preloader

Tırmanış Sporu İçin En İyi Destinasyonlar

Tırmanış Sporu İçin En İyi Destinasyonlar

Yazı Boyutu:

Özellikle açık havada spor yapmak isteyenlerin favori tercihlerinden bir tırmanış sporu için en iyi destinasyonları derledik. Tüm bir vücudun tam performansını gerektiren kaya ve dağ tırmanış sporunu yapabileceğiniz rotaları şimdiden keşfedin.

Diğer birçok ekstrem spor gibi tırmanış da beceri gerektiriyor. Ve tıpkı diğer sporlar gibi, başlangıç ve öğrenme seviyesindekiler için farklılaşan aktivitelere sahip. Daha tecrübeli tırmanıcılar riskli bölgeleri kendilerine hedef seçerken yeni başlayanlar için bu seviyeye gelmek sıkı bir eğitim gerektiriyor.

Tüm güvenlik önlemlerinizi alın, sizi en iyi kaya ve dağ tırmanış destinasyonlarına doğru yola çıkarıyoruz.

Frankenjura, Almanya

Tırmanış Sporu İçin En İyi Destinasyonlar

Bavyera’nın kuzeyinde konumlanan Frankenjura, kireçtaşı kayalıklarının şekillendirdiği bir coğrafya. Seyir zevki yüksek olan bölge, farklı zorluk seviyesinde parkurlara sahip olduğu için dünyanın her yerinden tüm tırmanış tutkunlarının cazibe merkezi. Kayalar yapıları itibariyle deliklere ve ceplere sahip oldukları için kolay manevra yapma imkanı sağlıyor ve bölgede pek çok kamp yapılabilecek alan yer alıyor. Çevre kasabalardaki oda-kahvaltı hizmeti veren mekanlar da konforlu konaklama arzulayanlar için açık.

Costa Blanca, İspanya

Yılın her dönemi turist çeken bir bölge olan Alicante’de konumlanan Costa Blanca, tırmanıcılar için ayrıcalıklı bir yere sahip; zira kışın da güneş alması sayesinde zamansız bir tırmanış deneyimi sunuyor. Okyanusa sırtını veren sarp kayalıklar, sıkı bir dağ yürüyüşünü de mümkün kılıyor. Birçok kişinin ilk sıralardaki tercihi olan bölge, olağanüstü kıyı şeridi manzarası ve yakınlardaki yerleşim bölgeleri ile dört mevsim ilgi gören bir merkez.

Geyikbayırı, Türkiye

Antalya’nın saklı köşelerinden Geyikbayırı, Öztürk Kayıkçı tarafından keşfedildiğinden beri yerli ve yabancı kaya tırmanışçılarının cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Profesyoneller için dik yamaçlı zor rotaların yanı sıra başlangıç seviyesindekiler için görece kolay rotaların yer aldığı parkur, bölgenin harikulade manzarasına da tanıklık edebileceğiniz bir yer.

Joshua Tree Ulusal Parkı, Amerika

Kaya tırmanıcılarının Kaliforniya’yı sık sık ziyaret etmelerinin bir sebebi var; tüm sene boyunca maceraya açık olması avantajından da yararlanılan Joshua Tree Ulusal Parkı. Çölün ortasında 8000 farklı rota sunan bölge, ziyaretçisi çok olsa da sakin vakit geçirmenize olanak tanıyor. Bölgeyi yazın ziyaret edecekseniz, ısının gün içinde bir hayli yüksek olacağını hesaba katarak, erken vakitte yola koyulmanızı öneririz.

Portland Adası, İngiltere

Karayla bağlantısı da olan Portland Adası, Dünya Mirası listesinde yer alan eşsiz bir coğrafya. Konaklama için bütçe dostu seçenekler sunan alternatiflerin de yer aldığı ada, tırmanıcıları kireçtaşı kayalıklarında ağırlıyor. Doğuya ve batıya uzanan rotalardan yüksek olanlar zorlu parkurları nedeniyle profesyonellerce tercih ediliyor. Başlangıç seviyesindeki tırmanıcılara çok da zorluk çıkarmayan bir deneyim sunması, adayı herkes için cazip kılıyor.

Fontainebleau, Fransa

Paris’e 60 kilometre mesafede konumlanan Fontainebleau ormanı, tırmanma sporuna yeni bir konsept kazandıran, iri kaya parçaları ile ünlü. Korkutucu yüksekliklere çıkmak istemeyenler için belirli bir tırmanış deneyimi vadeden bölge, florası ve faunasıyla da adeta bir cennet. Farklı zorluk seviyesindeki kaya yerleşimleri sayesinde her tırmanıcı için ilgi çekici olmaya devam ediyor.

Västervik, İsveç

Stockholm’e dört saatlik sürüş mesafesindeki Västervik bölgesi, konumlandığı ormanlık arazinin tüm ihtişamını tırmanıcılar için büyülü bir deneyime dönüştürüyor. Maceraperest tırmanıcıları granit kayaları ile cezbeden bölge, aldığı okyanus havası sayesinde ziyaretçilerinin daha dinç ve zinde kalmalarını sağlıyor.

Ballıkayalar Kanyonu, Türkiye

Türkiye’nin en eski tırmanış bölgelerinden olan Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli’nde konumlanıyor. Hemen her tırmanışçı için farklı seviyelerde parkurlara sahip bölge, İstanbul’a yakınlığı sayesinde hafta sonunu macera peşinde geçirmek isteyenler için son derece cazip.

Dolomites, İtalya

Hiçbir ‘en iyi tırmanış destinasyonları’ listesi Dolomites’in bahsi geçmeden kapatılamaz. İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alan ikonik bölge, Alpler’in bir kısmı aynı zamanda. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ulusal parkları ve geçitleri ile her mevsim tırmanış tutkunlarını ağırlıyor. Geleneksel olarak 1887’den beri serbest tırmanış sporunun performe edildiği yer, zorlu parkurları kadar başlangıç seviyesindeki tırmanıcılar için de ideal noktalar sunuyor.

Railay Beach, Tayland

Dünyanın ulaşması zor ve fakat tırmanması keyifli yerlerinden biri, Tayland’daki Railay kumsalı. Öyle ki birçok tırmanıcının en iyiler listesinde mutlaka yer alan bir bölge. Palmiye ağaçlarının, kumsalın ve denizin ardından uzanan 700 tırmanma rotası üç farklı seviyeye hitap ediyor.

Kalymnos, Yunanistan

Tırmanıcılar için bir cennet olan Yunan adası Kalymnos, tüm sene boyunca cazip bir kaya tırmanışı turizmine sahip. Küçük adalar ve adacıklar topluluğu olan bölge, olağanüstü manzarası ve her gün sunduğu farklı tırmanış deneyimi saklı coğrafyası ile ziyaret etmeye değer. Bölge volkanik yapıya sahip bir arazi olduğu için her seviyedeki tırmanıcıya hitap eden parkurlara sahip.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları