressam Kübra İnanç’ın eserleri de ilk defa özel bir galeride gösteriliyor. Gelecek vadeden genç sanatçı, ağırlıklı olarak insan ve distopya kavramları etrafında şekillenen yağlıboya ve akrilik tablolara odaklanıyor.

Sergi, 17 Şubat – 17 Mart tarihleri ​​arasında Muse Contemporary’nin Levent’teki galerisinde ziyaretçilere açık olacak.

Yer: Muse Contemporary

Tarih: 17 Şubat – 17 Mart 2022

The Wall Art Gallery – Yekateryna Grygorenko, “Biricik Tekil Şahıs”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

The Wall Art Gallery, İzmir’de yaşayan ve çalışmalarını İzmir – İstanbul arasında sürdüren Ukraynalı sanatçı Yekateryna Grygorenko’nun Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ‘’Biricik Tekil Şahıs’’ ı izleyiciyle buluşturmaktan mutluluk duyar.

Çalışmalarında bireyin varlığını ve var olma biçimlerini beden formları üzerinden sorgulayan sanatçı, ilhamını kendi bedeninden ve kimliğinden aldığını ifade ederken, disiplinlerarası bir perspektif ile sanatsal ifadesini şekillendirmektedir. Bedenin içerisine ve dışarısına odaklanan sanatçı; sapkınlıklarını, arzularını, iç güdülerini işlerinde kullanarak sürreal bir bakış açısı ile izleyiciyi normsuz, kuralsız, kültürsüz, biricik bir gerçeklik dünyasına çağırır.

Grygorenko, çalışmalarının çoğunda görülen dikiş, nakış pratiği ile kadının, doğumun, annenin ve üremenin kutsallığına değinerek her seferinde üretimleriyle hayvansal bir iç güdü ile ulu orta bir doğum gerçekleştirerek kendi dünyasının gerçekliğinde izleyiciyle buluşur.

Yer: The Wall Art Gallery

Tarih: 25 Şubat – 25 Mart 2022

IGART – Deniz Sağdıç, “ ‘0’ Sıfır Noktası”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sanatçı Deniz Sağdıç’ın atık malzemelerle ürettiği portrelerden oluşan “‘0’ Sıfır Noktası” sergisi üç ay boyunca İstanbul Havalimanı’nda sanatseverle buluşuyor.

“ ‘0’ Sıfır Noktası” sergisinde sanatçının, İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, düğmeler, İstanbul Havalimanı’nda toplanan plastik kutular, poşetler gibi malzemeleri sanata dönüştürdüğü çalışmaları yer alıyor. İstanbul Havalimanı’nın Dış Hatlar Giden Yolcu alanında ziyarete açılan sergide yer alan eserler, farklı milletlerin özelliklerini taşıyan portrelerden oluşuyor. Deniz Sağdıç’ın ekibiyle birlikte yaklaşık dört aylık bir atölye çalışması ile ortaya çıkardığı 20 eser sergide izleyicinin beğenisine sunuluyor.

Yer: İstanbul Havalimanı

Tarih: 12 Ocak 2022 – 12 Nisan 2022

Kalyon Kültür – Dijital Sergi, “Flora”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Yeni medya ve dijital sanatın dünyada önde gelen sanatçılarından Anna Ridler, Clement Valla, François Quévillon, Mat Collishaw, Pascual Sisto, Quayola, Ryoichi Kurokawa, Mustafa Hulusi ve Sabrina Ratté doğa tasvirlerini İstanbullu sanatseverlere açıyor.

Ceren ve Irmak Arkman ise serginin küratörlüğünü üstleniyor. Yeni medya ve dijital sanatın önemli isimlerinden olan küratörler bu sıra dışı sergiyi 19 Ocak’ta Kalyon Kültür’de izleyicilerle buluşturuyor.

Doğa temasına odaklanan bu sergi serisinin ilki olan FLORA bitki tasvirleri özelinde dijital sanatçıların doğaya getirdiği yenilikçi ve değişik yorumlara eğiliyor. Serinin bir sonraki sergisi ise İstanbul Bienali’ne paralel olarak gerçekleşecek ve insanların doğa üzerindeki etkilerine odaklanacak İnsan Eli Değmiş / Touched by Mankind olacak.

Yer: Kalyon Kültür

Tarih: 19 Ocak – 16 Nisan 2022

Artopol Art Gallery – Zeynep Koçan, Aslışah Erdem ve Eda Taşlı, Karma Sergisi

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Çağdaş heykel sanatı, hayal gücü ile engin malzeme çeşitliliği sayesinde zihinleri zorlayıp ufkumuzu genişletiyor. Bu doğrultuda ARTOPOL, dikkat çeken sanatçıları ve onların özgün eserlerini bünyesine katıyor.

Kadın temasına yoğunlaşan sanatçı Zeynep Koçan, heykel sanatında genç, çağdaş ve ödüllü sanatçılardan biri olan Aslışah Erdem ve çağdaş ahşap heykeller denilince ilk akla gelen ve kendine ait masalsı karakterleri ile bir evren yaratan Eda Taşlı da ARTOPOL bünyesinde yeni eserlerini sergilemeye başladı.

Heykeller, iç mekân haricinde açık alanlarda da sergilenebilen ve mimarların açık hava projelerinde tercih ettikleri eserlerden oluşuyor. Çağdaş sanatı, yeni-nesil galeri konseptiyle buluşturan ARTOPOL Art Gallery’i 42 Maslak’ta ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Artopol Art Gallery

Tarih: 10 Ocak 2022 – 28 Şubat 2022

Pavé X art – Karma Sergi, “Tuhaf Zaman, Tuhaf Güzel”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

25 Ocak 2022 tarihinde izleyiciyle buluşacak olan çevrimiçi sanat platformu Pavé X art’ın, “Tuhaf Zaman, Tuhaf Güzel” başlıklı ilk seçkisinde Börte İpek, Burcu Erden, Erkut Terliksiz ve Merve Morkoç’un eserleri yer alıyor. Kürate edilmiş seçki dinamiğini online’a taşıyan Pavé X art, ilk seçkisiyle birlikte normalin sınırlarını her biri kendine özgü jestlerle aşan dört sanatçının insan odağında buluşan heykel ve resimlerini izleyiciyle paylaşıyor.

İlk seçkisiyle sanat izleyicisinin karşısına çıkacak olan online sanat platformu Pavé X art; sanat, tasarım ve mimarinin birlikteliğiyle yaratılan estetik bütünlükten aldığı ilhamla oluşturulan seçkileriyle sanatçıların uluslararası sunum alanlarını genişletme hedefiyle adımlarını atıyor. Kürate edilmiş seçkilerle, sadece online bir sanat platformu değil, seçkilerin bir araya gelme dinamiğini estetik, kavramsal ya da üretim pratiği çerçevesinde oluşturulan bütünlük içerisinde ilişkilendirerek, sergi deneyiminin çevrimiçine aktarıldığı alternatif bir yöntem geliştiriyor.

Yer: pavexart.com (Online seçki)

Tarih: Süresiz

Sanatorium – Christiane Peschek, “OASIS”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Christiane Peschek’in “OASIS” başlıklı Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, 4 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında Sanatorium’da sanatseverlerle buluşacak. “OASIS” sergisi Roma banyolarından Japon onsenlerine, Fin saunalarından Orta Avrupa’daki kaplıcalara ve hamamlara kadar dünyanın tüm kültürlerindeki banyo geleneğinden ilham alıyor. Tensel isteklerin tapınakları olan geleneksel yıkanma mekânlarının tersine, sergi sürekli dönüşüm süreçlerinin, yenilik ve adaptasyonun yeri, bedenlerimize sanal ilaveler için bir tedavi alanı niteliği taşıyor.

“OASIS” Antroposen’in sonunda potansiyel bir sığınak, ikili cinsiyet sınıflamasının dışında, değerlerden bağımsız ve kapsayıcı bedenselliğin yaşadığı güvenli bir alan hâline geliyor. Sergi dijital alanda genişlemiş bedenselliğin farkındalığını oyuncu bir şekilde harekete geçirerek, kişisel bakımın siber-hümanizmle buluştuğu beden sonrası bir spa niteliği taşıyor. Genişlemiş sanal varoluş alanlarının da rahatlama ve bakım için bir revizyona ihtiyacı olduğuna inanan Peschek, sergi ile sanatçı, fizikselliğin maksimum düzeyde bilinçle birleştirildiği, maddi ve dijital arasında hareket eden hem fiziksel hem de sanal bir alan oluşturuyor.

Yer: Sanatorium

Tarih: 4 Şubat – 13 Mart 2022

Ara Güler Müzesi – Ara Güler, “Muhtelif İstanbul”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Doğuş Grubu’nun fotoğraf sanatının duayenlerinden Ara Güler iş birliğinde hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi’nde 2022 yılının ilk sergisi olan “Muhtelif İstanbul” sanatseverlerle buluştu. Konsept ve tasarımı Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’ne (AGAVAM) ait olan “Muhtelif İstanbul” sergisinde büyük usta Ara Güler’in kadrajından fotoğraflarla ziyaretçileri İstanbul yolculuğuna çıkarıyor.

Konsept ve tasarımı Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’ne ait olan “Muhtelif İstanbul” sergisinde, Ara Güler’in 58 farklı siyah beyaz İstanbul fotoğrafı, İstanbul slayt kutuları, Güler Apartmanı’ndan arşiv kutuları, Leica fotoğraf makinası ile 1950 ve 1960’lı yıllara ait kontak baskı örnekleri yer alıyor. Sergide ayrıca, Ara Güler’in hikâyelerini yazdığı daktilo, lise yıllarında kaleme aldığı hikâyelerden oluşan defteri ve bu hikâyelerden biri ola “İstanbul’da Sabah” da sergileniyor. Bu hikâyenin yayımlandığı 1946 tarihli Haber gazetesi kupürü de sergide görülebilir.

Yer: Ara Güler Müzesi

Tarih: 19 Ocak 2022 – 30 Haziran 2022

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi – Mahmut Celayir, “Peykerun”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 22. sezona Mahmut Celayir’in “Peykerun” isimli resim sergisi ile devam ediyor. Peykerun, 18 Ocak – 16 Nisan 2022 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Peykerun, Celayir’in 1970’lerden günümüze uzanan doğa manzarası üstüne temellenmiş yapıt üretiminin önemli bir kesitini sunuyor. Peykerun, Celayir’in tüm sanatsal çalışmalarının bir dökümü olup, doğa temalı resimlerinin değişim ve gelişim süreçleri bu sergide izlenebiliyor. Sanatçı, Peykerun ile yerel malzemeden yola çıkarak çağdaş bir dil oluşturmanın panoramasını çiziyor.

Yer: İş Sanat Kibele Sanat Galerisi

Tarih: 18 Ocak 2022 – 16 Nisan 2022

ANAMED Galeri – Karma Sergi, “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

2012 yılından bu yana birçok sergiye imza atan ANAMED, 10. yılını “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif” sergisi ile kutluyor. Sergide, Bruno Vandermeulen ve Danny Veys’in geniş format analog fotoğraf makinesiyle siyah-beyaz film üzerine oluşturduğu fotoğrafların yanı sıra Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan 19. yüzyıl fotoğraf ve albümleri de yer alıyor. Sagalassos Arkeolojik Araştırmaları Projesi Direktörü Jeroen Poblome metinleriyle tarihi çerçeveyi kurarken, Meşher Direktörü Bahattin Öztuncay da sanatçıların kullandığı deneysel çekim ve baskı teknikleriyle ilgili açıklamalarıyla sergideki fotoğrafların bağlamına yerleşmesine yardımcı oluyor.

Sergi ile eşzamanlı yayımlanan Kaplumbağa Geldi Bir Gün Tek Başına (Yapı Kredi Yayınları, 2022) isimli fotoğraf kitabından yola çıkarak hazırlanan sergide, eserler ANAMED’in 2013 yılında gerçekleştirilen “Tarihi Hayallemek: Sagalassos Kazı Fotoğrafçılığının Arkeolojisi” sergisindeki yine sanatçılara ait çalışmalar üzerine kuruldu. Vehbi Koç Vakfı, Yapı Kredi Yayınları, KU Leuven, LUCA School of Arts ve Sagalassos Arkeolojik Araştırmaları Projesi katkılarıyla gerçekleştirilen sergi 24 Şubat’tan itibaren ANAMED Galeri’de gezilebilir.

Yer: ANAMED Galeri

Tarih: 24 Şubat – 17 Ekim 2022

Ferda Art Platform – Karma Sergi, “7 Koleksiyoner 7 Sanatçı”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Koleksiyonerlerin seçtiği eserler ile sanatçıların yeni eserlerini birlikte görebilme fırsatı sunan “7 Koleksiyoner 7 Sanatçı” isimli karma sergi 25 Ocak – 3 Mart 2022 tarihleri arasında Ferda Art Platform’da izleyiciler ile buluşacak.

Koleksiyonerlerin seçimiyle meydana gelen sergi, koleksiyoner ve sanatçı ilişkileri üzerinden şekilleniyor. Yedi koleksiyonerin kendi koleksiyonlarından seçtikleri birer eser, serginin referans noktasını oluşturuyor. Seçilen eserin sanatçısı koleksiyonda bulunan eserine eşlik eden iki yeni eser üretiyor. Böylelikle yedi farklı sanatçının çeşitli mecralarda üretilmiş üçer adet eseri sergiyi oluşturuyor. Bulundukları özel koleksiyonlardan çıkıp sanat izleyicileri ile yeniden buluşan eserler aynı zamanda sanatçıların güncel üretimleriyle birleşip sanatçının pratiğini ve değişimini yansıtma özelliği de taşıyor.

Koleksiyoner, sanatçı ve galeri ortaklığı ile oluşturulan sergi, sanat severler ile buluşmak için 25 Ocak 2022 tarihinde Ferda Art Platform Ana Salon’da kapılarını açacak.

Yer: Ferda Art Platform

Tarih: 25 Ocak 2022 – 3 Mart 2022

Tam Finans | Sanat – Raşit Altun “Akaşa”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sanatçı Raşit Altun’un, şair Sertaç Çıralı’nın şiirlerinden ilhamla resmettiği eserleri “Akaşa” başlığı altında, 20 Ocak – 20 Mart 2022 tarihleri arasında Tam Finans | Sanat’ta izleyicilerle buluşuyor. Farklı disiplinlerin ortak üretimini merkeze alan sergi, şiir ve resmi aynı düzlemde bir araya getiriyor.

Duyguları en güçlü ifade etme araçlarından biri olan şiirin bir başka kuvvetli aktarım biçimi resme ilham verdiği seçki, Çıralı ve Altun’un diyalogları sonucu şiirlere desen ve resim çizme fikrinden çıkıyor. Üretim pratiğinde doğaçlama yapan ve özel bir tekniğe takılı kalmadan sürekli sınırlarını zorlayıp kendini geliştirme çabasında olan Altun şiirlerin onda bıraktığı izlerden yola çıkarak bambaşka bir üretim sürecini deneyimliyor. Kendi sınırlarını zorlayıp konu odaklı çalışmayı tecrübe ederken sanatsal yolculuğuna da yeni bir deneyim katıyor. Ortalama bir senede şekillenen sergide her şiir bambaşka bir hikâye ortaya çıkarıyor, kelimeler canlanarak çizgi ve renklere dönüşüyor.

Yer: Tam Finans | Sanat

Tarih: 20 Ocak 2022 – 20 Mart 2022

Pera Müzesi – Karma Sergi, “İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800 – 1955”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenledikleri İstanbul’dan Bizans’a, Bizans mirasına dair yeni bir uluslararası ve yerel farkındalığın oluşmasında İstanbul’un merkezi rolünü inceliyor. Zengin bir arkeolojik eser ve arşiv seçkisi ile etkileyici canlandırmaları bir araya getiren sergi, 6 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

İstanbul’dan Bizans’a sergisi, Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak çalışmasıyla, Bizans sanatı uzmanı Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırlandı. Osmanlı başkentinin, Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolünü irdeleyen sergi, bugüne kadar yeterince çalışılmamış bir alana mercek tutarken, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Bizans koleksiyonları başta olmak üzere etkileyici bir arşiv seçkisini sanatseverlerle buluşturuyor. Bu seçkiye Türkiye’den ve dünyadan, önemli bir çok kütüphane ve arşiv kurumu ile özel koleksiyonlar katkıda bulundu. Döneme özgü, gösterişli bir üslupta resimlendirilmiş nadir kitaplar, baskı ve haritalar, orijinal arşiv fotoğrafları, belge ve resimler sergide tematik bir bütünlük içinde bir araya getirildi. Nejad Melih Devrim ve Fikret Mualla’nın Bizans’tan esinlenen resimleri, bu mirasın modern sanat üzerindeki etkisini ortaya koyarken, A. Tayfun Öner’in İstanbullu gökbilimci Eugène Antoniadi’nin olağanüstü kariyerini ele alan üç boyutlu animasyonu Bizans’a bilim kurgu merceğinden bakıyor.

Yer: Pera Müzesi

Tarih: 23 Kasım 2021 – 13 Mart 2022

Pera Müzesi – Karma Sergi, “Yarına Notlar”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Pera Müzesi, Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI) oluşumunun “Yarına Notlar” adlı gezici sergisini İstanbul’da sanatseverlerle buluşturuyor. 25 ülkeden 30 küratörün ortak çalışmasıyla hazırlanan ve kısa bir süre önce ABD ve Çin’de sergilenen “Yarına Notlar” sanatseverleri mevcut kriz ortamında, çağdaş kültürel değerleri yeniden sorgulamaya davet ediyor. Sergi 6 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.

Dünyanın dört bir yanından 29 sanatçının eserlerini bir araya getiren “Yarına Notlar”, küresel bir çağda sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alıyor. Sergideki birçok çalışma, kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor. Bu kültürel geçiş döneminde her eser, yakın geçmişten bir ilham kaynağı ve geleceğe yön veren bir bakış açısı öneriyor. Pandemi döneminde yaşanan tecrit, ev hayatı ve bakım kavramlarına odaklanan eserler ile, pandemiye doğrudan referans vermeyen eserler hep beraber incelendiğinde, bir bütün olarak günümüzün yansımasını oluşturuyor.

Yer: Pera Müzesi

Tarih: 23 Kasım 2021 – 13 Mart 2022

Pera Müzesi – Karma Sergi, “Ağırlık ve Ölçü Sanatı”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyor. “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” başlıklı yeni koleksiyon sergisi, MÖ 2. binyıldan günümüze, farklı uygarlıkların ekonomik, kültürel ve toplumsal dinamiklerine ağırlık ve ölçü aletleri aracılığıyla mercek tutuyor. Sergi, Pera Müzesi’nin birinci katında sanatseverleri, tarih ve bilim meraklılarını bekliyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, vakfın üç ana koleksiyonundan biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi ziyarete açtı. Ağırlık ve Ölçü Sanatı adını taşıyan yeni koleksiyon sergisi, insanın kendini ifade etme becerisinin önemli bir aracı olan ölçme ve tartma eylemlerini tarihten alıntılarla disiplinler arası bir mercekten inceliyor. Arazi ölçümünden alışverişe, mimarlıktan eczacılığa, astronomiden zaman ölçüm aletlerine kadar çeşitli alanlardan birçok ağırlık, uzunluk ve hacim ölçüsünü bünyesinde barındıran koleksiyon sergisi, çağlar boyu ekonomi tarihinin önemli bir parçası olan ağırlık ve ölçü aletlerine dair kavramların coğrafyayla kurduğu pratik ve felsefi ilişkiyi irdeliyor, uygarlıkların gelişim ve dönüşümünü, gündelik objeler aracılığıyla gözler önüne seriyor.

Yer: Pera Müzesi

Tarih: 10 Kasım 2021 – 10 Kasım 2022

Meşher – Karma Sergi, “Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Çiğdem Simavi hamiliğinde, yaklaşık 1850’lerden 1950’lere kadar Türkiye topraklarında yaşamış ve çalışmış sanatçı kadınların yapıtlarından oluşan seçki, Meşher’deki “Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı” isimli sergide ziyaretçileriyle buluşuyor. Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Meşher’in son sergisi, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlamayı hedefliyor.

Yer: Meşher

Tarih: 9 Ekim 2021 – 27 Mart 2022

Rahmi M. Koç Müzesi – Karma Sergi, “Dünya Bebekleri Sergisi”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Rahmi M. Koç Müzesi’nin üç yıla yayılan kapsamlı ve titizlikle yürütülen bir hazırlık sürecinin ardından Rahmi M. Koç Müzesi Restoratörü Serra Kanyak’ın küratörlüğünde gerçekleşen “Dünya Bebekleri Sergisi” 28 Eylül’den itibaren Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler ile buluşuyor. Oyuncak endüstrisinin en önemli parçalarından biri olan bebeklerin antik çağlardan günümüze uzanan yolculuğuna ışık tutan sergi, 18. yüzyılın ahşap bebeklerinden Anadolu’nun bez bebeklerine, Asya ve Afrika’da karşımıza çıkan inanç bebeklerinden moda bebeklerine, korku bebeklerinden Uzakdoğu’nun ipek elbiseli festival bebeklerine kadar literatüre girmiş farklı bebek türlerinden oluşan özel bir seçkiyi ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Sergi, hem bebek kavramının tarih öncesi dönemlerden günümüzde uzanan kullanım amaçlarını anlatıyor hem de yüzyıllar içinde bebek sanayisinin geçirdiği büyük dönüşüm ziyaretçilerin deneyimine açılıyor.

Yer: Rahmi M. Koç Müzesi

Tarih: 28 Eylül 2022 – 30 Nisan 2022

Türkiye İş Bankası Müzesi – Karma Sergi, “Bir Asrın Ardından”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Türkiye İş Bankası Müzesi, “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisiyle Milli Mücadele destanını hafızalarımızda yeniden canlandırıyor. 250’yi aşkın İstiklal Madalyası’nın da bir arada sunulduğu sergi, 28 Ekim’den itibaren bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yıldönümüne yaklaşırken Kurtuluş Savaşı cephelerine daha yakından bakan sergi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin kahramanları da anılıyor. Sergi kapsamında, İstiklal Madalyası mirasçılarına aile büyüklerinin madalyalarının yanı sıra fotoğraf, belge, obje gibi yadigârların ödünç verilmesi için bir çağrı yapıldı. Büyük ilgi gören çağrı sonucunda aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafından ödünç verilen 250’yi aşkın madalyanın yanı sıra pek çok yadigâr, özel bir alanda ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Ödünç verilen madalyalar arasında İsmet İnönü ile İş Bankası’nın Kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’ın İstiklal Madalyaları da yer alıyor.

Yer: Türkiye İş Bankası Müzesi

Tarih: 28 Ekim 2021 – 30 Ekim 2022

Süresi Dolan Sergiler

Galeri Diani – Engin Beyaz, “Sanal Kütüphane”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Çağdaş malzemelerle eserlerinin içinde farklı hikâyelerle katmanlar oluşturan, sanatseverlerin hayal gücünü zorlayan ve şaşırtan sanatçı Engin Beyaz, “Sanal Kütüphane” adlı kişisel sergisiyle 15 Ocak 2022’den itibaren Galeri Diani’de sanatseverler ile buluşuyor.

Beyaz sanatında, geçmişin kütüphanelerini güncel sanal kütüphaneleriyle, geçmiş ideaları güncel idealarla örtüştürürken geçmişin mitleriyle güncel mitler arasında köprüler kuruyor. Eserlerinin çoğunda Platon’un mağarasını ve buna bağlı idealar dünyasını katmanlı ve espası güçlü sarı pleksiglas bir yuvarlakta hissediyoruz.

Zoran Zivkovic’in “Başka Zaman Kütüphaneleri” adlı eserinden ve “Kitaplar kadınlara (insanlara) kadınlar şehirlere benzer, onlar aslında boştur biz onları zamanla tanıdıkça ve yaşadıkça, okudukça doldururuz” satırlarından etkilenen Beyaz, eserlerinde asetattan yaptığı kitapların içlerini boş bırakıyor. İçlerini düşlerle doldurmak ise izleyiciye kalıyor.

Yer: Galeri Diani

Tarih: 15 Ocak 2022 – 3 Şubat 2022

Müze Gazhane – Karma Sergi, “Geleceğin Renkleri”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet eserlerini İstanbullu sanatseverlerle buluşturmak amacıyla İstanbul Gönüllüleri tarafından hayata geçirilen “Geleceğin Renkleri” sergisi Müze Gazhane ev sahipliğinde 9 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Geleceğin Renkleri sergisi her gün 11.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlayacak.

Geleceğin Renkleri sergisi ile üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerinden mezun olan ve gelecek vaat eden sanatçı adayı öğrencilerin eserlerinin sanat camiası ve halkla buluşturulması amaçlanıyor. Sanatsız kalan bir toplumun çağdaşlıktan uzaklaşacağı olgusundan hareketle gerçekleştirilen çalışma, sanatçı ve sanatsever olarak gençlerin sanata ulaşılabilirliğine de katkıda bulunmayı hedefliyor.

Yer: Müze Gazhane

Tarih: 9 Ocak 2022 – 5 Şubat 2022

Anna Laudel – Emin Mete Erdoğan, “Milattan Sonra 4 Milyar”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Anna Laudel, eserlerinde sonsuzluk ve bir bütünlük hissi yaratan sanatçı Emin Mete Erdoğan’ın “Milattan Sonra 4 Milyar” isimli kişisel sergisine 09 Aralık 2021 – 03 Şubat 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

İsmiyle geçmişten bahsedildiği hissi uyandıran sergide sanatçı, aslında günümüze odaklanıyor ve bulunduğu dönemi anlamaya çalışıyor. Sanatçı, insanların kendi geçmiş algılarına göre günümüzü tanımladığına vurgu yapıyor ve tarihin bir kişinin miladını nerden başlattığına göre değişeceğini düşündürüyor. Kendine sorduğu ‘Kişisel miladımı nereden başlatmalıyım?’ sorusuyla serginin temelini atan sanatçı, eserleriyle sanatseverleri; kendi miladını bulmak için çıktığı evrim teorisinin başlangıcından insan hakları beyannamesine; felsefenin ilk ortaya çıkışından kuantum fiziğinin temellerine ve dinozorların yok oluşundan insanların alet kullanmaya başlamasına kadar uzanan zaman yolculuğuna davet ediyor.

Yer: Anna Laudel

Tarih: 9 Aralık 2021 – 3 Şubat 2022

Yapı Kredi bomontiada – C.G. Mannerheim, “Batıdan Doğuya Asya”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Yapı Kredi bomontiada, Finlandiya Büyükelçiliği ile iş birliğiyle Finlandiya eski Cumhurbaşkanı C.G. Mannerheim’ın 1900’lü yılların başında Orta Asya’dan Çin’e uzanan yolculuğu boyunca çektiği fotoğraflardan oluşan “Batıdan Doğuya Asya” başlıklı sergisini 15 Ocak – 6 Şubat tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor.

Sergide 1944 – 1946 yılları arasında Finlandiya’da Cumhurbaşkanlığı da yapan Fin askeri lider ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın 1906 – 1908 yılları arasında gizli bir görev için gittiği Orta Asya’dan Çin’e uzanan seyahati boyunca çektiği fotoğraflar yer alıyor. “Batıdan Doğuya Asya C.G. Mannerheim’ın Seyahat Fotoğrafları (1906 – 1908)” sergisinde, genç Yarbay Mannerheim’in Orta Asya’daki iki yıllık yolculuğunda körüklü makineyle çektiği ve 1900’lü yılların başında İpek Yolu bölgesindeki insanların tarih olan geçmişlerinin adeta renkli bir belgeselini sunan 48 fotoğraf izleyicinin beğenisine sunuluyor. Finlandiya Ulusal Müzesi’nde yer alan ve 1.100’den fazla parçadan oluşan Mannheim’in koleksiyonu, askeri amaçla çekilmiş fotoğrafların yanı sıra, antropolojik çalışmasının bir parçası olarak Orta Asya ve Çin’in şu anda büyük ölçüde yok olmuş ya da en azından değişmiş olan halklarını ve kültürlerini anlatan bir seyahatnameden oluşuyor.

Yer: Yapı Kredi bomontiada

Tarih: 15 Ocak 2022 – 6 Şubat 2022

Galataport – Alper Tüydeş, “İstanbul Kuşları”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması yönünde farkındalık çalışmalarına imza atan Doğuş Otomotiv, “Doğaya Kanat Açtık” adını verdiği yeni bir projeye başlıyor.

Doğa, yaban hayatı ve kuş fotoğrafları çeken Alper Tüydeş’le birlikte gerçekleştirilen projenin startı, “İstanbul Kuşları” sergisiyle veriliyor. 30 Ocak’ta Galataport’taki Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi’nde başlayacak sergide, İstanbul ve bölgesinde hakim göçmen ve yerleşik kuş türlerinin fotoğrafları, dijital yöntemlerle sergilenecek. Sergi 9 Şubat’a kadara ziyaret edilebilecek.

Özellikle iklim değişikliği, yasadışı avcılık, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi nedenlerden ötürü tehlike altındaki göçmen kuşlara ve bunların göç yollarına dikkat çekileceği projede, ayrıca Türkiye’deki ender, soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri de gözlemlenecek.

Yer: Galataport İstanbul

Tarih: 30 Ocak – 9 Şubat 2022

Zilberman İstanbul – Başak Bugay, “Füg”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Başak Bugay’ın “Füg” başlıklı kişisel sergisi, 12 Şubat tarihine kadar Zilberman İstanbul’un Mısır Apartmanı’nın üçüncü katında yer alan ana galeri mekânında sanatseverlerle buluşuyor.

Başak Bugay’ın Zilberman’daki ilk kişisel sergisi olan Füg, ismini Latince “uçmak” anlamına gelen “fuga”dan türemiş “füg” sözcüğünün psikolojideki karşılığından alıyor. Sanatçının ilham aldığı “disosiyatif füg” olgusu bir tür bellek kaybı olan amnezinin izlerini taşıyor ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da “uçup gitmesini” ifade ediyor. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneliyor. İzleyiciyi galeri mekânında zamansız, bilinçdışı, rüya-gerçek aralığında, içeriyi dışarıdan koruyan alanlar karşılıyor. Sergide odaklanılan “füg” kavramı sanatçı için birey ve toplumdaki şiddet ve zorbalık eğilimlerini anlamak için kritik önem taşıyor. Serginin merkezindeki bu olgu kişinin geçmişinde deneyimlediğine benzer bir çaresizlikle tetiklendiğinde benliğinden ve gerçeklikten kaçışını anlatıyor. Sanatçı bu gerçeklikten firar etme anlarını kendini yalıtmış heykellerle görünür kılıyor ve kendine zihinsel bir alan yaratma davranışını sadece kişisel değil, toplumsal bir patoloji olarak nitelendiriyor.

Yer: Zilberman İstanbul

Tarih: 10 Aralık 2021 – 12 Şubat 2022

Hazal Özkan Art Gallery – Hazal Özgür, “Saklambaç”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Sanat için yepyeni bir yaşam alanı sunan Hazal Özkan Art Gallery, bu kez sanatseverleri renklerin içinde bir saklambaca davet ediyor. Kapılarını 11 Ocak’ta açan, genç sanatçı Hazal Özgür’ün ilk kişisel sergisi ‘Saklambaç’; izleyiciyi renk ve çizgilerin arasında merak uyandıran bir yolculuğa çıkarıyor. Genç sanatçı Hazal Özgür’ün bu ilk kişisel sergisinin küratörlüğünü ise sanat tarihçi ve sanat danışmanı Hazal Özkan üstleniyor.

12 Şubat tarihine dek kapıları açık olacak ‘Saklambaç’ sergisi aynı zamanda, etkileşimli bir sanat deneyimi de sunuyor. Sergi süresince; tek kişilik küçük stüdyoda, tek bir tuval tüm ziyaretçilerin dokunuşuna açık. Sanatseverler bu dokunuşla, resim sanatı ile birincil dereceden ilişki kurarken, zamanda ve tuvalde iz bırakacak bir deneyimin parçası olabilecekler.

Yer: Hazal Özkan Art Gallery

Tarih: 11 Ocak 2022 – 12 Şubat 2022

Galeri Selvin Arnavutköy – Yalçın Bulut, “Yürümek”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Yalçın Bulut’un “Yürümek” isimli kişisel resim sergisi, 12 Ocak – 12 Şubat 2022 tarihleri arasında Galeri Selvin Arnavutköy’de sanatseverler buluşacak. Sanatçı, “Yürümek” isimli kişisel resim sergisi ile büyüdüğü ve yaşadığı coğrafyayla birlikte konuyu içselleştirerek, bugünü sorgulama ve anlam evrenini daha geniş bir alana taşıma şansına erişiyor. Bulut, “Yürümek” adlı kişisel resim sergisini zihinsel ve tinsel ilerlemeyle birlikte büyüyen resim ölçüsü, yeni teknik ve malzemeler anlamında da kendini zorlayıcı ve geliştirici fırsat olarak değerlendirmektedir.

Yer: Galeri Selvin Arnavutköy

Tarih: 12 Ocak 2022 – 12 Şubat 2022

Simbart Projects – Seniha Ünay ve Aytuğ Aykut, “Faunaya Ağıt”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Simbart Projects, Seniha Ünay ve Aytuğ Aykut’un eserlerinden oluşan “Faunaya Ağıt” adlı karma sergiyi, 13 Ocak tarihinde sanatseverlerle buluşturuyor.

İnsan merkezciliği, hayvanlarla ilişkimiz üzerinden sorgulayan “Faunaya Ağıt” sergisi, egemen ve buyurgan özne olarak insanla, insan bakış açısından ele alınan hayvanın ilişkisi üzerine eğiliyor. Bu bağlamda hayvan türlerini yeryüzünde belirli bir yaşam alanına göre sınıflandıran faunaya dönüp bakarken ağıt niteliğinde bir gerçekliği gözler önüne seriyor.

​Yer: Simbart Projects

Tarih: 13 Ocak 2022 – 19 Şubat 2022

The Wall Art Gallery – Karma Sergi, “On the Wall”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

7 Ocak’ta kapılarını açan The Wall Art Gallery’de “On the Wall” başlıklı sergi sanatseverlere sunuldu. ‘On the Wall’ başlıklı sergide; Ahmet Doksanoğlu, Azat Yeman, Berna İnan, Buse Adilovic, Can Gündoğan, Cihan Oral, Doğukan Ulaş Arıkkan, Eren Çevik, Erna Uçar, Ferhat Yüksekbağ, Gizem Sema Günhan, Hesen Chalak, Hilal Demirtaş, İrem Çoban, Jackie Arditty, Melih Koçali, Merve Kaya Okursoy, Merve Zeybek, Müge Kasımoğlu, Nursun Hafızoğlu, Saniye Özbek, Sebahattin Alaca, Selahattin Aydın, Selin Çeliktaş, Umut Erbaş, Yağmur Doğan ve Zeynep Can gibi farklı jenerasyonlardan konularında etkili sanatçıların eserleri yer alıyor. Sergi 19 Şubat Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebilir.

Yer: The Wall Art Gallery

Tarih: 7 Ocak 2022 – 19 Şubat 2022

The Wall Art Gallery – Karma Sergi, “Sınır Mekânlar, Anlatılmamış Hikâyeler

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

The Wall Art Gallery’de Bengisu Bayrak’ın küratörlüğünü üstlendiği ve mekân, sınır mekân, göç, kültür, hafıza, aidiyet gibi kavramların gizli hikâyelerinin peşinden giden ‘Sınır Mekânlar, Anlatılmamış Hikâyeler’ sergisinde; Abdul Vahap Uzunbay, Bengisu Bayrak, Beyza Boynu Delik, Börte İpek, Çeyiz Makal Fairclough, Duygu Nazlı Akova, Eda Emirdağ, Eda Yıldız, Emirhakin, Evrim Kavcar, Highero, İsmet Doğan, Mummy Maskara, Sabire Başel Algül, Sebastien Shahmiri, Serdar Acar, Serpil Çetinkaya, Şevket Arık ve Yekateryna Grygorenko’nun eserleri sergileniyor. Sergi 19 Şubat cumartesi gününe kadar devam edecek.

Yer: The Wall Art Gallery

Tarih: 7 Ocak 2022 – 19 Şubat 2022

Sekiz Artı Bir Galeri – Cansu Dinç, “Şu Anda Buradasınız”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Mimar ve sanatçı Cansu Dinç’in “Şu Anda Buradasınız” başlıklı ikinci kişisel sergisi, 29 Ocak – 19 Şubat 2022 tarihleri arasında Sekiz Artı Bir Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.

“Şu Anda Buradasınız” başlıklı sergide Cansu Dinç’in kâğıt ve tuval üzerine karışık teknik çalışmaları, mekân yerleştirmeleri ve sergi boyunca değişecek konseptte geliştirdiği üretimleri yer alıyor. Üretimleri ile sanatçı sergi mekânının kendisini ziyaretçilere deneyimletmeyi amaçlarken, bir yandan da sanatsal üretimlerin kendi mekânına dikkat çekiyor. “connected(!)cities” başlıklı ilk kişisel sergisi ile içinde bulunduğumuz kentlere, ilişkilenme biçimlerine ve bunların yansımalarına odaklanan Dinç, bu sergisinde ise kent içinde kişinin kendine yer edinme çabasını, bulunduğu yer ve mekânla kurduğu ilişki biçimlerini deneyimletmeyi amaçlıyor.

Yer: Sekiz Artı Bir Galeri

Tarih: 29 Ocak – 19 Şubat 2022

Dirimart – Anselm Reyle, “Heavy”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Anselm Reyle’nin “Heavy” başlıklı kişisel sergisi 28 Ocak – 20 Şubat tarihleri arasında Dirimart’ta sanatseverlerle buluşuyor.

“Heavy” çalışmalarını Berlin’de sürdüren Anselm Reyle’nin işlerini, kelimenin tam anlamıyla en iyi şekilde ifade eden kelime diyebiliriz. Sergide yer alan eserler, büyük seramik nesneler, tuvale gerili çuval üzerine soyut resimler, folyo resimler ve kıvrılmış metal parçaların öbek oluşturduğu, renkli neon ışıklarla parlak bir gösteri sunan Scrap Metal serisindeki (2019) İsimsiz resimlerden oluşuyor. Yıllardır hurda ve görkem, referans ve cümle, kitsch ve yüksek sanat ikilikleri üzerine odaklanan sanatçı bu gibi üslup kesişimlerini bilinçli olarak kullanıyor.

Hurda ve görkem, referans ve cümle, kitsch ve yüksek sanat… bu ikilikler yıllardır Reyle’nin eserlerinde bir aradadır. Sanatçı bu gibi üslup kesişimlerini bilinçli olarak kullanır: Reyle’nin işlerinde müphem olmayan hiçbir şey yoktur. Sanatçı erken tarihli bir röportajında işlerinin “kendi tartışmalı hallerini” konu edindiklerini söylemişti. Bu ifade kasti bir müphemlik içeren sanatsal yaklaşımının ikna edici bir imgesine işaret eder.

Yer: Dirimart

Tarih: 28 Ocak – 20 Şubat 2022

Arter, Füsun Onur – “Opus II – Fantasia”

İstanbul Sergi Rehberi: Şubat 2022

Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda yer alan “Opus II – Fantasia” adlı yerleştirmesi, ziyarete açılıyor. Füsun Onur’un diğer pek çok yapıtında olduğu gibi doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmede, sanatçı dört sıradan nesneyi müziğin mecrası ve unsurları olarak kullanıp, mekânı ve zamanı ritim ve varyasyonlar yoluyla yorumluyor. Emre Baykal küratörlüğünde sergilenen “Opus II – Fantasia”, Arter’de görülebilir.

Yer: Arter

Tarih: 3 Haziran 2021 – 20 Şubat 2022

OGGUSTO
OGGUSTO
editörün tüm yazıları