preloader

Ülkeler ve Geleneksel Dansları

01.10.2023
Ülkeler ve Geleneksel Dansları

Yazı Boyutu:

Dünyanın en güzel destinasyonlarının ulusal simgesi haline gelmiş olan en ünlü geleneksel dansları keşfedin.

Müziği ve dansı seyahatle birleştirerek sizi mükemmel bir yolculuğa çıkarıyoruz. Ülkelere ait geleneksel dansları ve bu dansların tarihini öğrenin. Umarız bir gün bu dansları yerinde öğrenme şansınız da olur! Dünyanın en güzel destinasyonlarının geleneksel danslarını keşfedin…

Bharatanatyam, Hindistan

Bollywood filmlerinin muhteşem dansına hoş geldiniz! Klasik Hint müziği eşliğinde yapılan dans kendine özgü, duyguları ifade eden tarzıyla tanınıyor. Aslında Hint mitolojisinin tanrılarına özgü ve onlara bir saygı olarak çıkan dansın Hindu dini için de anlam taşıyor. Ayak, kol, el ve vücudun bir arada senkronize olduğu dansta mutlaka bir hikaye konu alınıyor ve dansçıların yüz ifadeleri de bunu anlatıyor.

Tango, Arjantin

1860’lı yıllarda ortaya çıkan aşkın ve ihtirasın dansı olan tangoyu hem izlemek hem de öğrenmek için en ideal adres tabii ki de anavatanı Arjantin ve özellikle Buenos Aires. Milonga olarak adlandırılan tango geceleri için Barrancas de Belgrano Parkı, Club Gricel veya Confitería ideal gidilebilecek yerler arasında. Bu gecelerin en güzel özelliği ise tango dansını hemen orada öğrenebilecek olmanız. İzlemekle yetinmek istiyorsanız ise yemekli milonga gecelerine katılmayı tercih edebilirsiniz. Her ağustos yapılan Tango Festivali’ni de kaçırmak istemeyebilirsiniz.

{33542}

Hallingdans, Norveç

Rotamızı Norveç’in en büyük ve masalsı vadilerinden birine, Hallingdal’a çeviriyoruz. “Hallingdans” vahşi ve dağlık Hallingdal vadisinin atmosferini yansıtan bir danstır. Burada yaşayan halkın gücünü, enerjisini sembolize eder. Genellikle erkekler tarafından yapılan dansın akışında enerjik, hızlı ve akrobatik hareketler vardır. İki veya daha fazla erkek zorlu hareketleri sergilemekte adeta yarışır. Caz veya folk müziği eşliğinde yapıldığından izleyenler için adeta eğlenceli bir güç yarışması gibidir.

Samba, Brezilya

Ülkeler ve Geleneksel Dansları

Rio Karnavalı’nın pek çok kişinin yapılacaklar listesinde olduğunu biliyoruz. Brezilya’da her şubat ayında yapılan karnavalda ülkenin en iyi dansçıları, en görkemli kıyafetlerine bürünerek muhteşem bir gösteri sergiliyorlar. Ama katılmak varken neden sadece izleyesiniz ki? Eğer siz de samba dansını öğrenmek istiyorsanız, Rio da Janeiro’daki turist derslerinden birine katılabilirsiniz veya ülkenin en büyük okulları olan Mangueira ve União da Ilha’dan ders alabilirsiniz.

Morris, İngiltere

Renkli kostümleri ve dekoratif aksesuarları ile karşınızda İngiltere’nin neşeli dansı: Morris! Bu dansın kökeni 16. yüzyıla, İngiltere’nin Ortaçağ’dan kalma bir dini ritüeli olan Mayıs Şenliği’ne dayanmakta. Ayak hareketleri, zıplama, dönme gibi figürlerin olduğu dansta mendil, sopa, çubuk gibi aksesuarlar kullanılıyor. Bahar ve yaz aylarının müjdecisi olan bu dans izleyenlerin içini kıpır kıpır etmesiyle ünlü. Morris’i festivaller, kutlamalar gibi toplu etkinliklerin olduğu zamanlarda görebilirsiniz. Adeta renklere bürünen dansçılar sıcak havaları coşkuyla karşılıyor.

{24790}

Vals, Avusturya

Müzisyen Johann Strauss’un eşsiz yeteneği sayesinde tüm dünyaya yayılan vals, Avusturya’nın geleneksel bir dansıdır. Gerçek Avusturya valsini en iyi hissetmenin yolu ise ocak ve şubat aylarında gerçekleşen balolardan birine katılmak! En ünlü balolardan olan Opernball, 1877’den beri Vienna Opera’sında gerçekleşiyor. Muhteşem müzik ziyafetinin garanti olduğu Philharmoniker Ball da seçenekleriniz arasında. Eğer valste yeni iseniz Viyana’nın en prestijli dans okulu olan Elmayer’den ders alabilirsiniz.

Flamenko, İspanya

Endülüs Halk Müziği eşliğinde yapılan flamenko dansı İspanya‘nın simgelerinden biridir. Kompleks ve yoğun kültürel bir geleneğe sahip flamenkoyu izlemek için Madrid ve Sevilla, pek çok şov gösterisiyle ideal şehirlerden. Flamenko şovlarının yapıldığı yerlere ‘Tablaos’ deniyor ve bu yerlerde yemek eşliğinde şovları izlemeniz mümkün. Flamenkoyla ilgili daha geniş bilgi öğrenmek içinse Museo del Baile Flamenco’yu ziyaret edebilirsiniz.

Step Dans, İrlanda

İrlanda’nın en az gaydası kadar tanınan step dansı o coğrafyanın en ikonik miraslarından biri. 17’nci yüzyılın sonunda bağımsızlık savaşları sırasında duyguların dışa vurumu olarak çıkan dans İrlandalılar için adeta özgürlüğün bir diğer adı. Kısa topuklu özel bir ayakkabı giyilerek yapılan dansın en belirgin özelliği ritmik ve topukları vuran adımları. Vücudun da adımlara uyduğu dansın en bilinen anlarından biri da Titanic filminde Jack ve Rose’un ‘üçüncü sınıf’ misafir partisindeki sahneleri.

Salsa, Küba

Ülkeler ve Geleneksel Dansları

Latin Amerika’dan esinlenen salsa dansını keşfetmek için en güzel yer Küba. Dünyanın farklı yerlerinde farklı şekilde uygulanan salsanın en güzel özelliklerinde biri pek çok farklı hareket ve müzikle doğaçlama olarak yapılabilmesi. Salsa dansını yerinde öğrenmek isterseniz Havana’daki dans okullarından ders alabilirsiniz. Salsayı yerlilerden ve anında öğrenmek içinse Café Cantante, La Casa de la Música ve Diablo Tun Tun en iyi mekânlar arasında.

Sirtaki, Yunanistan

Ülkeler ve Geleneksel Dansları

Sirtaki dansı, İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının dans türü olup, 1960’lardan sonra Yunanistan’ın ulusal dansı olarak kabul edilmiştir. Yunan folklörünün ayrılmaz bir parçası haline gelen Sirtaki, Osmanlı döneminde İstanbul’da oynanan Hasapiko (kasap) dansından esinlenir. Fener ve Balat semtlerinde ortaya çıktığı ve geçmiş dönemlerde İstanbul kasaplarının çoğunun Arnavut olduğu bilindiği halde, Sirtaki’in neden Yunan dansı olarak kabul edildiği halen bilinmemekte. Günümüzde ise, Míkis Theodorakis’in Zorba Dansı adlı müziğiyle oynanan Sirtaki, dansla birleşmiş bir kültüre sahip olan Yunanistan’ın ulusal dansı olarak biliyor.

{4994}

Tarantella, İtalya

Güney İtalya’da 15. yüzyılda ortaya çıkan tarantella dansı, İtalya’nın diğer dans türlerine kıyasla farklı bir geçmişe sahip. Tarantella dans türü, eski zamanlarda bir kişinin tarantula örümceği tarafından sokulduğunda zehirden kurtulmak amaçlı yapılması gerektiğine inanılıyordu. Tedavi amaçlı bir tarihe sahip olan tarantella, günümüzde yaygın bir yöresel dans olarak kabul ediliyor. Hem tarantula örümceğinin ismi hem de tarantella dansının, İtalya’da bulunan Taranto kentinin adından türetilmiş olduğu da biliniyor.

Hula, Hawaii

Ülkeler ve Geleneksel Dansları

Amerikada bulunan Hawaii, tamamen adalardan oluşan tek eyalet olup, hula dansıyla ünlüdür. Birçok filmde ve dizide de önümüze çıkan hula dansı, 19. yüzyıldan beri Hawaii’nin yerlileri tarafından yöresel ve kültürel bir dans olarak kabul ediliyor. Hula; hula kahiko ve hula aunan olarak iki farklı türe ayrılıyor. Kahiko genelde ilahiler ve geleneksel müzik aletleri ile yapılırken, aunan, şarkı ve gitar eşliğinde yapılıyor. Oturarak veya ayakta vücut hareketleriyle yapılan hula dansı, doğurganlığı artırmak, tanrıları onurlandırmak ve şeflere saygı duymak amacıyla yapılan bir dans olarak da biliniyor.

Tap, Amerika

Filmlerden, dizilerden bildiğimiz tap dansı, 19. yüzyılda Amerika’da ortaya çıkıp, günümüzde tüm dünya çapında bilinen bir dans türü haline geldi. Tap dansı, ayak ucu ve topukların yere vurulmasıyla yapılır. Dans, adını kullanılan özel ayakkabının burnunda ve topuklarında bulunan metallerin çıkarttığı tap sesinden alıyor. Hızlı bir ritim eşliğinde yapılan bu dans, oldukça yaratıcı, eğlenceli ve zarif bir şekilde karşımıza çıkıyor. Tap dansı, 2016 senesinde vizyona giren La La Land filminin ardından çok daha popülerleşmiştir.

Capoeira, Brezilya

Dans etmeyi çok seven Brezilya’nın danslarından biri de Capoeira. Dans ve dövüşü bir araya getiren capoeira’nın kökleri 16’ncı yüzyıla yani Afrikalı kölelerin bu topraklara gelmesiyle başlıyor. Özgürlüklerini kazanmaya çalışan ama dövüşmeleri yasak olan kölelerin, dans şekliyle kendilerini geliştirdikleri capoeira’nın en bilinen özelliğini amacının rakibini yenmek değil iletişim kurmak olması.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları