preloader

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

11.12.2019
2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Yazı Boyutu:

2020 yılında mutlaka izlemeniz gereken filmleri sıraladık. Black Widow, Birds of Prey ve Top Gun: Maverick gibi, 2020 yılında vizyona girecek filmleri keşfedin.

Yeni yılda beyazperde yine olağanüstü filmleri ağırlıyor. 2020’de vizyonda göreceğimiz filmler arasında özellikle fantastik aksiyon filmleri öne çıkıyor. Başrolde bol bol kadın karakterleri izleyeceğimiz 2020 filmleri arasında Marvel evreninden Black Widow ve DC dünyasından Wonder Woman 1984 ve Birds of Prey yer alıyor. Bunları ve diğer merakla beklenen diğer 2020 filmlerini keşfedin.

The French Dispatch

İçinde kurgu bir şehir, renkli bir set, say say bitmeyen bir oyuncu kadrosu, sıra dışı karakterler ve Bill Murray olan bir film geliyor dersek ne dersiniz? Doğru tahmin ettiniz, Wes Anderson geri dönüyor! 2018 yılında seyirciyle buluşan Isle of Dogs’dan beri hayranlarının adeta gün sayarak beklediği yönetmenin 10. filmi olan “The French Dispatch”, size bunların hepsini ve daha fazlasını vaat ediyor. Anderson tarafından “Gazetecilere yazılmış bir aşk mektubu” olarak tanımlanan film, “The French Dispatch” isimli Amerikan gazetesinin kurgu bir Fransız şehrindeki bürosunda çalışan gazetecileri konu alıyor. Yönetmenin vazgeçemediği Bill Murray başta olmak üzere Frances McDormand, Timothée Chalamet, Benicio del Toro, Jeffrey Wright, Léa Seydoux, Kate Winslet, Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe, Christopher Waltz ve Elisabeth Moss gibi yıldız isimlerle dolu bir kadroya sahip film, ilhamını Anderson’ın çocukluğundan beri hayranı olduğu The New Yorker dergisinden alıyor. 24 Temmuz’da Amerika’da vizyona girmesi beklenen filmin kitabının da aynı dönemde satışa çıkması bekleniyor.

Tenet

Ünlü yönetmen Christopher Nolan, son filmi Dunkirk’in 2017 yılında seyirciyle buluşmasının ardından büründüğü sessizliği yeni filmi “Tenet” ile bozuyor. Nolan’ın diğer filmlerinde olduğu gibi Tenet’ın hazırlıkları da büyük bir gizlilik içerisinde yürütülmüş olsa da filme dair detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. Temmuz ayında vizyona girmesi planan Tenet’in oyuncu kadrosunda yönetmenin önceki filmlerinde de birlikte çalıştığı efsane isim Michael Caine’nin yanı sıra Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Dimple Kapadia, John David Washington, Clémence Poésy, Elizabeth Debicki ve Aaron Taylor-Johnson gibi ünlü isimler yer alıyor. 3. Dünya Savaşı’nı önlemek için çabalayan bir adamın hikâyesini konu alan film, Warner Bros’a göre uluslararası casusluk dünyası, zaman yolculuğu ve evrime dair bir destan niteliği taşıyor. Kafanızın karışmış olması gayet normal ama Nolan’ın Inception ve Memento gibi filmlerini izlediyseniz buna alışıksınızdır zaten. 225 milyon dolar bütçeyle 7 farklı ülkede çekilen film 17 Temmuz’da Amerika’da vizyona giriyor.

West Side Story

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Indiana Jones and the Temple of Doom”u ya da “1941”i izlediyseniz, Steven Spielberg’ün daha önce birçok kez müzikal yapmak isteğini anlamışsınızdır. Ama eğer daha önce bu iki filmi de izlemediyseniz, en yeni filmi “West Side Story”nin bir müzikal olduğunu duyunca çok şaşırabilirsiniz. İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi Arthur Laurents, Leonard Bernstein ve Stephen Sondheim tarafından yazılan 1957 yapımı ünlü Broadway müzikali “West Side Story”den uyarlanan film; zaman, mekân ve kahramanlar değişse de esasında modern bir Romeo ve Juliet hikâyesi. Verona yerine New York’da geçen hikâye, birbirine düşman iki sokak çetesine üye olan Tony ile Maria’nın çok tutkulu ama bir o kadar da imkansız aşkını anlatıyor. Senaryosu ünlü yönetmenle daha önce defalarca çalışan ve pek çok kez Oscar’a aday gösterilen Tony Kushner’a ait olan filmin başrollerini ise Baby Driver filmiyle dikkatleri üzerine çeken Ansel Elgort ve ilk oyunculuk deneyimini yaşayan Rachel Zegler paylaşıyor. İlk kez 1961 yılında sinemaya uyarlanan West Side Story, ertesi sene Oscar Ödül Töreni’nde adaylığı bulunan 11 kategoriden 10’unu kazanarak en fazla Oscar Ödülü kazanan müzikal film olarak adını tarihe yazdırmıştı. Akademi’nin Spielberg’ü oldukça sevdiği de düşünülürse, yeni bir rekor gelir mi dersiniz?

Mank

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

2014 yılında büyük ses getiren Gone Girl’den bu yana film yapmayan David Fincher, 6 yıl aradan sonra “Mank” ile beyazperdeye geri dönüyor. Senaryosu David Fincher’in babası Jack Fincher’e ait olan film, Orson Welles tarafından yönetilen ve sinema tarihinin en ikonik filmlerinden biri olarak kabul edilen Citizen Kane’in senaristi Herman J. Mankiewicz’in hayatından bir kesiti konu alan ve 1940’lı yıllarda geçen biyografik bir yapım. Mankiewicz’in hayatının bu ünlü filmi yazmadan hemen önceki kısmıyla başlayan Mank, ünlü senaristin üretim sürecine odaklanıyor. Orson Welles’in alkolik olan Mankiewicz’i dikkati dağılmadan senaryoyu yazabilsin diye gönderdiği California’daki çiftlikte çekilen filmde Mankiewicz’i Oscar ödüllü Gary Oldman canlandırıyor. Amanda Seyfried, Lily Collins, Tuppence Middleton ve Tom Burke gibi ünlü isimlerin de oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin müzikleri ise daha önce David Fincher ile Social Network’de birlikte çalışıp bu filmle En İyi Film Müziği Oscarı’nı kazanmış Trent Reznor and Atticus Ross’a ait. 2020’nin sonbaharında Netflix’de yayınlanması planlanan film, Fincher ve Netflix’in Mindhunter’ın ardından ikinci buluşması.

Nightmare Alley

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Geçtiğimiz senelerde “The Shape of Water” ile hem En İyi Film hem de En İyi Yönetmen kategorisinde Oscar kazanan Guillermo del Toro, ara verdiği sinemaya “Nightmare Alley” ile dönüyor. Ünlü yönetmenin, senarist Kim Morgan ile birlikte, William Lindsay Gresham’ın 1946 tarihinde yayımlanan aynı isimli romanından sinemaya uyarladığı Nightmare Alley, 1940’larda geçen karanlık bir hikâyeye sahip. Hırslı bir dolandırıcı ile manipülatif bir psikiyatrist olan sevgilisinin insanları tekrar tekrar kandırmasını anlatan filmde, dolandırıcıya Bradley Cooper hayat verirken psikiyatristi ise Cate Blanchett canlandırıyor. Bu iki yıldıza eşlik edenlerin arasında ise Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Ron Perlman, Rooney Mara ve David Strathairn gibi ünlü isimler yer alıyor. R-Rated yani 18 yaş üstü olarak sınıflandırılması planlanan film, del Toro ve The Shape of Water’da da birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Dan Laustsen’in atmosfer yaratmaktaki başarısı düşünülünce çok ses getireceğe benziyor. Başrolde oynaması planlanan Leonardo di Caprio’nun kadrodan ayrılmasıyla sekteye uğrayan çekimler yüzünden ertelenen filmin vizyon tarihi kesin olmasa da, 2020’nin son aylarına yetişeceği tahmin ediliyor.

No Time to Die/ Ölmek İçin Zaman Yok

Ünlü İngiliz ajanı James Bond’un merakla beklenen filmi No Time to Die 3 Nisan 2020’de Türkiye’de vizyona giriyor. James Bond karakterine bir kez daha Daniel Craig'in hayat verdiği film, emekliye ayrılmış ajanın yeni hayatını konu alıyor. Aktif hizmetten ayrılan Bond, Jamaika’da emekliliğin tadını çıkarırken CIA’den eski dostu Felix Leiter'ın yardım talebiyle son bir kez göreve geri döner. Kaçırılan bir bilim adamının kurtarılmasına yardım etmesi gereken Bond, kendini sandığından çok daha tehlikeli bir işin içinde, yeni teknolojilerle silahlanmış, kötü bir adamın peşinde bulur.

Dune

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Yönetmenliğini Oscar ödüllü Denis Villeneuve’nin üstlendiği “Dune”, Frank Herbert tarafından 1965 yılında yazılan aynı isimli bilim-kurgu romanının bir uyarlaması. Daha önce David Lynch ve Alejandro Jodorowsky tarafından yapılan uyarlamaları çok eleştirilen kitabın, “Star Wars” için George Lucas’a ilham verdiği biliniyor. Uzak bir gelecekte geçen hikâye, Arrakis gezegeninin kontrolünü elinde bulunduran Atreides Ailesi’nin genç oğulları Paul’un yaşadıklarını konu alıyor. İki filmlik bir seri halinde yayınlanması planlanan Dune’nin senaryosu Eric Roth ve yönetmen Denis Villeneuve’ye aitken, aynı ekip HBO için de “Dune: The Sisterhood” isimli bir prequel dizisi hazırlamayı planlıyor. Oyuncu kadrosunda Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Dave Bautista, Stellan Skarsgård ve Josh Brolin gibi yıldızların yer aldığı filmin müzikleri ise bu alanda efsane bir isim olan Hans Zimmer’e emanet. Tahmin edilebileceği gibi filme dair her detay sır gibi saklanırken, oyuncuların da yapım ekibinin de bilmenizi istediği en önemli şey bilim-kurgu hayranlarını hayal kırıklığına uğratmamak için kitaba son derece sadık kalacakları.

The Eternals

Marvel Sinematik Evreni’nin 3. evresinin Avengers: Endgame ile Marvel hayranlarını yasa boğarak kapanmasının ardından bambaşka bir aşama başlıyor. Black Widow ile başlayacak bu 4. evrenin en çok merak edilen filmi ise, hiç kuşkusuz, bize yepyeni bir ırkı tanıtacak olan The Eternals. Celestials tarafından yapılan bir deney sonucu ortaya çıkan 3 ırktan biri olan Eternals, temel olarak insan ırkının geliştirilmiş bir versiyonu. Görünüş olarak insanlardan farklı olmasalar da onlardan daha dayanıklı ve daha güçlüler. Zihin kontrolünden ışınlanmaya uzanan çok geniş bir süper güç yelpazesine sahip olan bu kozmik ırk, binlerce yıl yaşayabiliyor. 1976 yılında efsanevi çizer Jack Kirby tarafından yaratılan Eternals’ın ilham kaynağı ise Yunan ve Antik Roma mitolojisi. O yıllarda çok ilgi görmeyen bu ırktan Marvel Sinematik Evreni’nde de şimdiye dek bahsedilmese bile, aslında bir üyesi ile tanıştık bile: Thanos. Filme dair bunların dışında pek fazla ayrıntıya sahip olmasak da, 6 Kasım’da vizyona girmesi planlanan filmin Angelina Jolie, Richard Madden, Kit Harrington, Salma Hayek, Gemma Chan, Kumail Nanjiani ve Milly Bobby Brown gibi ünlü isimlerden oluşan oyuncu kadrosunu görünce heyecanlanmamak mümkün değil.

Da 5 Bloods

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Da 5 Bloods, Vietnam Savaşı’nda gazi olmuş dört Afrika kökenli Amerikalı’nın geride kalan arkadaşlarının cesedini ve sakladıkları milyonlarca dolar değerindeki altını bulup eve getirmek için doğayla giriştikleri mücadeleyi anlatıyor. 2019 yılında “BlacKkKlansman” ile Oscar’ı kucaklayan Spike Lee’nin yönetmenliğini üstlendiği Netflix yapımı film, yönetmenin daha önceki filmlerinde olduğu gibi pek çok politik anekdot içeriyor. Filme dair henüz çok fazla açıklama yapılmamış olsa da başta “Black Panther” filmiyle gişe rekorları kıran Chadwick Boseman olmak üzere Isiah Whitlock Jr., Jasper Pääkkönen, Norm Lewis, Clarke Peters ve Melanie Thierry gibi pek çok ünlü ismin oyuncu kadrosuna dahil olduğunu biliyoruz. Senaryosu, Danny Bilson ve Paul DeMeo’nun yazdığı orjinal senaryoya bağlı kalınarak Matthew Billingsly tarafından yeniden yazılan filmi 2020’nin son aylarında izleyebileceğimiz söyleniyor.

Annette

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Yönetmenliğini üstlenen Leos Carax’ın ilk İngilizce filmi olan “Annette”in başrollerini Marriage Story ile 2019’un ikinci yarısına damgasını vuran Adam Driver ve Oscar’lı aktris Marion Cotillard paylaşıyor. “The Big Bang Theory”den tanıdığımız Simon Helberg’in de bu ikiliye eşlik ettiği film, opera sanatçısı Ann DelGreco ve komedyen Henry McHenry’nin hikâyesini konu alıyor. Çiftin, sıra dışı yeteneklere sahip 2 yaşındaki kızlarıyla yaşadıkları göz kamaştırıcı hayatın trajik bir olayla sekteye uğramasını anlatan filmde iki oyuncu da bol bol şarkı söylüyor. “La La Land,” “Moulin Rouge” ve “Cats” filmlerinin bol ödüllü müziklerine imza atan Sparks’ın müzik koordinatörlüğünü üstlendiği Annette’in vizyon tarihi kesin olarak bilinmese de yönetmenin, diğer filmlerinde olduğu gibi Annette’in ilk gösterimini de Cannes Film Festivali’nde yapacağı tahmin ediliyor.

Dolittle/ Doktor Dolittle'in Yolculuğu

Bol ödüllü, dev oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Dolittle filmi, 2020 yılının ilk günlerinde sinemaseverlerle buluşacak. Başrolünde Robert Downey Jr.’ı izleyeceğimiz film, Kraliçe Victoria İngiltere’sinde yaşayan ve hayvanlarla konuşabilen Dr. John Dolittle’ın maceralarını konu ediniyor. Karısını kaybetmesinin ardından inzivaya çekilen eksantrik doktor ve veteriner Dolittle, kraliçenin geçirdiği ağır hastalık sebebiyle mistik bir adayı keşfetmek için yolculuğa çıkar. Yolculuğunda Dolittle’a genç çırağının yanı sıra doktorun sadık dostları endişeli bir goril, meraklı bir ördek, alaycı bir deve kuşu, neşeli bir kutup ayısı ve dik kafalı bir papağan eşlik ediyor.

Birds of Prey/ Yırtıcı Kuşlar

Suicide Squad filmiyle tanıdığımız, zır deli fakat bir o kadar da yetenekli ve güzel Harley Quinn karakteri, Birds of Prey filmi ile şubat ayında geri dönüyor. Joker’den ayrılan Harley Quinn, Gotham’ın kanun savaşçısı Helena Bertinelli ve suçla savaşan bir aileden gelen, yakın dövüş ustası Dinah Laurel ile güçlerini birleştiriyor. Ekibin amacı ise bir mafya babası tarafından kaçırılan masum bir genç kızı kurtarmak. Harley Quinn ve ekibinin Black Mask’e karşı mücadelesini konu alan film, 2020’nin en merakla beklenen filmlerinden biri.

{772175}

Fast & Furious 9/ Hızlı ve Öfkeli 9

İzleyicisini sokak yarışlarının tehlikeli dünyasına sürükleyen film serisi Fast and Furious, dokuzuncu filmi ile orijinal kadrosunun önemli bir kısmını yeniden bir araya getiriyor. Filmde başrol oyuncusu Vin Diesel’in yanı sıra orijinal kadrodan Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Lucas Black, Ludacris ve Nathalie Emmanuel yer alıyor. Diesel’İn hayat verdiği Dominic Toretto ve ailesi olarak gördüğü ekibinin maceralarını konu alacak filme orijinal ekibin yanı sıra John Cena, Finn Cole ve Anna Sawai katılıyor.

Black Widow/ Kara Dul

Marvel dünyasının güzel ve yetenekli casusu Natasha Romanoff, nam-ı diğer Black Widow, solo filmiyle beyazperdelere geri dönüyor. Karakteri, Yenilmezler serisinden hatırladığımız Scarlett Johansson canlandırıyor. Bildiğiniz gibi, serinin son filmi Avengers: Endgame’de Black Widow, Ruh Taşı’nı alırken kendini feda etmişti. 2020 yılında izleyeceğimiz filmde karakterimiz hayata geri dönmüyor; bunun yerine film bizi karakterin geçmişine götürüyor. Filmle ilgili detaylar sır gibi saklanırken bildiğimiz tek şey Johansson’ın filmle ilgili yaptığı açıklama: Bu film bir aile filmi, kendini affetmekle ilgili.

Wonder Women 2: 1984

2017 yılında yayınlanan ilk filmiyle büyük beğeni toplayan DC Comics karakteri Wonder Woman’ın, kısa bir aradan sonra, merakla beklenen ikinci filmiyle 2020 yılının ilk yarısında izleyicisiyle buluşması planlanıyor. Serinin ilk filmi Birinci Dünya Savaşı sırasında geçiyordu. Devam filmi Wonder Women 1984, adından da anlaşılabileceği üzere, 80’lerin Soğuk Savaş döneminde geçiyor. Filmin konusu ile ilgili ayrıntılar sır gibi saklanırken, ilk filmde hayatını kaybeden Steve Trevor rolüyle Chris Pine’ın yeni filmde nasıl geri döndüğünü öğrenmek için merakla bekliyoruz.

{771734}

Top Gun: Maverick

Bir dönemin stiline yön vermiş, 1986 tarihli Top Gun filmi, Top Gun: Maverick isimli devam filmiyle ekranlara geri dönüyor. Filmin başrolünü yine Tom Cruise üstlenirken kendisine Miles Teller, Val Kilmer ve Jennifer Connelly eşlik ediyor. Film, Tom Cruise’un hayat verdiği Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Teğmeni Pete Mitchell’e odaklanıyor. Merakla beklenen filmin yönetmenliği ise Joseph Kosinski üstleniyor.

Mulan

Walt Disney Pictures'ın prodüksiyonuyla aynı isimli 1998 yapımı animasyon filminin canlı bir uyarlaması olan Mulan, Çin'in Hua Mulan efsanesine dayanıyor. Kadınlara yüklenen rollerin kocasının mutluluğunu sağlamak, çocuk doğurmak ve evi çekip çevirmek olduğu bir çağda Mulan, kendisine biçilen bu hayatı kabul etmemektedir. Çin İmparatoru, ülkeyi savunmak için İmparatorluk Ordusu’nda görev yapmak üzere her aileden bir erkeğin orduya katılacağını açıkladığında Hua Mulan erkek kılığına girerek savaşa katılır. Orduda Hua Jun ismini kullanan Mulan, savaştaki yetenekleriyle ön plana çıkarken kendi komutanına aşık olmaktan da alıkoyamaz. Onurlu bir savaşçının yolculuğunu işleyen bu destansı hikâye, 2020’de beyazperdede yeniden sinemaseverlerle buluşuyor.

Soul

Yediden yetmişe herkesin çok sevdiği animasyon filmlere imza atan Pixar Animasyon Stüdyoları’nın merakla beklenen yeni filmi 2020’de izleyicisiyle buluşuyor. Diğer filmlerinde olduğu gibi, Soul filmiyle de Pixar bizleri kendimizi yeniden keşfetmeye yönlendiriyor. Film, New York sokaklarında başlayan bir yolculukla bizleri keşfedilmemiş kozmik diyarlara ve “Sen Semineri”ne götürüyor. Filmin baş karakteri, orta okul müzik öğretmeni Joe Gardner, bir jazz piyanisti olmanın hayalini kurmaktadır. İlk müzisyenlik deneyiminin ardından New York sokaklarında dolanan Joe, ansızın bir kanalizasyon çukuruna düşerek kendini farklı bir dünyanın içinde bulur. Film boyunca Joe’nun Dünya’ya geri dönüş macerasını izlerken bir yandan da bizi biz yapan ögeleri sorgulayacağız.

Godzilla vs. Kong

Sinematik evrenin iki büyük canavarı Godzilla ve Kong aynı filmde bir araya geliyor. Yılın son haftalarında vizyona girmesi planlanan film, iki dev yaratık arasındaki savaşı konu ediniyor. Gezegenin en büyük iki gücü Godzilla ve Kong'un olağanüstü savaşına insanlığın gelecek savaşı da ekleniyor. Monarch örgütü keşfedilmemiş diyarlarda girdikleri tehlikeli bir görevle bir yandan Titanların kökenine dair ipuçları elde ederken, bir diğer yandan her iki yaratığı da dünya üzerinden silme fırsatı elde ediyor. Film ile ilgili en öne çıkan ayrıntı ise, Godzilla ve Kong arasındaki boyut farkının filmde hemen hemen sıfıra indirgenmiş olması.

2021 Yılında Vizyona Girecek Filmler

The Matrix 4

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Yönetmenliğini ve senaristliğini Larry ve Andy Wachowski kardeşlerin üstlendiği bilim kurgu serisi Matrix, aradan geçen uzun yıllar sonra, geçtiğimiz günlerde serinin 4. filmi ile geri döneceğini açıklamıştı. Matrix’te sıradan bir yaşam süren Neo’nun Matrix hakkındaki gerçekleri keşfedişini ve ardından yaşananları konu alan serinin başrolünde yine Keanu Reeves’i izleyeceğiz. Yeni filmin konusu tam olarak bilinmese de filmin Neo’nun gençliğine odaklanacağı tahmini yürütülüyor. Filmin açıklanan kadrosunda ise Keanu Reeves ve Trinity karakterine hayat veren Carrie-Anne Moss’un yanı sıra Neil Patrick Harris ve Jonathan Groff da yer alacak. Warner Bros. filmin Amerika vizyon tarihini 21 Mayıs 2021 olarak açıkladı fakat Türkiye vizyon tarihi henüz bilinmiyor.

John Wick: Chapter 4

2020 Yılında İzlemeniz Gereken Filmler

Warner Bros.’un açıklamalarına göre merakla beklediğimiz ve yine 21 Mayıs 2021 tarihinde Amerika’da vizyona girecek bir diğer film ise John Wick 4. İki filmin de başrolünde Keanu Reeves’i izleyeceğimiz için, o gün sinemaseverler tarafından şimdiden “Keanu Reeves Günü” olarak ilan edildi. John Wick serisinin devamı niteliğindeki filmin konusu henüz tam olarak bilinmese de emekli tetikçinin maceralarının devamının işleneceği ön görülüyor.

Sena Kirezçik
Sena Kirezçik Tüm Yazıları