preloader

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

18.02.2020
Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Yazı Boyutu:

Güzellik tutkunlarının dünden bugüne en çok tercih ettiği, efsane parfümlerden Chanel No:5’in yeni reklam yüzü Marion Cotillard olarak açıklandı ve biz de Chanel No:5’in gelmiş geçmiş en ikonik reklam yüzlerini sizin için derledik.

Coco Chanel’in, büyük aşkı Arthur “Boy” Capel’in 1919 yılında trajik bir kazada hayatını kaybetmesinin ardından acısını unutmak için başladığı bir proje olduğu söylenen Chanel No.5, yıllar içerisinde markanın en ikonik ürünlerinden birine dönüştü. Her alanda olduğu gibi burada da trendlerden uzak durup yenilikçi olmayı tercih eden efsane tasarımcı, o zamanlar moda olan çiçek kokularının aksine daha keskin ve ayırt edilebilir kokulara yöneldi. 1921 yılında ünlü parfümör Ernest Beaux’un hazırladığı örneklerden beşincisini seçen Coco Chanel, markanın en büyük ticari başarılarından biri haline gelecek olan parfümün ismini böyle koydu. İlk kez Coco Chanel’in Fransız Riviera’sında yakın çevresi için düzenlediği küçük bir davette tanıtılan parfümün asıl tanıtımı ise markanın 31 Rue Cambon’daki meşhur butiğinde yapıldı. Bu efsanevi parfümün yıllar içerisindeki en büyük tanıtımını yatarken ne giydiği sorulduğunda “Sadece Chanel No.5” cevabını veren Marilyn Monroe yapmış olsa da, yıllar içerisinde pek çok ikonik isim Chanel No.5 efsanesinin reklam yüzü oldu. Marka henüz birkaç gün önce bu isimlerin arasına Marion Cotillard’ın katılacağını açıklamışken tarihte geriye gidip bu ikonik isimlere göz atmaya ne dersiniz?

Coco Chanel – 1937

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Efsanevi parfümün ilk tanıtım kampanyası için Gabrielle “Coco” Chanel’in kendisi, Paris’teki evinde ünlü fotoğrafçı François Kollar’ın kamerasının karşısına geçti. Harper’s Bazaar’ın Amerika edisyonunda da o yıl kendine yer bulan bu ikonik kampanya, ilginç bir şekilde 1940’lara kadar Fransa’da yayımlanmadı.

Suzy Parker – 1957

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Dönemin en ünlü model ve aktrislerinden olan Suzy Parker, bu fotoğraftan belli olmayan alev kırmızısı saçları ve masmavi gözleri ile Coco Chanel’in ilham perilerinden biriydi. Sloganı “Hayatta olan her kadın Chanel No. 5’i sever” olan bu kampanyanın hakkını verircesine hayat dolu olan Parker’in kamerasının karşısına geçtiği isim ise efsane moda fotoğrafçısı Richard Avedon’du.

Ali MacGraw – 1966

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Ali MacGraw. şu anda dünyanın dört bir tarafında tanınan ünlü bir oyuncu olsa da, bu fotoğraf çekildiğinde henüz oyunculuğa başlamamıştı bile. O sene Chanel No.5’in kampanya fotoğraflarını çekmesi istenen fotoğrafçı Melvin Sokolsky’nin yanında stilist olarak çalışan MacGraw, bu projenin görüşmeleri sırasında dikkatleri üzerine çekti ve ortaya bu ikonik fotoğraf çıktı.

Catherine Deneuve – 1970

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Fransız sinemasının en ünlü isimlerinden olan Catherine Deneuve, 1960’lı ve 70’li yıllarda onlarca kampanyada Chanel ile çalıştı ancak 1970 yılında çekilen bu fotoğraf bu iş birliğinin belki de en ikonik ürünü. Bu fotoğrafın mimarı ise markanın uzun yıllar birlikte çalıştığı bir diğer isim olan Richard Avedon.

Jean Shrimpton – 1971

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

“Süpermodel” kavramının yaratılmasının en büyük sebeplerinden olan Jean Shrimpton, 1960’lı ve 70’li yıllara hem kendine has güzelliği hem de İngilizler’e özgü cool stiliyle damgasını vurdu. Pek çok markayla iş birliği yapan ünlü modelin en unutulmaz fotoğraflarından biri, efsanevi fotoğrafçı Helmut Newton’ın Chanel No.5’in 1971 yılındaki kampanyası için çektiği bu kare.

Carole Bouquet – 1993

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

1981 yılında “For Your Eyes Only”de “Bond Kızı” olarak dikkatleri üzerine çeken Fransız aktris Carole Bouquet, 1980’li ve 90’lı yıllar boyunca pek çok Chanel kampanyasında yer aldı. Aralarından hafızalara en çok kazınanı ise moda dünyasının efsane isimlerinden Patrick Demarchelier’in çektiği bu kare oldu.

Estella Warren – 1998

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

90’lı yılların en ünlü modellerinden olan Estelle Warren, 1998 yılında Karl Lagerfeld tarafından çekilen bu ikonik karede yer almakla kalmadı; aynı zamanda markanın aynı sene yayınlanan ilk reklam filminin de yıldızı oldu. Şimdilerde kısa filmleriyle büyük ilgi gören ve moda dünyasında bu anlamda bir nevi öncü olan marka için bir dönüm noktası olan reklamın yönetmenliğini ise Fransız sinemasının en başarılı isimlerinden Luc Besson yaptı.

Nicole Kidman – 2004

2001 yılında Baz Luhrmann tarafından yönetilen Moulin Rouge’da yer alarak büyük ses getiren Nicole Kidman, birkaç yıl sonra Chanel No. 5’in yeni kampanyası için yönetmenle tekrar buluştu ve ortaya markanın en unutulmaz reklam filmlerinden biri çıktı.

Audrey Tautou – 2009

Amélie filmiyle dikkatleri üzerine çeken Audrey Tatutou, Chanel No:5 ile belki de en çok özdeşleşen isimlerden oldu. Bunda Amélie’nin de yönetmeni olan Jean-Pierre Jeunet’in çektiği başarılı reklam filminin etkisi olsa da, bu duruma en büyük katkıyı hiç kuşkusuz oyuncunun Coco Chanel’in gençliğini canlandırdığı “Coco Before Chanel” isimli film yaptı.

Brad Pitt – 2012

Markanın ilk ve tek erkek kampanya yüzü olan Brad Pitt, Atonement ve Pride & Prejudice gibi filmleriyle tanıdığımız yönetmen Joe Wright ile birlikte marka tarihinin en ses getiren kampanyalarından birine imza attı.

Gisele Bundchen – 2014

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Markayla pek çok kez iş birliği yapan ünlü model Gisele Bundchen, 2014 yılında yepyeni bir reklam filmi için markanın defalarca çalıştığı başka bir isim olan ünlü yönetmen Baz Luhrmann ile bir araya geldi. Grease filminin unutulmaz soundtrack’ine referans yapan “The One That I Want” sloganlı kampanya için sörf yapan Bundchen, markanın en klasik ürünlerinden biri olan No.5’e dinamizm kattı.

Lily-Rose Depp – 2016

Moda dünyasının son yıllarda en çok konuşulan isimlerinden olan Lily-Rose Depp, 2016 yılında Chanel No.5 ‘in yüzü olarak seçilse de markayla olan ilişkisi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Podyuma ilk kez Chanel için çıkan genç modelin annesi ünlü model ve aktris Vanessa Paradis, uzun yıllardır markanın elçiliğini yapıyor.

Marion Cotillard – 2020

Chanel No.5'in En İkonik Reklam Yüzleri

Bu ikonik parfümün yeni yüzü olacağı çok kısa süre önce açıklanan ve aslında uzun yıllardır Chanel ile yakın ilişki içerisinde olan Marion Cotillard’ın Chanel’e çok yakışan zarafeti ve kendine özgü güzelliği düşünülünce, markanın bu kararı vermekte geç bile kaldığı söylenebilir. Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan kampanya çekiminin sonuçlarını biz de merakla bekliyoruz.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları