preloader

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

23.12.2023
Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Yazı Boyutu:

Evlerde farkındalığı yüksek seçimlerle sadeleşme ve hafifleme yolunu açan ve yepyeni bir seçenek olarak karşımıza çıkan mindful minimalizm akımını uygulamak için ilham veren fikirleri keşfedin.

Mindfulness son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan bir kavram. Yazar ve alternatif tıp uzmanı Deepak Chopra her birimizin biyolojik robotlara dönüştüğümüz yeni dünya düzeninde, “mindfulness” yani anda olabilme sanatının önemini vurguluyor. Nefesimiz, vücudumuz, hislerimiz ve düşüncelerimizle şimdinin farkına varabilmek için durmak ve yargılamadan gözlemlemek…

Dekorasyon gurularının bu bilinç düzeyini minimalizmle sentezleyerek ortaya attıkları yeni akımın ismi ise mindful minimalizm. Ekolojik kaygısı yüksek ve çevreye duyarlı yeni nesil tasarımcılar, ihtiyacın olduğu kadar tüket, tükettiğinin kaynağını araştır yaklaşımıyla daha sürdürülebilir bir dünya için evlerde sadeleşmenin yolunu arıyorlar.

Peki iç mekan tasarımcıları mindful minimalizmi mekanlara uyarlamak için neler yapıyorlar?

Hafifletilmiş Bir Görünüm Yaratın

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Mindful minimalizmi mekana uyarlamanın yolu, düzenli ve ferah bir atmosferde net çizgilerle bir araya gelen akışkan formların gücünden geçiyor. Beş duyuya ve ötesine hitap eden, biraz Zen, biraz İskandinav, biraz İtalyan, bir tutam endüstriyel stillerin uyumlu karması, merkezine rahatlığı alan bir dekorasyon algoritmasıyla birleşiyor.

İhtiyacınız Olduğu Kadar Mantığını Benimseyin

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Evinizde sahip olduğunuz her mobilya ve aksesuarı tekrar gözden geçirin. Gerçekten ona ihtiyacınız var mı? Bazı aksesuarları, sanat eserlerini, seyahatlerinizden aldığınız objeleri veya sizin için manevi bir yeri olan eşyaları bir kenara koyun. Onlar evde size kendinizi iyi hissettirme görevini üstlenebilirler. Fazlaya kaçmamak koşuluyla onlarla bir köşe yaratabilirsiniz. Ancak mindful minimalizmde amaç, eşya kalabalığından arınıp mekanda boşluklar yaratarak düşüncelerinize daha çok yer açmaktır. Bu nedenle, ihtiyacınız olmayanlarla vedalaşmak ve daha az ile yetinmek farkındalığınızı yükseltecek önemli adımlardan biri.

Anda Kalın

Mindful minimalizme göre, anda yaşamak için geçmişi geride bırakıp gelecek kaygısını da minimuma indirgemek gerekir. Bunun için de düşüncenin dağılmaması, konsantrasyonun hep üst noktada tutulması önemli. Yaşam alanınızda konsantrasyonunuzu artırmak az eşya ile mümkün. Konu ister e-mailleriniz olsun, ister evinizdeki eşyaların yeri, her zaman düzenli olmak duyarlı minimalizmin esaslarından biri. Çalışma masanızın üzerinde biriken kitap yığınlarına veya üç günlük kahve fincanlarına yer yok. Her şeyi ertelemeden zamanında düzenli ve disiplinli bir şekilde yapmaya dikkat edin.

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Doğal Dokular ve Desensiz Tekstiller Tercih Edin

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Yalın ve rafine bir görünüm için renklerin sesini kısıyor mindful minimalistler. Koltuklar, kırlentler doğal renklerde kullanılıyor. Beyazlar, bejler, griler ve toprak tonları, onların vazgeçilmezleri. Tekstiller düz, desensiz veya kimi zaman berberi kilimleri gibi ilkel ve tekrar eden basit geometrik desenlere sahip. Dokularda ise keten duyarlı minimalizmin baş tacı… Bununla birlikte yün, ipek, kaşmir, şile bezi ve keçe gibi tekstiller, el işi dokumalarla bir arada kullanılıyor.

El Emeğine Değer Verin

Dekorasyonda Mindful Minimalizm Çağı

Mindful minimalizm, hızlı tüketim çılgınlığına karşı gelen bir kavram. Aldığınız ürünün nereden geldiğini ve kimin tarafından üretildiğini sorgulamaya sizi teşvik ederken el emeğine değer veriyor. Tasarımda kullanılan malzemenin üretilirken doğal kaynakların minimum kullanılması mindful minimalizmin ana fikirlerinden. Dokuma kilimler, seramik vazolar ve cam aksesuarlar dekorasyonda yer verebileceğiniz objelerden bazıları…

Kökleri 1960 ve 70’li yıllara dayanan minimalist akım XXI. yüzyılda evrilerek yerini mindful minimalizme bıraktı. Bugün ise maddesel olarak azaltıp manevi olarak zenginleşme anlayışı evlerde sessiz lüks akımının rüzgarıyla yeniden hayat buluyor. Sessiz lüks akımını dekorasyona uygulamanın yollarını öğrenin!

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları