preloader

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yazı Boyutu:

Sağlıklı bir beden ve genç bir cildin sırrı kolajen ile ilgili kapsamlı bir rehber hazırladık! Kolajen nedir, kolajen kaybının azaltmanın yolları nelerdir… Merak ettiğiniz sorunların cevabı bu rehberde!

Kolajen nedir, ne işe yarar?

Kolajen, vücudun temel yapı taşı olan bağ dokularındaki ana proteindir ve vücudumuzdaki tüm proteinlerin %30’unu oluşturur. Kolajen; ciltte, kemikte, eklemde, kan damarlarında, tendonlarda ve organlarda bulunur. Kolajenin ciltte ve vücutta birçok etkisi vardır. Cilde esneklik ve sıkılık verir, tüm bağ dokularımızın elastikiyetinin artmasını ve yenilenmesini sağlar. Kas-iskelet sistemini, saç ve tırnakları güçlendirir.

Kolajen peptit nedir?

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Doğal kolajenin enzimler yardımıyla kontrollü olarak parçalanması ile oluşan kısa aminoasit zincirlerine kolajen peptit denir. Kolajen peptit, vücut tarafından emilebilir moleküler büyüklüktedir ve biyoyararlanımı %90’dır. Kolajen peptitler; cilt güzelliğinde, sağlıklı yaşlanmada, eklem ve kemik sağlığında, yoğun spor yapanlarda kanıtlanmış fayda sağlar.

Cilt sağlığı için kolajenin önemi

Kolajeni, son yıllarda güzellik dünyasında en çok konuşulan içerik olarak adlandırabiliriz. İlerleyen yaş, sigara kullanımı, şeker tüketimi ve çevresel faktörler nedeniyle hem vücudun yeni kolajen üretimi hem de mevcut kolajen miktarı zaman içinde azalır. Diğer bir deyişle, 30’lu yaşlardan itibaren vücudumuz ürettiği kolajenden daha fazlasını kaybetmeye başlar. Bu durum, ciltte elastikiyet kaybı, ince çizgiler ve kırışıklıklarla sonuçlanır.

Kolajen kaybını nasıl azaltabiliriz?

Kolajen kaybını tam olarak durduramasak da bu kaybı azaltmak elinizdedir. Peki, nasıl önlemler almalısınız?

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  • A vitamini açısından zengin olan besinleri (domates, ıspanak, brokoli, greyfurt, pırasa, havuç, kayısı vb.) tüketin.
  • C vitamini açısından zengin olan besinleri (turunçgiller, yaban mersini, çilek, kivi, kavun, maydanoz vb.) tüketin.
  • Bol su içmeyi ihmal etmeyin.
  • Günlük alınması gereken aminoasit ve protein miktarını eksik etmeyin Balık, et ürünleri, süt, yoğurt ve peynir, fındık, yumurta ve baklagillerden alabilirsiniz.
  • Kırmızı sebze ve meyveler yiyin (pancar, elma ve kiraz).
  • Kendinize uyku düzeni oluşturun ve kaliteli uyuduğunuza emin olun.
  • Sigara, alkol tüketiminden kaçının.
  • Vücudunuzda azalan kolajen miktarlarını desteklemek için peptit formda, kolajen içeren gıda takviyelerini tercih edin. Sıvı, toz ve tablet formlarda balık ve sığır kolajeni içerikli gıda takviyelerinden faydalanabilirsiniz.

Kolajen ve elastin sentezini artıran retinol hakkında bilgi almak için bu rehberi inceleyin.

Kolajen eksikliğinde neler görülür?

Kolajen doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda doğal olarak bulunan bir proteindir. Ancak, yaş aldıkça kolajenin doğal üretimi yavaşlar. 30’lu yaşlardan itibaren kolajen üretimi her yıl %1-2 oranında azalır ve kayıplar başlar. Buna bağlı olarak, kolajen üretimine destek verilmediğinde ciltte; gözle görülür sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelir. Cilt elastikiyeti ve nem azalır. Sağlıklı ve genç bir cilt, yüksek kolajen seviyesiyle doğru orantılıdır.

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kolajen üretimini yavaşlatan tek etken yaş almak değildir. Güneş ve benzeri ultraviole hasarı, serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stres hasarı, işlenmiş şeker tüketiminin fazla olması, sigara ve alkol tüketimi, genetik kod, cilt bariyerini çevresel faktörlere karşı yeterli ölçüde korumamak, yoğun kozmetik kullanımı, uyku düzensizliği ile mental ve fiziksel strese bağlı kortizol artışı, vücudun kolajen depolarını hızla tüketir.

Kolajen takviyeleri üzerine merak edilenler

Kolajen markası seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle aldığınız kolajenin kaynağı çok önemli; kaliteli bir kolajen kaynağı olduğundan emin olun.
  • Uluslararası kalite standartlarında premium kolajen ham maddesi içeren ürünleri kullanın.
  • Eğer, cildiniz için kolajen kullanacaksanız tip I kaynaklı, eklemleriniz için kullanacaksanız tip II kaynaklı kolajen alın.
  • Molekül ağırlığı 2000 dalton olan, vücut tarafından emilime hazır kolajen peptitleri tercih edin.
  • Alacağınız kolajen içerisinde, cilde faydalı diğer vitaminlerin olmasına da dikkat edin.
  • Diğer vitaminler de kolajen ve elastin sentezini artırmaya destek verecektir.

Kolajen takviyesi ne kadar süre kullanılmalı?

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir. Çünkü bioaktif bu peptitler gastrointestinal sistemde emilerek kana karışır ve 1 saat içerisinde kolajen ihtiyacı olan ilgili hücreye uyarıda bulunur. Fakat bu uyarılar bir ya da birkaç gün içerisinde kaybolur. Bu yüzden sentezini başlattığımız kolajenin etkisini kaybetmemek için ara vermeden kullanılması önemlidir. Eğer, derin kırışıklarınız varsa ve yaşınız ilerlediyse, yüksek kolajen seviyelerini tercih etmelisiniz.

Kolajen eksikliği için kemik suyu içilmeli mi?

Kolajenin faydası çok eski zamanlardan bu yana biliniyor. İnsanlar kemikleriyle ilgili bir problem olunca ya da cilt güzellikleri için çok eski zamanlardan bu yana kemik suyu kaynatıp içiyor. Ancak kemikleri kaynatıp elde ettiğimiz yapının da moleküler boyutu büyüktür ve vücut tarafından tam emilimi sağlanamaz. Kolajen peptitler %90 biyoyararlanım sağlarken, kemik suyundan sağlayacağınız biyoyararlanım %5-10 arasındadır.

Kolajen hangi formda kullanılmalı?

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Saşe, likit ve tablet şeklinde kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, alacağınız kolajenin yüksek seviyede olmasıdır. Kolajen kullanımına başlarken yüksek doz saşe veya likit formları tercih edebilirsiniz. Tablet ürünlerde yüksek kolajen olamayacağı için tablet ürünleri idame dozda yani 3 aylık kür sonrasında kullanılmalı. Ya da 25-30 yaş aralığındaki kolajen kaybının ilk aşamalarında tablet formu kullanabilirsiniz.

Balık kolajeni mi yoksa sığır kolajeni mi tercih etmeliyiz?

Yapılan klinik çalışmalar, her iki kolajen çeşidinin de aynı etkinlikte olduğunu gösteriyor. Tercihinize göre balık ya da sığır kolajen kaynağını seçebilirsiniz. Örneğin, sığır etine alerjiniz var ise balık tercih edebilirsiniz.

Tansiyon hastaları kolajen kullanabilir mi?

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yapılan klinik çalışmalarda kolajen ile ilgili herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Biliyorsunuz damar çeperinde de kolajen yapı var. Aslında fayda sağladığını bile düşünebiliriz. Kolajenin hipertansiyon problemi olan kişiler üzerine faydasına dair çalışmalar yapılıyor.

Kolajen etkisi ne zaman görülür?

İlk kullanmaya başladığınız haftalarda görmeye başlıyorsunuz. Cildinizin daha nemli, daha dolgun olduğunu hissediyosunuz. Bunun yanı sıra, kullanıcılardan bize en çok gelen geri bildirim, daha dinç ve enerji dolu uyanmaya başladıkları yönünde.

Kolajen üzerine uzman görüşü

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Dilara Koçak,
Beslenme ve Diyet Uzmanı

“30’lu yaşlarla birlikte vücudumuzun temel yapı taşlarından biri olan kolajen proteinin üretimi her yıl azalıyor; güneş hasarı, işlenmiş şeker, uyku düzeninde bozukluk, oksidatif stres gibi faktörler ise bu süreci hızlandırıyor. Beslenmemizde özellikle A ve C vitaminlerinden zengin seçimler yapmak, azalan kolajeni desteklemek için peptit formda kolajen takviyesi almak, ayrıca bu takviyenin alfa lipoik asit, glutatyon, hyaluronik asit ve biotin ile desteklenmiş olmasına dikkat etmek önemli. C vitaminiyle birlikte çinko yönünden de zengin besinler tüketmek, derinin elastikiyetini korumasını sağlıyor. Bu nedenle C vitamini alırken, yağsız et, tavuk, hindi, bazı deniz ürünleri (istiridye gibi) çinko kaynaklarından faydalanmayı unutmayın.”

Ciltteki kolajeni koruyan en iyi bakım ürünleri

Genç bir cilt görünümü için önemli bir protein olan kolajen hakkında bilinmesi gerekenleri ve en iyi kolajen içerikli cilt bakım ürünlerini bir araya getirdik. Ürün önerilerimiz incelemek için tıklayın.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları