preloader

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

01.06.2020
Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

Yazı Boyutu:

Doğanın yaşamdaki önemiyle ile ilgili büyük bir farkındalığın oluştuğu corona virüs günlerde, dekorasyon dünyasında önemli değişimler oluyor. Dekorasyon sektöründe görülecek etkileri, detaylı analizden öğrenin.

Evlerde Yeni Bir Düzen

Edelkoort'a Göre Evlerde Sosyalleşme Devri Başlıyor

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

Trend uzmanı Li Edelkoort Dezeen için Virtual Design Festivali kapsamında pandemi sonrası değişen dünya düzeniyle ilgili bir umut manifestosu yayınladı. Koronavirüs salgını sonrasında daha önce deneyimlemediğimiz küresel bir durgunluğa gireceğimize işaret eden Edelkoort bunun aynı zamanda yeni beyaz bir sayfa açmak, kişisel değerlerimizi yeniden sorgulamak, doğanın yaşamlarımızdaki önemini gözlemleyerek farkındalık oluşturmak için bir fırsat olduğunun altını çiziyor. "Covid-19 kuşatması altında birçok insan kalıplaşmış davranış şekillerini değiştirmesi gerektiğini, daha az seyahat ederek, ihtiyacı olduğu kadar tüketmesinin önemini anladı. Evde olmanın ve evden çalışmanın rahatlığı insanları para yerine zaman harcamaya yönlendirdi, maddi şeylere bağımlılıktan uzaklaştırarak paylaşmanın önemini herkese yeniden hatırlattı." diyor Li Edelkoort.

Edelkoort'a göre evlerde sosyalleşmeye başladığımız yeni bir döneme giriyoruz. Yakın arkadaşlarımızla dışarıda bir kafede buluşmak yerine artık onları evlerimizde ağırlamayı tercih edeceğiz. Bu da dolaylı olarak evlerimize verdiğimiz önemi artıracak, yeni yemek masası ve sandalyeler, konforlu oturma köşeleri, servis arabaları, bahçede açık mutfak ve barbekü sistemleri gibi sosyalleşmeye zemin hazırlayan bir düzeni beraberinde getirecek. Evlerimiz artık ofis, spor merkezi, restoran kısacası her şeyimiz olacağı için daha işlevsel kurguların peşine düşeceğiz. Multifonksiyonel mobilyalarla konforlu bir mekan aritmetiği arayışına gireceğiz. Akıllı robot elektrik süpürgeleri yerleri temizlerken Home Connect teknolojisine sahip fırınımızdaki yemeği cep telefonumuzdan kontrol edip bir yandan da home office'imizde çalışabileceğiz.

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

Üretim Süreçleri

İtalya'nın Tasarım Devleri Darbe Aldı

İtalya’nın aralarında B&B, Poltrano Frau, Molteni Group, Bisazza gibi dünyaca ünlü lüks mobilya üreticilerinin CEO’larının ve sahiplerinin yer aldığı bir grup Paskalyadan hemen önce, ortak bir manifesto yayınlayarak hükümetten 15 gün içinde fabrikalarını açmak için izin istemişler ancak bu istekleri hükümet tarafından kabul görmemişti. Bu dokuz markanın imzaladığı manifestoda üretimin uzun süreli durdurulmasının endüstriyel ve ekonomik bir felakete yol açabileceği, işletmeleri yok ederek yüz binlerce iş kaybına neden olabileceği ve bunun da doğru orantılı olarak mobilya sektöründe 20-30 yıllık gerileme yaratabileceği belirtiliyordu. İtalyan üretiminin üç stratejik sektöründen biri olan mobilya ve tasarım sektörü 20.000 aktif şirketi, 130.000 çalışanı, yüzde 60 ihracat oranları ile İtalya için yıllık 23 milyar euro ciro demek. Yan sanayi de işin içine katılırsa; İtalya’da mobilya endüstrisi yan sanayi ile birlikte 75.000 işyeri 315.000 çalışan ve €43 milyar demek. Bu sektörün küçük ve zanaatkar kısmını oluşturan %20’lik bir kısmının ne kadarının üretime geri dönebileceği henüz kesinlik kazanmadı. İtalya’nın kapalı olduğu dönemde üretime devam eden en büyük rakipleri İskandinav ve Alman markalarının bu durumdan karlı çıkacağı ve lüks mobilya sektöründe kartların yeniden dağıtılacağı konuşuluyor.

Satın alma alışkanlıklarındaki değişiklikler

Online Alışveriş

Evden çıkma yasaklarıyla ihtiyaçlarını online kanallar aracılığıyla temin etmeye başlayan kişilerin sayısı oldukça yüksek. Uzun zamandır evde yapmayı planladığımız değişiklikler veya almayı istediğimiz mobilya ve aksesuarlar, boyanması gereken duvarlar ve yapılması gereken tamiratlar pandemi süresince evlerde kapalı kaldığımız dönemde birçoklarının fırsat bilip evde geçirilen bu süreci değerlendirme yollarından biri oldu. Evlere artan bu ilgi beraberinde online dekorasyon alışverişlerini de doğru orantılı olarak artırdı. Digital Age web sitesinin istatistiklerine göre: "Özellikle aydınlatma ürünleri, beyaz eşya ve mobilya gibi temel yaşam malzemelerinde önemli bir artış gözlendi. Gündelik ev eşyalarında işlem hacminde %165, işlem adedinde %117 gibi rekor artışlar yaşandı."

Evde üretime geçiş

Pandemi sürecinde her birimiz doğanın hayatlarımızdaki önemini daha iyi kavradı. Kendi ürettiğini yiyebilme lüksü bir çoğumuzun sahip olmadığı bir ayrıcalık… Ama balkon ve teraslarımızda yetiştirebileceğimiz bir takım bitki ve mutfak otlarıyla evde tarım faaliyetlerine giriş yapabileceğimizi öğrendik bu virüs sayesinde. Hatta işi daha da büyütebilir yeterli alanımız ve imkanlarımız varsa hidroponik veya aquaponik gibi topraksız sistemler kurgulayarak domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve kapak gibi çeşitli sebzeleri kolayca evimizde yetiştirebiliriz. Evde maydanoz veya dereotu tükendiğinde manava gitmeden mutfak pencerenizin içindeki saksıdan taze taze kesip yemeklere eklemek veya alanı kısıtlı olanlar için dikey bahçe çözümleri uygulamak hem oldukça pratik hem de sağlıklı!

Yemek ihtiyaçları bir yana dursun, pandemi sürecinde anladığımız bir başka şey de tamirat, boya ve tesisat işleri gibi el işçiliği gerektiren uğraşları da bir çoğumuz eve usta çağırmadan kendi çözümlemeyi denedi. Önünde saatlerce oturduğumuz bilgisayar ekranlarından sonra ellerimizi kullanarak bir şeyler yapabilmek birçoğumuza da iyi geldi aslında. Kimileri kendini resme, kimileri de kanaviçe ve dikiş gibi çeşitli el işleri yapmaya verse de hepimizin ortak kanısı el işlerinden ne kadar uzaklaştığımız ve yaratıcılığımızı tetiklerken meditatif bir rahatlama sağlayan bu zanaatlara hayatımızda daha çok yer vermemizin gerekliliği.

Endüstriyel Tasarımın Geleceği

Sürdürülebilir yaşam prensiplerine geçiş

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

İklim krizi ve plastik atıklarla kirlenen okyanuslar derken çevresel kaygıların maksimuma eriştiği bir döneme girdik. 21. yüzyılın en etkin trendi olarak kabul gören sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde önümüzdeki 10 yıllık süreçte; iç mekân ve ürün tasarımcılarının, mimarların, üreticilerin, bilim adamlarıyla, mühendislerle bir araya gelip doğa anayı kızdırmayacak yeni ve yaratıcı ürünler yaratmaya odaklanacağı öngörüsü tüm trend analizcilerinin listesinde yer alıyor. Geleceğe dair distopik senaryolar kurgulayan tasarımcılar sürdürülebilirliği holistik düşünce şekliyle ele alıyor, üretimlerinde doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve sıfır atık felsefesini temel alıyorlar. Önümüzdeki yıllarda ürün tasarımından mimarlığa, içine tasarım giren her şeyin başlangıç noktasının doğa olacağını söyleyebiliriz.

Akıllı teknolojilerle konfor dozu artırılmış evler

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

Önce yapay zeka sonra artırılmış gerçeklik derken şimdi hayatımıza bir de nesnelerin interneti kavramı girdi. Çoğu yerde IoT yani Internet of Things olarak karşımıza çıkan bu yeni teknoloji evlerimize ve yaşamlarımıza dahil olmaya çoktan başladı bile. Evlerde gündelik hayatı oldukça kolaylaştıracak, kendimize ayıracak daha çok vakit bırakacak bu teknoloji beyaz eşyalardan, güvenlik ve havalandırma sistemlerine kadar akıllı evler yaratma yolunda Apple, Amazon, Google, Samsung gibi dünyanın teknoloji devlerini arkasına almış bile.

Koronavirüs Sonrası Dekorasyon Sektörünü Neler Bekliyor?

Samsung tarafından üretilen akıllı buzdolabı, IoT teknolojisinin kusursuz bir örneği olarak gösterilebilir. Family Hub adıyla üretilen bu buzdolabı, dolaba yerleştirilen bütün besinleri miktarlarıyla birlikte kaydediyor ve alışverişe gittiğiniz zaman hangi besinin az olduğunu gösteriyor. İnternete bağlı olarak çalışan bu buzdolabı, akıllı telefon ve alışveriş uygulamalarıyla otomatik olarak senkronizasyon sağlıyor. Dolayısıyla bilgisayar sistemiyle çalışan bir nesne, bir başkasıyla iletişime geçerek veri alışverişinde bulunuyor ve bu işlem manuel bir yönlendirmeye ihtiyaç duyulmadan, otomatik olarak yapılıyor.

Kaynak için tıklayın.

Kaynak

Dezeen, Digitalege, Internet of Things

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları