preloader

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Yazı Boyutu:

Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından Frankfurt Otomobil Fuarı, bu sene de muhteşem otomobillerin ilk defa sergilendiği yer oldu. Her ne kadar bazı markalar katılım göstermese de, Audi, BMW ve Mercedes gibi Alman markaların gövde gösterisi yaptığı fuarda elektrikli otomobiller ve hiperspor araçlar şova damgalarını vurdular. Öyle ki “uçan araba” hayallerinin de çok yakında gerçekleşeceğine dair çalışmalar Frankfurt’un gündemindeydi. Fuarın yıldız otomobili tartışmasız Mercedes’in Formula 1’den aktardığı motorlu, 1.000 HP’lik aracı Mercedes-AMG Project One idi.

Mercedes-AMG Project One

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Uzun zamandır gölgeler arasında geleceğine dair sinyalleri verilen Mercedes’in hiperspor otomobili sonunda Frankfurt’ta Project One adıyla ortaya çıktı. Mercedes-AMG işbirliğinde geliştirilen ve markanın Formula 1’de kullandığı 1.6 litrelik V6 motoru kalbinde taşıyan Project One, toplam 1.000 HP’nin üzerinde bir sistem gücü sunuyor. Günlük hayatta kullandığımız 1.6 litrelik motorların çok daha ötesinde güç barındıran bu teknoloji 4 elektrikli motor sayesinde aracın 0-200 km/s hızlanmasını 6 saniyenin altında tamamlamasını sağlıyor. Maksimum hız ise 350 km/s’nin üzerinde. Ön tekerlerin her birinde bir (Her biri 160 HP), arkada turbo beslemede bir (120 HP) ve motorun kendisine destek veren bir tane daha (O da 160 HP gücünde) elektrikli toplam 4 motor sayesinde eşi benzeri olmayan bir hızlanma sağlaması beklenen araca sahip olabilmeniz şu an için mümkün değil.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

İç mekanında da Formula 1’den esintiler taşıyan Mercedes-AMG Project One, dikdörtgen formlu bir direksiyon, çift LED ekranlı göstergeler, nubuk ve karbon-fiber’in soğuk çekiciliğinde yolculuk edilmesini sağlayacak. Belki kulağa garip gelecek ama vergiler hariç 2.7 milyon dolarlık fiyatına rağmen üretilecek 275 aracın tamamı tamamen satılmış durumda. Hatta Türkiye için ayrılan tek aracın da kime gideceği şimdiden belli! Mercedes-AMG Project One, en erken 1.5 sene sonra teslim edilmeye başlanacak…

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

{77797}

Audi RS4 Avant

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Station’ların yavaş olduğu görüşünü doksanların başında Porsche ile beraber geliştirilen Audi RS2’den sonra tarih olmuş ve sonrasında da hemen her station Audi’nin bir “süperspor katili” versiyonu olmuştu. Bu gelenek yeni Audi RS4 Avant ile devam ediyor. 2.9 litrelik çift turbo beslemeli TFSI V6 motorunda 450 azgın beygiri barındıran bu “kuzu postundaki kurt”, quattro 4×4 sistemi ve tamamen yeni 8 kademeli otomatik şanzımanıyla statik konumdan 100 km/s’ye sadece 4.1 saniyede tırmanıyor. Audi’nin motorsporlarındaki efsane modellerinden 90 Quattro IMSA GTO’dan esinlenilerek tasarlanan yeni RS4 Avant’ın Almanya fiyatı yaklaşık 80.000 Euro’dan başlıyor. Audi Frankfurt’ta ayrıca tamamen yeni R8 V10 RWS, A4 G-Tron, A5 G-Tron ve A8’i de tanıttı.

Bentley Continental GT

Dünyanın en rafine GT otomobillerinden biri olan Continental GT, aradan geçen XX yılın ardından yeni nesline kavuştu. Selefine göre çok daha akışkan bir tasarım kavuşan bu 2 kapılı Bentley, son dönem ortaya çıkan konsept çalışmaların bir yansıması. 6.0 litrelik W formundaki 12 silindirli güç ünitesi 626 HP’yi ve 900 Nm’yi dört tekerleğe birden aktarıyor. Uzun mesafeleri çerez gibi ardından bırakmaya hazırlanan Bentley Continental GT’nin maksimum hızı 333 km/s ve 0-100 km/s sprinti sadece 3.6 saniye. Lüks ve dinamizmin zirve otomobili, bu alanlarda standartları yeniden belirleyecek!

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

BMW’den performans ve yıldönümü çılgınlığı

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Frankfurt’un evsahiplerinden bir diğeri olan BMW, konseptleri, elektrikli yenilikleri, yıldönümü kutlamaları ve performans modelleriyle adeta tüm fırsatları değerlendirdi. Markanın SUV kategorisindeki yeni “Amiral Gemisi” unvanı X7’nin olacak. İlk olarak Frankfurt’ta konsept haliyle ortaya çıkan araç, eleştirmenler tarafından “çirkin” bulunsa da seri üretimi görmeden yorum yapmak doğru olmayacaktır. Rolls-Royce’un SUV modeli Cullinan ile altyapısını paylaşacak olan X7, 7 kişilik devasa bir SUV olacak. Tamamen elektrikli yapısıyla hem marka hem de sektör adına yeni bir dönem başlatan i3 modelinin makyajlı versiyonunu tanıtıldı. Bu modelin artık daha sportif özellikler gösteren bir de i3S modeli de mevcut. Münih bazlı marka, uzun zamandır beklenen M5’in de dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Artık 600 HP barajına gelen yeni M5, tarihinde ilk defa 4×4 sistemi de sunarak ezeli rakipleri Audi RS6 ve Mercedes E 63 AMG karşısında şansını arttırıyor. BMW’nin yeni X3’teki M40i versiyonunun da lansmanını yaptığı fuarda makyajlı 2 Serisi ve M2 de ilk defa boy gösterdiler. BMW’nin Concept 8 ve Z4 Concept’i de sergilediği Frankfurt’ta 7 Serisi için özel yıldönümü serileri de tanıtıldı. 7 Serisi’nin 40’ıncı yıldönümü sebebiyle hazırlanan özel seri haricinde bir de V12 motorluların 25’inci yıldönümü özel M760Li fuardaki yerini almıştı.

Ev sahibi Mercedes’te herkese göre yenilikler

Frankfurt’un tartışmasız en görkemli sergileme alanı yine Mercedes’te idi. Kubbeli salonu yine kendine göre tasarlayan Mercedes, makyajlı S Coupe, S Cabrio, yakıt hücreli GLC F-Cell, V Serisi, G Serisi’nin özel versiyonları ve Pick-Up sınıfında çok ses getirecek X Serisi’ni sergiledi. Elbette bol sayıda konsept ve elektrikliler de vardı ancak onlara yazımızın ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz. Hacim küçültmeden nasibini alan S Coupe ve Cabrio modellerinde artık 5.5 litrelik V8 yerine 4.0 litrelik V8’e yer veriliyor. 600 HP üzerinde güç, 9 kademeli otomatik şanzıman ve 300 km/s’lik maksimum hızlarıyla bu modellerin seleflerinden aşağı kalır yanları yok. İsteyenler 4MATIC adındaki 4×4 sistemini de sipariş edebiliyorlar. Hem coupe hem de cabrio’da artık OLED farlar standart.

Mercedes’in ülkemizde de büyük bir merakla beklenen “kamyonet”i olan X Serisi’ne ait daha fazla detay Frankfurt’ta ortaya çıktı. 3 farklı pakette satılacak olan X Serisi’nde “Pure” tam anlamıyla bir görev adamı olacakken, “Progressive” stil ve konfor donanımlarına, “Power” ise serinin tepesinde, her türlü aksesuarla donatılabilecek. Baz versiyonu 2.3 litre 163 HP’lik “X220 d” oluşturacakken, “X250 d”de 190 HP sunulacak. 2018 ortasında “X350 d” adında V6 dizel motorlu 260 HP’lik “Amiral Gemisi” yollara çıkacak.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Ferrari Portofino

“Şahlanan At” logolu bir otomobile ulaşmanın en kolay yolu olan California, yerini Portofino’ya bırakıyor. Selefine göre yüzde 35 daha sağlam bir şasi ve yaklaşık 80 kg daha hafif olmasıyla performans figürlerinde hiç de “bir başlangıç Ferrari’si” olmadığını ima eden Portofino, kendi gibi turbo beslemeli efsane F40 modeline yakın veriler sunuyor. “2017 Yılın Motoru” ödüllü 3.9 litrelik V8’i sayesinde 3.5 saniyede 100 km/s sprintini tamamlayan araç adeta roket gibi gidiyor ve seramik frenleri sayesinde adeta arkasında paraşüt açılmış gibi duruyor.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

{77804}

Ford Mustang

Hem dünyanın hem de Avrupa’nın en fazla satılan spor otomobili gibi bir unvana kavuşan Mustang, bu durumu makyajlanarak devam ettirmek istiyor. Daha üzgün bir ifadeye kavuşan Ford Mustang, “İyi Komşu” modu ile mahalleye girdiğinizde afişe olmayacak egzoz tonlarını ayarlayan bir özelliğe kavuştu. V8 motorunda 40 HP’lik artış yapılan Mustang’in giriş modeli olan 2.3 EcoBoost ise artık 313 yerine 286 HP güç üretiyor.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Jaguar XJR575

Jaguar’ın Amiral Gemisi olmayı sürdüren XJ, E-Pace ve F-Pace gibi modellerinde satış başarısından dolayı gölgede kalsa da halen marka içindeki liderliğini sürdüreceğini makyaj operasyonuyla gösteriyor. Modelin yeni “zirve versiyonu” olan XJR575, adından da anlaşılacağı gibi 575 PS güç üretiyor. Mercedes-AMG S65 ya da BMW 760Lİ gibi V12 motorlu rakipleri karşısında supercharged V8 ile yoluna devam eden araçta 2 yeni renk seçeneği de sunulmakta.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Lamborghini Aventador S Roadster

Bir fuar olur da Lamborghini’den bahsedilmez mi? Frankfurt için Aventador S Roadster’ı hazırlayan İtalyan marka, yakın dönemde tanıtılan Aventador S’teki değişimleri Roadster için de uyguladı. Halen piyasada az sayıdaki atmosferik V12’lerden birini taşıyan Aventador S Roadster, 730 HP’lik gücüyle 100 km/s’ye 3 saniyede ulaşabiliyor.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Porsche Cayenne

Porsche’nin kasasını parayla dolduran model Cayenne, Frankfurt’ta yenilenmiş haliyle tanıtıldı. Yeni nesil Porsche teknolojileriyle donatılan, özellikle yeni fren sistemiyle fark yaratacak olan Cayenne’de yeni LED farlar da çok daha fazlasını sunuyor. İç mekanında devasa bir multimedya ekranına kavuşan Cayenne, dokunmatik butonları ve 3 kollu direksiyonuyla da artık her zamankinden daha sportif oldu. Bose ya da Burmester ses sistem opsiyonları olan aracın 770 litrelik bagaj hacminde her şey için yer var.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

VW T-ROC

Volkswagen’in uzun zamandır beklenen küçük SUV’si T-ROC da Frankfurt’un yıldızlarından biriydi. En azından ulaşılabilir otomobillerden biri olması adına! Audi Q2 ile ortak yönleri çok fazla olan T-ROC, Almanya’da 20.000 Euro’dan başlayan fiyatlardan satılmaya başlanırken, isteyenler R-Line paketi sipariş ederek daha sportif görünüm sunan bir araca sahip olabiliyorlar. 1.0 litrelik 115 HP turbo ile başlayan motorlar 2.0 litre 190 HP turboya kadar uzanıyor. Aynı motor güçleri dizeller için de geçerli. Türkiye’de bu aracı muhtemelen en fazla 1.6 TSI ya da 1.5 TSI ile bolca göreceğiz.

2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Elektrikli Şovu

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları