preloader

Prebiyotikli Ürünler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

01.03.2021
Prebiyotikli Ürünler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yazı Boyutu:

Cilt sağlığında önemli rol oynayan prebiyotikli kremler hakkında tüm merak ettikleriniz bu dosyada!

Bağırsak floramızı dengeye sokan, beden-zihin-ruh sağlığımız üzerindeki katkıları saymakla bitmeyen prebiyotikler cilt bakım ürünlerinin içeriğine eklendiğinde de harikalar yaratıyor! Cilt bariyerini güçlendirmekten cildin nemliliğini artırmaya, cilt sağlığında önemli rol oynayan prebiyotikleri masaya yatırdık.

Prebiyotik nedir?

Prebiyotikler, çeşitli organların florasını oluşturan yararlı bakterilerin, yani probiyotiklerin besin kaynağıdır. İnsan vücudunun en büyük organı olan cilt söz konusu olduğunda da; prebiyotikler, cilt mikrobiyomu için sağlıklı bir ortam yaratmaya yardımcı olan yararlı bakteriler için besin görevi görür. Prebiyotikler, cildi kötü bakterilerden koruyan bu yararlı bakterilerin sayılarını ve etkilerini artırarak aktif kalmalarını sağlar.

Prebiyotikli Ürünler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Cildin bağışıklık sistemini koruyan faydalı mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistem olan cilt mikrobiyomunun dengede olması, cildin sağlıklı olması anlamına gelir. Cildin kendini savunması, onarması, yenilemesi gibi pek çok yeti bu mikrobiyomun işleyişinin dengesine bağlıdır. Prebiyotikler, bu dengeyi sağlamak için bağışıklık sistemimizin ilk savunma duvarı olan probiyotiklerle birlikte çalışır. Dış etkenlerle ilk temas eden organımız, cildimizdir. Bu nedenle, cilt florası, bizi dış ortamdaki hastalık ajanlarından koruyan ilk ve en önemli bariyerdir.

{771731}

Prebiyotikli kremler cilde hangi faydaları sağlar?

Tıpkı sindirim sistemimiz gibi, cildimiz de bakteriyel dengesizliklere maruz kalabiliyor. Cilt yüzeyindeki enfeksiyon ajanı olan zararlı bakteriler iyi bakterilerden sayıca daha fazla olunca, cilt florasının işleyişi bozuluyor ve bunun sonucu olarak da cilt problemleri oluşuyor. Prebiyotikli cilt bakım ürünleri uygulamak, kötü bakterileri etkisiz hale getiren iyi bakterileri destekleyerek bu durumu tersine çeviriyor.

Prebiyotikli Ürünler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Aşırı hijyen, antibakteriyel sabun ve spreyler, cildin pH değeriyle uyumlu olmayan bakım ürünleri, topikal antibiyotiklerin kullanımı, hava kirliliği, UV ışınları, stres ve hormonal değişiklikler cildin asit mantosunun Ph dengesini bozup bakteriyel düzensizliklere neden olabiliyor. Bu da ciltte hassasiyet, kızarıklık, kuruma, kırışıklıklarda artış, erken yaşlanma, enflamasyon, akne, UV ışınları kaynaklı cilt hasarı, egzema, dermatit, sedef gibi şikayetlere yol açabiliyor. Prebiyotikli kremler cilt florasını yeniden yapılandırarak cildin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cilt bariyerini onarıyor, cilt yaşlanmasını hızlandıran çevresel faktörlere karşı cildi dayanıklı hale getiriyor, kolajen ve protein üretiminde artış sağlıyor, cilde elastikiyet ve nemlilik kazandırıyor, hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Bu özellikleriyle yukarıda sıraladığımız cilt şikayetlerini hem önlemeye hem de mevcut olanları tedavi etmeye yardımcı oluyor.

Bakım ürünlerindeki prebiyotikler cilde nasıl etki eder?

Besin takviyesi olarak alındığında bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyerek sindirim sisteminin dengede olmasını sağlayan prebiyotikler, cilde topikal olarak uygulandığında da aynı etkiyi cilt üzerinde gösteriyor. Cildin bağışıklık sistemiyle etkileşim içine girerek cildin doğal koruma mekanizmasını geliştiren prebiyotikler, bakım ürünlerine eklendiğinde cilt florasını yararlı bakteriler için beslenip çoğalabilecekleri elverişli bir ortam haline getiriyor. Prebiyotikli kremler, cildin 5.5 olan ideal pH değerini korumasını sağlayarak ve cildin mikrobiyomunu yeniden yapılandırarak cilt bariyerini güçlendiriyor, böylelikle cildi dış etkenlere karşı dayanıklı hale getiriyor.

Prebiyotikli kremleri kimler kullanabilir?

Cilt mikrobiyomunun dengede olması, her cildin temel ihtiyacı. Cilt sağlığını iyileştirme özelliği bulunan prebiyotikli kremlerin faydalarından yaş ve cilt tipi fark etmeksizin herkes yararlanabilir. Özellikle cildinde hassasiyet yaşayan, tahrişe yatkın, kızarıklık ve nemsizlik problemleri olan, akneye meyilli, elastikiyet kaybı şikayeti bulunan ve egzema, dermatit, sedef gibi cilt hastalıklarına sahip kişiler prebiyotikli kremlerden destek alabilirler.

Prebiyotikli Ürünler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Cildin pH dengesini bozan antibakteriyel sabun ve spreyleri sıkça kullanıyorsanız, oluşabilecek bakteriyel düzensizlikler nedeniyle ortaya çıkabilecek cilt şikayetlerinin önüne geçmek için, cilt florasını yeniden yapılandıran prebiyotikli kremleri bakım rutininize mutlaka eklemelisiniz.

Elif Tuncel
Elif Tuncel Tüm Yazıları