preloader

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

05.02.2019
47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

Yazı Boyutu:

47. İstanbul Müzik Festivali bu yıl, 11-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor. 2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurt içinden ve yurt dışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali’nin 2019 programını inceleyin.

Açılış Konseri: Tekfen Filarmoni Orkestrası

Türkiye’de ilk kez dinleyicilerin karşısına çıkacak olan Seong-Jin Cho’ya, festivalin açılış konserinde Tekfen Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Geçtiğimiz festivalde kemancı Charlie Siem ile verdiği konser büyük beğeni toplayan Tekfen Filarmoni Orkestrası, 2017/18 sezonu itibariyle orkestranın sürekli şefliği ve sanat yönetmenliğine getirilen Aziz Shokhakimov yönetiminde, genç yetenekleri bünyesine katarken müzikal derinliğini ve mükemmelliğini de pekiştiriyor.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

11 Haziran Salı 19:00

Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Vokal Barok Hazineler: Bach & Vivaldi & Handel

Barok dönemde 800’ü aşkın bestecinin eserleri basıldı. Bu bestecilerin çoğu artık bilinmezken üçünün adı sonsuzluğa yazıldı: Bach, Handel ve Vivaldi. Müzikleri filmlerden reklamlara, telefon alarmlarından kapı zillerine kadar gündelik hayatımıza nüfuz etmişken, bu üç büyük besteciyi, dönem çalgılarıyla aslına sadık seslendirmelerinden, 1600 yıllık Aya İrini’nin büyülü atmosferinde dinlemek özellikle az bulunur bir keyif!

12 Haziran Çarşamba 20:00

Aya İrini Kilisesi

Piyanonun 4 Silahşörü

En son ne zaman klasik müzik repertuvarının sevilen eserlerini dört piyanodan dinlediniz? Veya en son ne zaman dört piyanoyu bir arada dinlediniz? Festivalin bu benzersiz konserinde dört piyanist renkli ve coşkulu yorumlarıyla küçük çaplı bir mucize gerçekleştiriyor ve bildiğiniz eserleri yepyeni bir heyecanla keşfetmenizi sağlıyor. Üç büyük piyanist, George-Emmanuel Lazaridis, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris, Avrupa’da dinleyicilerin beğeniyle karşıladığı programlarını bu kez aralarına bir Türk piyanisti, Zeynep Üçbaşaran’ı alarak İstanbul Müzik Festivali’ne taşıyor.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

13 Haziran Perşembe 20:00

Süreyya Operası

Rias Kammerchor Berlin, Ufuk & Bahar Dördüncü

Konserin solistleri sadece ülkemiz müzikseverleri tarafından değil, dünya sahnelerinde ve özellikle çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen bir piyano ikilisi: Ufuk ve Bahar Dördüncü. Dördüncü kardeşler yorumları, araştırmaları ve yeni proje üretimleriyle 20. ve 21. yüzyıl iki piyano repertuvarının zenginleşmesine yıllardır katkıda bulunuyorlar. İkilinin daha önce de birlikte çalıştıkları RIAS Oda Korosu ise Rönesans ve Barok dönemin aslına sadık yorumlarından 19. yüzyılın müzik dünyasına yeni bir anlayış getiren Romantik dönem icralarına ve en zorlu dünya prömiyerlerine kadar standartları belirleyen bir konumda yer alıyor.

14 Haziran Cuma 20:00

Süreyya Operası

Hafta Sonu Klasikleri -1

Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, isminin hakkını vermek üzere canlı, tutkulu, renkli icralarıyla tanınıyor. Topluluğun üyeleri çalgılarındaki ustalıkları ve vokal becerilerinin yanı sıra enerjik sahne hakimiyetleriyle geçmiş zamanların müziklerine hayat veriyorlar. Geçtiğimiz sezon Viyana Konzerthaus’ta konser veren ve Japonya, Almanya, Polonya turnelerine çıkan topluluk, bu sezon Avusturya’daki konserlerinin yanı sıra Tayvan, Çek Cumhuriyeti, Karadağ ve İran’da müzikseverlerle buluşuyor. Vivid Consort 2018 sonunda yayınladığı Bitter Fruit başlıklı ilk albümünden parçalarla Hafta Sonu Klasikleri serisinde siz İstanbullu müzikseverlerin karşısında olacak.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

15 Haziran Cumartesi 11:00

Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi

Lüksemburg Filarmoni Orkestrası & Yuja Wang

Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul’a gelecek olan Lüksemburg Filarmoni Orkestrası 1933’te kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanından önemli şefleri ve solistleri konuk ettiği gibi Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor. Tonunun zarafetiyle özellikle övgüler toplayan orkestranın kayıtları Grammy, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique, Charles Cros dahil pek çok ödülle taçlandırıldı. Besteci portreleri niteliğinde bir dizi albüm çalışmasına başlayan orkestra, en son 2018 sonunda Stravinsky’yi yayımladı. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası, İstanbul Müzik Festivali’ndeki bu ilk konserinde, Yuja Wang solistliğinde sizlere rüya gibi bir gece yaşatacak.

15 Haziran Cumartesi 20:00

Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Müzik Rotası

Müzik Rotası’nın ilk durağı Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi. İlk olarak 1583 tarihli kayıtlarda geçen kilise, Meryem’in ölümüne adanmış. Burada, apsisin yarım kubbesini kaplayan oldukça büyük ve özellikle etkileyici Platytera Meryem tasviri altında, Viyanalı topluluk Vivid Consort bu sezon başında yayımladıkları albümlerinden Orta Çağ ezgilerini kendilerine özgü canlı ve renkli yorumlarıyla seslendirecekler.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

16 Haziran Pazar 13:00/14:00

Samatya

Yıldızlarla Oda Müziği – I: Faust & Queyras & Melnikov

Yaylı çalgılara piyanoyla gerçek anlamda eşit statü sağlayarak, piyanolu üçlüye 19. yüzyıl boyunca koruyacağı formu veren Beethoven’dı. Dünyada 2020 Beethoven Yılı hazırlıkları şimdiden başlamışken İstanbul Müzik Festivali de bu yıldan itibaren büyük besteciye programında özel bir yer ayırıyor ve her biri seçkin Beethoven yorumcuları olan Faust, Queyras ve Melnikov’un güçlerini birleştirdiği bu konserle bestecinin 250 yıllık mirasını kutluyor.

16 Haziran Pazar 20:00

İş Sanat Konser Salonu

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Daniel Müller-Schott

Günümüzün en revaçta viyolonselcilerinden biri olan Daniel Müller-Schott, 2018 sonbaharında Almanya’nın Birleşme Günü kutlamaları kapsamında Berlin’de 500.000 dinleyici önünde konser verdi. Bu sezon boyunca Zürih Tonhalle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Dallas Senfoni, St. Louis Senfoni, İspanyol Radyo Televizyon Senfoni dahil, çeşitli orkestralar eşliğinde vereceği konserlerin yanı sıra resital ve oda müziği turneleriyle Asya’dan Amerika’ya dünyayı dolaşıyor ve Carnegie Hall’da Anne-Sophie Mutter ve Lambert Orkis ile Currier’in piyanolu üçlüsünün dünya prömiyerini gerçekleştiriyor.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

17 Haziran Pazartesi 20:00

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Yıldızlarla Oda Müziği – II: Kniazev & Berezovsky

Yıldızlarla Oda Müziği serisi bu kez çağımızın en büyük Rus müzisyenlerinden ikisini bir araya getiriyor. Kniazev ve Berezovsky uzun süre akıllardan çıkmayacak bu konserde viyolonsel repertuvarının başyapıtlarından Strauss’un sonatını, Şostakoviç’in Sovyet otoriteleri tarafından sansürlenmeden hemen önceki dönemde yazdığı sonatını ve Rachmaninov’un yazdığı son oda müziği eserini seslendiriyor.

18 Haziran Salı 20:00

İş Sanat Konser Salonu

Moskova Solistleri & Yuri Bashmet

Yuri Bashmet 1992 yılında Moskova Konservatuvarı mezunlarından seçtiği, Rusya’nın en yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan bir orkestra kurdu. O zamandan bu yana beş kıtada 40’tan fazla ülkede 1300’ün üzerinde konser veren Moskova Solistleri, 2008 yılında kazandığı Grammy Ödülü ile bu ödülü kazanan ilk Rus oda orkestrası oldu.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

20 Haziran Perşembe 20:00

Aya İrini Müzesi

Piotr Anderszewski “Diabelli Çeşitlemeleri”

İstanbul Müzik Festivali’nin 2020 Beethoven Yılı’na doğru besteciye saygı duruşunda bulunduğu unutulmayacak bir konser daha! Çeşitleme formunu mekanikleşme tuzağına düşmeden kullanabilmenin üstesinden ancak Beethoven gibi bir besteci gelebilir ve 33 çeşitlemenin her birinin içerdiği zekâ ile duygunun, patlayıcı enerji ile dinginliğin hakkını vererek hayal gücüyle yorumlamanın altından ancak Piotr Anderszewski gibi bir virtüöz kalkabilir…

21 Haziran Cuma 20:00

Süreyya Operası

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası & Sokolov & Hakhnazaryan & Avdeeva

2020 Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan ve hatta Barok dönem sonrasında birden fazla solo çalgı için yazılıp konser repertuvarlarında kendine düzenli yer edinmiş az sayıdaki konçertodan biri olan Üçlü Konçerto, günümüz müzik dünyasının parlayan yıldızları Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla sizlerle!

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

22 Haziran Cumartesi 20:00

Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

“Seyr ü Sefa”

Çatısı altında ticaretin olduğu kadar kültürler arası alışverişin de serpilip geliştiği Kapalıçarşı’nın 555 yıllık sokaklarında bu kez sizleri, Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliği ve inceliğinin coşkulu Balkan ve Girit ritimleriyle birleştiği eşsiz bir yolculuk bekliyor. Bu konserde makamsal müzik dünyasının farklı geleneklerinden beslenen eserlerin usta müzisyenlerin ellerinde nasıl yeni ve orijinal yapılara biçimlendirilebileceğine şahit olacaksınız ve bu geniş müzik dünyasının gizemleri arasında mesafelerin ve zamanın ötesinde bir seyr ü sefaya çıkacaksınız.

23 Haziran Pazar 18:00

Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi, Nuruosmaniye Kapısı

Cameristi Della Scala & Daniel Lozakovich

Operanın mabedi sayılan La Scala Tiyatrosu’nun orkestrası belirgin İtalyan karakterinin yanı sıra homojen ve yumuşak tonu ve çok yönlülüğüyle tanınıyor. Oda orkestrasının müzikal karakterinin biçimlenmesinde de Toscanini’den Abbado’ya, La Scala Tiyatrosu’nda bugüne kadar çalışmış tüm büyük şeflerin önemli sanatsal etkisi bulunuyor. La Scala Oda Orkestrası, Expo 2010 Şanghay’dan 2018 Davos Dünya Ekonomik Forumu’na, New York Carnegie’den Moskova Çaykovski Salonu’na, Bonn Beethovenfest’ten Kanarya Adaları Festivali’ne, Hindistan’dan Tunus’a ve Çin’e tüm dünyada konserler veriyor.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

23 Haziran Pazar 20:00

Aya İrini Müzesi

“Paris – Odessa” David Orlowsky Trio

David Orlowsky Trio bu programında Paris’ten, her ikisi de “Doğu’nun Paris’i” olarak anılan Bükreş ve Odessa’ya uzanıyor. Her biri çok kültürlü başkentler olan ve kayda değer büyüklükte Yahudi cemaatleri barındıran bu şehirlerin açıklığı ve çok dilliliği, DNA’sında caz ve klasik müzik kadar klezmer de taşıyan programın ana temasını oluşturuyor.

24 Haziran Pazartesi 21:00

Rahmi M. Koç Müzesi

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu

25 Haziran Salı 20:00

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall

Bugün ülkemizde üstün yetenekli, iyi eğitim almış, geleceği parlak pek çok genç müzisyenimiz var ve çoğunun da uluslararası bir kariyerle arasında duran sadece maddi engel. Yurtdışında eğitimini sürdürmek veya bir ustalık sınıfında yer almak, yarışmalara veya orkestra seçmelerine katılmak, iyi bir çalgıya sahip olmak isteyen genç kadınlarımız için bu projede el ele veriyor.

{771767}

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

Oda Müziğinin Yıldızları: Cuarteto Casals

1997 yılında Madrid’de kurulan Cuarteto Casals, 20. yıldönümünü Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da çıktığı iddialı bir turneyle kutladı: 6 konserlik serilerde Beethoven’ın tüm yaylı çalgılar dörtlülerini ve altı çağdaş besteciye verdiği eser siparişlerini seslendirdi. Topluluk ayrıca 2018’den 2020’ye kadar, üç set halinde Beethoven yaylı dörtlüleri yayımlıyor. 2020 Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin yazdığı ikinci yaylı çalgılar dörtlüsü olan ve özellikle ifade çeşitliliği ile öne çıkan op. 18 No. 1’i, mükemmel birlikteliği ve kuvvetli yön duygusu kadar her bireye özgürlük tanıyan ve sürprizler taşıyan yorumlarıyla övgüler topluyor.

27 Haziran Perşembe 20:00

Neve Şalom Sinagogu

“Human Requiem”

Berlin Radyo Korosu, çekirdek repertuvarında yer alan Brahms’ın Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürüyor. Sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, müziğin çok yakın ve kişisel bir hâl aldığı Human Requiem’de geleneksel konser deneyimleri yerle bir oluyor. Metin, insanlar, mekân ve ses arasında yepyeni bir dizi ilişki kuran bu performansta dinleyiciler müziğin tam ortasında, içinde yer alıyor; müzikle hareket ediyor, onun bir parçası haline geliyor.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

28 Haziran Cuma 21:00

29 Haziran Cuma 21:00

Zorlu PSM Turkcell Sahnesi – Sahne Üstü Ayakta

Hafta Sonu Klasikleri – II

Cumartesi sabahında ise kulenin önündeki meydanda İstanbul Müzik Festivali, tarihi müzikle buluşturuyor. 2019’da 15. sanat yılını kutlayan Golden Horn Brass, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi. 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu seçilen Golden Horn Brass, geçtiğimiz sezonlarda Türkmenistan, Yunanistan, Romanya, Moldovya, Almanya, Avusturya ve İtalya’da konser salonlarına ve festivallere konuk oldu. Topluluğun renkli ve çeşitli repertuvarı, barok dönemden çağdaş eserlere ve eser siparişlerine, caz ve pop müziğine uzanıyor.

29 Haziran Cumartesi 11:00

Galata Kulesi Meydanı

Şanghay Filarmoni Orkestrası & Fazıl Say

Fazıl Say festivalin kapanış konserinde seslendireceği Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu Gianandrea Noseda yönetimindeki hr Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydetmişti. Guardian albüm için “mutlaka dinlenilmeli” derken, eserin bu yorumda şaşırtıcı, destansı ölçekte, karanlık şairanelikte ve iddialı olarak öne çıktığını yazdı. Bu konserle 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunurken Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası’na da merhaba diyoruz.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Programı Açıklandı

30 Haziran Pazar 20:00

Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları