preloader

2020'nin En İyi Saatleri

04.05.2020
2020'nin En İyi Saatleri

Yazı Boyutu:

2020'ye damgasını vuracak lüks saat modelleri, dünyanın ilk dijital lüks saat fuarı olarak gerçekleştirilen Watch & Wonders'ta tanıtıldı.

İlk kez peş peşe yapılması planlanan dünya saatçiliğin önemli iki fuarı Baselworld ve SIHH, yaşanan salgın nedeni ile iptal edildi. Her yıl bahar ayında yeni modellerini sunmaya alışkın olan firmalara ve heyecanlı bekleyiş içerisinde sektöre mutlu eden haberi SIHH fuarının organizasyon firması FHH’dan geldi ve dünyada bir ilke imza atarak lüks saat fuarını dijital platforma taşıdılar. Nisan sonlarında, watchandwonders.com'da başlayan Watches & Wonders Lets’s Connect, dünyanın dört bir yanından saat meraklılarının, perakendecilerin ve gazetecilerin buluştuğu ilk saat fuarı oldu.

1. A.Lange & Söhne – Odysseus

A.Lange & Söhne’nin karakteristik ve mekanik özelliklerini sevenler için dinamizmi bünyesine alan Odysseus modeli, markanın yeni saat ailesinden tanıtıldı. Gri kadranın üzerindeki indeks ve ibreler beyaz altından uygulanarak zamanın daha da rahat okunmasını sağlıyor. Tarih ve gün göstergeleri ise karşılıklı olarak yer alıyor ve oldukça büyük kullanılması modelin tasarım çizgisine farklı bir spor görünüm kazandırıyor. Parlama özelliği ile de rahatlıkla karanlık ortamlarda ve geceleri okunabiliyor. 40.5 mm ölçülerindeki beyaz altın kasası 11.1 mm yüksekliğinde. Saatin zaman ayarını yapan tepenin iki yanında gün ve tarih göstergeleri için iki adet baskı düğmesi bulunuyor. Kasa ve kulakçıkların son dokunuşları zımparalı yüzey ile tamamlanmış. Kayış bağlantısı kulakçıklar 5 link den oluşuyor ve elle dikilmiş deri kayış veya siyah kauçuk ile sunuluyor. Özellikle siyah kauçuğun konforunu arttırmak için hava kanalları uygulanmış.

2020'nin En İyi Saatleri

A. Lange & Söhne Odysseus için özel geliştirilen markanın atölyelerinde üretilen mekanizma modele can veriyor. Mekanizmanın uygulama üstünlükleri ise modeli bu yılın en etkili saatleri arasında konumlanmasını sağlıyor.

2. Piaget, Altiplano Ultimate Concept

2020'nin En İyi Saatleri

İnce saat yarışlarında beklenileni yaparak dünyanın en ince mekanik saatini yine Piaget tanıttı. 2018 yılında SIHH salonunda Altiplano Ultimate Concept’i dünyanın en ince mekanik saati olarak sunduğundan itibaren Bvlgari ile aralarında tatlı bir rekabetle incelik yarışına girdiler. Saat meraklılarını ve saatçiliği farklı bir kulvara taşıyan ince saatler, yeni mekanik tasarım ve uygulamaları ile özellikle önemliler.

2 mm gibi bir inceliği Altiplano Ultimate Concept benzersiz bir kasa mekanizma uyumu ile tanıtıldı. Özellikle güç rezervinde yapılan yenilikler ile 40 saatten fazla çalışma performansı gösteriyor. Bu yıl üretilen modelin bir özelliği de sadece mikro mekanikte gelinen son noktanın sergilenmesinin yanı sıra saat severlere de ulaşacak bir model olarak tanıtılmasıydı.

Sadece 1 Euro kalınlığında ve iki kredi kartı ağırlığında. Bu kadar incelik içerisinde 167 adet parçayı saklıyor ve birçoğu da mikroskopik küçük parçalardan oluşuyor. Saatçilik için zor olan minimal parça uygulamalarını başarı ile yapabilmek hakikaten bir devrim niteliğinde anılabilir. Modelin zanaatkarlık kısmı da asla ihmal edilmedi ve güneş ışığı desenli fırçalanmış yüzeyler kullanıldı. Özellikle renk kaplama kombinasyonları ve kayışı gibi kişiselleştirme özelliği modelin cazibesini daha da arttırıyor.

3. IWC Schaffhausen-Portugieser Yacht Club Moon & Tide

IWC Shaffhausen, sportif ailesi Portugieser Yacht Club, Watches&Wonders’da sunulan yeni modeli Portugisier Yacht Club Moon & Tide (Ref. 344001) ile denizcilerin özlenen saatini macera severlerle tanıştırdılar. Hem deniz hem de karada kullanım şıklığına sahip ve IWC’nin gel-git göstergesini bileklerde taşıdığı ilk saati. 44 mm, 18 karat 5 N altın kasa içerisinde filigran desenli bezel uygulaması bulunuyor. Doğanın mücizevi hareketlerinden gelgiti kadranında saat altı konumundaki alt kadranında gösteriyor. Onun tam zıttı, 12 konumunda ise çift ay göstergesi konuşlandırıldı. Model gelgit konusunda daha da iddialı bir donanım ile dolunayın hemen ardından oluşan bahar ve küçük gelgiti de gösteriyor. Kadranın sonsuz maviliğinin devamı olarak kumaş astarlı mavi kauçuk kayış ile sunuluyor. Otomatik mekanizma ve 60 saat güç rezervi kesintisiz çalışıyor.

2020'nin En İyi Saatleri

IWC Schaffhausen’in Yeni Saat Ailesi: Portugieser

2020'nin En İyi Saatleri

IWC Schaffhausen’in zamana meydan okuyan yeni Portugieser ailesini keşfedin.

2020'nin En İyi Saatleri

{772894}

4. Hermes – Slim D’Hermes

2020'nin En İyi Saatleri

Slim d’Hermes serisi Hermes markasının temel unsurları olan titiz disiplin ve estetik dengeyi içeriyor. Klasik ve modern detaylara büyük önem veriyor. Hafif kıvrımlı kasanın ortasında yer alan sayılar özel font tasarımcısı Philippe Apeloig tarafından oluşturuldu. 39.5 çapında ,9.48 mm kalınlığında kasa gizemli füme kristal perdenin altındaki saf görüntüsünü ortaya koyuyor. Kendine özgü yazı tipi olan geniş mavi kadran, aralarındaki boşluklara sahip ince sayılardan oluşuyor.

Saat, dakika ve tarih fonksiyonuna ek olarak, bir mikro-rotor ile donatılmış bu mekanik otomatik kurmalı model, yerel saat ve seyahat süresi için iki gündüz / gece göstergesi ile birlikte iki zamanı gösteriyor.

5. Cartier Santos-Dumond'la Demoiselle Limited Edition

2020'nin En İyi Saatleri

Unexpected Encounters – Şaşırtıcı Karşılaşmalar teması ile 2020 için tasarladığı saat koleksiyonlarını bir araya getiren Cartier aynı zamanda farklılıklardan doğan güzellikleri de birleştirdi. Louis Cartier tarafından 1904 yılında tasarlanan Santos –Dumont her yıl gücünü daha da arttırarak beğenilerde en üstlerde yer aldı.

Santos – Dumond iki silindirli motorsiklet motorunu icat eden Brezilyalı mucit ve öncü bir pilot. Cartier, bu yıl Watches & Wonders tanıtımlarında ise Santos-Dumont koleksiyonundan 5 yeni saat tanıttı. Alberto Santos Dumont’un ünlü uçağı La Demosielle’nin de kasa arkasında gravürüze edildiği 30 adet sınırlı sayıdaki modelini tanıttı.

2020'nin En İyi Saatleri

Platin kasasının çevrelediği kadranının merkezinde Santos Dumond’un kullandığı Panama şapkasından esinlenerek Panama dokuma desenli ekru renkli bir merkez kadran yer alıyor. Romen rakamları gümüş kaplamalı, ibreler koyu siyah olarak kullanıldı. Saat VII konumunda Cartier imzasının yerine "Santos" a yer verildi.

6. Panerai – Submersible EcoPangaea™ Tourbillon GMT 50 MM Mike Horn Edition

2020'nin En İyi Saatleri

Panerai, zorlu maceraları cesaretle göğüsleyen modelini cesur ve güçlü tasarımlı Submersible EcoPangaea™ Tourbillon GMT – 50 mm Mike Horn Edition (PAM01108) tanıttı. En büyük kaşiflerden bir olan Mike Horn’a ithaf edilen model 5 adet üretildi ve alanları Mike Horn ile Kuzey Kutup Bölgesinde bir macera bekliyor. Özellikle de sadece Panerai butiklerinde görülebilecek ve meraklıları ile buluşacak.

Çevreci çalışmalara önem veren marka özellikle sürdürülebilirlik bilincini tüm tasarımlarına yansıtıyor. Mike Horn’un yelkenli teknesi Pangea’ya ait tahrik milinden elde edilen geri dönüşümlü materyal ve EcoPangaea ™ çelik, modelin ana malzemelerini oluşturuyor. Anti darbe ile donanımlandırılmış, tourbilonlu mekanizması tamamıyla markanın atölyelerinde üretildi. Kumlanmış kadranını tek yöne dönen bezeli çevreliyor.

Tüm Submersible’larda olduğu gibi 50 mm’lik kasasının arkasında lomboz gravürü bulunuyor. Ayrıca mekanizmasını manyetik etkilenmelerden koruması için kasa etrafında yumuşak demirden bir halka bulunuyor. 6 gün gibi uzun süreli güç rezervine sahip ve yaklaşık 300 metreye kadar su geçirmezlik özelliği var. Siyah kauçuk kayışının yanı sıra geri dönüşüm PET materyalinden yapılan, dikişleri antrasit renkli, cırt cırt ile kapanan ikinci siyah kayışı ile sunuluyor. Ayrıca kayışları değiştirmek için özel kutusunda gerekli adetleri ile birlikte satılıyor.

7. Vacheron Constantin – Traditionnelle Tourbillon Chronograph

Vacheron Constantin, iki horolojik komplikasyonu Traditionnelle koleksiyonunda bir araya getiriyor. Cenevre'nin büyük saatçilik geleneğinin modern bir ifadesi olan yeni Traditionnelle tourbillon kronograf, monopuser kronografın hassasiyetini, Haute Horlogerie'nin asaletini tek başına sembolize eden bir komplikasyon olan Tourbillon ile birleştiriyor. Yüzyılların saatçilik kültürüyle bağları ve dinamik karakteri sayesinde model, Maison’un kendine özgü estetik kodlarına ve doğal zarafetine saygı göstererek mekanik kompleks yapıdan oluşuyor.

2020'nin En İyi Saatleri

Dünyanın yerçekiminin saat mekanizmaları üzerindeki etkilerini telafi etmek için tasarlanan tourbillon, ikonik bir horolojik komplikasyon olarak kabul edilir. Genellikle kadranın alt kısmında görünen tourbillon mekanizma, yeni Traditionnelle Tourbillon Chronograph’ın saat 12 pozisyonunda duruyor. Elle kurum mekanizmaya sahip ve 18 K 5N pembe altın kasası içerisinde 292 parçadan oluşan kendi yapımları kalibre ile hayat buluyor. Model ayrıca saat 6 konumunda bir güç rezervi göstergesi ve saat 3 konumunda 45 dakikalık bir kronograf sayacını sergiliyor. Kurma tepesine yerleştirilen kronograf işlevi monopusher, saatin kronograf ayarlarını da yapıyor. 42.5 mm kasa çapına sahip.

{88149}

8. Montblanc – 1858 Geosphere

Montblanc, Minerva koleksiyonun 160. yıl dönümü içerisinde 1858 koleksiyonu ile adeta bir kutlama yapıyor. 42 mm kasaya sahip olan model dağcılar için önemli olan Seven Summits Challenge’a adandı. Montblanc’ın saat ustaları tarafından geliştirilen 1858 Geosphere iki bombeli dünyadan oluşuyor ve tam turlarını 24 saatte tamamlıyorlar. Kuzey Yarımküre saat 12 konumunda yer alıyor ve saat yönünün tersine dönüyor. Güney Yarımküre ise saat yönünde dönerek hareket ediyor. Her iki kürede 24 saat zaman dilimi ölçeği ile çevrili.

2020'nin En İyi Saatleri

42 mm çapında 5 grade titanyum kasası kavisli kulakçıklara sahip ve son dokunuşları ile saten görünümü kazandırıldı. Her iki yöne dönebilen bezeli mavi seramik ile kaplı paslanmaz çelik. 100 metre su geçirmezlik özelliği bulunuyor.

9. Roger Dubuis – Excalibur Diabolus in Machina

Yüksek saatçiliğin kuralları dışında kalıp ayrı yollar oluşturarak gitmeyi seven bir marka Roger Dubuis. Yarattığı tasarımlarının altına farklılıklarının imzasını atıyor. Benzersizliğini, en asil geleneklerin gizemli sırlarını, etkileyici ve çağdaş saatçiliğin ustalığıyla birleştirerek ortaya koyuyor. Markanın tasarımları, zanaatkârların ışığında ve modern tekniklerin çarpıcı bir birleşimi. Excalibur Diabolus in Machina, tutkulu ve cesur bir model.

2020'nin En İyi Saatleri

Saat 11 konumunda yer alan Minute Repeater – dakika tekrarlayıcı özelliği ile kendi tasarımına farklı bir boyut kazandırdı. 45 mm kasa çapı içerisinde kadranı aşina olduğumuz Roger Dubuis çizgilerini taşıyor. Model CarTech Micro-Melt BioDur CCMTM kendi üretimleri olan hafif bir alaşımdan üretildi. 60 saatlik güç rezervi bulunuyor.

10. Baume & Mercier – Clifton Baumatic

2020'nin En İyi Saatleri

Clifton Baumatic rose gold ve çelik olarak tasarlanmış Baume & Mercier ailesine katılan ay fazlı estetik yeni modellerden biri.

Gün ve ay evrelerine ek olarak tasarım dengesi içerisinde etkileyici bir komplikasyon. 5 günlük güç rezervine sahip. 42 mm çapındaki pembe altın kasa, kadranının net görünümünü vurguluyor. Perçinlenmiş saat imleri ve zarif altın alfa şekilli ibreler ile uyumlu bir tasarım oluşturuyor. Parlamaya dayanıklı safir kristal camın ardından zamanı net okuma imkânı sunuyor.

{772891}

11. Jaeger-LeCoultre – Master Grande Tradition Grande Complication

Jaeger-LeCoultre, Master Grande Tradition serisi markanın horolojik becerileri ile yaratıcı sanatının en güzel birleşmiş şekli diyebiliriz. Uzun süredir üzerinde çalışılan model, Jaeger-LeCoultre’nin tüm uzmanlığını sergiliyor.

Minyatür bir müzik aleti de denilebilen dakika tekrarlayıcı modeller markanın yaklaşık 150 yıllık diğer bir önemli uzmanlık alanlarından biri. Zamanı ses ile öğrenmemizi sağlayan mekanizma sentetik safir kristalin üstün akustik özelliklerinden yararlanan patentli katedral ‘kristal gong’ ile çalıyor. Orbital Flying Tourbillon’u 60 saniye ekseni ile saat yönünün tersine dönerek bir (Sidereal) yıldız gününde çok ince uzmanlık gerektiren bir hesap ile hareket ediyor. Sidereal gün, gökbilimciler tarafından yıldızların gece gökyüzünde görünen hareketini takip etmek için kullanılıyor.23 saat, 56 dakika ve 4.1 saniye süren “sabit” yıldızlara gör ölçülen Dünya’nın dönüşüdür.

2020'nin En İyi Saatleri

Coultre'un sanatsal el sanatları tasarımı ve ustalığı konusundaki uzmanlığı olan saat, iki versiyonda 8 er adet limitli sunuluyor: biri pembe altının sıcak ışıltısını siyah bir kadranla sunarken, diğeri koyu mavi tonları beyaz altının serinliği ve parlak ışıltısı ile birleştiriyor. 45 mm kasa çapında ve elle kurum mekanizmalı, 40 saat güç rezervi bulunuyor.

Günay Demirbağ
Günay Demirbağ Tüm Yazıları