preloader

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

18.06.2020
Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Yazı Boyutu:

Ege’nin en güzel kasabalarından olan Cunda’nın tüm geçmişine tanıklık etmiş Despot Evi, ödüllü restorasyonu ile günümüze taşınıyor. Tüm yıl boyunca açık kalan otel, misafirlerine kendilerini sofistike bir masalın kahramanı gibi hissettiriyor.

Cunda Adası’nın simgelerinden biri olan Despot Evi, içinde bulunduğu atmosferin dokusuyla uyumlu mimarisi, deniz kokan esintisi ve mükemmel manzarasıyla misafirlerini ağırlıyor. Yüksek tavanları, masalsı dokusu, dünya mutfağından örnekler sunan 1862 restoranı, Ege’nin birbirinden eşsiz bitki özleri, zeytin ağacı yağlarıyla yorgun zihne ve bedene huzur katan Yund SPA’sı ile Despot Evi, günümüzün konforunda ve yalınlığında, geçmişin izlerini bugüne sunuyor. KHG Mimarlık Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu’nun imzasıyla restore edilen Cunda Despot Evi, tasarım dünyasının önde gelen ödüllerinden A Design Awards 2020’de ‘Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarımı’ kategorisinde altın ödülün sahibi.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi
Restorasyonda Aslına Sadık Kalındı

2015 yılında restorasyonuna başlanılan Despot Evi’nin; Cunda’nın ilk neoklasik üsluptaki yapısı olma ve ağırlıklı olarak sarımsak taşından inşa edilme gibi özellikleri korunuyor. Özellikle üst katlar, incelikli ahşap ve tuğla işçiliği modernize edilerek göz kamaştırıcı bir işçilikle yeniden hayat buluyor. Tüm bu yaşanmışlıkların her bir yapısına yansıdığı Cunda Despot Evi, geçmişin insanı içine alan çarpıcılığına ve aşkın büyüsüne sarılı bir otel. Geçmişe ve bir dolu anıya sessizce ev sahipliği yapmış, tarihe hayat veren 6’sı süit olmak üzere 28 farklı odasındaki her detay özenle düşünülmüş. Zarafet ve konforu bir arada sunan, farklı özelliklere sahip 28 odanın her biri bütünün parçalarını oluşturuyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Deniz ve Kültür Turizminin Favorisi

Denize nazır konumuyla Cunda Despot Evi’nin hemen kıyısında Despot’un Tavuk Adası’na yaptığı ziyaretlerde kullandığı küçük bir iskele bulunuyor. Açık havuzu, dinlenme alanlarıyla yazın deniz tatilinin favorisi olan otel, kışın ise büyük şehirden kaçış için alternatiflerden biri. İstanbul’a yakınlığıyla dikkati çeken Cunda Despot Evi, Balıkesir Koca Seyit Havaalanı’na 45 kilometre mesafede yer alıyor. Cunda’nın gözde plajlarına yakın olan otel, Taş Kahve, Aşıklar Tepesi, Yel Değirmeni, Agios Yaninis Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Taksiyarhis Kilisesi gibi tarihi yerlere de yürüme mesafesinde.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

{772051}

Yund SPA ile Ege’deki o ‘An’da Kalmak

Cunda Despot Evi, bünyesindeki Yunda SPA ile de modern bir konaklama hikayesi sunuyor. Adanın tertemiz doğasından gelen sağlıkla, Yund Spa; shiatsu, refleksoloji, geleneksel hamam deneyimi ve imza masajlarıyla Ege’nin şifasını beden ve ruha taşıyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

1862’de Türk ve Dünya Mutfağı

Despot Evi’nin sadece kendi misafirlerine değil, tüm ada ziyaretçilerine kapılarını açan restoranının adı da tarihinden geliyor. Yapının inşa edildiği tarihe vurgu yapan 1862, şefi Fırat Siriş’in lezzetleriyle Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da başarılı örnekler sunuyor. Özenle hazırlanan menüden seçkiler, gökyüzü ve denizin güneşle buluştuğu manzarada konuklarla buluşuyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Her sokağı kendine has özellikleri, taş evleriyle keşif macerası olan Cunda’da Taş Kahve, Aşıklar Tepesi, Rahmi Koç Müzesi, Yel Değirmeni, Agios Yaninis Kilisesi otelden yürüyerek gidilebilecek yerler arasında bulunuyor. Ayışığı Manastırı ve Taksiyarhis Kilisesi de kısa bir yolculukla ziyaret edilebilecek tarihi yapılardan. Sabahın ilk ışıklarıyla denize açılmış balıkçı teknelerini sahilde karşılamak, adanın kendine has zeytinyağları, el işi tezgahları, otantik dükkanlarını keşfetmek ya da sahilden kalkan küçük teknelerin seslerini dinleyerek huzurla Ayvalık’a geçmek de Cunda’da yapılacak en güzel aktivitelerden.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Hijyen Önlemleri En Üst Düzeyde

Sosyal mesafeyi hem otel içinde hem ortak kullanım alanı olan restoran, SPA, havuz ve beach’te dikkate alan Cunda Despot Evi gerekli tüm hijyenik önlemleri de alıyor. Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın protokollerinde olan tüm önlemlerin uygulandığı otelde misafirlerin sağlık, huzur ve konforu düşünülüyor. Yüksek önlem düzeyine sahip ürünlerin kullanılarak uluslararası düzeyde alınan önlemlerde, sık temas noktalarına özellikle önem veriliyor. Acil durumlar için 24 saat kişisel doktor ve hemşire servisi verilen otelde, odalarda konfor için 24 saat oda servisi de bulunuyor. Kişiye özel sağlık kiti bulunan odalarda, COVİD-19 standartlarına uygun dezenfektanlar ile temizlenen havlular, ilk defa misafirlerin kullanımında paketinden çıkarılacak şekilde hazırlanıyor. Cunda Despot Evi, 65 yaş üzeri misafirlerimiz için Kişisel Hizmet Servisi veriyor.

{772051}

Tarihi, Adadaki Yerleşimle Birlikte Başlıyor

Despot Evi, bu özel adanın anıt eser olarak tescillenmiş önemli simgesel yapısı olma özelliğini taşıyor. Tarihi, adada yerleşimin başladığı 1800’lü yıllara dayanıyor. Despot Evi’nin tam karşısındaki Tavuk Adası’nda, Grigorios Gudohiras adlı küçük bir çocuğun doğuşuyla bu hikaye başlıyor. Cunda’dan Avrupa’ya açılarak büyük bir din adamı ve müteahhit olan Gudohiras (Despot), yıllar sonra doğduğu topraklara gelince Despot Evi’ni inşa ediyor. Despot’un büyük uğraş ve masraflarla kendisi için inşa ettirdiği evi yalnızca anıtsal büyüklüğüyle değil, aynı zamanda gösterişli iç dekorasyonu ve Antik Yunan tapınaklarından ilham alan özgün mimarisiyle de diğer yapılardan ayrılıyor. Despot, evinin hemen karşısında bulunan Tavuk Adası’ndaki Prodromos (Aya Yani) Manastırı’na bakarak babasını ve gençlik günlerini bolca yad ediyor. Evinin bir zamanlar tam önünde bulunmuş küçük iskeleden hareketle Despot bir zamanlar babasının görev yaptığı bu manastıra kayıkla ziyaretlerde bulunuyor. Bu güzel ve anılarla dolu yıllar, Despot’un serveti nedeniyle öldürülmesiyle son buluyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Metruk Zamanlar

14 yıl boyunca bu evde yaşayan Despot’un ölümünden sonra 1877’de bir süre boş kalan binanın mobilyaları da bu sırada elden çıkartılıyor. Yapının mülkiyeti 1893’te Osmanlılara geçiyor ve Hükümet Konağı olarak kullanılmaya başlanıyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Yunanlar tarafından yetimhane ve okul olarak kullanılan yapı, işgal sonrası dönemde de bu işlevlerini sürdürüyor. Son 40 yıldır metruk bir bina olan Despot Evi, yıllar sonra bu kez tarihte bambaşka ve daha zarif izler bırakmak için kapılarını açıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları