preloader

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Yazı Boyutu:

2012 senesinden beri Ayvalık’ta yaşayan Emine Boyner Kürşat, Ayvalık ve Cunda rehberini OGGUSTO’ya özel anlattı.

Lise yıllarından itibaren sanat eğitimi alan Emine Boyner Kürşat, doğayla iç içe naif bir hayat sürmek üzere 2012 senesinden beri Ayvalık’ta yaşıyor. Burada Atölye Patika adında bir sanat atölyesi açan Boyner Kürşat, ahşap boyama ve seramik gibi el sanatlarının yanı sıra zeytinyağı ve sabun gibi doğal üretim teknikleri ile ilgileniyor. Emine Boyner Kürşat, Ayvalık ve Cunda’nın en sevdiği yerlerini OGGUSTO okuyucuları ile özel olarak paylaştı.

Nerede Kalınır?

“Cunda Adası’ndaki Sobe Otel çok keyifli. Ayrıca servisle ulaşım sağladıkları harika bir plajları da var Paterica'da. Sobe, sonbahar aylarında özellikle çok keyifli olur diye düşünüyorum. Ayvalık'ta yaşadığım için konaklamam gerekmedi bu zamana kadar. Fakat ziyaret ediyor olsaydım burada konaklamak isterdim.”

Otel Sobe, 1900'lü yılların başlarına kadar Rum’ların yoğun olarak yaşadığı ve kendine has mimarilerini oluşturdukları Cunda Adası'nın merkezinde denize ve sahildeki restoranlara 50 metre mesafede yer alıyor. Eski zamanlarda şaraphane olarak kullanılan bir yapının kalıntılarından ve eski fotoğraflarından yola çıkılarak otel olarak tasarlanıp yeniden inşa edilmesi ile bugünkü şık ve konforlu halini alan otel, her biri farklı döşenmiş 7 odası ile 12 ay boyunca hizmet veriyor. Cunda Adası'nın tabiat parkı içindeki en sakin bölgesi olan Pateriça'daki özel plajı ile de konuklarına adanın güzelliğini her hali ile yaşatıyor.

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Kahve ve kahvaltı için nereye gidilir?

“Cunda Adası’nda kahve için çok güzel ve keyifli yeni mekanlar var. Sevdiklerimden biri Orman. Ayna ise kahvaltı icin vazgeçilmez. Biberli, cevizli bir kahvaltı ezmeleri var, sırf onun için bile gidilir.”

Orman Coffee Coctail

Orman Coffee Cocktail, 100 yılı aşkın süredir varolan bir binanın 2016 yılında restore edilmesi ile hizmet vermeye başladı. Nisan ve Ekim ayları arasında açık olan Orman'ın menüsünde her çeşit soğuk ve sıcak kahve çeşitleri mevcut. Kahvelerin içine tercihen eklenmesi istenen lezzetlendiriciler de yine el yapımı. Meyveli smoothie, milkshake ve limonata da yine el yapımı üretim ile servis ediliyor.

Ayvalık ve Cunda’da Gezilecek Yerler?

“Hem Ayvalık, hem Cunda yürüyerek gezilmeli bence. Ben yön duygusundan epey yoksun bir insan olduğumdan hala Ayvalık sokaklarında kaybolurum. Fakat eski binalar ve sokaklar kaybolup keşfetmeye değer. Cunda Adası’nınsa en sevdiğim yanı ara sokaklardan çıkıp biraz yürüyünce muhteşem güzellikteki tabiat parkına, zeytin ormanlarına kavuşabiliyor olmak. Ada olmasının bir başka güzelliğiyse denizi hep bir yanında hissetmek.”

“Adalar Kenti” olarak bilinen Ayvalık’ta yer alan ve emsalsiz bir doğa harikası olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, irili ufaklı toplam 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları’nın 20’sini kapsıyor. Adaların çevrelediği körfezin oluşturduğu görsel peyzaj ile tarihi kilise ve manastırları, geleneksel mimarinin oluşturduğu eski kent dokuları ve geleneksel yaşam biçimini oluşturan taş evleriyle birinci derece doğal sit alanı. Deniz canlıları ve doğal çeşitlilik kadar doğal, kültürel ve arkeolojik değerler bakımından da Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı eşsiz kılıyor.

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Nerede Denize Girilir?

“Denize genelde plajdan değil de, denize açılıp küçük adalarda girmeyi seviyoruz. En çok da Kara Ada’yı severim. Yazları tur teknelerinden dolayı adalarda sükunet bulmak zor oluyor gündüz saatlerinde. Aşırı yüksek sesli müzik ve kalabalık gürültüsü bazen daraltıyor; fakat saati iyi denk getirince ve herkesin dönüş saatini yakalayınca, deniz de keyifli ve sakin oluyor. Adaları iyi tanıyınca da zaten kalabalıktan kaçmak için her zaman başka bir alternatif bulunuyor. Denize girmek icin muhteşem güzel adacıkları var Ayvalık'ın. Hepsi başka güzellikte. Çıplak Ada, Ilyosta ve Maden bunlardan birkaçı.”

Ayvalık ilçesine bağlı olan ufak yapıda 22 tane ada bulunuyor. Bu adaların en büyük olanı Cunda Adası, 1964 senesinde bir köprü ile Lale Adası'na oradan da ilçe merkezine bağlanmış. Bu köprü aynı zamanda Türkiye'de yapılmış ilk boğaz köprüsü olma özelliğini de taşıyor. 2. büyük ada ise Çıplak Ada. Bu adada koyunlar varken canlı yaşamı olan diğer bir ada ise Şirinkent mevkisinin açıklarında bulunan Kara Ada. Adalar içerisinde turistik ve tarihi öneme sahip bir diğer ada da Tımarhane Adası. Bu adayı Türkler eski dönemlerde Taşlı Manastır ismi ile de adlandırmış. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü dönemlerde Ayvalık'ta ikamet eden Rumların içecekleri fazla kaçırması sonrası, esen sert rüzgarı ile akıllarını başlarına getirmeleri için sürgün edildikleri bir yer olduğundan bu isim ile anılmış.

{771968}

Bir turist olsanız nereden ve ne alırdınız?

“Turist olsam da olmasam da almayı en sevdiğim şeyler ismini bilmediğim birkaç yemeni dükkanından pamuklu oyalı yemeniler almak. Eski eşyaları çok fazla sevmesem de antikacı dükkanlarından cam şişe bakmayı da çok seviyorum. Belki turist olsaydım bu dükkanlara daha sık gider alışveriş yapardım.”

Hala Gümrük Müdürlüğü’nün binasının bulunduğu, geçmişte gümrük işlemlerinin yapıldığı meydan, günümüzde Antikacılar Çarşısı olarak biliniyor. Bir pasajın içerisinde yan yana sıralanan dükkanlarda çevirmeli telefonlar, kıyafetler, tel dolaplar, takı ve süs eşyaları gşbş birçok farklı antika eşya satılıyor.

Mutlaka deneyimlenmesi gereken şey nedir?

“Zeytin hasatı! Ayvalık'a zeytin hasat zamanı gelip günü zeytin arasında geçirmek, zeytin toplamak, bence buranın olmazsa olmazı. Denizin keyfi de çok ayrı tabi; ama buraya gelmişken buranın tüm kültürünü ve tabiatını besleyen zeytin ağaçlarıyla mutlaka vakit geçirilmeli derim.”

Ayvalık bir ”zeytin diyarı” ve “zeytinyağı ülkesi.” Bir başka deyişle, zeytin ve zeytinyağı Ayvalık için kültürel bir zenginlik… Kentin dört bir yanını kuşatan ve sayıları iki milyonu aşan zeytin ağaçları aynı zamanda pek çok insanın en önemli geçim kaynağı… Günün değişen ışıklarıyla parıldayan ve doğa harikası bir örtüyü andıran bu ağaçlar yüzyıllar önce “delice” olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının aşılanmasıyla oluşmuş. Ayvalık zeytini kendine özgü karakteristik özelliklerini yörenin toprak yapısından, Kazdağları’ndan geçip zeytin bahçelerine uzanan hakim kuzey rüzgarından ve zeytinlik alanı oluşturan hafif eğimli, tarıma elverişli doğasından alıyor. Zeytin toplama şekilleri ise binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmedi. Elle toplanıyor ya da silkme yöntemi kullanılıyor. Hasat etkinlikleri ise bu sene de yine kasım ayı başında gerçekleştirilecek.

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Nerede ve ne yenilir?

“Sızmahan Otel’in restoranında denize nazır, güzel bir manzaraya karsı çok lezzetli ve özgün mezeler yiyebilirsiniz. Yaratıcı olup aynı zamanda bir yemeğin yapılma usulünü, raconunu da bozmayan, samimi bir mutfak. Ayrıca otel ve restoran ekibi de çok tatlı insanlardan oluşuyor. Ayna, yıllardır kendimizi evimizde gibi hissettiğimiz, zeytinyağlı muhteşem yemeklerin her gün mutfaktan tazecik çıktığı, samimi bir yer. Hep de güzel bir müzik tıngırdar arka fonda. Kışın sobası yanar. Cunda'da rakı balık sorsalar da Körfez Restaurant derdim.”

1908 yılında Osmanlı döneminde zeytinyağı fabrikası olarak hizmete açılan ve 100 yıl sonra restorasyonu yapılarak hizmete açılan Sızmahan Otel, önündeki doyumsuz Ayvalık panoraması, tarihi dokusu ve otantik ortamıyla zevkli saatler yaşatıyor. Deniz kenarında gün boyu dilediğinizi içebilir, nefis ızgara, zeytinyağlı çeşitleri ve deniz ürünlerinden yiyebilir, gecenin geç saatlerine kadar içeceklerinizi yudumlarken müzik dinleyebilirsiniz.

Cunda’nın en iyi happy hour mekanı sizce neresi?

“Cunda Adası’nda Cunda Oteli’ndeki Quaff Pub happy-hour için en keyifli mekan. Deniz kenarında, hem güzel manzara, keyifli muhabbet alanları ve kum üzerinde her akşam yanan ateşle çok güzel bir mekan.”

Cunda Otel bünyesinde yer alan Quaff Pub eşsiz sahilinde, denizin kenarında ve kumun üzerindeki konumuyla misafirlerine adaya özgü lezzetler sunuyor. Günün dilediğiniz zamanında tercih edebileceğiniz Quaff Pub, gün boyu özel koyundaki plajında deniz, kum ve güneşin keyfini çıkartıp, akşam sahilinde kumun üzerinde güzel müzik eşliğinde birbirinden lezzetli yöresel ot ve mezelerin tadına varabileceğiniz bir yer.

Ayvalık ve Cunda Rehberi: Emine Boyner Kürşat

Müzik dinlemek için nereye gidilir?

“Müzik dinlemek icin gidilebilecek mekan bilmiyorum doğrusu. Konser sorarsanız da Ayvalık Müzik Akademisi’nin (AIMA) binasında yaz aylarında çok güzel konserler olabiliyor.”

AIMA, 1998 yılında Prof. Filiz Ali tarafından kurulduğundan beri, genç müzisyenlerin ufuklarını ve müzik kariyerlerini genişleterek eğitimlerini teşvik etmek yolunda öncülük görevi üstleniyor. Ağırlıklı olarak yaylı çalgılara odaklanan müzik ustalık kursları her yıl yaz ve sonbahar dönemlerinde Ayvalık’ta düzenleniyor. Türkiye’den, Avrupa’dan, hatta Yeni Zelanda gibi dünyanın öbür ucundan gelen öğrenciler, bu güzel Ege sahil kentinde uluslararası seçkin öğretmenlerle 8-10 gün boyunca yoğun bir şekilde öğrenme, çalışma ve ustalık kursları sonunda verecekleri konserler için bir araya geliyorlar.

Ayvalık ve Cunda’nın en iyi pastanesi sizce neresi?

“Ayvalık'ın birkaç meşhur pastanesi var. Eminim meraklısına sorsanız bir sürü sıralar. Ama ben pek pastane yiyeceklerine zaafı olan biri değilim; bana meze deyin, işte tabak tabak yiyebilirim. Ama Ayna'da Ezgi'nin harika tatlıları, zaman zaman yaptığı unsuz ve şekersiz ve bir o kadar lezzetli pastalar tüm kilolara değer herhalde.”

Ayna, yerel malzemeler kullanan; sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye çalışan; içinde sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunan hiçbir paket ürün satın almayan gastronomik dozu yüksek Cundalı bir yeme-içme-oturma mekanı. Yemeklerini sadece Ayvalık sızma zeytinyağı ve teryağı ile pişiren mekan, Ege’nin naifliğini tabaklarına yansıtırken acele etmiyor, değer bilerek hareket ediyor.

Ayvalık ve Cunda’da yapılmadan dönülmemesi gereken şeyler?

“Zeytin arasında keyif veya yürüyüş yapmadan dönmeyin. Hatta hasat zamanını denk getirebilirseniz, bir ağaçla baş başa kalıp üç beş zeytinini toplamadan dönmeyin.”

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları