preloader

En Yeni Otomobil Teknolojileri

En Yeni Otomobil Teknolojileri

Yazı Boyutu:

Otomobillere entegre edilen her yeni teknoloji kullanışlı olmadığı gibi bazı teknolojiler de dönemin trendlerine uygun olmaması durumunda size bir otomobil aldırmada etkili olabilir!

Otomobiller ve teknolojiler ayrılmaz iki kavram. Önceki yüzyılın başlarında daha fiziksel ya da diğer bir deyimle mekanik teknolojilerdeki gelişim otomotiv sektöründe etkili olurken, bilgisayarların etkinliğiyle bu durum dijitalleşmenin egemenliğine yerini bıraktı. Günümüzde otomobiller adeta yürüyen bir bilgisayar ya da bir yazılım üssü gibi hareket etseler de esas olan insanların çok daha güvenli, konforlu ve verimli bir biçimde mobilite sağlamalarına yardımcı olmaları. Bunu yaparken de yeri geldiğinde en sevdiğimiz müziği dinleyebilmek, belki sürüşün biraz otonom olması ya da anahtarımızı nereye koyduğumuzu bilemediğimizde kapıların kendiliğinden açılabilmesi gibi özelliklerin olması bu teknolojilerin güzelliği değil mi? Gelin, son dönemlerde hayatımıza giren ya da girmek üzere olan bazı otomobil teknolojilerine bir göz atalım.

1

Elektronik Gövde Kontrol Teknolojisi

Elektronik gövde kontrol teknolojisi, otomobil sektöründe yol tutuşu ve konforu yeni bir boyuta taşıyan yenilikçi bir teknolojidir. Bu sistem, aracın süspansiyonunu elektro hidrolik aktüatörler ve sensörler aracılığıyla sürekli olarak izler ve ayarlar. Aracın önündeki kameralar ve derinlik sensörleri yoldaki çukurları, tümsekleri ve eğimi algılar. Bunun ardından aracın her bir tekerleği bağımsız olarak optimize edilerek yol bozuklukları absorbe edilir. Böylece yoldaki konfor artar ve sürüş daha dengeli hale gelir. Bu teknoloji aynı zamanda dinamik bir yol tutuşu sunarak virajlarda daha fazla tutunma sağlar ve aracın stabilitesini artırır. Elektronik gövde kontrol teknolojisi, otomobil üreticilerinin lüks ve konfor odaklı modellerinde sıkça kullanılan bir sistem.

2

Otomatik Park ve Park Yerinden Çıkma Asistanları

Pek çoğumuz için otomobili park etmek tam anlamıyla bir kabustur. Özellikle de dar bir alan ve çevremizde bizi bekleyen diğer sürücüler varken… Bu sebeple yeni nesil otomobillerin kendi kendine park edebildikleri sistemler oldukça popüler. İlk aşamada sadece sağ tarafa doğru paralel park yapabilen bu asistanlar, zaman içerisinde aracın sol bölümünü de tarayarak park edebilme imkânı sunmaya başladı.

Her geçen gün kapsamı arttırılan bu asistanlar günümüzde dikey park etme, dikey veya paralel olarak park yerinden çıkma ve hatta park öncesindeki belirli bir mesafeyi hafızasında tutarak “girdiği gibi çıkma” özelliklerini sunuyor. Özellikle bu son donanım, özellikle ilk olarak BMW 3 Serisi’nde denendiğinde adeta ağızları açıkta bırakmıştı.

{50509}

3

Apple Car Play

Telefonlarımızdan vazgeçemiyoruz. Ne yazık ki otomobil kullanırken de telefonumuza bakmamız gerekiyor. Çünkü telefonlarımız artık navigasyondan iletişimin farklı türlerine kadar geniş bir alanda hizmet almamızı sağlıyor. Bir de telefonların ekranlarındaki ara yüzlere o kadar alıştık ki, farklı bir göstergede kontrol etmekte zorlanıyoruz. İşte bu sebeple otomobilimizin multimedya ekranında telefonumuzun görünmesini sağlayarak telefon özelliklerini kullanabilmek son yılların en pratik teknolojilerinden biri oldu. Bu sayede telefonumuzu elimize almadan ya da herhangi bir kablo kullanmadan otomobilimize entegre edebiliyoruz. Böylece otomobilimizi kullanırken dahi dikkatimizi yoldan ayırmadan telefonun navigasyon özelliğinden faydalanabilir, gelen çağrıları rahat bir şekilde cevaplayabilir, mesajları okuyabilir ve müzik dinleyebiliriz.

4

Aktif Arka Kanat Teknolojisi

Otomobil teknolojilerinin geliştirilmesinde büyük rol oynayan Formula 1’deki DRS sistemine benzeyen bu teknoloji özellikle süper spor otomobillerde kullanılıyor. Düzlüklerde otomobilin rüzgar direncine minimum etki ederken frenleme anında paraşüt etkisi oluşturarak otomobilin yavaşlamasına, virajlarda ise otomobilin yere basma kuvvetini artırarak otomobilin daha iyi yol tutmasına yardımcı oluyor. Genelde bu ayarlamaları otomobil kendisi yaparken, bazı pist versiyon otomobiller sürücüye bu ayarı yapma imkanı vererek sürüş keyfini artırmayı amaçlıyor. Bu teknoloji, Formula 1’in sadece bir spor dalı olmayıp otomobil endüstrisi için ne kadar önemli bir geliştirme alanı olduğunu gözler önüne seriyor.

{150920}

5

Hareketli Arka Aks Teknolojisi

Hareketli arka aks teknolojisi, otomobil sektöründe manevra kabiliyetini ve ileri sürüş performansını artırmak amacıyla geliştirilen bir inovasyondur. Bu teknoloji, arka aksın bağımsız olarak yönlendirilmesine imkân tanır. Araç düşük hızlarda veya dar alanlarda manevra kolaylığı sağlamak için arka tekerlekleri ön tekerleklere karşı ters yönde döndürebilir. Bu sayede, aracın dönüş yarıçapı azalır ve aracı park etmek veya park alanından çıkarmak kolaylaşır. Aynı zamanda, yüksek hızlarda arka tekerleklerin ön tekerleklere paralel şekilde hareket etmesi, daha iyi bir yol tutuşu ve stabilite sağlar. Hareketli arka aks teknolojisi, otomobil üreticilerinin büyük SUV’lerden spor otomobillere kadar geniş bir yelpazede kullandığı bir sistem.

6

Geri Sürüş Asistanı

Otomobili park etmek ya da park yerinden çıkarmak için komplike hamleler yapmak durumunda kalanlarınız vardır. Diyelim ki kapalı otoparkınızda sütunlar arasında manevralar yaparak dar bir alana park ettiniz. Ya da tek yönlü çiftlik evinizin garajında ağaçlarla dolu rotanızdan evinize ulaştınız. Aynı sürüş rotasını geri geri çıkmak zorundasınız. Bütün park sensörlerine rağmen bu işlevi neden siz yapasınız ki? Geri Sürüş Asistanı işte bu noktada sunulmaya başlanan muhteşem bir donanım. Yolun son 50 metresini hafızasında tutan sistemi devreye aldığınızda, park yerine girdiğiniz hamlelerin aynısı, ters yönlü olarak geri geri gerçekleşir. Bu durumda oluşabilecek kazalara karşı park sensörleri sürekli devrede olan aracın rotasına bir engel çıktığında kendi kendine fren yapar. Elbette, siz aracınızı park ettikten sonra belki bazı şeyler yerinden oynamış olabilir!

{46304}

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları