preloader

Dünyanın En Büyük Süperyatı

01.11.2022
Dünyanın En Büyük Süperyatı

Yazı Boyutu:

Alman tersane Lürssen tarafından 2013 yılında suya indirilen 180 metre boyundaki Azzam hâlâ dünyanın en büyük süperyatı unvanını elinde tutuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri şeyhlerinden Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ın sahibi olduğu Azzam büyük bir gizlilikle üretildi. Süperyatın içini görebilen çok az çünkü bugüne kadar hiç fotoğraf paylaşılmadı. Sadece dışarıdan çekilen fotoğraflarıyla tanıdığımız bu çok özel süperyat büyüklüğü kadar gizemiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Biz de Azzam hakkındaki 10 şaşırtıcı gerçeği sizler için yazdık.

Dünyanın En Büyük Süperyatı
  • 10 yıldır dünyanın en büyük süperyatı ünvanını elinde tutan Azzam’ın üretimi dört yıl sürdü. Lürssen Tersanesi’nin açıklamasına göre süperyatın üretimi 500 milyon dolara mal oldu. Üretim sürecinde 4.000 kişi 6 milyon saat çalıştı.
  • Azzam’ın aynı zamanda dünyanın en hızlı süperyatlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Azzam’ın sahibi siparişini verirken süperyatının, Abu Dhabi açıklarındaki özel adasına en kısa sürede ulaşmasını sağlayacak şekilde üretilmesini istemiş. Sahibinin bu isteği üzerine çok güçlü motorlarla donatılan Azzam, 33 knot hıza ulaşabiliyor. Bu kadar büyük bir gövde için bu hız olağanüstü bir durum.
  • Azzam her ne kadar dünyanın en büyük süperyatı olarak rekor kırsa da aslında projeye hiç de böyle büyük bir iddiayla başlanmamıştı. Projeye ortaya çıktığında Azzam’ın 145 metre uzunluğunda olması planlanıyordu. Ancak üretim aşamasında ortaya çıkan ihtiyaçlar ve ek talepler sonucu süperyatın boyuna eklemeler yapıldı. Ve en sonunda 35 metrelik eklemeyle Azzam 180 metreye ulaştı.
  • Hız bu kadar yüksek, gövde bu kadar büyük olunca ortaya çıkan yakıt tüketimi de acı verecek boyuta ulaşıyor haliyle. Ancak bu durumun, Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol zengini şeyhini pek de etkilemediğini tahmin edersiniz. O zaman acı veren gerçeği açıklayalım: Azzam en yüksek hızı olan 33 knot’ta seyir yaptığında saatte 13 ton yakıt harcıyor. Yakıt deposunun kapasitesi ise 1 milyon ton.
  • Hızlı gidebilmesi için çok özel ve güçlü motorlarla donatılan Azzam’ın bir seyir seçeneği daha var. “Sprint mode” olarak adlandırılan bu seyir seçeneğinde geleneksel motorlar devreye giriyor ve Azzam’ın menzili bir anda uzuyor. Bu modla Azzam 18 knot hızda, hiç deposundaki yakıtla hiç durmadan Atlantik’i rahatlıkla aşabilecek menzile ulaşıyor.
  • Azzam’ın iç tasarımıyla ilgili neredeyse hiç bilgi yok. Bugüne kadar içinden tek bir kare dahi fotoğraf yayınlanmadı. Sahibi mahremiyete çok önem verdiğinden süperyatın açık alanları da oldukça az. Ama elbette diğer süperyatlar gibi spor salonu, spa, yüzme havuzu, sinema gibi birçok lüks özelliğe sahip. Ancak Azzam’da diğer süperyatlardan çok farklı bir özelliği var. O da kapalı golf sahası.
  • 18 kamarası bulunan Azzam’da 36 misafir ağırlayabiliyor. Onlara hizmet eden mürettebat sayısı ise 70-80 civarında. Yani bir misafire en az iki tane mürettebat düşüyor. Dolayısıyla Azzam, toplamda 100’den fazla kişinin aynı anda konaklamasını sağlayabiliyor.
  • Azzam’ın içinden fotoğrafları bugüne kadar hiç görmedik ama paylaşılan bilgilere göre bugüne kadar hiçbir yatta görülmemiş büyüklükte bir salona sahip. 29 metre boyunda ve 18 metre genişliğindeki salonda bir tane bile sütun yok ve dev pencereler sayesinde deniz manzarası tamamen içeride. Azzam’ın tasarım ekibinden Mario Pedol, salonda sütun kullanılmamasının üretim sürecini en çok zorlayan ayrıntılardan biri olduğuna dikkat çekiyor. Bu arada hemen belirtelim. Okyanuslarda seyir yapabilme kapasitesine sahip Azzam’ın dev pencerelerinin fırtınalara dayanıklı olması gerekiyordu. Bu yüzden süperyatın 7 santimetre kalınlığındaki camları İtalya’da özel olarak üretildi.
  • Böyle görkemli bir yatın içerisinde büyük şatafatın olması da şaşırtıcı değil. Süperyatın içini görenlerin sızdırdığı bilgilere göre Azzam’ın mobilyalarının tümüne sedef kakma uygulandı. Bu öylesine büyük bir üretimdi ki Azzam’daki sedef kakmaların dünyada tüm bir yılın üretimine eşit olduğu söyleniyor.
  • Azzam’da motorun yarattığı titreşimin ve sesin önlenmesi için azami çaba sarf edildi. Bu konudaki en dikkat çekici ayrıntılardan biri de salondaki dev avizeyle ilgili oldu. Tasarım ve mühendislik ekibi kocaman ve görkemli avizenin seyir sırasında kesinlikle titrememesi ve ses yapmaması için özel bir yazılım üretti. Her şart altında bu yazılımı test eden ekip en sonunda avizenin hiçbir şekilde çınlamaması sağladı.
Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları