preloader

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

22.06.2021
Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Yazı Boyutu:

Hafiflik, sakinlik ve serinlik vadeden karakteristik mimarileriyle Bodrum ve Alaçatı evlerinin dekorasyon haritasından ilham alın.

İlhamını bu topraklarda asırlar öncesinde yaşamış medeniyetlerin bilgi birikimlerinden, malzemesini araziden çıkarılan taş ve ahşaplardan alan, tasarımsal gayesini ise içinde yaşayanlar için doğaya zarar vermeden maksimum konfor yaratmak üzerine kurgulayan özgün Bodrum ve Alaçatı evlerinin karakteristik dekorasyon kodlarını daha yakından tanıyalım!

Alaçatı’nın karakteristik mimarisi nedir?

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Alaçatı evleri, Osmanlıların Ege kıyılarında oluşturduğu karma mimari örneğin özgün temsilcileridir. Türk ve Rumların burada bir arada yaşamış, evlerin mimarisinde birlikte çalışmış olmaları yapıların özgün karakterini şekillendirmiştir. Alaçatı evlerinin mimari kodları arasında doğrudan yola açılan kapılar, ilk katın odalarında sokağa bakan kepenkli pencereler bulunmaktadır. Evlerin giriş katlarında zeminleri Malta taşı veya desenli mozaik karolarla kaplı iç avlular bulunur. İç avlu ile arka bahçe arasında her iki alana da geçişi bulunan bir oda (genellikle mutfak) vardır.

Bodrum evlerinde dışa dönük yaşam

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Sevimli ölçeği, küçücük pencereleri, begonvillerle süslü girişleri, beyaz kireç badanalı duvarları, samimiyeti ve basit çözümleriyle insanı sarmalar Bodrum evleri… Bugünün tipik Bodrum mimarisine bir Leleg kenti olan Müsgebi (Ortakent) kır evleri ve Myndos sırtlarındaki Karakaya evleri model oluşturmuştur. Kış mevsiminin ılıman iklim koşulları ve sıcak geçen yaz ayları sebebiyle Bodrum evlerinde yaşam dışa dönüktür. Yemekler terastaki ocakta pişer ve yenir, konuklar yine terasta ağırlanır.

Nişlerle fonksiyonu artırılan duvarlar

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Rum mimarisinin karakteristik yapı taşlarından gömme dolap işlevi gören nişler Alaçatı evlerinin iç mekanlarında önemli bir yer tutar. Bu tarz nişlere sanat eserlerinizi veya kitaplarınızı yerleştirebilir böylece mekana giren bir kişinin algısını nişlerde yoğunlaştırabilirsiniz. Duvar yüzeylerini sıvamadan doğal taş görünümünü korumak istiyorsanız zaman içinde dökülmeyi engellemek için taşlara özel cila yapılmasını öneririz.

{772253}

Taş doku ile doğal iklimlendirme

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

“Alaçatı taşı” adı verilen ponza taşı görünümlü kesme taşlardan yapılan evlerde iç mekanlar bu malzeme sayesinde kışın sıcak, yazın serindir. Alaçatı taşı çürük bir taş sayılmasına rağmen havanın karbondioksiti ile birleşince, kalker oluşturup filtre görevi yapar. Alaçatı’nın dekorasyon ruhuna taşlar, mavi beyaz tekstiller, püsküllü hamaklar, hasır minderler, galvaniz fenerler hakimdir.

Fonuna beyazın saflığını yerleştiren bir kurgu

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Bodrum yarımadasında kolay ve bol bulunan yapı malzemesi taştır, duvarlar taş ile örülür. Duvardan duvara katran ağacından ahşap kirişler yatay olarak konulur. Pencereler küçük yapılır ki yazın kavurucu sıcaklarında iç mekanlar serin kalabilsin. Evlerin beyaz rengi de ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu kireç badana hem hijyeniktir, hem de akrep, çıyan ve yılandan uzak kalmayı sağlar. Ayrıca yapıyı güneş ışınlarından ve ısısından korur.

Mavi çerçeveli kapı ve pencereler

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Alaçatı evlerinde kapı ve pencere kenarlarının çivit rengi maviye boyanması adet olmuştur. Bunun da nedeni halkın mavi boyalı yerlerden sivrisinek, zehirli böcek ve hayvanların geçemediğine inanmalarıdır. Dış mekan mobilyalarınızı seçerken tik ve rattan gibi suya dayanıklı malzemelerden üretildiğine emin olun. Dış mekan oturma alanlarının zemininde halı kullanmak tasarımcıların yeni tercihi. Patricia Urquiola’nın ilhamını Hindistan’dan alarak Gan markası için tasarladığı Garden Layers serisi outdoor halılara göz atabilirsiniz.

{771185}

İşlevsel çözümler

Bodrum ve Alaçatı Evlerinin Dekorasyon Kodları

Bodrum evlerinde evi oluştururken kullanılan her elemanın bir işlevi vardır, yaşamsal fonksiyonu olmayan hiçbir şeye yer verilmez. Ocak, hem yemek pişirmek hem de ısınmak için yapılır. Kimi odaların köşelerine yerleştirilmiş yunaklar banyo yapmak için kullanılır. Yüklük adı verilen genişçe sabit dolap, pamuk yatak, yorgan ve giysileri koymak içindir.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları