preloader

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Yazı Boyutu:

Ismarlama, yani tamamen size özel olarak dikilmiş bir kıyafet büyük bir lüks. Ve söz konusu takım elbise olduğunda başka hiçbir şey bunun üzerine geçemiyor. Kim adeta ikinci derisi haline gelen bir kıyafetin vücut proporsiyonu ve karakteri ile uyumlu olmasını istemez ki…

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri
Kağan Gökalp

Hikayesi neredeyse 100 yıl öncesine dayanan; fakat 1950’ler ile gelişmeye başlayan hazır giyim sektörünün terziliğe yeni bir anlam kazandırması ile özel bir yerde konumlanan kişiye özel dikimi bu işi yaklaşık 10 senedir ustalıkla yapan Milimetric’in kurucusu Kağan Gökalp ile konuştuk.

Mağazada denerken bir takım elbisenin veya gömleğin üzerinize çok iyi oturduğunu düşünseniz de onlar bir şekilde ısmarlama olarak dikilmiş bir parçanın yerini tutmuyor. Bunun temel nedeni nedir?

Mağazada denediğinizin bir takım elbise veya gömleğin sizin üzerinize tam olarak oturmamasının temel nedeni size özel kalıp çıkarılmamasındandır. Terziliğin en üst ekolü olarak kabul edilen bespoke tailoring’de size özel kalıp çıkarılır. Kamburunuz mu var hafif, omuzunuzun bir tarafı diğerinden daha mı düşüktür, kollarınız nispeten uzun mudur? Kalıp tüm bu vücut özellikleriniz ve anatominiz dikkate alınarak çıkarılır. Kısaca stoktaki takım elbise veya gömlek sizin vücudunuza uyarlanır hazır giyimde. Ismarlamada ise sıfırdan sizin için bir takım veya gömlek yaratılır.

Ismarlama olarak dikilen bir takım elbiseyi veya gömleği özel kılan sadece beden uyuşması mıdır?

Ismarlama olarak dikilen bir takım elbise veya gömleği özel kılan sadece beden uyuşması değil. Kullanılan kumaşın kırışmaya dayanıklılığı, hafifliği, nasıl bir ortamda kullanılacağı, gömlek yaka ve ceket telası, vatka, astar, düğme gibi kullanılan ara malzemeler; bunların teker teker çok büyük önemi vardır. Esasen ısmarlama giyimde şeytan ayrıntıda gizlidir.

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Bir erkek sizden kendisi için takım elbise veya gömlek tasarlamanızı istediğinde ona hangi soruları soruyorsunuz?

Bir erkek bizden takım elbise veya gömlek tasarlamamızı istediğinde ona kıyafeti nasıl bir ortamda giyeceğini, mesleğini, hangi tip kumaşlardan hoşlandığını, nasıl bir imaj oluşturmak istediğini, rahat bir kesim mi yoksa dar bir kesimden mi hoşlandığını ve daha bunun gibi birçok sorular soruyoruz. Kimi müşteri tüy gibi hafif kumaş ister, kimi az kırışan, kimi astarsız ceket ister. Örneğin; reklamcı ise yaratıcılığını vurgulayan iddialı renk ve kesim ister, bankacı ise saf ve dürüstlüğü simgeleyen beyaz gömlekten şaşmaz, lacivert takım elbise tercih eder. Kısacası işin felsefesi şu soru sorarken; kıyafet sizi taşımasın, siz kıyafeti taşıyın. Mesleğinize, hayat tarzınıza, kişiliğinize ve nasıl bir ortamda giyeceğinize uygun olmalı tercihleriniz. Biz sadece doğru yönlendirmeye çalışıyoruz.

Terzilik biraz da eldeki anatomi ile sihirbazlık yapmak gibi. Söz konusu bu anatomiyi mükemmel göstermek olduğunda izleyicilerinizi etkilemek için hangi numaraları yapıyorsunuz?

Evet doğrudur terzilik biraz da sihirbazlıktır. Milimetric’e özel kesimlerle biz müşterilerimizi olduğundan uzun gösteren kesimler yapıyoruz veya şişman ise daha zayıf gösteriyoruz. Bir omuzu diğerinden düşükse onu saklıyoruz. Göbeği varsa olabildiğince saklamaya çalışırız. Belini ve basenini daha ince gösteririz. Dar omuzu daha geniş gösteririz. Bacak boyunu daha uzun gösterebiliriz.

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Dikim süreci hangi aşamalardan oluşuyor?

Dikim süreci için önce ölçü alıp kumaş beğendiriyoruz. Sonra 3 provamız var. Birincisi, kumaşa henüz kol takılmadan yapılan prova (kumaş yelek halinde). İkincisi, kol provası. En sonuncusu da müşteri teslim almadan bitmiş takım elbiseyi giydirip son bir kez bakıp öyle teslim ediyoruz. Gömlekte ise kumaşlar seçildikten sonra ölçü alınıp yaka modeli belirlenip 1 hafta sonra dikilen bir gömlek üzerinden prova yapıyoruz. Biz ve müşteri beğenip onayladıktan sonra diğer gömlekleri dikiyoruz. Ürünlerimizin tümü elde dikilir.

Doğru kumaşı/rengi/deseni ve ona uygun aksesuarları (düğme gibi) nasıl belirliyorsunuz?

Doğru kumaş ve ona uygun aksesuarlar belirlenirken zevk ve kullanım alanı önemli. Örneğin; ceket astarında müşterilerimiz ya ceket kumaşına yakın tonlarda astar tercih ederler ya da kontrast. Lacivert kumaşa bordo astar örneğin. Düğme renkleri de genelde ceket rengi tonunda veya bir iki ton koyu olur. Ancak desenli bir ceket ise ve içinde birkaç renk var ise, içindeki renklerin aynısı veya benzeri düğme rengi de tercih edilebiliyor. Gömlekte ise genelde sedef düğme tercih ediliyor. Renkli düğme kullanılacaksa iki ton koyu renk tercih edilir. Mavi gömleğe lacivert düğme gibi. Aynı mantık isim baş harf işleme rengi için de geçerli.

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Ismarlama bir takım elbisenin ve gömleğin ortalama maliyeti nedir?

Ismarlama gömlek fiyatlarımızda en çok tercih edilen fiyat aralığı 375-450 fiyat aralığıdır. Takım elbise fiyatlarımızda ise 5,000-6,500 fiyat aralığı tercih ediliyor.

Takım elbiselerin bakımı giyeni düşündüren bir konu. Bu konuda tavsiyeleriniz neler oluyor?

Takım elbise bakımı çok önemli. Kuru temizlemeciniz çok önemli. Eğer kullandığı malzeme kaliteli değilse ve onu değiştirmeden üst üste çok kullanırsa, takım elbiseniz birkaç yıkamadan sonra mahvolur. Kuru temizlemecinizi çok iyi araştırıp öyle seçin. Gömleklerinizi ise asla kuru temizlemeciye vermeyin; siz evde makinede 30 dereceyi geçmeyecek şekilde kendiniz yıkayın.

Kişiye Özel Takım Elbisenin İncelikleri

Önümüzdeki sezon takım elbise ve gömleklerde bizi hangi kumaşlar, desenler ve modeller karşılayacak, birkaç ipucu verebilir misiniz?

Önümüzdeki sezon tüvit ve flaneller çok ön planda olacak. Kruvaze kesimin ağırlığını daha da çok hissedeceğiz. Astarsız veya çeyrek astarlı hırka-ceket tarzı modeller, jersey ceket kumaşları, kırışmaya daha da dayanıklı, daha da hafif kumaşlar önümüzdeki sezonun trendleri arasında. Gömleklerde pötikare ve kareli, ceketlerde kareli desenleri daha çok göreceğiz. Gramajlı, koton kanvas pantolonlar ofis ortamlarında kendilerine daha çok yer bulacaklar. Desenli ceketler yine düz pantolonlar ile kombinlenecek. Tek kruvaze ceketler yine revaçta olacak.

Gömleklerde ise yakalar yine küçük, beyaz gömlek hakimiyeti yine olacak, mısır pamuğu gibi malzeme kalitesi ve işçiliğine daha çok önem verilecek, kol düğmeli gömlek yine çok az, bedene çok oturan gömlek modelleri biraz rahatlıyor yeni sezonda.

Ve son olarak; İtalyan stilini mi, İngiliz stilini mi daha çok seviyorsunuz, neden?

İtalyan tarzını da, İngiliz tarzını da ayrı ayrı severim. Tebeşir çizgili bir takım elbise diktireceksem, İngiliz tarzı kruvaze diktirmeyi tercih ederim. Pantolon hafif bol, hatta tek pile ve duble paça olabilir. Kruvaze ceketin yakası da biraz daha sivri olabilir. Ancak örneğin; yüzde yüz kaşmir spor bir ceketi bedene oturan tarzda astarsız İtalyan kesimi olarak tercih ederim. Altına da kışlık pilesiz düz paça koton bir pantolonun yine İtalyan tarzı olmasını tercih ederim.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları