preloader

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

04.01.2018
Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

Yazı Boyutu:

Bu yıl 60. yılını kutlayan Kale Grubu tarafından hayata geçirilen ‘Füreya’ sergisi, sanatçının seramik sanatına olan tutlusunun yanı sıra iç dünyasını da sanat severlerle buluşturdu. 40 yaşında seramikle bir anlamda yeniden doğan Füreya’nın bilinmeyen yönlerine de ışık tutan bu serginin hayata geçmesinde emeği olanlara çok özel bir soru yönelttik.

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

Bence Füreya…

Füreya Koral’ın manevi kızı Sara Koral Aykar, Kale Grubu Başkanı & CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özler Kıroğlu ve serginin küratörleri Farah Aksoy, Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer kendi Füreya’larını OGGUSTO için anlattılar.

Sara Koral Aykar

BENCE FÜREYA;

Beni hiç bırakmayan, şimdi ve hep yanımda olan,

Eserleriyle, eşsiz yaşam öyküsüyle benzersiz bir örnek, modern Türkiye’nin en önemli kadın simgelerinden biri olan,

Çağdaş Cumhuriyet kadını,

İnsanların gündelik hayatına renk ve estetik katan,

Gittiği her yerde özel olanı bulup çıkaran, bunu yaşamına ve sanatına katan,

Sanat eserlerinin toplumun her kesimi tarafından benimsenmesini, insanlarla birlikte yaşamasını, nefes almasını savunan,

Fincanlar, vazolar, ufak panolarda doğu ve batı sanatını birleştiren,

Çini kültüründen gelen bir ulusun bu muhteşem kültürel mirasını devam ettirmeliyiz diyerek çağdaş Türk çiniciliğini başlatan,

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

Zeynep Bodur Okyay

Kale Grubu Başkanı & CEO

BENCE FÜREYA;

Füreya benim için öncü demek. İlk olmak her zaman zordur. Köklerimizden aldığımız ilhamla Türkiye’nin ilklerinden olmak ve seramiğe olan tutkumuz bizi buluşturuyor.

Toplumcu ve eşitlikçi bir sanatçı. “İstiyorum ki yaptığım çini tabakta en fakir ev yemek yesin. Benim çinilerim herkesin olsun.”

Gelenek demek, aynı zamanda yenilik demek… Yerel değerlerle küresel birikimi sentezleyerek özgün eserler üretmek çok kıymetli.

Paylaşım demek. Füreya sadece sanatı ile değil, bilgisi, görgüsü ve zarafetiyle de birçok kültür-sanat insanını çevresine mıknatıs gibi çeken bir kişilik. Bilgisini, birikimini, malzemelerini ve geliştirdiği teknikleri paylaşmaktan keyif alan bir sanatçı. Füreya’nın atölyesinden ya da hayat okulundan yolu geçenlerin tümü bugün Füreya’yı sevgiyle, minnetle, vefayla anıyor.

Füreya demek insan demek. İnsanı merkeze koyan, insana dair her şeyi eserlerinde yansıtan, sanat yaşamın içinde olmalı diyen, sanatı insanlar arasında gönül bağı kurmak olarak nitelendiren bir sanatçı.

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

Zeynep Özler Kıroğlu

Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü

BENCE FÜREYA;

Füreya demek, özgün olmak kadar özgür olmak demek. İlk olmanın ötesinde, hem sanatçı hem karakter olarak özgün olabilen, bunu koruyabilen otantik bir ruh…Sınırlara hapsolmamış, kendi yolunu ve yolculuğunu tasarlamış özgün ve özgür ruh.

Füreya demek, ilham demek. …İkigai’ni yani yaşam amacını 37’den sonra bulmuş, seramikle yeniden doğmuş bir savaşçı.

Füreya demek umut ve emek demek. İçsel güç, çalışkanlık, sabır demek. Her türlü yokluk ve hastalığa inat, aklı, ruhu ve elleriyle çamura hayat veren bir insan. Hiç pes etmeyen, vazgeçmeyen, daha iyisini yapmak için sürekli yeni yollar arayan ve cesaretle sil baştan diyebilen bir sanatçı.

Füreya demek, zamansız zarafet demek. Duruşu, hayata bakışı, kıyafetleri, konuşması ve sofralarıyla zarafetin sureti olmuş, bunun zarf’ta değil mazruf’ta olduğunu kanıtlamış bir kişilik.

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

Füreya Sergisi Küratörleri Nilüfer Şaşmazer, Karoly Aliotti, Farah Aksoy

Bence Füreya;

Yaşadığı iyi-kötü her tür deneyimi sebat ve olgunlukla karşılamış, büyük değişimlerin yaşandığı her dönemde kendini çağa uydurmayı, hatta zaman zaman çağdaşlarının ötesinde düşünmeyi bilmiş, kendisini ve üretimlerini eleştirerek hevesini kırmaya çalışanlara kulak asmayıp kendini inatla sanata adamış ve böylelikle kendini yeniden doğurmuş bir kadın. Belki de iki kere ölümden dönmenin, mutsuzluk kuyusunun dibini görüp tekrar yüzeye çıkmanın verdiği gözü karalığı sanat aşkıyla birleştirebildiğinden dolayı hayranlık uyandıran, umut veren bir figür.

Nilüfer Şaşmazer

Bence Füreya;

Füreya’dan öğrenilecek en büyük ders şüphesiz ki kendine ait olmayı başarmaktır:
Kendin ile yüzleşecek cesareti bularak; istediklerin için gereken bedeli ödemeye hazır olarak.
İnandığından şaşmadan; bir santim bile.

Karoly Aliotti

Bence Füreya;

Hayata yeniden başlayabilme cesaretini gösterebilmenin ve insanın kendi ayakları üzerinde durabilmesinin bir temsili. Hayatın karşısına çıkardığı maddi zorluklara, hastalıklara, duygusal yalnızlıklara rağmen Füreya’nın sanata tutunmayı seçmesi onu bu kadar önemli bir figür yapan en önemli özellik. Füreya, sanatın, bireyi iyileştiren ve aynı zamanda da tamamlayan bir gücü olduğunu bana gösterdi.

Farah Aksoy

Füreya Sergisinin Yaratıcıları Anlattı: 'Bence Füreya'

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları