preloader

Kitap Önerileri

01.04.2024
Kitap Önerileri

Yazı Boyutu:

Enfes biyografilerden kurmaca hikâyelere, 2024 Nisan ayının en yeni kitap önerilerini sizler için derledik.

Psikolojiden fantastik hikâyelere, bilim kurgudan tarihi kitaplarına… Konusu ne olursa olsun hikâyeleriyle sizi her zaman farklı dünyalara sürükleyen kitapları yanınızdan ayırmayın. 2024 Nisan ayı içinde okuma listenize eklemeniz gereken kitaplara göz atın.

2024 Nisan Ayı Kitap Önerileri

Kazkafanın Kitabı, Yiyun Li

Kusursuz bir hikâye anlatıcısı olan Yiyun Li’ye 2023 yılında Amerika’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden PEN/Faulkner’ı kazandıran bu eşsiz roman, masalsı ve gizemli bir atmosfer kurmanın yanı sıra bir dönemin panoramasını da gözler önüne seriyor. Kazkafanın Kitabı iki arkadaş, yaşayanlar ile ölüler ve gerçek ile kurmaca arasındaki bağlar üzerine düşündüren, uzun süre akıllardan çıkmayacak bir roman. Tadına doyulmaz bir kitap.

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Çeviren: Nuray Önoğlu

Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri, Édouard Louis

Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’nde annesini anlatıyor bu kez Édouard Louis. Kırk beş yaşına vardığında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen, sonunda kendini keşfeden bir kadının hikâyesini kendi gözünden aktarıyor. Çocukken farklı bir anneye sahip olma arzusuyla bugün onu her şeye rağmen özgür ve mutlu bir kadın olarak görme deneyimi arasındaki anlatısında hayatlarımızı yöneten zalim sistemleri ve onlardan kaçış olasılığını da ele almaktan kaçınmıyor – yine çekincesizce, yine güçlü bir şekilde-. Louis, kuşağının en parlak yazarlarından biri.

Yayınevi: Can Yayınları

Çeviren: Ayberk Erkay

Labirent – Batı ve Hasımları, Amin Maalouf

2022 yılında Avrupa’nın göbeğinde geçmişin travmalarını tetikleyen yıkıcı bir savaş patlak verdi. Nükleer felaket senaryolarının gerçeğe dönüşmesine ramak kaldı. Demirden bir el, Batı’yı Rusya ve Çin’le karşı karşıya getirdi adeta. Amin Maalouf Labirent’te Batı ile hasımları arasında yaşanan yeni çatışmaların ve meydan okumaların kadim kökenlerini dört büyük ulusun tarihi üzerinden anlatıyor: Japonya, Rusya, Çin ve Amerika. Yine Maalouf’un eşsiz kalemiyle.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Çeviren: Ali Berktay

Harlem Ritmi, Colson Whitehead

Çifte Pulitzer ödüllü Colson Whitehead’den göz kamaştırıcı yeni bir roman: Harlem Ritmi.

Belâya bulaşmadan sakin bir hayat sürmeye çalışan sıradan bir adamın, Harlem’in en önemli önemsiz karakteri Ray Carney’nin serüveni bu romanla başlıyor. Yeraltı Demiryolu ile kitapseverlerin beğenisi kazanan Whitehead yüksek temposu ve capcanlı anlatımıyla soluk soluğa bir okuma deneyimi sunuyor.

Yayınevi: Siren Kitap

Çeviren: Begüm Kovulmaz

Franz K. Âşıkları, Burhan Sönmez

Eski Nazi suçlularını cezalandıran gizli bir direniş grubundaki gençler, ölmüş yazarları da savunmanın ve onların intikamını almanın değerine inanmaktadır. Kadim çağlar, gelenekler, ihanetler… Franz K. Âşıkları, Burhan Sönmez’in kaleminden, Avrupa’nın Doğu ve Batı olarak ikiye bölündüğü Soğuk Savaş zamanında, Paris-İstanbul-Batı Berlin haritasında geçen bir edebi gerilim ve aşk romanı. PEN International’ın başkanı olan ve uluslararası birçok ödüle layık görünen Sönmez ile mutlaka tanışmalısınız.

Yayınevi: İletişim Yayınları

Yüzleşme, Audrey Magee

On dilde yayımlanan, ayrıca beyazperdeye de uyarlanmakta olan bu güçlü roman, okuru iktidar-halk kesişiminde ve ilişkisinde süregelen ikiyüzlülüğün altını eşelemeye davet ediyor.

İnsan eliyle yaşanan kıyımlara karşı topyekûn sergilenen hissizleşmenin köklerine inmemizi sağlayan kitap, başkasının felaketine susmanın ya da ondan yararlanmanın açtığı onulmaz yaraları deşiyor. Koloni ile beğeni kazanan Magee’nin yeni kitabı dürüst bir yüzleşme.

Yayınevi: Delidolu Yayınları

Çeviren: Niran Elçi

Kısa ve Olağanüstü Hikâyeler, Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares

Kısa ve Olağanüstü Hikâyeler, Arjantinli iki edebiyat devi Jorge Luis Borges ile Adolfo Bioy Casares’in uzun süren yazınsal iş birliğinin en özel ürünlerinden biri. İki yazar çağları ve coğrafyaları kuşbakışı gözden geçirerek halihazırdaki metinleri kısaltarak, başlık koyarak, montajlayarak yeni metinlere dönüştürüyorlar. Bu olağanüstü öykülerle edebiyatta özgünlük, yaratıcılık, yeniden yazım üzerine düşüneceksiniz.

Yayınevi: Everest Yayınları

Çeviren: Pınar Savaş

Tek Başına, Rebecca Seal

Yıllar önce geleneksel tam zamanlı çalışma hayatına son verip kendi kendinin patronu olan gazeteci ve editör Rebecca Seal, bu kitapta çok daha insana dair meselelerin peşine düşüyor: Düzenli gelirden vazgeçip kurduğumuz iş, hayalimizdeki iş olmak zorunda mı, anlamlı iş diye bir şey var mı, evden çalışırken yalnızlık duygusuyla nasıl başa çıkılır, her an ulaşılabilir olmak zorunda mıyız, erteleme sorunuyla nasıl başa çıkarız? Evden çalışma hayali kuranlara tavsiye!

Yayınevi: Düşbaz Kitaplar

Çeviren: Gökçe Çalışkan

Toksik Olumlama: Mutlu Olmakla Kafayı Bozmuş Bir Dünyada Kendin Olmak, Whitney Goodman

İnsanlar her yeni gün pozitif olma baskısıyla karşı karşıya. Peki olumlu olmak tüm sorunların çözümüyse neden çoğumuz endişeli, depresif ve tükenmiş hâldeyiz? Terapist Whitney Goodman’ın kaleme aldığı bu dürüst rehber, olumsuz duyguları deneyimlemenin ve onlarla başa çıkmanın etkili yollarını şefkatle sunuyor.

Yayınevi: Nova Kitap

Çeviren: Lale Günseli Bayır

Ateş Kuşu Semiha Berksoy, Dikmen Gürün

Dikmen Gürün, Türkiye’nin opera dünyasında “ilk”lerin, kendi hayatında erken tarihlerden itibaren “mücadele gücü”nün simgesi olan Semiha Berksoy’u, aynı zamanda tiyatro ve görsel sanatlar alanındaki özgün çalışmalarıyla birlikte yaşamöyküsü, kendi yazdıkları, anlattıkları, onun için yazılanlar ve yapıtlarıyla aktarıyor. Hem eşine az rastlanır bir dramatik soprano hem de çok etkileyici bir ressam olan bu çok özel ve sıra dışı sanatçının biyografisi de çok kıymetli.

Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınları

2024 Mart Ayı Kitap Önerileri

Ağustos’ta Görüşürüz, Gabriel García Márquez

Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in tüm dünyayla aynı zamanda çıkacak yeni romanı Ağustos’ta Görüşürüz, vefatından 10 yıl sonra okurlarla buluşuyor. Birbirinden bağımsız ama bağlantılı beş hikâyeden oluşan kitap, ana karakter olan Ana Magdalena Bach isimli bir kadının annesinin mezarını ziyaret etmesiyle başlıyor. Emrah İmre’nin usta çevirisiyle edebiyat severler olarak çok heyecanlıyız!

Yayınevi: Can Yayınları

Çeviren: Emrah İmre

Serotonin, Michel Houellebecq

Fransız Tarım Bakanlığı’nda ziraat mühendisi olan Florent-Claude Labrouste, çalışma hayatından, kadınlarla ilişkilerinden ve yeni Avrupa’dan sıkılmış kırklı yaşlardaki müzmin bir bekârdır. Kendisini memleketinde kaybetme arzusuyla otomobiline atlayıp yola çıkar.

Sadece Fransız edebiyatının değil, Avrupa’nın kötü çocuğu Houellebecq, Serotonin’le 2020 Booker adaylarından biriydi. Bu asi yazar ile tanışmalısınız!

Yayınevi: İthaki Yayınları

Çeviren: Başak Öztürk

Doğum Günüme Çağırmak İstediğim Tek Kişi, Ömer F. Oyal

Ömer F. Oyal yeni romanında doğum gününün gecesinde uyku tutmayan bir akademisyenin zihninin saplantılı akışına bizi davet ediyor. Üzerinde çalıştığı konunun öznesi olan Evliyâ Çelebi’nin kendi hayatını nasıl ele geçirdiğini bize tutkulu ve takıntılı bir dille anlatıyor. Kitaplarla, kâğıtlarla, sonu gelmeyen düşünce silsilesiyle yaşayanların dünyasında zehir gibi gezinti. Gemide Yer Yok romanıyla tanıştığım Oyal yine muazzam.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Sır, Domenico Starnone

İtalya’nın yaşayan en büyük yazarlarından ve hikâye anlatıcılarından Domenico Starnone, insanları ve ilişkileri irdelemeye devam ediyor. Şaka kitabıyla okurların beğenisini kazanan Starnone, yeni romanında en savunmasız olduğumuz anların en tehlikede olduğumuz anlar olduğunu söyleyen; duygusal ilişkileri yürütmenin zorluğuna, birine karşılıksız güvenmenin mümkünatına dair kışkırtıcı bir hikâye anlatıyor.

Yayınevi: Sahi Kitap

Çeviren: Burçak Taşkın

Arlekenlere Bak!, Vladimir Nabokov

Rus-Amerikalı yazar Vadim Vadimovich N. (VV) tarafından anlatılan kurgusal bir otobiyografi olan bu kitapta VV, devrim öncesi St. Petersburg’da doğdu. Ona “Arlekenlere bakmasını” (Oyna! Dünyayı icat et! Gerçekliği yarat!) tavsiye eden teyzesi tarafından büyütülen VV’nin ağzından bir anlamda Nabokov’un hayatını anlatan bu roman, Nabokov’un ölmeden önce yayımlanan son kitabı. Kaçırmayın derim.

Yayınevi: İletişim Yayınları

Çeviren: Emrah Serdar

Şefin Menüsü, Hisaşi Kaşivai

Kendilerine “yemek dedektifi” diyen Koişi ve babası Nagare, Kyoto’daki sessiz bir sokakta, kimsenin fark etmediği Lokanta Kamogava’da, müşterilerine birbirinden lezzetli yemekler hazırlayarak unutulmaz yemeklerin izini sürüyor. Japonya’da adından sıkça bahsettiren yazar Hisaşi Kaşivai, okurları yine olağanüstü yemek kokularının arasında duygu yüklü bir maceraya çıkarıyor. Yemek ve edebiyatın birleştiği harika bir hikâye.

Yayınevi: Hep Kitap

Çeviren: Derya Akkuş Sakaue

Haberler – Bir Kullanma Kılavuzu, Alain De Botton

Tüm dünyanın, günlük hayatın altındaki felsefi mekanizmaları anlaşılır bir dille çözümlediği kitaplarıyla tanıyıp sevdiği Alain de Botton, bu kez haberleri mercek altına alıyor. Politika, Dünyadan Haberler, Ekonomi, Ünlüler, Felaket, Tüketim gibi başlıklar altında haberlerin nasıl okunabileceğine dair bir kılavuz sunuyor. Her gün maruz bırakıldığımız bu bilgi yığınının gerçeklik algımızı nasıl şekillendirdiğine ve nasıl analiz edilmesi gerektiğine işaret ediyor. De Botton’un kalemini özleyenlere.

Yayınevi: Everest Yayınları

Çeviren: Zeynep Baransel

Salon Mars, Rachel Kushner

Eğlenmek için risk almaktan çekinmeyenleri ve risk almadan eğlenemeyenleri buluşturan, tekinsiz bir gece kulübü: Salon Mars. Çağdaş Amerikan yazınının en yetenekli isimlerinden Rachel Kushner, Salon Mars’ta sistemi ve sistem dışında kalmanın ne demek olduğunu sorguluyan cesur, lafını sakınmayan bir roman.

Yayınevi: Siren Kitap

Çeviren: Begüm Kovulmaz

İstanbul’un Yabancı ve Levanten Mimarları, Cengiz Can

Cengiz Can’ın, son dönem Osmanlı mimarlığının önemli bir yönünü ele aldığı çalışması yeni basımıyla okurlarla buluştu. Aykut Köksal’ın bu kitap için çektiği fotoğraflarla bütünlenen çalışma, Melling’den Fossati kardeşlere, Barborini’den Montani’ye, Vallaury’den D’Aronco’ya, Mongeri’ye uzanıyor. Haklarında çok az bilgi sahibi olunan mimarları da ele alan Can, bir dönemi tüm boyutlarıyla gözler önüne seriyor. Ülkemiz arşivi için çok özel ve titiz bir çalışma.

Yayınevi: Arketon Yayınları

Kaderin Kırmızı İpi, Yasemin Candemir

Kaderin Kırmızı İpi, çaprazlama olarak yaşadığımız tüm hikâyelerin, rastgele zaferlerin tesadüfi değil doğduğumuzda takılı olan görünmez kırmızı iplerin eseri olduğunu kanıtlarcasına, her anını nefes nefese okuyacağınız bir olay örgüsüyle çıkıyor okurun karşısına. İnce ince örülmüş kurgusuyla ve sonuna kadar canlı temposuyla polisiye dünyasına yeni bir soluk getirecek.

Yayınevi: Müptela Yayınları

2024 Şubat Ayı Kitap Önerileri

Fran Lebowitz Kitabı

Kendine özgü, ironik, küstah ve komik diliyle tanınan Fran Lebowitz, bu kitapta derlenen yazılarında hayata dair pek çok konuyu eşsiz bakış açısıyla ele alarak okurlarını kıvrak zekâsıyla buluşturuyor – gülmekten kırıp geçiriyor. Bununla beraber Martin Scorsese’in popüler Netflix söyleşi dizisine de göz atmayı unutmayın derim!

Yayınevi: Düşbaz Yayınları

Çevirmen: Tuğçe Kılıç

Bilinmeyen Boyut, Nona Fernândez

Kendi kuşağının önde gelen Latin Amerikalı yazarlarından biri olan Nona Fernández, roman ve öyküleriyle unutulmaması gerekenleri hatırlatmayı görev edinmiş, Şili’nin tarihindeki karanlık sayfalara ayna tutmaya çalışan bir bellek direnişçisi. Bu kitapta sıra dışı kurgusuyla, tarihi suçların mirası hakkında sürükleyici ve dehşete düşürücü bir hikâye anlatıyor.

Çevirmen: Roza Hakmen

Yayınevi: İthaki Yayınları

Mutlu Vadi, Annemarie Schwarzenbach

Annemarie Schwarzenbach, Nazizm’i doğuran, cinsel yöneliminden dolayı onu da yalnız bırakan burjuva toplumundan kaçan bir yirminci yüzyıl göçebesi; sarsıcı metinlere imza atmış bir modern seyyah-yazar. Bugün ve dün, hayal ve hakikat, yürek burkan bu lirik romanda iç içe geçiyor.

Yayınevi: Everest Yayınları

Çeviren: Tevfik Turan

Üç Kadın, Robert Musil

Edebiyat gezegeninin dâhi münzevisi Musil’in farklı toplumsal sınıflardan gelen üç kadının hikâyesini anlatıyor. Üç erkeğin kaderine hükmeden, olayları belirleyen üç kadın: Köylü Grigia, aristokrat Portekizli ve tezgâhtar Tonka. Musil ile tanışma kitabınız olabilir.

Yayınevi: Can Yayınları

Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer

Kitap Tekerleği, Enis Batur

Edebiyatımızın kıymetli yazarlarından Enis Batur’dan kitap olmayan bir kitap! Batur’un kaleminden kitaplara, kütüphanelere, yazı tarihine dair metinler okumaktan zevk alan okurlar için “o soydan” yeni bir halka Kitap Tekerleği. Kitapseverler kaçırmamalı.

Yayınevi: Axis Yayınları

Tekerlekli Yalan, Juliet Macur

Armstrong’un skandal sonrasında görüşmeyi kabul ettiği nadir kişilerden biri olan Macur, kaybetmemek için spor tarihinin en büyük organize suç organizasyonunu kurmayı göze almış bir sporcunun, en zengin hayal gücünün bile sınırlarını zorlayacak, akıl almaz ama gerçek hikâyesini aktarıyor.

Yayınevi: Domingo Yayınları

Çeviren: Algan Sezgintüredi

Kendini Savunmak: Bir Şiddet Felsefesi, Elsa Dorlin

Bir yatak odasının sessizliğinde, gece yürünen ıssız bir yolda, toplama kampında, zindanda ya da politik bir hareketin kılcal damarlarındaki şiddet döngüsünün işleyişi hangi temellere dayanır? Fransız filozof Elsa Dorlin, geniş bir perspektifte, hayatta kalma ve var olma mücadelesinin emperyalizme, faşizme ve dogmacı kodlara savaş açmaktan geçtiğini gözler önüne seren bir çalışma sunuyor.

Yayınevi: Sel Yayıncılık

Çeviren: Ayşe Meral

Larousse Gastronomique, Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi

Fazla söze gerek yok, günümüz gurmelerinin tümünü kesinlikle mutlu edecek kitap!1048 sayfa ansiklopedi ve 64 sayfa özel ekler… Dört yüzü günümüz büyük şeflerinden olmak üzere üç bini aşkın yemek tarifi… Dört bini aşkın terim, tanım, teknik, tarih, kültür ve her türlü gıdayı içeren ansiklopedi maddesi… Olağanüstü güzellikte 200’ü aşkın fotoğraf ve tablo.

Yayınevi: Oğlak Yayınları

Gümüş Aygır – Kore’nin Hikâyesi, Ahn Junghyo

Çocuk yaşta Kore Savaşı’na tanıklık eden yazar Ahn Junghyo, tanıklıklarını Gümüş Aygır romanında hayal gücü ile birleştirerek, savaşın küçük bir Kore köyünde açtığı onulmaz yaraları bir çocuğun gözünden aktarıyor.

Yayınevi: Yordam Edebiyat

Çeviren: Tayfun Kartav

Taş, Kâğıt, Makas – Maksim Osipov

Anton Çehov’un izinden giden ve Rus edebiyatının günümüzdeki önemli temsilcilerinden biri sayılan Osipov, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki dönemin Rus hayatına dair acı tatlı öyküler anlatıyor. Osipov ilk kez Türkçede, tanışmak için acele etmelisiniz!

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Çeviren: Erdem Erinç

2024 Ocak Ayı Kitap Önerileri

Duvar, Marlen Haushofer

Orta yaşlı bir kadın, kuzeni Luise ve kocası Hugo’yla birlikte dağda, onların av köşkünde birkaç gün geçirmek ister. Varışlarının ardından çift komşu köye yürüyüşe çıkar ama geri dönmez. Ertesi sabah kadın aşılamaz, görünmez, saydam bir duvara çarpar: Duvarın arkasında ölü katılığı hâkimdir. Kadın dünyanın geri kalanından tecrit edilmiş, dar ve sınırlandırılmış doğa parçasının ortasında, çevresinde kendisine yanaşan bir köpek, bir inek ve bir kediyle birlikte hayatta kalabilmek için bir düzen kurmaya, “yeni hayat”ına yön vermeye çalışır.

1963 Arthur Schnitzler Ödülü’ne değer görülen, Marlen Haushofer’in en sevilen romanı Duvar kendi içinde sıkışıp kalmış modern insanın varoluşsal yalnızlığını betimleyen nefis bir feminist bilimkurgu başyapıtı.

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Çeviren: Ersel Kayaoğlu

Baumgartner, Paul Auster

Baumgartner, sevgili eşi Anna’nın ölümü sonrasında büyük üzüntü yaşayan yetmiş bir yaşındaki felsefe profesörü Baumgartner’ın emekliliğe ve dünyadan elini eteğini çekmeye hazırlanışını konu ediyor.

Roman, Baumgartner ile Anna’nın 1968’deki parasız öğrencilik yıllarında New York’ta bir yandan çalışarak diğer yandan yazarak geçirdikleri günlerin anılarıyla başlıyor, sonraki kırk yılı aşkın sürede yaşadıkları mutlu evliliklerini anlatıyor. Paul Auster’ın sıradan bir yaşamın en küçük, en geçici anlarındaki güzelliğe dair keskin bakışını yansıtan ve birçok yaşamı yakalayan Baumgartner, yazarın son başyapıtı.

Yayınevi: Can Yayınları

Çeviren: Seçkin Selvi

Angora’dan Ankara’ya – Bir Başkentin Doğuşu (1919 – 1950), Jean – François Pérouse

Ankara’nın inşası, imarı ve şehirleşme süreci yüzüncü yılını geride bırakmış bir ülkeye dair çok fazla şey söylüyor. Ankara’yı okumak, onun başlangıç ve oluşumuna nüfuz etmek bir bakıma Türkiye’yi somut koşulları içinde anlamak demektir. Şehir tarihi açısından Ankara ile ilgili ideolojik tespitler, birtakım genelgeçer kıyaslama ve betimlemeler son derece kısıtlayıcı kalmaktadır. Oysa kitabın yazarı burada zor olanı başarıyor, gerçekliğin yükünü üstlenerek tek kelime ile bir şehrin envanterini tutuyor. Pérouse, imparatorluk bakiyesi bir ülkenin başkenti olma yolunda, özellikle imar ve şehirleşme sürecine odaklanıyor. Bu koşulları yaratan tüm karar vericilerin, yöneticilerin şehir planlamacıların ve mimarların yanı sıra planlar, haritalar, bütçeler, kronolojiler, en zengin verileriyle birlikte, Ankara’yı, bir ulusun başkentini anlamlı bir çerçeveye yerleştiriyor.

Angora’dan Ankara’ya aynı zamanda Ankara’yı çeyrek yüzyıl mesken edinmiş bir yayınevinin Cumhuriyet’in yüzüncü yılına armağanı!

Yayınevi: Doğu Batı Yayınları

Çeviren: Ayşe Meral

Dünyalar Arasında, Ayhan Geçgin

Dünyalar Arasında kıyamet sonrası bir dünyanın mesafeli dili ve uzlaşmaz üslubuyla yazılmış kısa ama yoğun bir edebi-felsefi metin.

Yazarın Uzun Yürüyüş’ünü okumuş olanlara aşina gelecek bir coğrafyada geçiyor roman. Bu sert iklimde dondurularak muhafaza edilmiş bir an, yazının imkânları ile geriliyor, çekiliyor, doku ve boyut değiştiriyor: Soyut ve saydam bir hale gelirken içinde buzullaşmış, tortulaşmış, fosilleşmiş birtakım şeyler, anılar, kırımlar, hayatiyetler de açığa çıkıyor.

Yayınevi: Metis Kitap

Cardonlar, Cihat Burak

Cardonlar’da, mimar-ressam Cihat Burak’ın 1940-1976 yılları arasında kaleme aldığı öyküler bir araya geliyor. Cihat Burak’ın resimlerindeki fantastik dünyadan çıkıp sokakların, hayatların damarlarına yerleşen Cardonlar, geldikleri yeraltının havasını “delice bir neş’e içinde cızık cızık bağırarak” konaklara, nar ağaçlı bahçelere, meyhanelere taşıyorlar. Cihat Burak’ın zengin evreninden benzersiz öyküler.

Cardonlar eski zamanlarda yaşamış insanların mirasçıları gibi! Onlar ortadan kalktıkça bıraktıkları mallarına, ortada kalan geniş divanhâneli köşklere, yalılara, konaklara kim sahip çıkacak onlar olmasa?

Üç oda bir hol nesli anlar mı sekiz metroya on beş metroluk sofradan?

Onlar konaklarının yerine kendilerine birer yahut ikişer daire verilen betebe kaplı apartmanlar yapılması için yaşıyorlar, cardonları düşünen kim kaldı ki!..

Yayınevi: Everest Yayınları

Şilili Şair, Alejandro Zambra

“Dünya parçalanıyor, her şey kötüye gidiyor, neredeyse daima sevdiklerimize zarar veriyoruz ve onlar da onulmaz biçimde bize zarar veriyor, belki de herhangi bir umut beslemek için bir nedenimiz bile yok ama en azından bu hikâye iyi bitiyor.”

Şilili Şair edebiyata, özellikle de şiire bir güzelleme. Alejandro Zambra bu acımasız dünyada okuyup yazmanın anlamını, bir ailenin parçası olmanın zorluklarını açık yürekli, mizah dolu ve umut veren bir anlatımla sorguluyor. Zambra severler kaçırmayın!

Yayınevi: Notos Kitap

Çeviren: Saliha Nilüfer

Olimpiyat – Gereon Rath’ın Sekizinci Vakası, Volker Kutscher

Nazi rejiminin bütün dünyaya hem gösteriş yapıp hem kendini meşrulaştırmak için muazzam bir sahne olarak kurduğu 1936 Berlin Olimpiyatları sırasında, Başkomiser Gereon Rath baş döndürücü entrikalarla boğuşuyor.

Volker Kutscher’in tarihî siyasi polisiye dizisinin sekizinci romanı, Nazi rejiminin Almanya toplumuna iyice yerleştiği bir atmosferde geçiyor. Öyle ki, siyasi açıdan güvenilir bulunmayan Başkomiser’le eşinin elinden alınan evlatlığı da artık iyice Nazileşmiştir. Başkomiser, Olimpiyat organizasyonunda görev alan evlatlığıyla tesadüfen karşılaştığında, sadece ilişkileri yeni bir boyut kazanmayacak, Olimpiyat Köyü’nde işlenen cinayet, bir dizi entrikanın perdesini aralayacaktır.

Başta Jesse Owens, siyah atletlerin başarılarının Nazi ileri gelenlerini ifrit ettiği Olimpiyat atmosferinde, Nazi rejiminin karanlık dehlizlerinde bir kovalamaca…

Yayınevi: İletişim Yayınları

Çeviren: Gülçin Wilhelm

Miras, Chuck Palahniuk

New York’ta bir arabuluculuk firmasında çalışan Vincent kendisiyle alay etmek için hiçbir fırsatı kaçırmayan iş arkadaşlarından zerre kadar haz etmeyen, yalnız yaşayan sıradan bir gençtir.

Bir gün adını dahi hatırlamadığı babasının bıraktığı tuhaf mirasla baş başa kalan Vincent’ın hayatı, Baccarat adlı bir striptizciyle tanışması sonrası o zamana kadarki monotonluğu mumla aratacak bir hal alır. Hiç de tesadüf olmadığını anlayacağı bu tanışma Vincent’a konfor alanlarını, annesiyle zorlu ilişkisini, geçmişini, özel mülkiyet kavramını, önem verdiği şeyleri sorgulatacak; kişisel gibi görünen meselelerin aslında hiç de öyle olmadığını gösterecektir.

Yeraltı klasiği olarak anılan Dövüş Kulübü’nün yazarı Chuck Palahniuk ölümsüzlüğü dert edinerek kaleme aldığı bu muzır novellasında da tüketim kültürüne, durup düşünmeden yaşayanlara, büyük resmi göremeyenlere lafını esirgemiyor. Basit bir ağaç üzerinden fantastik bir olay örgüsü kuran Palahniuk, çizimleri renklendirmeyi de okurunun hayal gücüne bırakıyor. Miras aynı zamanda Palahniuk’in bir yazar olarak okurlarına mirası.

Yayınevi: Düşbaz Yayınları

Çeviren: Gökçe Çalışkan

Postane Günlükleri, Vigdis Hjorth

Norveç edebiyatının güçlü sesi Vigdis Hjorth’tan günümüz insanının yalnızlaşmasına ve yabancılaşmasına dair bir roman: Postane Günlükleri. Hayatına anlam katma çabasını uzun zaman önce bırakmış, günlük tekrarları haricinde yaşamdan fazla bir beklentisi kalmamış bir kadın kahramanın, Ellinor’un izini sürüyor Postane Günlükleri. Masa başında tükenen ömürler, rutine dönüşen düş kırıklığı ve gelecek kaygısı, iletişim uzmanı ve eski gazeteci Ellinor’un kendi kelimelerine yabancılaştığı ıssız dünyanın yapıtaşlarını oluşturuyor. Peki bu dünyayı yıkmak, daha mutlu bir dünya yapmak mümkün mü?

Vigdis Hjorth’un kılıç keskinliğindeki üslubuyla Postane Günlükleri, neyi yaşamayı, neyi yazmayı ve neyi anlatmayı seçtiğimizi sorgulayan, varoluşçu bir metin. Kendi bodrumunda tıkılıp kalan ve üst katlara çıkan basamakların önünde bekleyip duranlar için.

Yayınevi: Siren Kitap

Çeviren: Dilek Başak

Vladimir, Julia May Jonas

Ellili yaşlarının sonlarında bir kadın; küçük bir üniversitede ders veren, sevilen bir edebiyat profesörü. Aynı üniversitede öğretmenlik yapan John ile kuralları baştan konmuş, ziyadesiyle özgür bir evlilikleri var. Julia May Jonas birçok dile çevrilen cesur ve sarsıcı ilk romanı Vladimir’de bizi ahlaki koşullanmaların insan kalbinin dürtüleriyle çarpıştığı bir bölgeye götürüyor. Karanlık mizahla yoğrulmuş bu kışkırtıcı roman, mahrem dünyalarımızı kaplayan mayın tarlasının haritasını ustalıkla çıkarırken iktidar ile arzunun arasındaki gri bölgeyi gözler önüne seriyor.

Yayınevi: Domingo

Çeviren: Elif Ersavcı

Dillendiremediğim Elveda, Murat Yıldız

Beyaz boyalı teknesiyle uzaktaki bir adaya kargo taşıyan Yavuz, aynı adada büyük bir yarışma için yaşadığı yerden ilk defa ayrılacak olan Aiden adında bir gençle karşılaşır. İki adamın da vedalara yüklediği anlamlar farklıdır.

Yayınevi: Gece Kitaplığı

{46422}

Meral Tabakoğlu
Meral Tabakoğlu Tüm Yazıları