preloader

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

27.03.2020
2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Yazı Boyutu:

Dramatik temalardan heyecan verici siluetlere uzanan 2020-2021 Sonbahar/Kış modasını, ünlü markaların defilelerinde görücüye çıkan moda trendleriyle keşfedin.

Beklenildiği gibi başlamayan 2020, podyumlarda da etkisini gösterdi. Paris Moda Haftası’nda Balenciaga defilesinin sular altında kalması ve hatta Milano’da bazı defilelerin direkt iptal olması gibi olaylarla, moda endüstrisi 2020-2021 sezonu için hiç beklemediği durumlarla karşılaştı.

Tasarımcıların tüm bu olanları öngörme ihtimali olmasa da, 2020-2021 Sonbahar/Kış sezonu için yaratmış oldukları tasarımlar adeta bu havayı yansıtıyordu. Simsiyah dramatik temaların yanı sıra, bazen de enerji yükselten kira kira efektli pul-payetlere kadar podyumda farklı trendler boy gösterdi. Sürdürülebilirlik bilincinin artmasından mıdır bilinmez, klasikler o kadar değerlenmiş ki, tasarımlar üzerindeki etkisi Yukarı Doğu Yakası’nın 80’ler stilinden İskoç ekosesine kadar uzanıyor. Fakat 2020-2021 Sonbahar-Kış trendleri bunlarla sınırlı değil; iç giyimle oluşturulan sokak stilleri, nude tonlarındaki renk trendleri ve sıra dışı tasarımlara sahip kollar da ön planda.

Zamansız Trenchcoatlar

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Moda geçmişi, dönem stillerini ve bu stilleri günümüzle yeniden yorumlamayı sever. 2020-2021 Sonbahar/Kış trenchcoat trendlerinde de 70li yıllara dönüş var. Çoğu tasarımcı, bohem siluetlerin, disco ve glam rock stiliyle harmanlandığı 70li yılların izlerini taşıyan tasarımlarla koleksiyonunu görücüye çıkardı. Louis Vuitton, Balenciaga, A.W.A.K.E. Mode, Saint Laurent, ve Marc Jacobs, dönemin ruhunu ve stilin DNA’sıyla 70li yılları karakterize eden markalar olarak listede yerini aldı. Eşsiz kumaş ve renk seçimiyle tasarımlarına modern bir hava katarak, harika stillere imza atan bu markaların tasarımlarında, kürklü veya koyunyünü oversize yaka detayına sahip, uzun ve keskin siluetler dikkat çekiyor. Trenchcoat trendlerinde 70’lerden ilham alan diğer markalar ise Tod's, Coach, Miu Miu, Loewe ve Chloé.

Hacimli Oversize Paltolar

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

2020-2021 Sonbahar/Kış sezonunun ceket ve palto trendlerinde öne çıkan siluetlerinden biri de hacimli oversize tasarımlar. Vücudu kaplarken rahat ve aynı zamanda da son derece sofistike ve lüks hissi veren bu paltolar, adeta podyumda 80ler döneminin Yukarı Doğu Yakası kızlarını selamlıyor hissi yarattı. Markalar tasarımlarındaki geniş kolları, taftaları ve kurdeleli saç tokalarıyla, Whit Stillman’ın Metropolitan filmindeki elit 80ler kadınlarını karakterize ediyordu. Fakat daha yakın bir döneme bakacak olursak, moda dünyasında ikonik bir yere sahip olan Gossip Girl dizisinin Blair Waldorf’u, Chanel’in oversize paltosu ve üstüne taktığı çapraz askılı çantasıyla güçlenerek geri dönmüş gibiydi. Isabel Marant, Loewe, Self-Portrait, Dolce & Gabbana, Alessandra Rich, Proenza Schouler, Versace ve Saint Laurent de yeni sezonda oversize palto trendine sofistike ve lüks bir dokunuş katan markalardan bazıları.

Heybetli Kürkler

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Giydiğimiz kürk ne kadar heybetli olursa o kadar güçlü mü görünüyoruz? Bu belki tartışılabilir, fakat önümüzdeki kış dondurucu soğuklarla karşılaşacak olursak bu devasa kürkler sayesinde kimse kışa hazırlıksız yakalanmayacak. Tasarımcıların yaratıcılığını sergilediği kürk görünümü veren örgüler, sürdürülebilir kürkler ve yeni nesil suni peluşlar yeni sezonda göreceğimiz modeller arasında. Bu trende en görkemli girişleri yapan Celine, Miu Miu ve Saint Laurent’i; Valentino, Michael Kors Collection, LaQuan Smith, Isabel Marant, Longchamp, Giorgio Armani ve Stella McCartney izliyor.

Ekoseye Dair Her Şey

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Modanın dilinden anlayanlar iyi bilir ki ekose, uzun bir süredir moda dünyasının tasarımlarında ana dili gibi konuşturduğu bir desen. Özellikle ikonikleştiği Burberry defileleri de dahil olmak üzere, neredeyse her sezon farklı tasarımcıların koleksiyonlarında farklı siluetlerde podyuma çıktı ekoseler. 2020-2021 Sonbahar/Kış sezonunda yine diğer markalar da bu deseni kullanarak, kendi estetik anlayışlarına göre çeşitli tasarımlar ortaya koydu. Celine’in cool pelerinlerinde, Maison Margiela’nın tüy şeritli ceketinde ve Burberry, Hermes, Lanvin, Tibi, Sacai, Roberto Cavalli ve Victoria Beckham gibi daha pek çok markanın koleksiyonlarında ekoseye sıkça rastladık. Ayrıca belirtmeden geçmeyelim, ekose frapanlıktan tamamen uzak bir dinamizme sahip ve bazen ihtiyacınız olan tek şey ekosenin bu enerjisi olabilir.

{772828}

Güçlü ve Gösterişli Kollar

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Belirgin omuzlar güçlü, dayanıklılı ve cesur bir imaj yaratır. Fakat 2020 sezonunda bu güçler birliğine bir de romantizm eklenerek, karpuz kol formları karşımıza çıktı. Daima Prensesler, İngiltere Kraliçeleri, Disney Prensesleri, Gibson Kızları ve Christian Lacroix tasarımlarıyla özdeşleşen bu stil, cazibe ve fantazinin moda endüstrisinde dönüm noktası olduğu eski dönemleri karakterize ediyor. Fakat, geçmişi ve dönem stillerini seven moda dünyası, modern versiyonlarıyla günümüze uyarlayarak bu stili daha şık ve kullanışlı bir trend hale getirdi. Ama yine de tasarımların hiçbirisi sahip olduğu nostaljik etkiden tamamen sıyrılmış değil. Isabel Marant’ın fitilli kazağı, Balmain’ın devetüyü elbiseleri, Christopher John Rogers’ın parlak bluzu ve Chanel’in tüvit ceketi 2020-2021 Sonbahar/Kış defilelerinde göze çarpan tasarımlar arasında. Ayrıca Alexander McQueen, Acne Stuios, Dries van Noten, Etro ve Marni de koleksiyonlarında kolları ve omuzları vurgulayan tasarımlara yer vermiş.

Denizci Stili

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

2020-2021 Sonbahar/Kış modası, yeni sezonda klasik Amerikan tarzına da yeni bir soluk getiriyor. Gucci ve Miu Miu’nun New England Gemici Kızları, Burberry’nin kolejli süveteri, Saint Laurent’in iri gold düğmeli lacivert blazer ceketi ve Versace’nin tekne stilini andıran şeritli hırkaları… Yeni sezona yeni bir solukla giriş yapan bu tasarımların ortak noktaları lacivert, beyaz renkli ve çizgili olmaları. Bu trende ayak uydurmak bu kadar basit gibi görünse de asıl püf noktası; tercih edilen parçaların çok dar veya oversize olmaması. Denizci stilini farklı siluetlerle harmanlayarak podyumda karşımıza çıkan diğer markalar ise Christian Dior, Max Mara, Ports 1961 ve Tory Burch.

Cesur Trend: İç Giyim Sokakta

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Tasarımcılar 2020 sonbahar sezonunda iç giyimi ve gecelikleri sergilemenin yeni ve heyecan verici yollarıyla podyumda karşımıza çıkarak, iç ve dış giyim arasındaki çizginin bu sezon bulanıklaşacağını gösterdi. Dior, Dolce & Gabbana, Fendi ve Mugler, iç giyimde popüler olan siyah transparan parçaları dış giyime dönüştürdü. Saint Laurent podyumda, siyah lateks pantolon üstünde transparan dantel bir bra ile karşımıza çıktı. Diğerleri bu stildeki bir brayı çekmecesinde saklamak isteyebilir ama Bella Hadid’i bir gece dışarıya çıkarken bu şekilde göreceğimize eminiz. Lanvin, Rodarte ve Tom Ford da podyumda bu akıma katılanlar arasında.

Salkım Saçak Püsküller

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Püsküllü parçaları giymenin zorluğunu kimse inkar edemez. Dolayısıyla hareket ettikçe etrafta savrulan bir şeyin, günlük giyim için pek de iyi bir seçenek olmadığı düşünülebilir. Hatta bu sebeptendir ki, püsküllü parçalar genellikle ışıltılı partilerin yıldızı olarak bilinir. Fakat geçtiğimiz sene itibariyle tüm büyüleyiciliğiyle kullanışlı hale getirilen ve trend olan püsküller, bu sefer de 2020-2021 Sonbahar/Kış moda trendleri için soğuk havalara daha iyi uyum sağlayabilecek tasarımlara uyarlanmış. Dolayısıyla püsküller, yeni sezonda en çok dokuma-örme ceketler ile elbiselerde kendini gösterdi. Fakat püsküllü tasarımlar bunlarla sınırlı değil; Bottega Veneta’ın tamamen püskülden oluşan eteği ile uçları saçaklı elbise ve ceketleri, Gabriela Hearst’ın püsküllerle donattığı renkli ceketleri ile battaniye pelerinleri ve son olarak da püskülle ihtişam yaratan Tom Ford’un tepeden tırnağa ışıldayan püskül eteği… Tüm görkemiyle podyumda göze çarpan diğer markalar ise Nanushka, Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Prada, Jil Sander ve Area.

{772814}

Her Tenden: Bej ve Kahve Tonları

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Fendi’nin karamel renk deri ceketi ile pileli eteği, Bottega Veneta’nın bej payetli uzun kollu sütun elbisesi ve Balmain’ın çikolata kahve vinil bodysuiti… 2020-2021 Sonbahar/Kış sezonunda tasarımcılar, nude tonların kullanımı için bütünüyle yenilikçi tasarımlara yoğunlaştıklarını gösterdi. Kahve ve bej rengin her tonundan, tüm vucudu kaplayan tasarımlar podyumda sergilendi. Bu tasarımların odak noktasına gelirnce; teni göstermeden, bütün bir ten efekti yakalayan bir ilüzyon yaratmak. Ten renklerinin bütünlüğüne odaklanan diğer markalar ise Akris, Altuzarra, Christopher Kane, Alexander McQueen ve Jil Sander.

Siyaha Dönüş

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Dürüst olalım, New York’un en sevdiği renk asla trendlerden düşmedi, o yüzden bu bir geri dönüş değil, yeniden buluşma. Givenchy’nin yüzü gizleyen devasa şapkası, Carolina Herrera’nın boyun hattındaki tül detayı ve Oscar de la Renta’nın tüllü korsesi, 2020-2021 Sonbahar/Kış koleksiyonlarının podyumda dikkat çeken parçaları arasında. Siyah rengin hakim olduğu güçlü tasarımlarla podyuma çıkan diğer markalar ise Off-White, Vera Wang, Brandon Maxwell, Rodarte ve Brock Collection.

Çarpıcı Etki: Kırmızı Elbiseler

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

“Valentino Kırmızısı”, 90’lardaki altın çağından bu yana hiç bu kadar göz alıcı olmamıştı. 2020-2021 Sonbahar/Kış sezonu için Pierpaolo Piccioli, markanın imza rengiyle tasarladığı çarpıcı ve ışıltılı bir balıkçı yaka elbiseyi podyuma taşıdı. Valentino’nun bu yalın tasarımı, seksiliğin dar ve mini parçalardan ibaret olmadığını ispatlar nitelikte olsa da, Rodarte’nin transparan puantiyeli elbisesi ile Alberta Farretti’nin volanlı mini elbisesi daha hareketli ve cesur alternatiflerin de bulunduğu bir sezona gireceğimizi gösterdi. Carolina Herrera, Christopher Kane, Bottega Veneta, Balenciaga, Mugler ve Giambattista Valli de kırmızıyı tüm etkileyiciliğiyle podyumlara taşıyan diğer markalar arasında.

{772797}

Pul ve Payetler

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Bazen, minimallik ve natürellik çağında yaşıyormuşuz gibi görünebilir, hatta bej rengin hakim olduğu 200K + takipçili instagram profilleri de bunun en büyük kanıtı olabilir. Ancak 2020-2021 Sonbahar/Kış Moda Show’larında, podyumların kira kira derecesindeki ışıltısına bakılırsa maksimalizm hala ölmemiş. Üstelik bazı durumlarda mod düşüklüğüne en iyi gelecek şey, tam bir disko topuna dönüşmek de değilse, başka ne olabilir? Görünüşe göre Marc Jacobs, Erdem, Balenciaga ve Oscar de la Renta da bu fikre katılıyor. Sonuçta her kadının, dans ederken içinde ışıl ışıl parlayacağı bir şeylere ihtiyacı var. Givenchy, JW Anderson, Tom Ford, Off-White, Paco Rabanne ve Versace de podyuma ve hayatımıza ışıltı katan diğer markalar.

Beyaz Düğün

2020-2021 Sonbahar/Kış Modası

Gelinlik sektörü, gün geçtikçe ilerliyor ve görünen o ki hazır giyim tasarımcıları yeni sezon için bunu kullanmaktan çekinmemişler. Tom Ford’un tek omuz dantel elbisesi, Givenchy’nin straplezi ve Brandon Maxwell’in tülleriyle, gelinler, 2020-21 sonbahar kış sezonunda sokaklara dökülüyor. Soğuk günlerde fazla beyaz insanı olmayabilirsiniz fakat bu tasarımlara kendimizi alıştırsak iyi olur.

Aslıhan Dönmez
Aslıhan Dönmez Tüm Yazıları