preloader

Heykeltraş Rodin’in En Kapsamlı Sergisi

13.03.2017
Heykeltraş Rodin’in En Kapsamlı Sergisi

Yazı Boyutu:

Ünlü heykeltraş Auguste Rodin, ölümünün yüzüncü yılında, Paris’teki Grand Palais’de 22 Mart’ta açılacak sanatçıya adanmış en kapsamlı sergi ile anılacak. Yılın sanat etkinliği olarak görülen sergi 31 Temmuz’a kadar görülebilir. Rodin Müzesi iş birliği ile gerçekleşecek sergide, Rodin’in hayatı ve sanatı, iki yüzden fazla eseri, çizim, eskiz ve notlarını kapsayan en büyük seçki olarak görülebilecek. Farklı müze ve koleksiyonlardan bir araya gelecek çalışmaların pek çoğu ilk defa birlikte sergilenecek.

Heykeltraş Rodin’in En Kapsamlı Sergisi

Eserleri kadar kişiliği ile merak konusu olan Auguste Rodin, 1880 yılında fotoğrafı çalışmalarını dahil eden ilk sanatçılar arasında yer aldığı için, kullandığı klişeler atölyesi kadar Paris’in günlük hayatına da ışık tutuyor.

{77640}

Çağdaş heykel sanatının babası olarak adlandırılan sanatçının Bourdelle, Brancusi, Picasso, Matisse, Giacometti, Beuys, Baselitz ve Gormley gibi sanatçıların yapıtları üzerindeki etkisini gösteren eserler de sergide görülebilecek.

Heykeltraş Rodin’in En Kapsamlı Sergisi

Taş, bronz ve alçı eserleri kadar desen çalışmalarına önem veren Rodin’in, 1890 yılından sonraki çizim defterleri de sergilenirken daha az bilinen eserleri de geniş kitleler ile buluşacak. Sanatçının 1902 yılında gerçekleştirdiği Prag serginin bir kısmı da Grand Palais’de kurgulanarak, kısa bir zaman yolculuğu tecrübesi de yaşanabilir.

Sanatçının en bilinen heykelleri arasında bulunan ve felsefi düşünceyi simgeleyen Düşünen Adam, 1880 ile 1906 yılları arasında yapılan örneği Rodin Müzesi’nde olmasına ilave, farklı malzemeler ve boyutlarda dünyanın çeşitli müzelerinde yer alıyor. İstanbul’da ise bir örneği Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde yer alıyor.

{77615}

Rodin Müzesi’nde bulunan Cehennem Kapıları eserine 1880 yılda başlayan sanatçı, bu proje için 37 yıl çalışarak vefat ettiği 1917 tarihinde bitirebilmiştir. Eseri Floransa’da bulunan Cennet Kapıları’ndan Baudelaire’in Les Fleurs du Mal (Kötülük Çiçekleri) şiirine kadar farklı yapıtlardan ilham alırken, kapının üzerinde Düşünen Adam eserinin minyatürüne de yer vermiştir. Sergide yer alacak eskiz defterlerinde bu çalışmasının ilk çizimleri de görülebilir.

Aynı yıllarda mitolojik bir hikaye kahramanı olan Pygmalion’dan ilham alan Auguste Rodin ve oryantalist ressam Jean-Léon Gérôme’un tablosu, “taşa hayat veren adam” olarak anılan Rodin’in sanatının bir özeti gibi algılanabilir.

Bergin Azer
Bergin Azer
editörün tüm yazıları