preloader

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

09.10.2022
Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Yazı Boyutu:

Birbirinden güzel yemeklere imza atan süperyat şefi Tuğçe Kıltaç’ın teknede yapılması pratik ve bir o kadar lezzetli tariflerini öğrenin.

Süperyat şefi Tuğçe Kıltaç halen İtalya’da birbirinden lezzetli yemeklere imza atıyor. Başarılı şef, OGGUSTO olarak ricamızı geri çevirmedi ve siz okurlarımız için teknede yapılabilecek başlangıç, ana yemek ve tatlı tarifleri verdi. Teknede yapması pratik ve bir o kadar da lezzetli olan tarifleri Tuğçe Kıltaç’ın kaleminden aktarıyoruz.

BAŞLANGIÇ

Baharatlı Crostini

Akdeniz rivierasının hemen her mutfağında çeşitlerine rastlayabileceğiniz “ekmek üstü” atıştırmalıklar her zaman hem doyurucu, hem lezzetli, hem de yapması zevkli tabaklardır. Basit bir crostini yapalım. Lezzetli olmasının yanı sıra, iyi tarafı şu ki eskiyen simitleri ve ekmekleri kullanabileceğiniz güzel bir geri dönüşüm yöntemi. O halde gelin çıtır ekmek ya da simitlerin üzerine koyabileceğiniz üç farklı lezzet deneyelim:

Malzemeler

  • Simit ya da ekmek
  • Zeytinyağı
  • Kaya tuzu
  • Dilediğiniz baharatlar

Yapılışı

  1. Simit ya da ekmeğinizi 1 cm olmayacak kalınlıkta kesin, ne kadar ince keserseniz o kadar çıtır bir crostini elde edersiniz, böyle düşünün.
  2. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip, yan yana dizdiğiniz simit/ekmek dilimlerinin üstüne güzel bir zeytinyağı gezdirin ve iyi kalite bir kaya tuzunu değirmenden geçirerek serpin. (Baharatlı şeyleri seviyorsanız acı/tatlı paprikayı da çok yakıştırıyorum.)
  3. Önceden ısıttığınız (185-190 derece iyi bir tercih olabilir) fırına sürdüğünüz ekmeklerinize bakarak olun, yanmasın, ama güzelce renk alsın.

Öneri: Eğer ki fırının performansı yüzünden bir tarafının çıtırlaştığını ama diğer tarafının çıtırlaşmadığını düşünürseniz arada çevirin.

Evet artık crostini’lerimiz var. Hava geçirmez bir saklama kabına ya da kilitli poşete dizip hafta boyu kullanabilirsiniz.

Avokadolu Crostini

Malzemeler

  • Avokado
  • Feta peyniri
  • Limon
  • Seçeceğiniz marine edilmiş balık
  • Dereotu ya da frenk soğanı
  • Domates
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

  1. Yapmayı en sevdiğim, her zaman hayat kurtaran bir başka ekmek üstü tarifi deneyelim. Bir avokadoyu olabildiğince düzgün ve ince dilimleyip (ya da küpleyip) kenara alın ve üstüne limon sıkın. Limonun asiditesi avokadolarınız rengini hazırlık aşamanızda korurken, lezzetine de lezzet katacaktır.
  2. Elinizin altında marine edilmiş balıklarden ne varsa kullanabilirsiniz. Somon gravlax ya da somon fümenin tuzluluğuyla, avokadonun artık asiditesi artmış yağlılı birlikte yakışıklı oluyorlar. İnce kıyılmış dereotu ya da frenk soğanı gibi bir taze otla tamamlayıp süsleyebilirsiniz.
  3. Kabuğunu soyup küpler halinde doğradığınız pembe ya da çeri domatesleri zeytinyağı ve tuz ile tatlandırıp, crostini’lerinizin üstüne bu domatesleri ve ardından da daha küçük küpler halinde kestiğiniz Feta peynirlerini koyup maydonoz gibi bu ikiliye yakışan başka bir otla tamamlayabilirsiniz.

Öneri: Bu tür ekmek üstü üretimlerinizi önceden kavrulmuş sebzelerle, şarküteri ürünleriyle, bazı yaşlı ya da genç peynir çeşitleriyle zenginleştirebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize göre değişebilir, renklenebilir.

Maş Fasulyesi ve Belluga Mercimekli Crostini

Malzemeler

  • Maş fasulyesi
  • Belluga mercimeği
  • Kırmızı soğan
  • Lime
  • Zeytinyağı
  • Sarımsak

Yapılışı

  1. Genel bir reçete yapalım. Artık çokça sevilen/denenen bakliyatlarla bir ‘toplam’ oluşturmanın mantığını öğrenirsek; bir reçeteden çok sayıda varyasyona ulaşabiliriz. Ben birbirine çok yakıştırdıklarımdan maş fasulyesi ve belluga mercimeği’ni seçiyorum şimdi. İkisinin de pişme süresi farklı. İlk yapılması gereken, ikisini de ayrı ayrı haşlamak. Çok yüksek ateş kullanmadan, bakliyatı gerip patlatmadan…
  2. Bunları süzüp kenara alıp, geniş bir kapta birleştirebilirsiniz. İlle bir ölçüye ihtiyaç duyuyorsanız, yarımşar bardak bakliyatı bolca suyla haşlayabilirsiniz; bir noktada bakliyat seçimi/ne kadar bakliyat ya da haşlama suyu koyacağınız gibi parametreler mutfağınızın koşullarına ve damak zevkinize göre gelişecektir; emin olun buna.
  3. Şimdi gelelim ılık bakliyat salatanızı sezone etmeye, yani tatlandırmaya.
  4. Fine burnuaz dediğimiz (Aynı zamanda literatürde sıçan dişi diye filan da geçen) ince kesim küpleme doğrama yöntemiyle bir kırmızı soğanı, isterseniz bir havucu, etli bir kırmızı biberi, iki yeşil biberi bol zeytinyağında kavurup kullanabilirsiniz. Bol zeytinyağı diyorum, çünkü düşünün ki aynı zamanda o kavurma yağı bütün bir bakliyat salatanızı yağlıyor olacak. Bir sarımsağı kavurma esnasında katarsanız şahane olur. Sarımsak sevenlere not olsun.
  5. Lime ya da limon ya da nar ekşisi ya da beyaz şarap sirkesi ile asiditesini artırabilirsiniz. Beyaz şarap sirkesi ve nar ekşisini ya da damağınıza uygun diğer asidik ürünleri karıştırarak kendi sezone sosunuzu da yaratabilirsiniz. (Bu tür soslara bir yumurta sarısı da daima çok yakışır, aklınızda olsun.)
  6. Eh tabii sonra kavurduğunuz bu sebzelerle, evvelden haşladığınız bakliyatları karıştırıp dilediğiniz bir taze yeşille (Taze sarımsak/taze soğan/maydonoz; artık hangisi sizin damak tadınıza uygunsa) birleştirip servis etmesi kalıyor.

Bu tür bir genel reçeteyi bulgur, nohut, yeşil mercimek, fasulye, kuru börülce gibi tüm birbirine yakıştırdığınız bakliyatlarla ve pirinçlerle uygulamanız mümkün. Hem pratik, hem alışılmışın dışında, hem de gayet lezzetli!

ANA YEMEK

Sarımsaklı ve Lime’lı Balık

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • Balık fileto
  • Taze defne yaprağı
  • Sarımsak
  • Limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

  1. Herhangi bir balık filetodan bahsedebiliriz meselâ. Ben genel olarak, yağlı kağıt üzerine serdiğim filetolarımı 160 derecede hem kağıdın tabanına yaydığım hem de balığın üzerine fırçayla ya da elimle dağıttığım zeytinyağı ve tuz ile pişiriyorum. Çok iddialı bir büyüklük/kalınlık değilse genelde 20-25 dakika kadar. Elimin altında taze defne yaprağı, iyi bir sarımsak ve limon/lime varsa (ince dilimler halinde) onları da kullanıyorum. İyice izlerseniz, pişme süresi zamanlamasını kendi fırınınızın performansı ve balık filetonuzun kalınlığıyla kavrayabilirsiniz. Bu tüm bahsettiklerim, teknede tuttuğunuz bütün balıklar için de geçerli elbette.

İpucu: Bütün bir balığı fırınlarsanız; ya kafa etlerini üşenmeden ayıklayın ya da kafa kısmını peşinen kesin. Eğer keserseniz; bir tencerede imkânınız varsa kısık ateşte, pişme suyuna gelişine bir havuç, bir soğan ve bir kereviz sapını doğrayın ve tıngırgatın.

Balık Çorbası

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • Balık
  • Yumurta

Yapılışı

  1. Madem kafa etinin yanaklarını, dilini, göz arkasını ve ‘yaka’ diye tabir edilen gerdan kısmını üşenmeyip ayıkladınız terbiyeli bir çorba yapabilirsiniz. Pişme suyunu süzün ve isterseniz kattığınız balık etleriyle birleştirdikten sonra terbiye edin. Sebzeler artık ruhunu katmış olduğu için, onların süzgeç üstünde kalan kısmı çöp. (Terbiye edecekseniz yumurta sarısı ya da un ile yapabilirsiniz terbiyeyi ama bana sorarsanız kesinlikle yumurta sarısı yeğdir. İki sarıyı çırpıp biraz soğutulmuş pişme suyuna yine çırparak eklemelisiniz, sonra bu bulamaçı yavaş yavaş kalan pişme suyuna. Bütün bu seremoni yumurta sarıları erkenden pişip kokmasın diye) Böylelikle, normalde çöpe girme ihtimali olan balık kafalarından muazzam bir balık çorbanız olur.

Tavuk Göğsü

İkinci bir ana yemek ihtimalinden bahsedelim; hem bulması hem alım gücü olarak kolay sayılabilecek tavuk göğsü.

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • Tavuk fileto
  • Bal
  • Tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

  1. Tavanızı kızdırdıktan sonra, ayçiçek yağı ya da zeytinyağıyla yağladığınız fileto tavuk göğüslerinizi tavaya koyup yüksek ateşte iki tarafını da mühürleyin. Sonra orta ateşe getirip yeniden diğer yüzlerini çevirip, üzerine biraz bal gezdirip tuzlayın. Birkaç küçük küp tereyağını tavanızın farklı bölgelerine atın ve tavuğunuzu pişirmeye bırakın. Bir noktada yeniden çevirin ki iki tarafı da eşit olarak pişsin, tatlı ve tuzlu karışımı çeksin. Filetolarınızın kalınlığına göre pişme süresini ayarlayabilirsiniz. Bal, tavuklarınızın dış yüzeyini biraz karamelize edecek ve hoş bir lezzet katacaktır.

Öneri: Filetolarınızın çok ince olmaması, tavuğunuzun dışı karamelize olurken içinin sulu ve lezzetli kalmasına yardımcı olur. Bütün olarak pişirip, servis yaparken dilimlemek daha iyi bir seçim olacaktır.)

Kuzu İncik

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • Kuzu incik
  • Kereviz sapı
  • Havuç
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Kırmızı şarap
  • Tereyağı
  • Ayçiçek yağı
  • Tuz

Yapılışı

  1. Üçüncü ana yemeğimiz hem vakti hem de yeterli pişirme gücü olanlar için. Paçası etlice kuzu incikler seçin. Kuzu sevmiyorsanız, aynı tarifi dana kaburgayla da uygulayabilirsiniz. Etlerinizi tuzlayın. Fırsatınız varsa, esas pişirme aşamasına geçmeden, etlerinizi etrafa sıçratmayacak derin bir tencerede ayçiçek yağıyla mühürleyin. Ayçiçek yağının yanma derecesi yüksek olduğundan bu yağı, sadece etler yapışmasın diye kullanıyoruz. Mühürleme aşamasında derin bir döküm ya da çelik tencere seçerseniz, tüm pişirme işlerini aynı tencerede halledebilir ve bulaşık çıkartmazsınız. Aromalar da birbirleriyle hemhâl olabilir.
  2. Etlerinizi mühürleyip kenara alın. Aynı tencereye kaba doğranmış bir kaç dal kereviz sapı, bir iki havuç, soğan ve bir kaç diş sarımsak koyup kavurun. Sonra etlerinizi, etlerinizi örtecek kadar su ve kırmızı şarap ekleyip, kapağını kapatın. Orta ateşten bile biraz daha düşük bir ısı tercih ederseniz; bir kaç saat içinde lokum gibi kemiğinden kendiliğinden ayrılan etleriniz olacaktır.
  3. Pişme suyunu süzüp kaynatarak çektirirseniz ve yeterince çektiğini düşünüp altını kapattığınızda birkaç küp soğuk tereyağı atarsanız sosunuz kıvamlanacak ve lezzetlenecektir, böylelikle güzel bir et sosu elde edebilirsiniz. Et sosuna ihtiyacınız yoksa, aynı süzdüğünüz pişme suyunu bir saklama kabına koyup pilavlarda ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Kemikli bir etin yavaş pişim suyu olduğu için, bolca kolajen ihtiva ediyor olacaktır.

Öneri: Bu tür etlerle tabaklama yapacaksanız; patlıcan beğendi, patates püresi, humus gibi yancılarla eşleştirirseniz muazzam tabaklar yaratabilirsiniz.

TATLI

Creme Brulee

Üçüncü ve son konu başlığımız elbette tatlı!

Tekne mutfağında pek çok tatlıyı biraz dönüştürerek kolaylıkla yapabilirsiniz. Benim en favori tatlılarımdan olan Creme Brulee tarifiyle başlayalım. Bildiğiniz gibi, custard kısmını yapıp set ettikten sonra (yani muhallebi kısmından söz ediyorum), üzerine ince bir esmer şeker tabakası serpip pürmüzle şekeri yakarak karamelize eder ve öyle servis ederiz. Fakat üzerinde şeker yapmadan da çok hafif ve lezzetli bir tatlıdır, teknede pürmüzünüz yoksa yahut kullanması size tehlikeli gelirse böyle sunmayı tercih edebilirsiniz.

Creme Brulee için net bir reçeteye ihtiyacınız olacak. Tatlıların hemen hemen tamamı için böyle söyleyebiliriz. Tatlı işi biraz kimya işi çünkü.

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • 350 gram yağ oranı en az %35 süt kreması
  • Yarım vanilya çubuğu
  • 180 ml yumurta sarısı
  • 100 gram şeker

Yapılışı

  1. Kremayı ve ortadan ikiye kesip içindeki tohumları sıyırdığınız vanilya çubuğunuzu bir tencereye koyup orta ateşte kaynatmadan tıngırdatın. Aslında çöp olan vanilya çubuğu kabuklarını da sos tencerenize koyun ki kremanız aromayı iyice emsin. Daha sonra kabukları yeniden sıyırıp çöpe atın.
  2. Yumurta sarılarıyla şekeri güzelce çırpın. Köpürtmeden, birbirine iyice karışması gerekir.
  3. Daha sonra ısıttığınız kremayı (Zaten bu arada biraz soğumaya başlamış olacak), yavaş ve dikkatli şekilde, çırpaya devam ederek yumurta sarısı karışımınıza ekleyin. Acele etmeyin, çünkü aksi hâlde yumurta sarılarınız pişmeye başlar ve tatlınız şekerli bir omlet gibi kokar. Bunu istemediğimiz için, yavaş ve dikkatli olmalıyız.
  4. Daha sonra bu muhallebi karışımını fırına girebilecek tatlı kaplarına porsiyonlayın. Derin bir fırın kabına önce kapları dizin, fırın rafına yerleştirin, ardından kaynattığınız suyu kapların yarısına gelecek kadar derin kabın içine doldurun. Bu şekilde yapmak önemlidir, böylelikle mutfak kazalarına karşı önlemli olursunuz. Suyu tezgahta koyarsanız muhakkak dökülecektir ya da tatlı kaplarınızın içine gelecektir. Bu da olmasını istemediğimiz şeylerden.
  5. 150 dereceye ısıtılmış bir fırında (Varsa fanlı yoksa hem alt hem üst çalışacak şekilde) benmari usulü pişmesini bekleyin. Gözlemlemelisiniz. Kabı hafifçe salladığınızda biraz oynamalı ama katılaşmış da olmalı. Fırından çıktıktan sonra set olma süresi devam edecek, bunu gözetin ki çok da katı olmasın. Creamy bir kıvam Creme Brulee için olmazsa olmazdır.

Torta di Pere e Cioccolato

İkinci tatlımız bir İtalyan keki olsun; Torta di Pere e Cioccolato. Çok çikolatalı armutlu bir kek. Yapması çok kolay, genelde de herkes bu kadar yoğun çikolatalı şeylere bayılıyor.

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Malzemeler

  • 3 orta boy yumurta
  • 180 gram şeker
  • Bir tatlı kaşığı Vanilya şurubu (Mümkünse yarım gerçek vanilya çubuğu elbet daha iyi)
  • 120 gram eritilmiş tereyağı (Ben tuzlu tereyağı tercih ediyorum, hoş bir karşıtlar birliği oluşturuyor)
  • 260 gram un
  • 160 ml süt
  • 40 gram toz kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet sert armut (Yarım armut küp şeklinde, kalanlar ince dilimler halinde)
  • 1 paket (100 gram) bitter çikolata (Bıçakla enine ve boyuna ince ince doğranmış)

Yapılışı

  1. Öncelikle yumurtalarınız şekerle çırpın. İşlemin son aşamasına kadar el mikseri kullanmanız iyi olacaktır. Daha sonra reçete sırasıyla tüm malzemeleri tek tek ekleyin. Kabartma tozu eklerken ben mikser kullanmıyorum, kabartma tozu çok karıştırılmak sevmez, o aşamada kabartma tozunu ekleyip bir spatula ile karıştırmanız daha iyi olacaktır. Bütün keklerin en temel triğidir bu.
  2. Bu karışımınıza küplediğiniz yarım armutu ekleyip spatulayla karıştırın.
  3. Artık pişirmeye hazırlayabiliriz. Altına yağlı kağıt serdiğiniz, kenarlarını da tereyağıyla yağladığınız kelepçeli kalıbınıza, karışımın yarısını dökün. Sonra ince dilimlediğiniz armutlardan yassı şekilde biraz dizin. Kıydığınız çikolataların yarısını serpin. Kek karışımınızın kalan yarısını da üstüne dökün. Kalan ince kesim armutları bu defa dikine keke batırarak sizin için afili görünecek bir şekilde dizin. Üstüne de chopped hâle getirdiğiniz çikolataların kalanını dağıtarak ekleyin. 180 derecede 40 dakika pişirin. Pişme süresi fırınınızın performansına göre değişebileceğinden, almadan kürdan testi yapmak yararlı olacaktır. Kürdanda biraz çikolata parçaları olacaktır, pişmedi sanmayınız, bu kısma dikkat.

Cookie

Bir de Cookie reçetesi yapalım. İhtiva ettiği tereyağı itibarıyla tehlikeli derecede lezzetli bir kurabiye çeşidi Cookie.

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 130 gram eritilmiş tereyağı
  • 1/2 su bardağı esmer şeker
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 bardak un
  • 1 tutam tuz

Yapılışı

  1. Yumurtaları şekerle çırpıp, tüm malzemeyi karıştırmalısınız. Ardından reçeteye yazmadığım, seçimi size bıraktığım malzemeleri ekliyorsunuz. Mesela ceviz ve kurutulmuş vişne ya da parça çikolata ve kırılmış fındık gibi eşleştirmeler yapabilirsiniz. 50’şer gram gibi hesaplayabilirsiniz.
  2. Ben cookie yaptığımda, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine porsiyonlarken dondurma kaşığı kullanıyorum. Hem hızlıca porsiyonlamak mümkün oluyor, hem de birbirine eşit cookie’ler üretmiş oluyorsunuz.
  3. 180 dereceye ısıttığınız fırında 15 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Tereyağı yoğun olduğu için, fırından çıkınca ciddi bir katılaşma olacaktır soğudukça. Pişirirken bu durumu gözetin. Aksi halde fazla pişmiş cookie’leriniz bisküvit gibi olacaktır. Bunu istemeyiz.
  4. Bire bir reçeteler vermek yerine, hayatınızı kolaylaştırabilecek ve ürün işlemeye bakış açınızı geliştirecek tekniklerden yöntemlerden söz açmaya çalıştım. Dilerim bunu başarmışımdır.

Buon Appetito!

Tuğçe Kıltaç Kimdir?

Teknede Yapabileceğiniz Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri
Tuğçe Kıltaç

Aslında bir oyuncu olan Tuğçe Kıltaç, yıllarca tiyatro ve dizi setlerinde çalıştıktan sonra yaklaşık sekiz yıl önce aşçı olmaya karar verdi. Aşçılık eğitimi olmadığı halde büyük bir cesaretle Bozcaada Maya Bağevi’nin mutfağında çalışmaya başladı. Kısa süre sonra doğru dürüst tekne deneyimi olmamasına rağmen cesareti sayesinde kısa süre içinde denizlere transfer olan Kıltaç, kariyerinde öyle hızlı yükseldi ki, eğer son anda pandemi engel olmasaydı 105 metrelik boyuyla dünyanın en büyük süperyatlarından biri olan Lady Moura’nın mutfağına girmek üzereydi. Halen yurt dışında süperyatlarda şeflik yapmaya devam eden Tuğçe Kıltaç, mesleğini o kadar seviyor ki hem fiziksel hem de ruhsal ciddi dayanıklılık gerektiren mesleğini gücünün yettiği kadar yapmayı planlıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları