preloader

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

23.09.2021
İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Yazı Boyutu:

İstanbul’daki en yeni sanat sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Ekim Sergi Rehberini mutlaka inceleyin.

Birçok yeni sergiye ev sahipliği yapan İstanbul’da hangi sergiye gidilmeli diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. Arter, Meşher, Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.

Volkan Aslan “Sağlıcakla Kal”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Sağlıcakla Kal, Abasıyanık’ın ilk kez 15 Ocak 1936 tarihli Varlık dergisinde yayımlanan Stelyanos Hrisopulos Gemisi adlı hikâyesine nokta koyduğu yerden yola çıkarak bir madde ve bir imge olarak suya dair çok yönlü bir anlatım sunuyor. SALT’ın Ardışık sergilerinin üçüncüsü olan Sağlıcakla Kal‘da, sanatçı Volkan Aslan yaşamını sürdürdüğü İstanbul’un aciliyetlerine ve politik iklimle şekillenen dalgalı ruh hâllerine atıfta bulunuyor. SALT Galata’nın çatısından -1 katındaki sergi mekânına, oradan da sokağa uzanan işlerinde su, yerleşikliğe direnç gösterme ve özgürleşme arzusuna işaret ediyor. Bir yandan da, geçmişin bugüne yüklediği ağır miraslarla ilişkileniyor. Serginin merkezinde, iki arkadaş arasındaki hayalî mektuplaşmalara dayanan Sağlıcakla Kal (2021) ve En İyi Dileklerimle (2019) filmleri yer alıyor. Yazanı ve gönderi adresi bilinmeyen bu mektuplar, tek sesli olmalarına karşın, kayıplara “tutunmak” ve kayıpları “geride bırakmak” arasında gidip gelen bir iç sesi tarif ediyor.

Yer: SALT Galata

Tarih: 17 Ekim 2021’e kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

Şakir Gökçebağ “REDIMEYD”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Hayatın içinden objeleri gündelik kullanımlarının dışında yeniden uyarlamasıyla bilinen Şakir Gökçebağ, yeni sergisinde tekrar izleyicisine, yeni düşünce biçimleri yaratarak çevresini başka açılardan görme imkânı sağlıyor. Bu yeni sergisi için çoğunlukla halıları kullanan sanatçı, sanatını “Hayatın içinden bilinçaltına, bilinçaltından hayata uzanan tanıdık ama farklı bir dünya’’ olarak tanımlıyor.

Yer: Ferda Art Platform

Tarih: 7 Eylül – 15 Ekim 2021 haftaiçi her gün

Saat: 11.00-19.00 saatleri arasında

Detaylı bilgi için tıklayın.

Yüzleşme

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Pera Müzesi, ulusal ve uluslararası eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak genç sanatçıların ve tasarımcıların çalışmalarını izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Yeditepe Üniversitesi’nin kuruluşunun 25. yılında, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin üretimlerinden oluşan, küratörlüğünü Marcus Graf’ın üstlendiği Yüzleşme sergisi, profesyonel sanatçı ve tasarımcılarla sanat ve tasarım öğrencilerinin doğa-kent ilişkisi ve birey-toplum konularına dair soruları tartışmaya açıyor. Sergi, sanat ve tasarımın ontolojik varlığına dair konuları eleştirel bir bakışla ele aldıkları çok katmanlı bir forum olarak kurgulandı. Alışılagelmiş öğrenci veya mezun sergisi anlayışını aşmayı hedefleyen Yüzleşme sergisi aynı zamanda fakültenin geçmişi ve bugünüyle yüzleştiği bir alan niteliği de taşıyor; bugünün güzel sanatlar, grafik tasarım, tiyatro, gastronomi ve mutfak sanatları yanında sanat ve kültür yönetimi alanlarının etkileyici dünyasını keşfetme şansı veriyor.

Yer: Pera Müzesi

Tarih: 24 Ekim 2021 tarihine kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

{774327}

Dinleyen Gözler İçin

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisinde, çoğu, müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıta yer veriliyor. John Cage’in müzikte olduğu kadar tüm sanatsal üretiminde sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ve Fluxus sanatçılarını referans alan sergide, ziyaretçiler galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor. Cage’in “mutlak bir sessizliğin imkânsızlığına” odaklanan önermesinin izinden giden Dinleyen Gözler İçin, duyu sistemimize içkin yaratıcı ve imgesel güçleri keşfetmemize engel olan sis perdesini aralayarak bizi dinleme ve görme biçimlerimizi farklılaştırmaya teşvik ediyor. Sergi, ses içeren az sayıda eserin tamamen sessiz yapıtlarla aynı mekânda buluşturulması yoluyla gerçeklik ve hayal gücü arasında salınan düşünsel bir sarkaç yaratmayı amaçlıyor.

Yer: Arter

Tarih: 2 Ocak 2022’ye kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

Halil Altındere “Güvenlik Ağacı”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Türkiye’nin uluslararası alanda en çok tanınan sanatçılarından olan Halil Altındere’nin 2021 yılında ürettiği, “Güvenlik Ağacı” isimli heykeli, PİLOT Galeri ve Mozaik Design iş birliği ile Ortaköy, Dereboyu Caddesi, 78 numarada sergileniyor. Halil Altındere’nin bienaller ve müzeler için ürettiği projelerinin ötesinde dış mekânda, sokaktan geçen tesadüfi izleyici ile buluşacağı bu eser, sanat meraklılarının olduğu kadar sanatla ilgilenmeyen pek çok kişinin de radarına takılacak gibi görünüyor.

Sanatçının, Yaman Erturan’ın davetiyle ürettiği ve mozaik önünde kalıcı olarak sergilenecek olan Güvenlik Ağacı isimli çalışması, ilhamını, 21. yy’ın gözetleme merakından alıyor. Gözetlemenin neredeyse bir obsesyona dönüştüğü çağımızda, göz retinası okuyan kameralar, drone’lar, internet çerezleri ve daha birçok araç bedenlerimizin bildiğimiz ve bilmediğimiz verilerini toplar ve işlerken, gözetlenmek giderek daha sofistike/görünmez ve gerekli olduğu düşünülecek şekiller alıyor. Telefonunuza indirdiğiniz app’lerle, robot call center çalışanlarının kaydettiği sesinizle veya instagram’a yüklediğiniz 20 yaş fotoğraflarınızla, çoğu zaman gönüllü olarak paylaştığınız bilgiler, sizle ilgili bir bilgi ağacı oluşturuyor. Altındere’nin ürettiği Güvenlik Ağacı, tüm bu gözetleme kültünün bir metaforu olduğu gibi, uygarlığımızın arka bahçesindeki ağacın, 21. yy’da açan çiçeklerinin nasıl göründüğünün bir akıl yürütmesi olarak da görülebilir.

Yer: Mozaik Design

Detaylı bilgi için tıklayın.

Füsun Onur “Opus II – Fantasia”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda yer alan Opus II – Fantasia adlı yerleştirmesi, ziyarete açılıyor. Füsun Onur’un diğer pek çok yapıtında olduğu gibi doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmede, sanatçı dört sıradan nesneyi müziğin mecrası ve unsurları olarak kullanıp, mekânı ve zamanı ritim ve varyasyonlar yoluyla yorumluyor. Emre Baykal küratörlüğünde sergilenen Opus II – Fantasia, Arter’de görülebilir.

Yer: Arter

Tarih: 20 Şubat 2022 tarihine kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

Giuseppe Penone “Dinleyici”

‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ temalı Bienal’de ünlü İtalyan sanatçı Penone’nin anıtsal eseri Dinleyici, Vuslat Foundation’ın ilk projesi olarak izleyiciyle buluşuyor.

Dünyada ‘can kulağıyla dinleme’ becerisini bireysel ve toplumsal ilişkilerin olmazsa olmaz parçası haline getirme amacıyla kurulan Vuslat Foundation, küratörlüğünü Hashim Sarkis’in yaptığı ve bu yılki teması ‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ olan Venedik Bienali 17. Mimarlık Sergisi’ne özel proje ortağı olarak davet edildi. Vakıf, ünlü İtalyan sanatçı Giuseppe Penone’nin anıtsal enstalasyonu “Dinleyici”yi, sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Dokuz metre yüksekliğinde, ağaç formunda olan bronz heykel, Bienal’in özel etkinliği olarak Venedik’in tarihi mekânı Gaggiandre’de kanal suyuna yerleştirilecek. Bu projeyle doğayı cankulağıyla dinlemenin önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Vuslat Foundation, izleyiciyi bu konuda düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. Küratör Sarkis ise Vuslat Foundation’ın gerçek anlamda ilham verdiğini belirtirken, “Bu proje, mekân anlayışımızın, bir görme alanından dinleme alanına geçmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor” diyor.

Yer: Vuslat Foundation

Tarih: 21 Kasım 2021 tarihine kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

Sabırla Bekleyen Büyülü

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Kalyon Kültür, adını “Evren duyularımızın keskinleşmesini sabırla bekleyen büyülü şeylerle doludur” sözünden alan Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler isimli karma sergisine 25 Kasım tarihine kadar ev sahipliği yapıyor.

Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler sergisi kapsamında, Dikine Ongoing Project’in Umut Sevgül ve Barbaros Kayan tarafından gerçekleştirilen “Şey ve Tekrar” isimli mekâna özgü 30 gün süreli canlı performansı ve devamında sunulacak canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi deneyimlenebilir. 30 Temmuz tarihine kadar devam eden canlı performans 11.00 – 18.00 saatleri arasında izlenebilir iken, 10 Ağustos – 25 Kasım tarihleri arasında ise performansın canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi Kalyon Kültür’de görülebilecek.

Yer: Kalyon Kültür

Tarih: 25 Kasım 2021 tarihine kadar

Detaylı bilgi için tıklayın.

Gelecek Zaman

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Elgiz Müzesi, 2012 senesinden itibaren kararlılıkla yaptığı teras sergilerinin 13.sü olan “Gelecek Zaman” sergisini, 20. yılında her şeye rağmen gerçekleştiriyor. Ülkemizde ender rastlanan sanat etkinliklerden biri olan açık hava heykel sergisinde, genç sanatçılar farklı anlatımlar ve farklı materyaller ile müzenin iki bin metrekarelik, heykel sergileri için kullanıma açılan terasında bir araya geliyor. Dünyayı kasıp kavuran ve hepimizin alışkanlıklarını değiştiren salgına rağmen genç sanatçıların yaşama sanatla sahip çıktıkları bir kez daha görüldü. Sergiye 113 sanatçı 144 yapıtla başvurdu ve 48 heykel sergilenmek üzere, Nilüfer Ergin, Haşim Nur Gürel, Seyhun Topuz, Rahmi Aksungur ve Can Elgiz’den oluşan danışma kurulunun değerlendirmesinden geçerek seçildi. “Gelecek Zaman” Sergisi, Elgiz Müzesi’nde açık havada ziyaret edilebilir.

Yer: Elgiz Müzesi

Tarih: 23 Ekim 2021 tarihine kadar

Serkan Taycan “Kente Doğru”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Türkiye’nin önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni adıyla Müze Gazhane, açılış sergilerinden biri olarak Serkan Taycan’ın “Kente Doğru” adlı sergisini ağırlıyor. Modern kentleşme sürecinin, taşradan İstanbul’un çeperlerine ve meydanlarına uzanan bir izleğini sunan sergi, sanatçının Habitat, Kabuk, Agora ve İki Deniz Arası çalışmalarını ilk defa bir arada izleyiciyle buluşturuyor. Müze Gazhane’nin 600 m2’lik galeri alanına yayılan sergide fotoğraf ve video yerleştirmeler yer alıyor. Çalışmalar hem bireysel hem de toplumsal anlatılar içeriyor ve Taycan’ın kimi zaman belleğinde kimi zaman bedensel olarak yaptığı yolculuklardan besleniyor. Kentteki dönüşümün etkilerini içeriden ve dışarıdan bir gözle araştıran ve fotoğraf, yürüme, haritalandırma gibi pratikleri bu araştırmanın yöntemi olarak kullanan Taycan’ın gözlemleme ve dahil olma yaklaşımı sergideki eserlerin ortak dili olarak dikkat çekiyor. Sergi, İstanbul’u bir “küresel kent” olarak ele alarak; sosyoloji, politik coğrafya, mimarlık ve kent politikasının kesişiminde yer alan kentleşmeye ilişkin evrensel ve güncel tartışmalara bir platform oluşturmayı hedefliyor.

Yer: Müze Gazhane

Tarih: Ocak 2022’ye kadar

İrem Nalça “Güneşin Duvarı Yok”

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Adını Karagöz oyunlarının bir dizesinden alan sergi, sergi mekanını bir sahne arkasına, kuklacının kaotik atölyesine dönüştürüyor. Günümüzün dijital teknolojilerinin izleyiciyi bir katılımcı olmaktan koparıp pasif bir konuma yerleştirmesine karşıt olarak sanatçının kullandığı analog yöntemin fizikselliği, bir düşünme biçimi olarak kurguyu aktif bir deneyim sahasına taşıyor. Bir queer anlatım türüne sahip olan Karagöz tiyatrosunda, Karagöz hilebaz arketipi olarak konumlanır. Sanatçının ‘Görkemli Düşüşler Sirki’ adlı animasyon çalışmasında ise hilebaz, yarım yamalak gözüken kuklacının kendisiyle yer değiştirir. Stop-motion tekniği ile üretilen bu animasyon, yönetmeni de bir katılımcı, hatta protagonist olduğu bir karaktere büründürür. Hilebaz, arketipler arasında belirgin bir nitelik taşımayan tek figürdür. Hiçbir özelliği yoktur fakat yine de hikayenin öznesidir, potansiyel doludur. Buradan yola çıkarak ‘Görkemli Düşüşler Sirki’ne dahil olan sanatçının işin kendisiyle örtüşerek, hilebazı oynatan bir hilebaz olarak konumlanması bir mise-en-abyme olma özelliği taşır.

Yer: Simbart Projects Çukurcuma

Tarih: 30 Eylül – 06 Kasım 2021 tarihleri arasında

BONUS

Karma Sergi, ‘Synonyms’

İstanbul Sergi Rehberi: Ekim 2021

Muzaffer Tuncer – HYBRID

Ustaların genç sanatçılara uzattığı elin, aynı zamanda genç sanatçıların ustalara uzattığı bir ele dönüşebileceğini vurgulayan, ‘Synonyms’ sergisi, The Marmara Bodrum’da sanatseverlerle buluşuyor. Sergide Mehmet Sinan Kuran’ın ve 40 farklı genç sanatçının toplamda 80’e yakın çizim, resim ve heykel gibi formlarda eserleri sergileniyor ve 10 Ekim tarihine kadar görülebilecek.

Collectable Art&Design, Dr. Gizem Pamukçu ve Hülya Şekercioğlu iş birliğiyle hazırlanan ‘Synonyms’ sergisi, The Marmara Bodrum’da sanatseverlere buluşuyor. Synonyms, aynı evde yaşayan 8 milyar insanın, doğayla oluşturduğu mükemmel bütüne bir gönderme. Bu dünyada hepimizin paydaş ve anlamdaş olduğunu vurguluyor. Varoluşumuzla deneyimlediğimiz sınırları ve bu deneyimlerden elde ettiğimiz bilgileri paylaşarak, aktararak oluşturduğumuz bütünü geliştirdiğimizi dile getiriyor. Bu paylaşma döngüsünün de anlamdaşlığın bir parçası olduğunu Synonyms, ustaların genç sanatçılara uzattığı elin, aynı zamanda genç sanatçıların ustalara uzattığı bir ele dönüşebileceğini vurgularken, bu karşılıklı alışverişin ve paylaşımın ortaya çıkardığı gelişimi, güzelliği ortaya koyuyor, anlamdaşlığın getirdiği eşitliği ve paydaşlığı işaret ediyor.

Sanatı her zaman destekleyen, mimarisi ile doğayı konforla harmanlayan The Marmara Bodrum da bu anlamdaşlığa ortak oluyor. Gastronomi, sanat ve tasarımı buluşturan otelde, Fransız mimar Christian Allart’ın tasarladığı dünyayla sanatçıların, bireylerin anlamdaşlığı Synonyms sergisinde buluşuyor.

Yer: The Marmara Bodrum

Tarih: 10 Ekim 2021’e kadar

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları