preloader

2020 Gastronomi Trendleri

20.11.2019
2020 Gastronomi Trendleri

Yazı Boyutu:

Gastronomi hızla yükselişini sürdürürken 2020 itibariyle daha fazla konuşmaya başlayacağımız yeni gastronomi trendlerini ilk bilen siz olun!

2020 Gastronomi Trendleri

Yeni yıl yaklaşırken gündeme gelecek yemek trendleri üzerine tahminler yürütmeyi seviyoruz. Uzun süredir gıda israfı ve bunun için üretilebilecek çözümler tüm dünyada yeme-içme sektörünün öncelikli konusu. Sağlıklı beslenme, bitki ve sebze ağırlıklı doğal gıda, doğru ve adaletli üretimi destekleyen sürdürülebilir malzeme daha uzun yıllar çözmeye çalışacağımız başlıklar. Bunlara eklenen yeni gündemi merak ediyorsanız hazırladığımız listeyi kaçırmayın, sohbetlerden geri kalmayın.

İyileştiren tarım

2020 Gastronomi Trendleri

Sağlıklı beslenme, gıdanın iyileştiren, şifa verip gençleştiren yanını keşif; 2020’nin ve belli ki gelecek birkaç yılın en önemli başlığı. İyi tarım 2019’un en çok konuşulan başlıkları arasındaydı. İlkim değişikliklerinden toprağın korunmasına çiftçilerin, bilim adamları ve satın almacılarla birlikte çalışarak ortaya koyacağı global çözümler, yeni ürünler önümüzdeki dönemin öncelikli gündemlerinden.

Bitkisel içerikli ürünler çeşitleniyor

2020 Gastronomi Trendleri

Dünyaca ünlü şeflerin sebzeyi baş tacı eden etsiz menülerini sıklıkla görmeye devam edeceğiz. Sebzeler, tahıllar artık herhangi bir yan tabak ya da garnitür olarak değil lezzetiyle yıldızlaşan birer ana yemek olarak restoranlardalar. 2020’de bitkisel içerikli ürünlerin market raflarındaki çeşitleri de artıyor. Et ve süt ürünleri için genelde soya bazlı alternatifler bulunabilirken artık buğday, baklagil, balkabağı, avocado gibi hayvansal gıdanın dokusunu taklit edebilen ürünler raflara yerleşiyor. Sık gördüğümüz mikrofilizlerin kurutulmuş versiyonlarını, farklı aromalarını da denemeye hazırlanın.

Gıda tasarrufu

2020 Gastronomi Trendleri

Gastronomiye artan ilgi, birçok alanda üretimi destekliyor gibi görünse de aslında restorancılığın sadece mükemmel görünümde olan ürünlere yönelmesi, gıda israfının öncü nedenlerinden. 2020 yılında da şeflerin önceliği mutfakta atıksız dönem olacak. Malzemenin hemen her yerini, kabuklarından saplarına kadar kullanmak, turşulama, kurutma gibi geleneksel saklama yöntemlerini uygulamak, mutfak israfını en düşük seviyeye indirmek geçen yıl olduğu gibi öne çıkıyor.

Malzeme değiştirme

2020 Gastronomi Trendleri

Sağlıklı beslenmeyle paralel olarak bildiğimiz lezzetlerin şekersiz, glütensiz alternatiflerini çok daha sık görmeye başladık. 2020’de ise özellikle şeker yerine kullanılan bal ve agaveden daha farklı, yeni seçenekler göreceğiz. Tatlı patates, hurma, hindistan cevizi alternatif şeker kaynakları olarak karşımıza çıkacak.

Sağlıklı çocuk menüleri

2020 Gastronomi Trendleri

Köfte patates ve makarnadan ötesine geçmenin vakti geldi de geçiyor. Restoranlarda çocuklara ayrılan bölümdeki seçenek kısıtlılığı yavaş yavaş sonlanıyor. Çocuklar için hazırlanan organik, doğal, sağlıklı menü alternatifleri restoranların 2020 önceliklerinden. Tavuk kanadı, hamburger gibi abur cuburların ya da nostaljik lezzetlerin sağlıklı alternatifleri de yapılıyor.

Yeni unlar

2020 Gastronomi Trendleri

Siyez, kavılca gibi isimlerini çok daha sık duymaya başladığımız Anadolu unları, artık çok daha fazla bilinir ve tercih edilir konumda. Buna ek olarak 2020 ile birlikte glütensiz seçenekler de artıyor. Meyve ve sebzelerden elde edilen unlar artık oldukça popüler. Muz, karnabahar, badem gibi unları ve bunlardan hazırlanan yiyecekleri menülerde sıklıkla göreceğiz. Ayrıca market raflarındaki taze yiyecek seçenekleri de bu alternatiflere açık hale gelecek. Kolajen ve protein destekli atıştırmalıklar, paket yerine taze meyve-sebzeyle hazırlanıp soğuk rafta günlük satılan sağlıklı paket ürünler marketlerin yıldızı haline gelecek.

Batı Afrika mutfağı

2020 Gastronomi Trendleri

Her yıl pek çok farklı ülkenin adı geçer ama Batı Afrika’nın yeni ‘en popüler’ olacağını tahmin edenlerin sayısı fazla olmayabilir. Batı Afrika’dan farklı buğday ve süper gıda çeşitlerinin adını sıkça duyacağız. Market raflarında da göreceğiz.

Alkolsüz içecek alternatifleri

2020 Gastronomi Trendleri

Önce sağlık derdi, işin içecek kısmına da hakimiyet kurmaya başlıyor elbette. Mocktail’ler, şekersiz ve gazsız içecekler derken sağlıklı likörleri, bitkisel içerikli sağlıklı çeşitleri barlarda daha olay bulabileceğiz. Yeni dönem partilerde herkesin elinde kokteyl yerine çim suyu görürseniz yadırgamayın.

Hikâyesi olan ürünler ve tabaklar

2020 Gastronomi Trendleri

Geçen yılın da en belirgin trendi hikâyesi olan ürünler, şeflerin elinden çıkan hikâyeli tabaklardı. 2020’de birden fazla duyuya hitap eden, menü tadımını görsel ve duyusal bir deneyime dönüştüren alternatifler gözde trendler arasında yerini koruyacak.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları