Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı'nın Gözüyle Art Basel 2019'dan Akılda Kalanlar
Yazı Boyutu:
Sanat Danışmanı ve Sevil Dolmacı Art Consultancy Kurucusu Sevil Dolmacı’nın gözüyle Art Basel’den Akılda Kalanlar
Bu yıl Art Basel öncesi en çok konuşulan olaylar neydi?
Bu yıl Art Basel öncesi İsviçre oldukça hareketliydi. İlk olarak Zürih’teki Art Weekend’de Eva Presenhuber Galeri’de yer alan, güreşen çıplak mağara adamlarını konu alan serisi ile Carroll Dunham’ın solo sergisi hem sosyal medyada hem de sanat dünyası sohbetlerinde sıklıkla yer aldı. Söz konusu güçlü resimler Dunham’ın fuar satışlarını da körüklemiş oldu.
Zürih yakınlarında, Lowenbrau’da yer alan Hauser & Wirth Galeri’nin, mekanını genişletip oldukça önemli bir sergi olan Pablo Picasso ve Louise Bourgeois sergisine imza atması da en çok konuşulan konulardan oldu. Arora Koleksiyon, Nasher Sculpture Center (Dallas) ve galeri kurucusu Ursula Hauser Koleksiyonu’ndan oluşan sergi adeta müze sergisiydi.
Diğer bir yeni olay ise yakın zamanda Zürih Christie’s’in Başkanı Andreas Rumbler’in başa gelmesiyle, Zürih’te ofis açan Lévy Gorvy Galeri’nin yeni açılan ofise bir de sergi mekânı eklemesi oldu. “Malzeme ile Deneyimler” başlıklı sergileri ile Terry Adkins, Senga Nengudi, Sonia Gomes ve Carol Rama farklı malzemeler kullanarak gerçekleştirdikleri yerleştirmeler, üç boyutlu işler ve duvar işleriyle izleyenlere farklı deneyimler yaşattılar.
Son ilginç hamle ise Gagosian Galeri’den geldi. Gagosian, 17. galerisini Basel’e açarak Basel sanat marketinde büyük tek galeri olarak yerini aldı. Ernst Beyeler’den sonra bu ölçekte bir galeri Basel şehrinde hiç açılmamıştı. Beyeler de galericilik faaliyetlerini bırakmış, bugün müze olarak işlevini ve işleyişini değiştirmiştir. Dünden bugüne Continuing Abstraction isimli sergide Joe Bradley, André Cadere, Alexander Calder, Willem de Kooning, Helen Frankenthaler, Theaster Gates, Mark Grotjahn , Donald Judd, Ellsworth Kelly, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Brice Marden, Agnes Martin, Albert Oehlen, Jackson Pollock , Mark Rothko, Robert Ryman, Richard Serra, Cy Twombly ve Mary Weatherford gibi soyut sanatın önemli isimleri yer aldı. Fuar esnasında en uğrak yerlerden biri olmasının yanında galeri mekanının fuar alanına yakın olması nedeniyle daha cirolu iş çıkarmış oldu.
Art Basel’in en çok ciro yapan ve konuşulan galerileri hangileriydi?
David Zwirner, Gagosian Galeri, Hauser&Wirth, Levy Gorvy Galeri, White Cube, Ropac Galeri, Jack Shainman Galeri, Blum & Poe Galeri, Lisson Galeri, Tina Kim& Kukje Galeri’ydi.
Peki bu galerilerde hangi sanatçıların eserleri kaça satıldı? Kısaca en çok talep gören en pahalı sanatçılar kimlerdi?
Yaşayan en pahalı sanatçı olarak literatüre giren Gerhard Richter bu fuarda da 20 milyon dolarlık satışıyla en çok konuşulan isim oldu. David Zwirner Galeri’den gelen açıklamaya göre alıcısı açıklanmayan bu iş, 50 yıldır Francesca ve Massimo Valsecchi koleksiyonunda yer alıyordu. Çift, resmi Palazzo Buttera’nın restorasyonuna fon bulmak adına eseri satışa çıkarmıştı.
Zwirner Galeri aynı zamanda 10 milyon dolarlık Sigmar Polke satışı ile rakipleri Gagosian ve Goodman galeriyi açık arayla geride bıraktı.
Koreli usta sanatçı Kim Whanki’nin satışı ise bir diğer konuşulan satıştı. Çünkü bugüne kadar gördüğü en yüksek fiyat 7.9 milyon dolar olan sanatçı Tina Kim ve Kukje Galeri ortaklığında 10-12 milyon dolar arasında alıcı buldu. Basel Fuarı’nın farkı da ilk yüksek fiyatlı Whanki satışının gerçekleşmesine aracılık etmesi oldu.
Mark Bradford, bu isim, 2017 Venedik Bienali’nde Amerikan pavyonunun yıldızıydı. Her yıl artan talep ve rekor müzayede satışları ile gündem de olan sanatçı, White Cube Galeri tarafından 7,8 milyon dolara alıcı buldu.
Levy Gorvy Galeri açıklaması ile Christopher Wool 6 milyon dolara, Mark Grotjahn 5 milyon dolara alıcı bulmuştu.
Sanatçılar Franz West’in 3,8 milyon dolar, Kerry James Marshall’ın 3,5 milyon dolar, Eduardo Chillida’nın (heykel) 3 milyon dolar, Richard Prince’in ise 3 milyon dolar satışları ile günümüzün trend isimlerini bir kez daha teyit etmiş olduk.
Peki yeni yıldızlar kimler?
Alexander Carver, 1984 doğumlu Amerikalı sanatçı. Tate Modern’de şimdiden yerini almış durumda. Miguel Abreu Galeri tarafından temsil edilen sanatçının fiyat aralığı 15 bin dolar civarı. Müzayede geçmişi ise henüz yok.
Ellen Berkenblit, 1958 doğumlu Amerikalı sanatçı. Moma, Whitney Müzesi, Centre Pompidou gibi önemli müzelerde yer alıyor. 45 bin dolar civarında olan fiyatları henüz alınabilir ölçekte.
Jesse Darling, 1981 doğumlu İngiliz sanatçı. Sultana Galeri tarafından temsil ediliyor. Tate koleksiyonunda yer alan sanatçı, 35 bin euro civarındaki bütçesiyle yükselişte.
Pamela Rosenkranz 1971 doğumlu İsviçreli sanatçı. Sprüth Magers galeri tarafından temsil ediliyor. Venedik Bienali’ne iki kez seçilen sanatçı, Basel Kunst Müzesi’nde, Moma, Moca gibi önemli kurum koleksiyonlarında yer almakta. 50 bin dolar bütçesiyle gözü kapalı yatırım yapılabilecek bir isim.
Robin F. Williams ise uzun bekleme listeleri ile öne çıkıyor. P.P.O.W Galeri tarafından temsil edilen sanatçı, 40-50 bin dolar bütçeleriyle listeye girmeye değer bir isim.
Viven Suter, Markus Oehlen, Andi Fisher, Fort gibi isimler de takip edilmesi gerekenler arasında.
Art Basel’in en çok ciro yapan üç galerisi hangileriydi?
Gagosian Galeri’nin açıklama yapmadığını göz önüne alırsak 49,2 milyon dolar ile başı Hauser& Wirth Galeri çekiyor. Galeri daha ilk gün 30 satış ile en başarılı güne imza atmış oldu. Galerinin kurucu/yöneticisi Iwan Wirth, 2019 yılı Art Basel satış başarısında en büyük payı tanesi 10 milyon dolardan fazla rakama satılan ve açıklanmayan iki eserin payının büyük olduğunun altını çiziyor. İkinci sırada ise 46,6 milyon dolar ile David Zwirner geliyor. Üçüncülüğü ise Ropac ve Levy&Gorvy 14,8 milyon dolar ile paylaşıyorlar.