preloader

Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

13.03.2023
Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Göz alıcı duruşları ve pratik yapılarıyla, bileğinizde klasik ve moderni birleştiren otomatik saatler hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda topladık!

Modern yapıları, otomatik ve kendi kendine kurulabilen mekanizmalarıyla otomatik saatler, saat severlerin favorisi diyebiliriz. Gücünü kullanıcının hareketlerinden ve kolun kinetik enerjisinden alan, genellikle iki gün yetecek kadar enerji depoladığından pile ya da başka bir güç kaynağına ihtiyaç duymadan çalışan otomatik saatler aynı zamanda doğru, güvenilir ve pratik de. İlk olarak 1770’de İsviçre’de Abraham Louis Perrelet tarafından cep saati mekanizması olarak icat edilen ve 1928’de John Harwood tarafından ilk kez kol saati olarak satışa sunulan otomatik saatler hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu yazıda topladık!

Otomatik Saat Nedir?

Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kısaca tanımlamak gerekirse otomatik saatler, kendi kendine enerji üreten ve bu enerjiyi kullanıcının bilek hareketlerinden alan saatlerdir. Kişinin hareketinden meydana gelen kinetik enerji mekanizmada yer alan zembereği sararak iç çarkların çalışmasını sağlar. Böylece, otomatik saatleri elle kurmaya gerek kalmadan kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca içerisinde iki gün boyunca çalışacak kadar enerji depolayan bu saatler, gece boyu da çalışmaya devam eder.

Otomatik Saat Mekanizması Nasıldır?

Otomatik saat mekanizması, gücünü kullanıcının bileğinden alır ve saatin içerisindeki parçaların tümü bilek hareketlerine bağlı olarak çalışır. Otomatik sarma olarak tanımlanan bu saatlerde herhangi bir şekilde manuel sargı kullanılmaz. Rotor adı verilen metal bir ağırlık sayesinde, bilekteki hareket alınır ve mekanizmaya enerji verecek olan yayı sarar. Sarılan bu yay, saatin çalışmasını sağlar.

Ayrıca, yayın fazla sarılmasını engelleyen kaymalı “kaplin” isimli bir parça bulunur. Bu parça sayesinde saatin mekanizması düzgün bir şekilde çalışmaya devam eder.

{48439}

Otomatik Saatin Özellikleri Nelerdir?

Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Manuel saatlerin aksine otomatik saatler, markası ve modeli fark etmeksizin hareket enerjisiyle çalışırlar ve el ile kurulmalarına gerek yoktur. Pil ile çalışan saatlere oranla çok daha uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar. Hareket enerjisiyle çalıştıklarından dolayı ne kadar sık takılırsa zamanı o kadar doğru gösterir, ama genellikle iki gün yetecek enerji depoladıkları için yanlış gösterme durumu pek mümkün değildir. Uzun bir süre takılmazsa durabileceğinden, tekrar sarılması gerekebilir. Sahip olduğu mekanizmasından dolayı saniye ibresi sürekli ve yumuşak bir hareketle çalıştığından diğer saatlere göre daha zarif ve sofistike bir his verirler.

“Modernly Traditional” sloganıyla klasik ve modernizmi birleştiren Jacques Philippe otomatik saatleri, yapımında kullanılan ve İsviçre Saat Endüstrisi’nin efsanevi makinesi ETA 7750 sayesinde gücü içerisinde 48 saat rezerv edebiliyor. Balansının saatlik salınımı (VpH) 4 Hz frekansta 28’800 kere, yani saniyede dört defa tam salınıma sahip olan kronograf özellikli mekanizmasıyla öne çıkıyor. Üst düzey işçilik ve yüksek kalite odağında hazırlanan tasarım ETA 7750 mekanizması ile uzun ömürlü bir yapıya sahip. Teknik özelliklerinin yanı sıra dış görünüşüyle de dikkatleri üstüne çeken Jacques Philippe; yansıtmaz özellikli safir kristal cam, deri kayış, hasır bilezik çeşitleri ve 25 ruby ile donatılmış makinesiyle de adından söz ettiriyor. Jacques Philippe’in eşsiz otomatik saatlerine çok özel fiyatlarla Saat&Saat mağazalarından veya saatvesaat.com.tr‘den ulaşabilirsiniz.

Otomatik Saat Nasıl Kurulur?

Otomatik bir saatin kurulması için aslında kullanıcının bileğini hareket ettirmesi yeterli olacaktır. Fakat, uzun süreli kullanılmadığı zamanlarda ya da saatin kullanım ömrünü uzatmak için en azından bir kere manuel olarak kurulması gerekir. Bunu yapmak için kullanma kolunu nötr hale getirerek kurma kolunu saat yönünde 8 ila 12 tur arası çevirmek gerekir. Kurma kolunu çevirme döngüsü her modele göre değiştiği için, aşırı direnç hissettiğiniz durumlarda kurma kolunu çevirmeyi bırakmalı ve kilitleyerek sarma işlemini tamamlamalısınız.

Kurma işlemi bittikten sonra bileğinizi birkaç kere hareket ettirmeniz gerekir, böylece otomatik saatiniz çalışmaya devam edecektir.

Otomatik Saat Nasıl Çalışır?

Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik saatlerde, diğer saatlerin mekanizmasından farklı olarak “rotor” adı verilen metal bir ağırlık bulunur. Rotorun mekanizmaya bağlı fakat serbest hareketi, kullanıcının bilek hareketiyle oluşan kinetik enerjiyi mekanizmaya gönderir ve böylece saatin zembereğinin kendi kendine kurmasını sağlar. Her harekette dönen rotor zemberek yayını sarar, enerjiyle çevrelenen yay ise bu sarılma hareketiyle gevşer ve saat çalışmaya devam eder.

Otomatik Saatin Avantajları Nelerdir?

Otomatik saatlerin en büyük artılarından biri pratikliği diyebiliriz. Pil ile çalışmadığından dolayı otomatik saatler, düzenli olarak pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Kendi kendine kurulabilen mekanizmasıyla mekanik saatlerin aksine, düzenli olarak güncel zamana göre yeniden ayarlanma ihtiyacını da ortadan kaldıran otomatik saatler, bu mekanizmalarıyla hem daha uzun ömürlü olup hem de diğer saatlere oranla daha yüksek kalitede dayanıklılığa da sahiptir.

Otomatik Saat Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Otomatik Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik saat alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler saatin çalışma prensibi, doğru zaman işleyişi, işçiliği ve kalitesi diyebiliriz. Ayrıca, diğer saatlerden farklı olarak “kapasitör” adı verilen, şarj edilebilen pillere sahip olan otomatik saatlerde bu pillerin kalitesi büyük önem taşıyor. Çünkü otomatik saatler enerjiyi bu kapasitörde depoluyor ve saatin çalışmasını sağlıyor.

Jacques Philippe

Jacques Philippe

Otomatik Saat Tamiri Nasıl Olur?

Otomatik saat tamiri pek çok kişi için karmaşık ve zor bir işlemdir. Eğer saatinizin mekanizmasında bir hasar görünmüyorsa, izleyeceğiniz basit adımlarla saatinizi kolayca tamir edebilirsiniz. Öncelikle saatinizi temiz bir bezle silerek tozunu almalı, sonrasında saatinizin arka kapağını açarak mekanizmasının tozunu almalısınız. Böylece saatinizin daha uzun süre çalışmasını sağlayabilirsiniz. Mekanizmasına zarar vermediğiniz sürece saatinizin tamirini bu şekilde kolayca yapabilirsiniz.

Fakat mekanizmasında bir problem görünüyorsa ya da saatinizin arka kapağını kapattıktan sonra saatiniz çalışmıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.

*Bu içerik Saat&Saat iş birliğinde hazırlanmıştır.

OGGUSTO
OGGUSTO
editörün tüm yazıları