Christie’s Müzayede Evi’nde 91 milyon 75 bin dolara satılan eseri ile dünyanın yaşayan en pahalı sanatçısı ünvanını alan Jeff Koons hakkında bilinmesi gerekenleri yazdık.
Jeff Koons Kimdir?
1955 doğumlu Amerikalı Jeff Koons, sanat dünyasının en önemli isimlerinden biri. School of the Art Institute of Chicago ve Maryland Institute College of Art’ta eğitim alan sanatçı, Kavramsal Sanat’ın en büyük temsilcilerinden Marcel Duchamp ve sürrealist ressam Salvador Dali’den etkilendi. Plastik ve heykel sanatçısı olan Koons, paslanmaz çelikten ve ayna yüzeyli balonlardan yarattığı hayvanlar ve oyuncak figürleri ile ün kazandı. Popüler olguları pop art figürler olarak sunan ve ortaya eğlenceli eserler çıkaran sanatçının ilham kaynağı 7 çocuğu ve “sıradanlık”…
Jeff Koons’un Hayatı ve Başarı Öyküsü
Kariyerinin ilk dönemlerinde yaptığı sanat eserleri hesaplı fiyatlara satılan sanatçı, daha sonraları eleştirel bir tartışma ortamı yaratarak Pop Art’ın en önemli isimlerinden biri olmayı başardı ve eserlerini rekor fiyatlara sattı. Sanat dünyasına adım atmadan önce Wall Street simsarı olan Jeff Koons’un tanıtım anlayışı ve pazarlama bilgisi çok gelmişti ve çevresinde birçok galerici ve koleksiyoncu vardı. Bu grubun, sanatçının sanat dünyasında yer edinmesinde büyük rolü var.
Sanatçı bugüne kadar eserlerini koleksiyoncu ve galerici tanıkları sayesinde büyük rakamalara satmayı başardı. Örneğin 2013 yılında “Balloon Dog” eseri 58.4 dolara, 2014 yılında ise “Popeye the Sailor Man” eseri 28 milyon dolara satıldı. Ve kendisini dünyanın yaşayan en pahalı sanatçısı ünvanını kazandıran satış ise 15 Mayıs 2019’da gerçekleşti. Christie’s Müzayede Evi’nde 91 milyon 75 bin dolara satılan Rabbit eseri şimdiye kadar satılan en pahalı eser oldu. Sanatçı daha önce bu ünvana 1995 yılında “Balloon Flower” isimli eserinin 25 milyon 752 bin dolara satılmasıyla sahip olmuştu.
2019’un Nisan ayında Jeff Koons; “Başarılarımdan gurur duyuyorum, ancak beni sanata iten içimdeki dürtü artık bana dur diyor” açıklamasını yaparak sanat dünyasına veda ettiği açıklamıştı. Sizce daha güzel bir veda hediyesi olabilir miydi?
Jeff Koons’un Eserleri
Sanatçı kariyeri boyunca yaşamdaki en sıradan figürlere farklı anlamlar yükleyerek eserlerini yarattı. Örneğin, parlak ayna görünümündeki hayvan figürlerini her an havalanacakmış izlenimi vererek insanoğlunun enerjisine vurgu yaptı. Sürrealist sanatçı Dali’den ilham alarak tasarladığı havada asılı ıstakoz, merdiven üzerine konumlandırılmış tırtıl ve zincirlerle havada asılı duran yunus balığı heykeli ise her ne kadar oyuncak gibi görünse de fiziksel şiddetin kötülüğünü anlatıyor.
Jeff Koons’un kariyerine bakıldığı zaman Brancusi’nin mitolojisine, Duchamp’ın felsefesine ve Andy Warhol’un esintilerine rastlanıyor. Ancak özellikle 90’lı yıllardan itibaren Pop Art’taki başarısı ile akıllara kendi stiliyle kazındı.
“Sanatım, izleyiciyle iletişim kurmak adına her türlü adıma başvurur. İzleyicinin ilgisini çekebilmek için her türlü hileye, ne gerekiyorsa ama ne gerekiyorsa ona başvurmaya hazırım.’’ - Jeff Koons
Jeff Koons, eserlerini yüzde yüz el emeğiyle yapan bir sanatçı değildi. Sahip olduğu atölyede sanata gönül vermiş öğrenciler ile çalışıyordu. Dünyanın en pahalı sanatçısı ünvanını Jeff Koons’a kaptıran David Hockney, bir röportajında bu atölye mantığını Hollywood film stüdyolarına benzetmişti. Ancak Koons’un derdi, üstteki sözlerinden anlayacağınız gibi bir şekilde izleyicinin dikkatini çekmekti.