preloader

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

04.04.2023
Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Yazı Boyutu:

Dünyanın yaşayan en pahalı sanatçıları kimler bilmek ister misiniz. İşte dünyanın en ünlü müzayede evlerinde, eserleri en pahalı olan sanatçılar ve eserleri.

Sanatçıların yaşadıkları dönemde itibar görmediklerini sık sık duyuyorsunuzdur. Ancak, aşağıda sizlerle buluşturduğumuz 10 sanatçı için durum çok farklı. Onlar, yaşadıkları dönem içerisinde bilinen, tanınan ve astronomik rakamlarla da ödüllendirilen isimlerden… Müzayede satışlarına göre derlediğimiz yaşayan “en pahalı sanatçıları” birlikte tanıyalım.

Jasper Johns, Flag – 110 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Dünyanın yaşayan en pahalı sanatçısı olan Jasper Johns, Amerikan bayrağının 40’tan fazla versiyonunu yaptı. 1958’den kalma bu özel parça ise, 2010 yılında Amerikan fon yöneticisi Steven A. Cohen’in koleksiyonuna girdi. 110 milyon dolara satılan tablo yaşayan bir ressamın yaptığı en pahalı tablo olarak ilk sıradaki yerini koruyor.

Jeff Koons, Rabbit – 91,1 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Jef Koons’un Rabbit’i, 2019 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde, öngörülen fiyatın %80 üzerinde bir toplam tutara ulaşarak, 91.1 milyon dolara satıldı. 91 cm boyutundaki paslanmaz çelikten üretilmiş olan tavşan heykeli, 1986 yılında üretildi. Koons’un sanatseverleri ikiye bölen bir sanatçı olduğunu da ekleyelim. Eserlerini “kitsch” olarak nitelendirerek, orijinallikten uzak olduğu yorumunda bulunanlar varken, eserlerinin 21. yy kültürünü sembolize ettiğini ve bu sebeple de mevcut ünvanını hak ettiğini düşünen sanatseverler de mevcut.

David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) – 90,3 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Hockney’in 1972 yılına ait eseri “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)”, Christie’s Müzayede Evi’nin 2018 yılında New York’da gerçekleştirdiği satışta 90.3 milyon dolara alıcı buldu. 1960’lı yıllarda Amerika’ya taşınmış olan Avrupalı sanatçı Hockney, eserlerinde her iki kıtayı da temsil etmesi açısından sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Müzayede Evi’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası ve güncel sanattan sorumlu başkan yardımcısı da bu durumu teyit ediyor. Alex Rotter, sanatçının pop-art tablosunun “hem Avrupa, hem Amerika bakış açısını aynı anda yansıtması” bakımından çok önemli olduğunu vurguluyor.

Jasper Johns, False Start ​​– 80 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Jasper Johns’un 1959’da yaptığı yağlı boya tablo en pahalıya alıcı bulan resimler arasında. Eser, Ekim 2006’da Richard Gray aracılığıyla özel koleksiyoncu, yatırımcı ve hayırsever olan Anne ve Kenneth Griffin’e özel bir satışla 80 milyon dolara satın alındı.

Beeple, EVERYDAYS THE FIRST 5000 DAYS69,3 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Beeple, gerçek ismi ile Mike Winkelmann’ın NFT eseri, 69.3 milyon dolara alıcı bularak en pahalı dijital eser ünvanını kazandı. Winkelmann, 2.5 milyon takipçiye sahip sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleştirdiği “Everydays” projesi ile, 2007 yılından beri her gün yeni bir dijital eser paylaşıyor. Christie’s bu paylaşımların ilk 5000 gününün kolajını, gerçekleştirdiği online müzayedesinde kripto para ödemesi kabul ederek sattı ve ilk kez kripto para ödemesi kabul eden geleneksel müzayede evi oldu. Basılı bir eserini daha öncesinde sadece 100 dolara satılabilmiş olan Beeple’ın bu başarısı, sanat alanındaki dijital dönüşüme ayna tutuyor.

Sacha Jafri, The Journey of Humanity – 62 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

İngiliz ressam Jafri’nin “The Journey of Humanity” isimli eseri, Dubai’deki Leila Heller Gallery’de 62 milyon dolara satıldı. Covid sürecinde kaldığı Dubai’deki Atlantis, The Palm Otel’den ayrılamadığı için, otelin balo salonunu atölyesine çeviren Jafri, 7 ay süresince burada kalarak eserini tamamladı. 300’den fazla boya katmanı ile oluşturulan eser, yaklaşık dört basketbol sahası büyüklüğünde ve dünyada yer alan en geniş tuval resim olarak Guinness Dünya Rekoru’nu elinde bulunduruyor. Sanatçı’nın gelirlerini UNICEF ve UNESCO gibi kurumlara çocuklar yararına paylaştığı da biliniyor.

Jeff Koons, Balloon Dog (Orange) – 58,4 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Jeff Koons’un “Balloon Dog (Orange)” adlı çalışması, 2013 tarihinde New York’taki Christie’s Post-War ve Contemporary Art Evening Sale’de 58.4 milyon dolar karşılığında satıldı. Sanatçının “Balloon Dog” serilerinden biri olan bu çalışma ayna cilalı paslanmaz çelikten yapılmış ve turuncu yarı saydam bir kaplama ile kaplanmıştır.

Ed Ruscha, Hurting the Word Radio #2 – 52,4 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Christie’s Müzayede Evi’nin 2019 yılında gerçekleştirdiği satışta, 30 – 40 milyon dolar değerleme ile satışa sunulan 1964 yılına ait “Kelime” eseri, 52.4 milyon dolara alıcı bularak, Ruscha için bir rekor oldu. Bu rakam, 60 yılların en ünlü sanatçılarından Ed Ruscha’nın ününü koruyarak, 2000’li yıllara da taşıdığını gösteriyor. Ed Ruscha, Andy Warhol ve Roy Lichtenstein’dan bağımsız olarak Pop Art akımına Los Angeles’da kendi yorumunu katıyor ve en çok ‘Kelime’ ve baskıları ile tanınıyor.

Gerhard Richter, Abstraktes Bild (599) – 44,5 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Dresden doğumlu Alman sanatçı Richter’in 1986 yılına ait “Abstraktes Bild” isimli eseri, 2015 yılında Sotheby’s Londra’da 46.3 milyon dolara alıcı buldu. Soyut çalışmaları ile ön plana çıkan Richter ile ilgili sıra dışı bir anekdot da paylaşalım. Verdiği röportajda, eserlerine ödenen yüksek rakamların “saçmalık” olduğunu ve sanat piyasasının değişimi ile modern sanatın değeri olamayabileceğini vurguluyor. Richter sanat piyasasının “ticarileştirilmesine” bu kadar eleştirel bakarken, eserleri kıtaları aşarak sanatseverlerle buluşuyor. Öyle ki, kendisi Asya’da “yaşayan en değerli Batılı sanatçısı” olarak adlandırılıyor.

Gerhard Richter, Domplatz, Mailand – 37,1 milyon dolar

Yaşayan En Pahalı 10 Sanatçı

Gerhard Richter’in Domplatz adlı tablosu, İtalya’nın Milano kentindeki Piazza del Duomo’yu (Katedral Meydanı)’nı tasvir ediyor. 1968’de yapılan eser, sanatçının savaş sonrası yıllarda Düsseldorf Sanat Akademisi’ndeyken uygulamaya başladığı foto-resim tekniğinin seçkin bir örneği olarak kabul ediliyor. Tablo, Mayıs 2013’te Sotheby’s bahar müzayedesinde 37,1 milyon dolara satıldı.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları