preloader

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

15.12.2022
Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Yazı Boyutu:

Gizemli yapılarıyla dikkat çeken kültür miraslarımız bu listede.

Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu topraklarında; Hititlerden Bizansa, Lidyalılardan İskender İmparatorluğu’na kadar tarihin izlerini sürmek mümkün. Ancak kültür miraslarımızı ne kadar keşfetsek de şaşırtıcı mimari tasarımlarıyla ve yerleşim planlarıyla günümüzde hâlâ sır olmaya devam eden birçok yapı bulunuyor. Bu gizemli yapıların içinde radarımıza takılanları sizin için listledik.

Aspendos Antik Kenti – Antalya

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Aspendos, Akdeniz’in günümüze kadar en iyi şekilde korunmuş antik tiyatrosu ile bilinse de zamanında bölgenin yoğun ve hareketli ticaret merkezlerinden biriydi. Perslerden Roma İmparatorluğu’na ve Selçuklulara kadar birçok farklı medeniyetin yönetimine giren bölgede, 2008 yılından beri yapılan kazı çalışmaları Aspendos’ta bilinenin çok ötesinde bir tarih olduğunu ortaya çıkardı. Su kemerleri, meclis binası gibi gelişmiş sosyal hayatın izlerini taşıyan arkeolojik kalıntılar ve Akdeniz’deki kazıların çoğunda gümüş Aspendos sikkelerine rastlanması, dönem halklarının kültürel olduğu kadar ekonomik olarak da ileride olduğunu gösteriyor. Aralıksız devam eden yoğun kazı çalışmalarının ve dokümantasyon işlemlerinin ortaya çıkaracağı sonuçlar büyük merak konusu.

Göbeklitepe – Şanlıurfa

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

2018 yılında Unesco Miraslar Listesi’ne giren Göbeklitepe, 12.000 yıllık geçmiş kalıntılarıyla ve anıtsal mimarisiyle dünyanın gözünü merakla diktiği bir yer. Tarihi izleri, Mısır piramitlerinin yapımından bile önceki yıllara dayanıyor. Ana yapısı, her biri 10 ton ağırlığında ve yaklaşık 7 metre boyunda olan stilize edilmiş dikilitaşlardan oluşuyor.

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Tarihin en eski ibadet merkezi olduğu düşünülen Göbeklitepe’de son zamanlarda yapılan kazı çalışmaları, aynı bölgede antik bir yerleşim yeri olma ihtimalini de ortaya çıkardı. Ancak bugüne kadar tüm dünyada yapılan arkeolojik araştırmalara göre, o tarihlerde insanlar henüz yerleşik yaşam koşullarında yaşamıyordu. Bu nedenle, Göbeklitepe çoğu yerde ‘tarihin sıfır noktası’olarak da anılıyor.

Kapadokya – Nevşehir

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Peri bacalarıyla ünlü Kapadokya, dünyada eşine rastlanmayan bir sistemle ve incelikle dizayn edilmiş yeraltı kentlerinden oluşuyor. En az 10.000 yıllık olduğu düşünülen yeraltı kentleri, kayaların oyulmasıyla inşa edilen kat kat odalardan, tünellerden, geçitlerden ve havalandırma borularından meydana geliyor. Kapadokya’nın ismine Hitit ve Pers gibi farklı medeniyetlerin kaynaklarında rastlamak mümkün. Ancak arkeolojik bir başyapıt olan bu mağaralar sistemini kuran ilk halkın kimler olduğu konusu, hâlâ gizemini koruyor.

Çatalhöyük Neolitik Kenti – Konya

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

1958 tarihinde keşfedilen Çatalhöyük, dünya üzerindeki en eski ve kalabalık yerleşim yerlerinden biri. Duvar resimleri, seramik objeler, rölyefler gibi yerleşik yaşama dair ilk kalıntıların rastlandığı bölgenin tarihi, Neolitik Çağ’a kadar uzanıyor. 2012 yılında Unesco Miras Listesi’ne alınan yerleşim yeri, aynı zamanda dünyadaki ilk şehirleşme yapılarının görüldüğü bölgede bulunuyor. Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında bir yöneticiyi temsil eden herhangi bir anıtsal yapıya rastlanmadığı için Çatalhöyük’te yaşayan insanların eşitlikçi bir yapıda yönetildiği düşünülüyor. Devam eden araştırmaların aydınlatacağı konular, günümüzün toplumsal sorunlarına ışık tutacak kadar önemli.

Nemrut Dağı – Adıyaman

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

2150 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı, insan eliyle yapılmış tarihi bir eser olmasının dışında hem doğal anıt hem de volkanik bir dağ. Arkeolojik çalışmaların sonucuna göre, bölgeye hükmeden Komogene İmparatorluğu’nun kralı, Doğu ve Batı kültürlerini birleştirerek yeni bir din ortaya çıkarmak ve ölümsüzlüğe kavuşmak istiyor. Bu nedenle MÖ 1. yüzyılda dağın zirvesindeki alana, boyu 10 metreyi geçen heykellerle ve kitabelerle bir anıt mezar inşa ettiriyor.

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Pers ve Yunan tanrılarının tasviri ola bu devasa heykellerin o zamanın teknolojisiyle dağın en tepesine nasıl çıkarıldığı ise hâlâ çözülememiş sorular arasında. Ayrıca ibadet merkezinin içinde olduğu bilinen kral mezarlığına ve yeraltı tünellerinin birçoğuna henüz ulaşılamadı. Nemrut Dağı’nın Türkiye’de tekrar hareket geçme ihtimali en yüksek olan volkanik dağlardan biri olduğunu da hatırlatalım.

Sümela Manastırı – Trabzon

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen Sümela Manastırı, rivayete göre Hz. İsa’yı ve Hz. Meryem’i rüyasında gören iki rahibin karşılaşmalarıyla temelini attıkları bir ibadethane. MS. 365-395 yılları arasında inşa edilen yapısı, önce kilise olarak tasarlanmış. Daha sonra öğrenci odaları, şapeller, freskler, su kemeri, mutfak ve kütüphane eklenerek bir kilise kompleksi haline getirilmiş. Kayalık bir dağ yamacına kurulmuş olan manastırın, bulunduğu vadiden yüksekliği ise yaklaşık 300 metre kadar.

Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Gizemli Yer

Hristiyanlık tarihinin en eski ibadet ve hac merkezilerinden biri olan Sümela Manastırı’na, Roma Krallarından Fatih Sultan Mehmet’e kadar zamanın hükümdarları hayranlık duyuyordu. Bu nedenle yapılan bağışlarla, manastırda henüz keşfedilmemiş büyük bir hazine olduğu düşünülüyor.

Ceylan Kara
Ceylan Kara Tüm Yazıları