preloader

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

04.11.2023
Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Yazı Boyutu:

Aralık ayının yaklaşmasıyla birlikte birer birer açılmaya başlayan noel pazarları, tüm dünyada büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Sokaklar ve meydanlar rengârenk görüntülere bürünürken, yeni yıl heyecanı birbirinden farklı aktivitelerle ve görsel şovlarla daha da katlanıyor.

İlk kez 14. yüzyılda Almanya’da kurulmaya başlayan noel pazarları, artık tüm dünyaya yayılmış bir gelenek hâline geldi. Unutulmaz anılarla dolu bir yıl başı tatili geçirmek için dünyanın öne çıkan en dikkat çekici noel pazarlarını sizin için listeledik

Basilica Christmas Market – Budapeşte, Macaristan

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

2022 yılında ikinci kez Avrupa’nın en iyi Noel pazarı seçilen Basilica Noel Pazarı, ödülünün hakkını verecek eşsiz bir atmosfere sahip. Pazar alanı, Macaristan’ın en yüksek ve en büyük kiliselerinden biri olan St. Stephen Bazilikası’nın önünde kuruluyor. Geniş bir buz pisti olan meydanda her sene farklı ışık gösterileri, açık hava müzikalleri ve konserler düzenleniyor. Yüzlerce el işi ve yiyecek tezgâhlarının içinde en yerel Macar ürünlerini bulabilirsiniz. Noel zamanına özel yapılan bir Macar şekerlemesi olan szaloncuko, tatil dönüşü sevdiklerinize getirmek için harika bir hediye. Ayrıca ünlü pişileri langos’u ve üst üste koyulan minik keklerle yapılan Kurtoskalac Tatlısı’nı her öğünde tüketmek isteyebilirsiniz.

Grande Place Chrismas Market – Brüksel, Belçika

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Belçika’nın dört bir yanına yayılan festival zinciri Plaisirs D’Hiver ya da diğer adıyla Winter Wonders’ın en görkemli halkası Brüksel’de gerçekleşiyor. Çikolata Müzesi’nin bulunduğu meydanda kurulan Grande Place Chrismas Market ise 2 km’lik uzunluğuyla şehrin en dikkat çekici noel pazarı. Brüksel’in hem tarihsel hem de modern dokusunu keşfederken çikolata kokularıyla sarhoş olabilirsiniz. Ayrıca tarihi binaları hareketli sanat eserlerine dönüştüren video-mapping gösterileri, sokak performansları, konserler ve aile etkinlikleri de sizleri bekliyor. Lezzetli Belçika biraları ve herkesin damak tadına hitap edecek hazinelerle dolu yemek tezgâhları bile yıl sonunu Winter Wonders’ta geçirmeye değer.

Old Town Square Christmas Market – Prag, Çek Cumhuriyeti

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Old Town Square Christmas Market, Prag’da Tryh Praha organizasyonu adıyla kurulan noel pazarlarından en ilgi çekici olanı. Bunun en büyük sebebi ise pazarın, şehrin kalbi sayılan Astronomik Saat Kulesi’nin ve Orta Çağ’dan kalma evlerin etrafında olması. Ayrıca 25 metre’lik yılbaşı ağacının şehrin gotik dokusuna karışan ışıklarıyla meydan adeta bir film setine dönüşüyor. Kurulan onlarca ahşap tezgâhta, el işlemeli masa örtülerinden geleneksel Çek üflemeli çalgılarına kadar hediyelik birçok seçenek bulabilirsiniz. Yemek tezgâhlarındansa; sıcak şaraplarını, zencefilli bisküvilerini, sokak lezzetlerinden tipik Çek sosislerini (klobása), ünlü likörleri Becherovka’yı ve yerel bir yiyecek olan Tredelnik Tatlısı’nı denemeden dönmeyin.

Tallinn Christmas Market -Tallin, Estonya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

2019 yılında Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı ödülünü alan Tallin Christmas Market; başkent Tallinn’de, Raekoja Plats meydanında kuruluyor. Atlıkarıncaların, dağ evleri görünümünde ahşap tezgahların, Kış Mağarası ve Noel Baba Evi’nin olduğu büyülü atmosferinde kaybolabilirsiniz. Tarihi Belediye Binası’nın yanında 1441 yılından beri her sene süslenen bir noel ağacı bulunuyor. Bu ağaç, Avrupa’da sergilenen ilk noel ağacı olmasından ötürü ziyaretçilerin en gözde noktalarından biri. Çevredeki tezgâhlarda el yapımı yerel aksesuarların ve hediyeliklerin yanı sıra, Nordik esintili sokak lezzetlerinden damağınızı şenlendirecek birçok seçenek var. Baharatlı sıcak şarapları (mulled vine) ise soğuk kış akşamları için birebir.

Wiener Christmas Market – Viyana, Avusturya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Viyana’da kurulan diğer noel pazarlarının içinde Wiener Noel Pazarı, özellikle çocuklara ve ailelere yönelik yılbaşı etkinlikleriyle ön plana çıkıyor. Sokak tiyatroları, korolar, geleneksel kıyafetlere bürünmüş sokak sanatçıları ve eğlence programlarıyla sadece çocuklu ailelerin değil herkesin deneyimlemek isteyeceği bir atmosfere sahip. Habsburg Sarayları’nın çevrelediği alanda 3.000 metrekare’lik bir buz pisti de bulunuyor. Pistin yanından şehrin eski ve dar sokaklarına uzanan tazgâhlardaki el yapımı sabunların, parfümlerin ve taze pişmiş pretzel’lerin kokusu başınızı döndürebilir.

Charlottenburg Palace Christmas Market – Berlin, Almanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Berlin’in en büyük sarayı olan Charlottenburg Sarayı’nın olduğu meydanda kurulan Charlottenburg Palace Noel Pazarı, nostaljik ve büyüleyici bir atmosfere sahip. Barok ve rokoko tarzındaki etkileyici mimarisiyle saray çevresi, yılın her dönemi şehrin en çok turist çeken bölgelerinden biri. Yılbaşı zamanı ise meydanın yanında yüzyıllardır bulunan portakal bahçesi, özel ışıklandırmalarla adeta masallardan çıkmış gibi görünüyor. Her sene önceden titizlikle belirlenen 250 adet tezgâhta birbirinden farklı noel süsleri, yılbaşı ağaçları için dekorlar ve ahşap figürler gibi hediyelik eşyaları görebilirsiniz. Ayrıca ufak bir lunaparkı ve yiyecek panayırı olan pazarda, hem çocuklar eğlenirken hem de aileler noel lezzetlerinin keyfini çıkartıyor. Klasik bir Alman sıcak şarabı olan gluhwein ise olmazsa olmaz lezzetlerden.

Aachener Christmas Market – Aachen, Almanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Aachen Katedrali çevresinde kurulan Aachen Noel Pazarı, Avrupa’nın en iyi 10 noel pazarı listesinde her zaman yerini almış bir destinasyonda. Özenle yapılan dekorlar ve ışık yerleştirmeleri için aylar öncesinden hazırlıklara başlanıyor. Her yıl farklı konseptte hazırlanan sahne gösterileri, yerli halkın olduğu kadar yabancı ziyaretçilerin de akınına uğruyor. Bir yandan sıcak şarabınızı yudumlarken diğer yandan printen ismindeki, bölgeye has zencefilli kurabiyelerden tadarak bu özel gösterileri izleyebilirsiniz.

Place Kleber Christmas Market – Strazburg, Fransa

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

‘Noel’in Başkenti’ ünvanına sahip Strazburg’da birbirinden farklı konseptlere sahip noel pazarları, yeni yılın ilk günlerinde de açık kalıyor. Bu nadir durum nedeniyle yeni yıl coşkusunu günlere yaymak isteyen ziyaretçiler için kaçırılmayacak bir fırsat diyebiliriz. Şehrin ana pazarı olan Place Kléber Christmas Market, Strazburg’un tarihi merkezindeki Kleben Meydanı’nda kuruluyor. 35 metre yüksekliğindeki noel ağacı, her sene binlerce yılbaşı süsü ve ışıklandırmasıyla kaplanıyor. Eskiden ağacın altına evsiz insanlar için hediyelikler bırakılırmış. Şimdilerde ise ağacın yanına kurulan Paylaşım Panayırı’nda ihtiyacı olanlara bağışlanmak üzere çeşitli yerel ürünlerin satışı yapılıyor.

Place Gutenberg Christmas Market – Strazburg, Fransa

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Strazburg Katedrali’nin bulunduğu Gutenberg Meydanı’nda kurulan Place Gutenberg Christmas Market, yılbaşı heyecanınıza yeni bir boyut katacak denli eğlenceli görüntülere sahne oluyor. Meydanın etrafındaki eski binalar, binbir çeşit oyuncakla kaplanırken; kurabiye şeklinde yapılan tezgâhlar, parlayan çelenklerle süsleniyor. Matbaanın kurucusu Johannes Gutenberg’in heykelinin de olduğu alanda, dönem şiirleri okuyan sokak şairlerine denk gelebilirsiniz. Her yıl farklı bir ülkenin konsept temsilcisi olarak davet edildiği pazar, International Christmas Market olarak da biliniyor.

Winter Wonderland Christmas Market – Londra, İngiltere

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Hyde Park’ın içine kurulan Winter Wonderland, yılbaşında Londra’ya gitmek için başlı başına bir neden diyebiliriz. İngiltere’nin en büyük buz pistinin kurulduğu parkta her yaştan ziyaretçiler için onlarca aktivite yapılıyor. Gözlem Dönme Dolabı’na binerek ışıltılı Londra gecelerini yukardan izleyebilir; illüzyon odalarında keşfe çıkarak macera dolu dakikalar geçirebilirsiniz. Bambaşka bir gerçeklik deneyimi sunan VR Odaları ve gönüllü olarak katılabileceğiniz sirk gösterileri de mevcut. Pazarın büyük bir bölümü biblolar, işlemeli seramikler ve mücevherler gibi otantik hediyeler bulabileceğiniz bir alandan oluşuyor. Diğer bölümünde ise iştah açıcı sınırsız seçenekte yeme/içme tezgâhları bulunuyor.

Red Square Christmas Market Moskova, Rusya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Yılbaşı tatilinizi Avrupa dışında geçirmek isterseniz Rusya’da yeni yıl, ocak aynının ilk haftası itibariyle kutlanmaya başlıyor. Kremlin Sarayı ve St. Basil Katedrali’nin bulunduğu görkemli meydana kurulan Red Square Christmas Market, her sene karla kaplanarak muhteşem görüntülere sahne oluyor. Sabahın erken saatleriyle açılmaya başlayan tezgâhlarda likör ikramları yapan satıcılarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca antika hediyelik eşyalar, Rusya’ya ait gzhel seramiklerinden ürünler, babushka’lar ve khokhloma denilen el işi sanat süslemeleri de bu pazarda bolca karşınıza çıkacak.

Toronto Christmas Market – Toronto, Kanada

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Kuzey Amerika’nın en büyük noel pazarı olan Toronto Christmas Market, eski bir viski fabrikasının ve 19. yüzyıldan kalma evlerin olduğu bir bölgede kuruluyor. Distillery District adı verilen bu bölge, restoranlarla, barlarla, sanat galerileriyle ve tiyatro salonlarıyla dolu olan onlarca sokaktan oluşuyor. Sayısız konserin ve gösterilerin arasında hangisine gideceğinize karar veremeyebilirsiniz. Yeni yıl için açılan tezgâhlarla daha da hareketli bir görünüm kazanan alanın merkezine 50 metrelik bir yılbaşı ağacı ve 100 metre’lik bir ışık tüneli yerleştiriliyor. Sıcak çikolatanız ve mini donut’larınızla bu harika ortamın keyfini sürebilirsiniz.

Fira de Santa Llucia Christmas Market – Barcelona, İspanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Fira de Santa Llucia, Barselona’nın en eski ve en büyük noel pazarı. Barselona Katedrali’nin önünde ve şehrin gotik mimarisiyle ünlü bölgesinde 1786’dan bu yana her sene kuruluyor. Flamenko konserleri, hokkabaz gösterileri, ikinci el eşya alanı, el işi sanat fuarları ve leziz İspanyol tapas’larıyla sadece Barselona’nın değil tüm İspanya’nın en popüler noel pazarı olarak da biliniyor. Tipik bir İspanyol tatlısı olan churros’ların yeni yıla özel farklı sunumlarıyla her köşe başında karşılaşabilirsiniz.

Bryant Park Christmas Market – New York, Amerika

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Dünyanın en kalabalık ve hızlı şehirlerinden olan New York, yeni yıl zamanı daha da hareketleniyor. Onlarca noel pazarı olan şehirde herkese hitap edecek etkinlikler düzenleniyor. Manhattan’daki Braynt Park’a kurulan Winter Village ise ziyaretçilerin en gözde yerlerinin başında. Açık hava buz pistinde düzenlenen yarışlar ve madalyalı patencilerin gösterileri, yeni yıl ruhuna büyük heyecan katıyor. Buzdan heykel yapan sanatçıların olduğu ve eski tabloların satıldığı özel bir alanı olan pazarda, New York temalı sayısız süs eşyaları içinse ayrı bir bölüm bulunuyor.

Tivoli Christmas Market – Kopenhag, Danimarka

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Dünyanın en eski üç eğlence parkından biri olan Tivoli Gardens, her sene binlerce kişiye yeni yıl döneminde ev sahipliği yapıyor. Muhteşem bir Kopenhag manzarası izlemek isteyenler için The Ferris Wheel dönme dolabı, adrenalin tutkunları için The Golden Tower ve The Demon rollercoaster’ı başta olmak üzere onlarca ünite ziyaretçileri bekliyor. Dünya mutfağından örnekler sunan restoranlar, smorrebrod, ableskiver gibi Danimarka’ya özgü tatları deneyimleyebileceğiniz stantlar ile gastronomik zevkleri tatmin eden Tivoli Gardens, kültür sanat aktivitelerini de ihmal etmiyor. Konserler ve tiyatroların yanı sıra çocuklara özel workshop’lar da düzenleniyor. Sürekli değişen temaları, keyif veren içeriklere sahip programı ile Tivoli Gardens, yılbaşını dolu dolu geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez adresleri arasında.

Marché de Noël Colmar, Alsace, Fransa

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Yılın başka dönemlerinde bile yeterince masalsı bir ruha sahip olan Fransa’nın sempatik şehri Colmar, Noel zamanı büyüleyici bir güzelliğe bürünüyor. Konserler, gastronomi etkinlikleri ve Noel pazarları ile şenlenen şehir 6 hafta boyunca doyasıya Noel’in gelişini bekliyor.

Zagreb, Hırvatistan

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Avrupa’nın en iyi kış festivalleri arasında gösterilen Advent in Zagreb’e ev sahipliği yapan şehirde, noel ruhu aralık ayı boyunca her köşeyi sarıyor. Festival, peri masallarını anımsatan bir atmosferde, pek çok unutulmaz deneyim fırsatı sunuyor. Zagreb’in ana meydanı Ban Josip Jelačić’deki açık hava konserleri, şehrin pek çok köşesine dağılmış buz pistleri ve pazarlar, Stross bölgesinde performans sergileyen Jazz müzisyenleri, şehrin en sevilen adreslerinden biri olan Zrinjevac Parkı’ndaki görsel şölen ve daha nice seçenek ziyaretçileri bekliyor.

Medieval Weihnachtsmarkt, Stuttgart, Almanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Almanya’nın kuzeybatısında yer alan oldukça küçük bir şehir olan Esslingen’in Noel pazarının bölgede bir benzeri daha yok. Ortaçağ (Medieval) konseptli pazarda; satıcılar ortaçağa ait kostümler giyiyor, ozanlar ortaçağ şiirleri okuyor, soytarılar ve akrobatlar gösteri yapıyor, demircilik gibi ortaçağın önemli zanaatları sergileniyor ve döneme ait tekniklerle üretilmiş sepet, mum ve kıyafet gibi pek çok ürün 200’den fazla tezgahta satılıyor. Şehrin büyüleyici mimarisi de, ziyaretçileri adeta zamanda geri götüren bu benzersiz deneyime şahane bir zemin yaratıyor.

Lapland, Rovaniemi, Finlandiya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Noel zamanı Noel Baba’nın evini ziyaret etmekten daha keyifli ve büyüleyici ne olabilir ki? Ren geyikleri ve Husky’lerin çektiği kızaklarla büyüleyici bir masalın parçası olmanız mümkün. Türlü dans gösterilerinin gerçekleştirildiği köyde aynı zamanda Noel Baba ile tanışma imkanı da sağlanıyor.

{10169}

Striezelmarkt, Dresden, Almanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Bilinen adıyla, Striezelmarkt Almanya’nın hem en eski hem de en geleneksel Noel Pazarı. Klasik elişi hediyeliklerin yanısıra yüzyıllardır dantelcilikle tanınan Vongtland’a ait danteller ve Dresden’e özgü kuru erikten yapılan Pflaumentoffel heykelcikler mutlaka alınması gerekenler arasında.

Köln, Almanya

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Sıcak şarabın doğduğu şehirde kurulan 9 farklı Noel Pazar’ını her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Sıcak çikolata ve zencefilli çörek kokusunun sarmaladığı pazarda kalay döküm ustaları ve cam üflemeciler sanatlarını sergiliyor.

Hong Kong, Çin

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Asya’da Noel genel olarak kutlanmıyor olsa da Hong Kong’un farklı milletleri aynı çatı altında toplayan bir yer olmasından dolayı bu şehirde Noel ruhu doyasıya yaşanıyor. Victoria Harbour ve gökdelenlerin göz alıcı ışık oyunlarıyla süslenmesi oldukça dikkat çekiyor.

Lille, Fransa

Dünyanın En Keyifli Noel Pazarları

Noel ilahileri kulakları okşarken dev dönme dolap bütün asaletiyle dönüyor. Kalbinde 18 metrelik Noel ağacının yer aldığı suni karla kaplı kasabada; yöresel bal ve peynirlerin zencefilli ekmekle tadını çıkarmak şart. Şirin retro oyuncaklar ve el yapımı mücevherler ise pazarın gözdesi.

Ceylan Kara
Ceylan Kara Tüm Yazıları